icon

Tetania na celý život. Máte s ňou skúsenosti?

natalschen
3. apr 2010

mate skusenosti s touto otrasnou chorobou? ☹

gabikatn
30. jan 2014

Mne diagnostikovali hypervent. Teteaniu pred dvoma tyzdnami, mavam trpnutie tvare, tlak na hrudi, zle sa mi dycha ..... Dvakrat som mala hrozne tocaky, myslela som ze odpadnem. Trvalo ti dost dlho. Chcem sa spytat ci niekto z vas mava take zavrate? Ci je to tiez prejav teteanie?

ivus85
5. feb 2014

ahojte prosim vas mal uz niekto take krce v bruchu ze sa nemohol zdvihnut s postele? nieco ako kontrakcie? neviem ci to mam z maternice alebo to moze byt s tej tetanie...mam aj choru maternicu ale povedal mi gynekolog ze take silne bolesti by nemali byt z toho co na nej mam.....moze to byt z tetanie?

ivus85
5. feb 2014

ahojte prosim vas mal uz niekto take krce v bruchu ze sa nemohol zdvihnut s postele? nieco ako kontrakcie? neviem ci to mam z maternice alebo to moze byt s tej tetanie...mam aj choru maternicu ale povedal mi gynekolog ze take silne bolesti by nemali byt z toho co na nej mam.....moze to byt z tetanie?prosim napiste mi do spravy

krtecek39
23. feb 2014

Mala som tetanický syndróm pred 5-timi rokmi,prvý záchvat som dostala po pizzi s chilli papričkami,to som ešte ale netušila,čo sa deje.Dostala som len svalové kŕče do stehien a po návšteve pohotovosti,kde mi pichli magnézium a niečo na upokojenie ma poslali domov.Bola som ale vyradená s činnosti na celý týždeň,nebola som schopná uvariť ani len čaj,len som ležala v posteli ,bolela ma hlava a mala som problémy normálne dýchať,všetko ma hneď rozrušilo a stále som myslela nato,že mám asi nádor na mozgu.Trvalo mesiac,kým ma neurologička poslala na CT vyšetrenie a EMG,za ten čas som si odležala aj v nemocnici,kde na mňa každý kašlal a ja som sa cítila každým dňom horšie a strašne som sa bála,keďže som nevedela,čo mi je a mala som malé deti.Mala som dokonca také stavy,že na Vianoce som sedela v obývačke na sedačke a nevedela som,čo urobím v nasledujúcom momete,či vyskočím z balkóna alebo si urobím niečo iné.Dovtedy som nevedela pochopiť,ako môže mať niekto psychycké problémy.Začala som teda pátrať na vlastnú päsť a zistila som toto:Keďže tetánia je metabolická porucha a ja som teda mala zápal nervových zakončení,musela som zistiť,čo mi škodí.

Škodilo mi:korenisté jedlá,cesnak,ale hlavne chilli a všetko pikantné/vždy som dostala kŕče/pražené jedlá,prestala som sledovať správy,aby som sa vyhla negatívnym informáciám,nepočúvala som nič okrem disco hudby,energiu som chodila dobíjať na slnko a v zime do solárka,ale hlavne som denne uživala MAGNÉZIUM LACTICI 500 mg zo začiatku aj 2×denne a pravdepodobne najviac mi zabrali lieky/antidepresíva/ MAGRILAN 20mg 1tbl.ráno /našla som to na nete v diskusnom fóre a tak som neurologičku poprosila,aby mi ich predpísala,že to chcem vyskúšať.A ZABRALO Po dlhých mesiacoch tápania v úzkostných a depresívnych stavoch,som si nakoniec pomohla sama.Už 4 roky som ok a môžem robiť aj jesť všeto,čomu som sa predtým musela vyhýbať 🙂 SNÁĎ TOTO NIEKOMU POMOŽE

30031960
24. feb 2014

@natalschen Iba náhodou som čítala váš príspevok a myslím si,že každá choroba vychádza z mozgu-to neodpustenie o kt.píšete vám može sposobovat vela zlého,negatívnymi myšlienkami si privolávate do života problémy a choroby,skuste odpustit tej osobe a budete slobodná a štastná-ak ste veriaca,povedzte Ježišovi,že zo srdca chcete odpustit,nech to za vás vybaví a uzdraví vaše srdce-mám s tým osobnu skusenost.že to funguje,aj moja dcera sa pol roka trápila pre priatelku až kým som jej poradila,aby sa za nu modlila a žehnala jej-priala dobro-kedy si na nu spomenie-po týždni sa jej prihovorila a opat su ok...ludia často ubližuju aj z nevedomosti,alebo nedostaku citu,alebo im bolo ublížené-nemožeme vediet,čo ich k tomu doviedlo,ani či sme my náhodou niekomu neublížili,preto nemáme právo nikoho sudit a hnevat sa-tym ubižujeme namy sebe,ale aj tým okolo nás-aj našim detom,lebo to neodpustenie može prechádzat generáciami-je to zlá energia,treba sa toho zbavit a ked vaše srdce bude naplnené láskou a odpustením,budu to ludia okolo vás cítit a budete všetci štastní a štastie je najsilnejší liek.....mna ked niečo začne boliet/v 53rokoch po 5porodoch nič výnimočné/tak si poviem"ako prišlo,tak odišlo"...a dakujem za to,čo je v mojom živote dobré a krásne........a to zo srdca prajem aj vám-aby ste videli vo svojom živote dobro, krásu a lásku a tým si naplnili srdce naplno,aby tam nebolo miesto pre nič iné ....L

shamirrra
17. mar 2014

@bleee Naozaj sa to da? je to mozne? existuje totizto viacero druhov tetanie, mne sa zle vstrebavaju mineraly..

bleee
17. mar 2014

@shamirrra ahoj, niektore mineraly sa mozu horsie vstrebavat a clovek si to ani nevsimne, nema ziadne priznaky. Ak vsak sucasne trpi aj tetaniou = panickou poruchou, zda sa to ako rozumne vysvetlenie tych priznakov a tazkosti. Pozor, aby si v omyle nezila dlhe roky. Hladaj odbrnika, ktory ti naozaj pomoze, nie takeho, kto ta bude viest ako stabilneho pacienta, predpisovat ti stale dookola rozne lieky bez efektu. Hladaj psychologa alebo to aspon minimalne skus

shamirrra
18. mar 2014

Momentalne mam neurol, ale nedokazem ani do prace ist, ako som z neho zmontovana..Potiaze mam v tomto obdobi viackrat denne. Pred rokom som zacala pit konopny olej aj s mineralmi, a pomohlo to na obdobie jedneho roka. Pred par tyzdnami sa to ozvalo znova.
Nie som v strese ked sa to deje, vacsinou sedim niekde v prostriedku MHD, alebo v kine..Nerozumiem cim som si ju privodila..:/

evakva
18. mar 2014

Moja sestra má tetaniu. Dlhodobo brala lieky, lebo mavala telové kŕče a nemohla dýchať. stav sa jej stabilizoval a už berie len magnezium ako prevenciu. Teraz je tehotná, termín má o mesiac a lekár jej povedal, že kvôli tetanii musí rodiť sekciou. Je to ozaj nutné? Rodili ste niektorá aj prirodzene? Vďaka

bleee
30. mar 2014

@shamirrra prostriedky MHD, kino, uzavreté priestory alebo naopak námestia.... to je priam typické. Hľadaj psychológa, nečakaj, samé to nezmizne....

shamirrra
31. mar 2014

Je to zvlastne..Nemam pocit, ze som v inych situaciach vyvoditelna z miery, ale toto mi robi problemy..sama nechapem:( ale dakujem za radu..snad sa z toho vylizem..

apoloma
24. apr 2014

@spiritandbody ahoj citam ze mas diagnost.tetaniu ako sa da diagnostikovat za kym ist co vsetko treba ?mam podozrenie ze toto ma brat chcem mu pomoct dakujem...

apoloma
24. apr 2014

@evakva ahoj ako sa da prosim ta tetania diagnostikovat?mam podozrenie ze by to mohol mat brat a chceme mu pomoct mava strasne stavy....

apoloma
24. apr 2014

@gabikatn ahoj aj teba prosim ako sa da diagnostikovat tetania?kam treba ist a co vsetko podstupit?neviem ci prve toto nema moj brat a chcem mu pomoct...dakujem

evakva
24. apr 2014

@apoloma Sestru posielali po rozynch lekaroch a az neurolog jej robil nejake testy na tras svalov (nieco s elektrinou tusim) a tam to potvrdili

lenadka
30. apr 2014

@lublu musím reagovať, mne sa zdá, že tebe tú tetániu mohol spôsobiť práve ten herpes - ako mne. Po pásovom opare na krku a údajne mi to prešlo až na mozgové blany som mala príznaky ako ty, točenie hlavy bolo prvé a potom záchvaty. Nervy mi poškodil herpes zoster a preto ostali citlivejšie a reagovali prehnane, ako liečim herpes aj tetánia sa zmierňuje, požiadaj o rozbor krvi na herpes vírusy, ja som mala protilátky až 1300 to už po 3 dňoch užívania antivirotík, norma je do 100.

lublu
2. máj 2014

@lenadka Ja som absolvovala asi vsetky mozne vysetrenia. Najprv interne, kardiologia, endokrinologia, potom ma neurologicka poslala na MR, kde nieco nasli. Takze som absolvovala dalsie vysetrenia na infekcnom ci nemam encefalitidu alebo boreliozu. Z krvi mi vysli hranicne hodnoty na boreliozu ale sa to nejako nepotvrdilo. Potom som bola na EEG, vysetrenie na hematologii, ci ten nalez nie je vysledkom vaskulitidy - opat sa nic nepotvrdilo. Na EMG sa potvrdilo, ze mam hyperventilacnu tetaniu. Odvtedy som bola na MR dalsie 2 razy, ci sa mi ten nalez nemeni. Vysledok - nalez stacionarny. Bola som aj na infekcnom, kde mi spravili vysetrenia na imunitu. Vraj ju mam v poriadku. Spomenula som jej aj tie herpesy, ale vraj su vysledkom stresov. Momentalne mam mesiac do porodu. Ziadne lieky neberiem, len 1 tabletku magnezia denne. Co mi moc nepomaha si myslim, lebo odkedy som otehotnela citim fakt blbo. Neviem, co mam caka pri porode a ci to po porode nebude este horsie. Uz asi 4 mesiace ma boli lava strana hlavy, ale je to taka divna bolest. Tabletku mi netreba, da sa to vydrzat, len ma picha v jednom mieste na hlave a mam pocit akoby som lavu stranu hlavy mala "prelezanu". Mam z toho strach kvoli tomu nalezu. Mne je blbo kazdy den. Mam strach.

katka.m
2. máj 2014

@krtecek39 a vieš, že aj ja som zistila, že mi škodí pikantné?

katka.m
2. máj 2014

@lenadka Aj ja som mala herpes zoster. Neurologičku som o tom informovala. Vravela mi, že toto vplyv nemá. Že je to genetika, že mám náchylnosť na zvýšené nervovo-svalové dráždenie. A stres to rozbehne. Tak neviem. Podľa mňa ani lekári nevedia, čo to spôsobuje ☹
@bleee Nie je pravda, že tetánia=panická porucha. Ja navštevujem aj klinickú psychologičku. A rozlišuje to. Panická porucha má podobné príznaky, ale nie je vo vzťahu s poruchou nervového prenosu.

krtecek39
2. máj 2014

@lublu ja som tiež mávala tú tupú bolesť v hlave,niekedy akoby mrznutie,alebo tŕpnutie,niekedy dokonca závraty,uprosila som teda neurologičku a podstúpila som 2×CT vyšetrenie mozgu,lebo som sa bála,že je to nejaký nádor,ale nález bol 2×negatívny .Myslím,že sa teda tiež nemusíš obávať/nakoľko si navyše tehotná,tak máš ešte aj hormonálne zmeny,čo je asi tiež následkom momentálneho stavu/ podstúpila som všetky tie vyšetrenia,čo aj Ty a všetko bolo v poriadku .Až na koniec mi na EMG hneď po zastrčení ihly do zápästia začal húkať prístroj ako najatý 😉 a lekárka iba pokojným hlasom skonštatovala silnú tetániu

krtecek39
2. máj 2014

@apoloma Vyšetrenie sa volá EMG a robia ho asi len v neurologických ambulanciách

apoloma
2. máj 2014

Baby prosim vas poradte povedzte co si myslite ci to moze byt tetania?? Brat ma 34r a v poslednom case mu byva zle nie kazdy den ale je to casto..nevie to opisat ze ho zacne oblievat normalne a citi pocit celkovej nevolnosti aj sme mu tlak merali mal 138/75a 85pulzov bol aj na ekg niekedy ma aj tlak na hrudi a to mal v poriadku aj na ct mozgu a mr mozgu bol pred 2.5rokom lebo ho vtedy strasne z nicoho nic zacala boliet hlava a tiez mal ze vysledky dobre..aj na boreliozu mu krv brali aj to mal v poriadku a teraz mu zistili velmi vysunutu platnicku co mu tlaci na nerv a zuzuje miechovy koren ale ze tie nevolnosti stym vraj nesuvisia. Uz neviem kam ist co robit...chodi neurologovi ten povedal ze to ma brat psychickeho povodu no ja neverim a ani on si to nemysli a dal mu cipralex a spitomin lieky a ze ma ist k psychiatrovi..ja to nechapem jeho to uz nebavi ze len stale caka kedy ta nevolnost zas pride..poradte dik

satanka1
2. máj 2014

@apoloma ja mám tetániu a zabralo mi super obyčajné magnézium...berie ho? magne B6 je nejlepšie..aj teraz sú také nové tubičky,ako cukor to vyzerá a rovno si vysype do úst..alebo aj také ako injekciové ampulky..ja keby som vedela,že mi zaberie obyčajné magnezko,tak som si mohla ušetriť 7 rokov strachu a záchvatov.držím palce...mne pri tetánii trpli ruky,nohy,polovica tváre,silný pocit na odpadnutie,silné búšenie srdca,tlak v očiach,strach,že umriem...nesmie vtedy dýchať zhlboka..lebo si privodí ešte ja hyperventiláciu...a bud emu ešte horšie,ten záchvat vždy trval tak 15 minút,niekedy menej..najviac sa to vyskytuje v klude a mne väčšinou na oslavách,v nákupiných centreách,alebo ked som napríklad niekde stála..v rade pri pokladni,alebo tak...rapídne sa mi znížil počet záchvatov ,ako pravidelne beriem magnézium a pijem vodu magnezia.

satanka1
2. máj 2014

@lublu skús si dať magnézium aj ráno aj večer...dobré sú tie ampulky magne B6..je tam viac magnezia a mne zaberá aj hned na začiatku záchvatu

rondicka
2. máj 2014

@apoloma ahoj..to bude nejaká z psychických porúch 😒 ja mám panickú poruchu a prejavilo sa mi to,, závratmi,pocitom na omdletie, dýchavičnosť, zvieranie na hrudníku... strach zo smrti...nevolnost, krče v bruchu,pocit nedostatku vzduchu,točenie v hlave,trpnutie, mravenčenie,,a neprestávalo mi to 3 týždne vkuse,,som myslela,že umieram 😔 a velmi dobre poznám ten pocit,, strach zo strachu-sa to volá..ťo že sa bojí, ked príde daľšia nevolnosť ☹ Žial ,je to velmi nepríjemné,,ja trpím pp už skoro 6 rokov,,raz je lepšie,raz horšie.beriem AD..... no mal by čím skor vyhladať psychiatra😉 ja som s tým pochodila rozne vyšetrenia ,,2x som si zavolala rýchlu pomoc a tam mi jeden dr..povedal,,že to je psychika,,treba navštíviť odborníka...
+ ja mám aj tú tetaniu 😝 😢

apoloma
2. máj 2014

@satanka1 ma magnezium berie 1xdenne dal mu neurolog lebo ma uz skoro 2 mesiace strpnutu nohu asi z tej zaseknutej platnicky

apoloma
2. máj 2014

@rondicka psychiatrovi je obj.v utorok len ja mam strasny strach aby mu nieco ine nebolo....:-\

adelii
2. máj 2014

@evakva sestra uz asi odrodila,ze? 🙂 ako to dopadlo? ja som rodila prirodzene...ked som chcela predychat kontrakcie zhlboka,tak sa mi to spustilo,no potom to preslo...inak,doktori to u nas teda velmi podcenuju,porodna asistentka ani nevedela,ako sa hyperventilacna tetania pise :D

lublu
2. máj 2014

@satanka1 Ja zachvaty nemavam. Mala som len jeden a od vtedy nic, len mi je stale na odpadnutie celkova nevolnost, taky tras v celom tele, prehana ma, nedaj boze ist von o nakupnych centrach ani nehovorim. Je to otras. Nemozem stat na nohach.

satanka1
2. máj 2014

@lublu no..to je ten záchvat..nie úplný ,ale je
mne to magnezko zabralo tak,že už s tým nemám taký problém..resp.skoro žiadny