Tetania na celý život. Máte s ňou skúsenosti?
mate skusenosti s touto otrasnou chorobou? ☹
No akože ja to mám zistené od puberty, v podstate od malička som bola precitlivená na bolesť, stačilo si trošku reznúť do prsta, alebo keď mi brali krv, teraz už toho znesiem viac a veľa krát to viem aj predýchať, ale tie zimnice sa objavili až po pôrode a vôbec to nechápem ako som sa mohla stať zrazu taká zimomravá, aj včera ma drglovalo akoby som bola na Sibíri a to sme mali v izbe 21 stupňov 😀 . Ale predtým ma nenapadlo, že by to mohlo súvisieť aj s týmto, asi si to pre istotu overím u lekárky, lebo ma čaká ďalší pôrod a bude to cisársky a nechcem aby ma tam zase klepalo, potom aj ten rez bolí.
ja ho mam uz dobrych 15 rokov, vzdy z nedostatku horcika. vyskytuje sa len pri prudkej bolesti, kedy sa mi nedokyslici krv. posledny zachvat, kedy som ostala v bezvedomi bol 6 rokov dozadu. najhorse to bolo pred porodom. brala om magnezium pravidelne, tak som si myslela, ze vsetko v pohode, porodnici to brali, ze ok a co my s tym. no a pri samotnom porode mi zacali trpnut koncatiny, nevladala som dychat a sestricky na mna len kricali, ze nespolupracujem. tak to aj dopadlo, maly mal malo kyslika a nizky apgar. preto vam odporucam, ktore idete rodit, peken trvajte na tom,ze tento syndrom mate potrvdeny (ja som bola 2x v nemocnici, normalne je v karte) a ze pri porode potrebujete pomoct.
ako to tu tak citam,tak nie som jedina zimimrava,este teraz musim mat na noc ponozky,respektive pokolienky,inak nezaspim.A ruky a nohy mam studene,to ani radsej nekomentujem.Internista mi dal aj Ginko na prekrvenie,ale nejako to nepomohlo.Mozno to ma nejaky suvis ta tetania a chlad.Ja takisto odpadavam kade chodim,no uz sa mi zda ze je to lepsie,dokial mi ale nezistili ze mam tetaniu boli to muky co som zazivala.Ty co to mate urcite viete,o c om hovorim.Da sa s tym zit,ale zneprijemnuje to zivot.A hlavne neviem ako to zvladnem,kedze este by som chcela druhe dieta.
no ja som sa kvôli mm musela naučiť spávať pri 25 stupňoch v spálni v noci, to keď je 23 už si berie čiapku na hlavu čo mu trčí spod periny že mu je strašná zima 😖
No takže tá zimomravosť môže byť predsa len z toho... no vidíte mňa to doteraz ani nenapadlo! Ja som sa akosi aj s tým omdlievaním vysporiadala, proste viem že som precitlivená, dávam si pozor, lieky mi na to žiaden lekár nedal, pri pôrode som lekárov tiež informovala, ale akosi to nebrali na zreteľ, mala som tiež komplikácie, síce som bolesti zvládla na moje prekvapenie, ale to bolo tým, že som sa zaťala, že pre to malé urobím všetko čo treba, ale aj tak na konci malý nešiel vytlačiť -ale to som mala aj disproporciu panvy a malý mal omotanú šnúru, takže tiež to skončilo cisárskym a resuscitáciou, ale našťastie všetko dobre dopadlo a teraz budem rodiť cisárskym už to mám potvrdené a pravdu povediac som rada, také nervy by som už zažiť nechcela, hlavne keď som po pôrode nevedela či bude malý v poriadku...
pusinqa -som sa dobre zasmiala 😀 tak si to podarene opísala
silvia123 a ako si porod zvladla pre dychanie a odpadavanie,nebolo ti zle,nemala si ziadne priznaky,vies,troska sa toho obavam.a s tehotenstvom a otehotnenim si problem nemala?
odpoveď v IP 😀
ahojte kocenky som tu nova ale tetaniu mam tiez uz 5 mesiac a je mi na nic mne byva zle kazdym dnom mam hadam vsetky priznaky co existuju bola som aj v nemocnici kde mi ju potvrdili v najhorsom stadiu a dali mi tam aj par !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ☹ takze som zufala nakolko este by som chcela s priatelom dieta ...ja mam 2 deticky som rozvedena a mam super priatela ktory nemam a chcel by ale ja sa obavam ked prezivam tie muky...a zaroven sa obavam ze aj jeho stratim kvoli tomu ze mu to dieta ani nedam.....vie niekto poradit?dakujem 🙂
@vivka77 -vivka,nemusis sa bat,tetania je sice choroba neliecitelna,daju sa len zmiernit priznaky,a zalezi len na tebe ako sa budes k tejto chorobe stavat.Ja som bola na tom tiez biedne,Vianoce som ziadne nemala,bolo mi hrozne,schudla som 5kil a neprajem to ozaj nikomu.Sama som zasla za psychologickou,lebo som uz nevedela ako dalej.Tabletky co mam z neurologie mi vobec nezaberali,tak mi dali antidepresiva a magne.Mam taky pocit ze mi zaberaju,ale tiez sa troska obavam,co bude ked ich vysadim,lebo by sme tiez chceli s manzelom este jedno dieta.Ale momentalne to neriesim,musim sa dat najprav ja sama dokopy a az potom mozem uvazovat nad babetkom.Tak drzim palce aj tebe.Ak budes nieco potrebovat,kludne napis.papa
Ahojte! tak ja sa k vam pridam. mne tiez zistili tetaniu mala som pocit trpnutia ruk tvare a chrbta. Chcem sa opytat ci je to vyliecitelne? 😒
@stanka1348 nie je to vyliecitelne, je to stav, syndrom, mas proste drazdivejsie nervy
Ahojte. Chcem sa opytat ake lieky beriete na tetaniu? Mne predpisal neurolog xanax ten beriem rano a vecer a cipralex ten beriem rano. No mam pocit ze ma z cipralexu bolia klby a svaly je to na porazenie. Ma niekto stym skusenost? Ake ste mali priznaky tetanie ,lebo viem ze u kazdeho byvaju rozdielne a niekedy sa zhoduju. Ja som mala prv pocity paniky uzkosti a tlak v hlave. Potom mi zacali trpnut lava cast tvare, lava ruka a noha. Po case ma zacala palit pokozka ako keby som sa spalila na slnku. Po uzivani antidepresiv sa mi tieto priznaky zlepsili ale ma boli dost chrbat v driekovej casti a bolia ma tie svaly a klby. Inak v prilohe je napisane cipralexu ze moze sposobovat bolesti klbou a svalov. Inak este mam strasnu nechut do jedla ledva nieco zjem schudla som uz 3 kila musim nasilu jest aby som nevyschla na kost. Stavy uzkosti uz nemavam no obcas ma to chyti ale to predychavam snazim sa nsstresovat a pozitivne mysliet no niekedy to ide a niekedy sa vysmiknem a rozculim ked ma maly neposluchne no tak primerane nie moc.
Ahoj dievčatá, je smutné, že vás vaši neurológovia neposlali za odborníkom, ktorý je tetaniu schopný naozaj vyliečiť. Namiesto toho si vás udržujú ako dlhoročné pacientky a skúšajú na vás lieky, ktoré zaberajú len málokomu. Jediné, čo na tetaniu 100 percent zaberá je psychoterapia vedená skúseným psychológom alebo psychiatrom. Najlepší a najrýchlejší efekt má kognitívno-behaviorálna psychoterapia. Psychiatri a psychológovia hovoria tetanii panická porucha. Je to jedna a tá istá diagnóza.
Viem o čom hovorím, tetania sa často objavuje u dievčat už v puberte a práve s nimi pracujem. Pokiaľ majú len tetaniu a nič iné, stačí pár sedení /cca 2-5/ počas ktorých sa im pomôže. Ak máte tetaniu dlhodobo, roky, bude to samozrejme trvať dlhšie, ale pomôcť sa vždy dá 🙂
zdravim vas...ja som nikde nebola, ale som sa chystala a ako tak citam, mozno trpim touto chorobou uz aj ja? 😒
Mala som 5x zachvatove stavy, ked som sa nemohla nadychnut - vyslovene som nemohla dychat, a naposledy som uplne cela strpla, som sa ani pohnut nemohla, ani nic povedat - citila som sa hrozne - stala som stala, dychat som nevladala - uzasny stav... rozmyslam, ci mam s tym k lekarovi, niekde som citala, ze davaju na to dost oblbujuce lieky - co neviem, ci je pravda - a urcite by som ich aj tak nejedla, kedze viem, co je u mna spustacom, obcas sa tomu vsak nevyhnem, a naozaj sa viem rozculit do nepricetnosti...Problem je, ze hnev dusim v sebe, mozno, keby som sa poriadne vyziapala, bolo by to ok...
ajojte som tu zas noo priatela som stratila ...ale neva ...zivot ide dalej mam predsa 2 krasne zdrave deticky...noo bola som u psychiatra a zistil mi panicku poruchu dala mi paretin ktori som na zaciatku zacinala pomali nakolko som dost zle ich znasala a po veceroch som zas spavat nevedela tak mi dala este jedny a citim sa uz super...zatial no dufam ze to nejako zvladnem 😀 od vtedy klopi klop som nemala ziaden zachvat povedala mi ze je to moderna choroba ktora postihuje aj pravnikov lekarov aj ucitelov prosto zijeme stresovo...a z e tie lieky su moderne a ze nie su navykove no neviem.a ze vlastne je to hormon stastia...tak drzim palceky kazdej co vie o com pisem 😵
Ahoj blee. Ja praveze chodim k psychologovi a mozem povedat ze je to dobra vec 😉 No na moje nestastie mi bola zistena dalsia diagnoza a to mi stav zhorsilo na stitnej zlaze mam vyplneny uzol hypoechonnym lemom so naznakmi zvyseneho prekrvenia tak mam dalsiu dilemu. Mne sa stav zlepsil ked som brala depresiva ale po tejto sprave stym ze neviem o co ide a na vysledky budem cakat dva tyzdne tak ma to chyta znova. ☹
@kucminka Ahoj Kucminka, neviem či Ti ešte moja reakcia pomôže. Problémy som mala už 9 rokov dozadu a doslovne vznikli vydajom a strašnými problémami v manželstve. Stres, nechutenstvo do jedla, odpadávanie. Vtedy mi na nič neprišli a pripisovali to precitlivosti na problémi. Manžel si ma poistil tým, že sa postaral o to, aby som bola tehotná, čo cez to všetko považujem za jediné sťastie a asi je to to jediné dobré z manželstva. Celé tehotenstvo som mala rizikové, ale malý (teraz má 7 rokov) je krásny, zdravý, veľký a šikovný. Až keď som odpadávala už skoro pravidelne ma neurologička poslala na vyšetrenie a zistili, že mám tetaniu. Sú to cca 4 roky čo ju mám zistenú, brala som Timonil a magne B6 asi tak rok. Jedného dňa som dostala nejaký vírus-hnačky, vracanie a Timonil musela prestať brať, pretože aj keď som už bola ok, Timonil som vyvrátila. Nakoniec som zistila, že len pri magne B6 sa cítim oveľa lepšie. Tiež som bola ale upozornená, že rok po dobratí Timonilu by som nemala otehotnieť, pretože hrozí poškodenie plodu. 3 roky beriem 2 tab. Magne B6 denne -ale hlavne som sa rozviedla a začala žiť pokojne, bez stresov. Momentálne som opäť tehotná (7tt) so svojim priateľom a sama na sebe vidím, že keď je pohoda a veľa vecí sa hodí za hľavu, tak aj tetania je zvládnuteľná. Otehotnela som v podstate "na prvú šupu" 🙂.Teraz beriem na pokyn gynekologičky len čisté magnézium a to až 5 tab. denne (2500 mg), pretože magne B6 sa nemôže zvýšiť dávkovanie. Takže aj keď som sa tiež obávala tetanie pri ďalšom tehotenstve, tak momentálne sa viac obávam toho, že mám zväčšený vaječník a cystu na vaječníku. Opäť som na rizikovom, ale zatiaľ doma. Želám Vám úspešné zvládnutie tetanie ale hlavne pohodu a kľud, čo Vám k zvládnutiu pomôže.
@jaka121 Ahoj Jaka.Som rada,ze si sa ozvala a obohatila mije poznatky.Ja som Timonil vysadila v juni,lebo som si myslela ,ze uz by bolo cas aj na babetko,na ktore ma moja neurologicka odporucala,ze stav by sa mohol ovela zmenit k lepsiemu,keby som otehotnela.ale moja lekarka mi povedala,ze tento rok nemam s tym ratat,ze tak najskor na jar,aj to sa este uvidi.Preto mam velku dilemu,do jari este vydrzim,ale rocky pribudaju,mam uz 32,a neviem ako to bude s otehotnenim.Este stale som neni v takej pohode,aj ked stavy odpadnutia presli,ale necitim sa tak fajn.Momentalne beriem Magne a Escitalopram 1,5 tabletky denne.Bojim sa toho,ci to zvladnem ked tabletky vysadim,kedze este teraz sa necitim dobre.Chce to asi vsetko len cas,len ja som na pirulach uz vyse roka a stav sa nejako nestabilizuje.Ja vam prajem nech ste stastni,vela zdravicka ahlavne bezproblemove tehotenstvo a este lahsi porod.Ozvi sa este ako to vsetko zvladas,budem na teba mysliet a drzat vam palceky.papa a pekny zivoz.
Ahojte baby, ja síce zatiaľ nič nemám zistené, no som v 32. tt a posledný mesiac pravidelne odpadávam, je to taký pocit ako keby sa mi odkrvila polovica tela, totálne zblednem a pomôže mi iba keď si lahnem, no aj to pomôže iba nachvíľu, keď to poviem doktorom robia zo mňa hypochondra, vraj mám viac piť, no ja pijem maximum, dokonca aj kávu a vôbec mi to nepomáha, mám totiž aj nízky tlak tak to podla mňa zamieňajú s tým... ☹
@jaka121 - ahoj, nevieš náhodou, to vyšetrenie na tetániu mi môžu urobiť aj keď som tehotná?
ahoj fathi.No to ze odpadavas este nemusi byt znamka tetanie.Uz si vo vysokom stadiu tehotenstva,treba asi pockat az po porode aby neublizilo babatku.A inak ako si prezivala tehotenstvo,bez problemov?
ahoj, zistili mi neurogennu tetániu, mala som si dať u obvodného vyšeriť ionogram, vyýsledky som mala v poriadku a hormony štítnej žlazy na endokrinologii aj tam mám všetko v poriadku, je to normálne? užívam len vápnik a horčík myslela som, že podla výsledkov z krvimi nasadia lieky, ako mám teraz postupovať?dakujem 🙂
ahoj,viete mi niekto prosím povedať kolko je max.denná dávka horčíka pri tetánii?
@viva13 Horčík (aspoň teda anorganický - oxid horečnatý, chlorid horečnatý atď)sa zvykne vstrebať len vtedy, keď ho telo potrebuje. Ak dáš priveľa, preženie Ťa, ale nič viac nehrozí. Keď majú ľudia deficit, tak dávajú aj 600-900mg denne. Keď sa zásoba v tele doplní, vstrebávanie sa zníži, takže začnú byť hnačkové aj také dávky, ktoré predtým neboli. Postupne znižovať...
Nie som lekár, píšem len svoj názor.
Ahojte, minuly tyzden mi diagnostikoval tetanicky syndrom.na co sa mam pripravit? zmenili ste nejako svoj zivotny styl? ako ste sa s tym vysporiadali? som z toho dost na nervy....
...dakujem za kazde infosky.
V septembri idem konečne na vyšetrenie EMG na potvrdenie alebo vyvrátenie tetánie.Posledné dni mi hrozne tŕpne hlava,z toho nasleduje depka,čierne myšlienky,pálčivá bolesť putujúca telom,občas mi šklbe svalmi a niekedy len tak z ničoho sa rozčúlim a pripadám si ako nepríčetná,ale nemôžem si pomôcť.
Mám nález na krčnej chrbtici /čaká ma pravdepodobne operácia/ , neurologička povedala,že ten stav je to z toho,prepísala mi Gabagamma + Magne B6 a mám byť spokojná. 😒 Navrhla som jej aby ma poslala na EMG a tak v septembri idem konečne na vyšetrenie a tam sa potvrdí alebo vyvráti tetánia.Lieky beriem druhý deň,je to lepšie ale stále cítim jemný tlak prípadne bolesť hlavy.Ak sa tetánia potvrdí paradoxne budem spokojnejšia a budem dúfať,že najbližší záchvat prekonám s kľudnou mysľou že je to "len" tetanický záchvat a nie infarkt,alebo mozgová mŕtvica......kto to osobne pozná ,vie o čom píšem. 😒
....ešte som zabudla,že k tomu patrí aj neskutočnááááááá únava 😉

Od pôrodu mávam v noci zimnicu -úlne ma začne klepať, napríklad aj včera keď som vstala z postele a šla k malému. Od kedy som prišla z pôrodnice musím spávať v ponožkách, dovtedy som také čosi nepoznala, iba keď je moc teplo nemusím. Myslíte si že to môže tiež súvisieť s týmto syndrómom -proste že mám precitlivenosť aj na výkyvy teploty? To ma napadlo teraz, keď som čítala túto tému -lebo je to zvláštne a nechápem to, ale prvý krát sa mi to naozaj objavilo v pôrodnici a lekár mi na to nič nepovedal, tak neviem prečo som zrazu taká zimomravá, ale je to dosť nepríjemné...