Tetania na celý život. Máte s ňou skúsenosti?
mate skusenosti s touto otrasnou chorobou? ☹
@mandragora22 u mňa to vyšetrenie prebiehalo tak ako si opísala, pri čom pri tej poslednej fáze mi úplne vykrútilo ruky do silneho krču. tým sa mi potvrdil najvyšší stupeň tetánie
@mandragora22 po viróze - zápale dutín, som jedno ráno vstala a nemohla som chodiť, tak sa mi krútila hlava, išli sme s mm k obvodáčke ja som sama isť nemohla tak s mi točila hlava, tá ma poslal na krčné a povedali mi že to mám po tom zápale dutím poškodený-podráždený vestibulárny systém v strednom uchu. Ale to neprechádzalo, začali mi trpnuť sija-ale nenormálne, uplný spazmus tuhú tú šiju som mala v krči stále, uplne ma to až bolelo také boli tie svaly napnuté, trpla mi pravá polovica tvare, ruky a mávala som závraty a prekolapsové stavy, 2 x ma brala RZP a 1x sanitka do nemocnice. Medzi tým mi infektolog dal herpesín-antivirotikum /lebo som mala podozrenie že to mám herpes-pálenie kože a fľaky na krku/, po ňom sa mi ulavilo....ale tým že nie včas prešlo mi to na mozgové blany.... vyzdravovanie je pomalé, ten spazmus z krku a šije sa stratil ale po námahe sa tá bolesť vracia, bolieva ma hlava, niekedy sa mi nečakane zatočí, alebo mi zrazu ostane nevoľno na odpadnutie, napr. stojim pri pokladni v obchode, alebo čakám na kraji cesty a chcem prejsť, bývam unavená rýchlo, ale lepší sa to, bolievali ma svaly to už nieje a trpnu mi ruky, niekedy viac inokedy nemej a niekedy vôbec.
Hlavne treba myslieť pozitívne, že to prejde a predstavovať si seba samú ako zdravú. Mne pomáha viera v Boha. Keď mi bolo najhoršie a lekári doslova s--li na to, tak som sa modlila nech ma tu nechá pre moje deti a nechal a uzdravím sa tiež určite, aby som sa mohla o ne starať, preto som tu chcela byť...cítila som ako mi smrť dýcha na krk, odvtedy žijem inak 🙂
@lenadka no je to dost podobne, akurat, ze mne robili aj MR mozgu, vysledok budem mat zial az v pondelok, mala som ho mat dnes, ale akosi sa to nepodarilo vybrat.
ja som mala trosku podobny priebeh. najprv viroza (od decka zo skolky). malá si 3x grcla, raz sa poriadne vykakala a bol pokoj. mna to chytilo o den neskor a v noci a........bozie dopustenie. 2x som padla lavym spankom na dlazbu v kupelni zo zachoda, zobrala ma sanitka. to bolo nadranom. v ten isty den naobed ma pustili domov s tym, ze lebku nemam prasknutu, neurologia je OK (to klasicke vysetrenie - svietenie do oci a poklepanie kladivkom). potom som asi 10 dni lezala dost casto, krutila sa mi hlava, piskalo v usiach... fakt je, ze mne sa to uz stalo aj pred tym padom, asi mesiac pred tym sa mi to stalo asi dva vecery po sebe, zlakla som sa, ze co to je, ale potom to preslo a uz sa to nevratilo, az po tom pade... po 10 dnoch mi este po znamosti urobili CT mozgu - vraj v poriadku. hlava ma vsak bolievala, stale som to pripisovala otrasu. potom na mna prisla bronchitida, na to ATB, pocas uzivania atb na 6.den som dostala nenormalny zavrat, skoro som skolabovala, zle od zaludka, bolesti hlavy, okamzite nastalo aj busenie srdca, triaska, strasne piskanie v lavom uchu.... toto si myslim, ze bud bol ojedinely zachvat tetanie alebo panickej poruchy. ATB som na 8.den vysadila, lebo problemy neustupovali a dufala som, ze po vycisteni organizmu od ATB problemy ustupia. zial.... kasel neustaval este asi dalsi tyzden a ako na potvoru som dostala silnu hnisavu nadchu, opat sa ma drzala asi 12 dni, nenormalne vsak? cele toto nestastne obdobie ma bolela hlava, piskalo v usiach, zavraty, zelene sople nenormalnymi mnozstvami sli zo mna kazdu hodinu. bolesti hlavy som pripisovala nadche... konecne som sa z nadchy a vsetkych tychto neprijemnosti vysekala koncom juna, dufala som, ze bolest hlavy pominie, zial.... ale to som uz mala rozbenute aj to neuro vysetrenie, kde ale EEG v poriadku teraz uz aj EMG v poriadku, vraj na mozgu mam nejake zmeny, len zatial zial netusim, ake... takze som v napati, hlava boli stale, niekedy mam krasny a stastny den, ze neboli, inokedy vsak boli aj 10 hodin. spim nastastie pokojne, za cele toto obdobie (3 mesiace) som sa na bolest hlavy zobudila nastastie len 2x a samozrejme, hned nabehli triasky, a vsetky veci suvisiace s tetaniou ci panickou poruchou. hroza... lutujem vsetkych, ktori to maju na dennom poriadku.
este som vsak zabudla podotknut, ze ked som padla na tu hlavu a odlezala si otras mozgu, tak som sa pristihla, ze mam problem otocit hlavu vlavo. postupne som to rozcvicila, teraz uz otocim, a pocas tej bronchitidy som priserne kaslala a raz som tak zakaslala, ze ma strasne zabolelo vlavo v chrbte asi v strede rebier a bolelo ma to vela dni aj pri beznom dychani niekedy, nieco sa mi tam zaseklo. no a dlhodobo, od februara beriem kortikoidy, takze u mna je velmi vela moznosti, kde sa mi mohlo co-to pošahať, lebo
A - kortikoidy
B - pad na hlavu
C - silny kasel, kde mi niekde cviklo nerv alebo mohla sa pohnut nejaka platnicka, lebo to bola ozaj ze bolest....
ja by som bola najstastnejsia, keby toto vsetko bolo z krcnej chrbtice, avsak ma trapia tie zmeny v mozgu, netusim, nakolko su problemove, len dufam, ze nie su zivot ohrozujuce, zeby sa mi dr. vyjadrila po telefone inym - naliehavym sposobom, keby boli tie vysledky zle. ale aj tak ma to trapi.... neuro mam 7.8., tak neviem, ci si skocim pre vysledky v pondelok, alebo az vo stvrtok pred neuro, lebo obe vysetrenia mam 30 km od miesta bydliska, tak neviem, ci vydrzim cakat do stvrtku 😖 😖 😖 som z toho celeho velmi nestastna, hlavne z tych bolesti hlavy.
a neviem ako ty, ale ja mam aj nepohodu doma, partner je naozaj velmi velmi detinsky (vsak je aj o hodne mladsi) a dcera aj vdaka jeho detinskemu pristupu je velmi neposlusna a rozmaznana a mna to jednak trapi, jednak rozculuje, zial, nemam doma pohodu, takze aj toto ma ubija, vobec mi nepomaha pobyt doma, uz som sa v myslienkach velakrat pristihla, zeby mi bolo najlepsie kdesi uplne samej, aspon na 2 tyzdne si od vsetkych ludi a vsetkych zlych myslienok oddychnut 😒 😒 😒 ono je to mozno aj tym, ze dceru mam prakticky s vynimkou asi 5 dni uz takmer 5 rokov 24 hodin na starosti a uz mam mozno toho naozaj dost. ved aj starostlivost o dieta je poriadne zamestnanie a bez dovolenky to nie je ono 😀 😀 😀 😀
ale si mila, ze si mi to takto popisala, hodne sa mi to podoba tomu mojmu postupu, co sa tyka chorob a bolesti...este by ma zaujimalo kedy (casovo) sa ti tieto veci prihodili? ja ako pisem, sa trapim takmer sustavne 3 mesiace.... dakujem za odpovede! 🙂
@babulkovo no tak mame rovnake vysetrenia, takze mozem si byt ista, ze to bolo na tetaniu a ze ja ju teda nemam 🙂 vdaka za odpoved 😉
@mandragora22 mne sa to stalo vo februári, ak bereiš kortikoidy tak ten zápal by ti mali stiahnuť ak si mala herpes, ja si mylsím že keby mi ich nasadia už mám pokoj, ale stále sa čaká, že to prejde samé-lekári, však ich t o nebolí, oni nemajú závraty a strach čo bude. Ja už som bola v takej depke s toho...na začiatku som mala 3x panický záchvat, lebo som nevedela čo sa deje. Zmeny na mozgu namerali aj mne, ale imunológ mi povedal, že hrepes /ak som ho vraj mala - lebo v akútnom štádiu nebolo toho kto by mi vzal krv/ tak zmeny na mozgu určite zanechá. Teraz mám pol roka PO a poteším ťa je to lepšie, ide to pomaly najpomalším slimačím tempom, ale ide VĎAKA BOHU. Lebo naše zdravotnícvo je v ... 😝
@lenadka tak to sa tesim s tebou, aj u mna je to trosicku lepsie, ako bolo napr. pred mesiacom, ale aj u teba sa striedaju dobre a zle dni? mam dni (velmi malokedy), ze cely den sa citim relativne fajn alebo ma hlava boli (a ostatne veci s tym suvisiace) tak do max. 2 hodin za cely den.. tak to ide den-dva-tri, ja stastna ako blcha a zrazu pride dalsi den a hlava ma boli aj 10 hodin a neuprosnym sposobom 😢 😢 je to aj u teba take? a co sa tyka kortikoidov, mne ich nedali kvoli hlave, ja som ich brala od marca kvoli crohnovej chorobe. problemy s hlavou nastali v priebehu mesiaca maj... tak neviem. skor si myslim, ze uzivanie liekov mi uskodilo imunite a prave preto som napr. skolabovala pri obycajnej viroze, ktoru moja dcera prekonala za 5 hodin bez vacsich problemov 😖 😒 ☹
Ahojte baby
Mna test na tetaniu caka 14.10.
Problem zacal pred mesiacom ked mi v obchode doslo velmi zle - tocky v hlave busenie srdca stav na odpadnutie prestavala som citit nohy a trpli mi prsty na rukach...
prisli sme dom ale ani po 2 hodinach ziadne zlepsenie plus ma prehanalo a strasne ma bolela chrbtica.. kto zazil ten stav - pozna to... myslela som ze ma ide porazit.. manzel zavolal pohotovost ale krv ekg boli v poho - odchadzala som s tym ze mam nizky tlak - 90 na 60.
O 4 dni to iste - ale isli sme do inej nemocnice kde mi doktorka odporucila vysetrenie na neurologii...
Takze dnes som bola u obvodneho kt je uzastny a snazi sa fakt ze pomoct ... poposielal ma kade tade a na listok ku neurologicke napisal ze - surne vysetrit.. ta hned ze treba ten test a uz som bola aj na rtg krcnej chrbcite ... uvidime ako to dopadne cele.. predpisals mi xanax, meloxikam a alprazolam - beriete to niekto??? Lebo mna ked ten stav chyti napr aj v noci - tak ako cca dva dni dozadu ukludnila som sa tym ze sa manzel somnou rozpraval a snazila som sa na to nemysliet.
pre mna je to najhorsie ked ma to chyti v praci alebo ked som s malou sama doma..
Kiez by som vedela ako pozitivnejsie mysliet... niekedy sa yo neda :( aj ked sa mi nic zleee nedeje...
Ahojte, neviem ci poznate mineral Shilajit. Vyskytuje sa vyhradne v Himalajach, je to jeden z najvacsich darov prirody. Obsahuje cely komplex mineralov, tazko uveritelnych 85 mineralov.
A co je dolezite, aj karboxylove a huminove kyseliny a kyselinu fulvovu. Bez týchto kyselin sa mineraly len tazko vstrebavaju do buniek. Obsahuje aj vitaminy skupiny D, ktore su tiez dolezite pre vstrebavanie mineralov.
http://www.vitaminy-ren.com/products/produkt-sh...
Je tam jedna chyba, na ktorej som sa zasmiala, Shilajit nie je rastlina 🙂
Mojej sestre na tetaniu najviac pomohla amazonska rastlina Macaci pazur, resp. AC11, specialny, najucinnejsi vytazok z nej, ktory obsahuje latky, ktore sa nevyskytuju nikde inde na svete.
@monkabr ahoj a ta rastlina- vytazok z nej sa da bezne zohnat - kupit? 🙂
@myska_lili Ahoj, da, na Slovensku zatial iba od bhipu, ale to je len otazka casu, kedy sa to tu rozsiri viac
http://www.energiabhip.sk/n/purple-caps
Alebo objednat so zahranicia, napr. tu http://web62276.controlmywebsite.com/Supplement...
alebo tu priamo od vynalezcu sposobu tejto extrakcie http://www.ac11.com/
V zahranici najdes toho vela
@monkabr dakujem kuknem sa na to 🙂
@natalschen dobrý večer odporúčam Vám užívať dlhodobejšie Bachove kvetové esencie, a bunkové minerály - Magnesium Phosphoricum a Calcium Phosphoricum...keď to na Vás príde, zoberte si sáčok a predýchavajte to do sáčku..
@natalschen Presne tie isté príznaky, to šklbanie je také nepríjemné, včera mi dokonca vynechalo raz srdce....:( tá únava je neznesiteľná...mám to len mesiace a ide ma šlahnúť..už beriem Rivotril a AD lebo inak by som nebola schopná ani vstať z postele...katastrofa....dúfam, že psychoterapia a zmena stravy mi pomôže:(
Ahojte, ked som mala velky stres, tak mala ten zachvat (bola som tehotna), nevedela som co sa deje, trval asi 5minut...To znamena ze mam tetaniju??? 😕
@liubov moze aj nemusi, u mna to zacalo kombibaciou stres+tehotenstvo...
Su tu take co beru vitaminy magnezium a vapnik? Ak ano, kolko mg denne? A pomohlo? Ako dlho ich beriete?
Chcem sa spytat mali ste aj niektora bolest ucha ale slaby tlak na licnej kosti?
Dobrý deň. Tetaniu mi diagnostikovali v septembri minulého roku, po dvoch rokoch diagnostiky. Obehala som množstvo lekárov, kým sa prišlo na to, čo je príčinou chronickej únavy, svalového napätia a zášklbov svalov, hlavne v nohách. Budila som sa ubitá, neoodýchnutá, až to vyústilo do kŕčov a bolestí svalov. V nemocnici ich tlmili analgetikami, čo mi vôbec nepomohlo. Pomohla mi až psychiatrička, keď mi naordinovala Escitalopram a Lexaurin. Vtedy sa mi telo začalo uvoľňovať a konečne som sa normálne vyspala. Absolvovala som psychoterapiu a akupunkturu a to mi telo velmi zharmonizovalo. Odporucam. Neurologicka mi chcela naordinovat antiepileptika, ale nesuhlasila som s tym. Co som zistila z vlastnych skusenosti, musim neustale cvicit, aspon kazdy druhy den, lebo svaly tuhnu, ked dlhsie necvicim, robi mi dobre pivo, ale velmi zle vino. Uzivam vyššie spomínaných liekov aj magnesium a calcium, ale pravdupovediac, neviem nájsť tzú správnu dávku. Neurologička sa k tomu nevyjadrila konkrétne. Viete mi poradiť? Ak sa užívajú tie doplnky dlhodobo u tetanikov, v akej dávke?S pozdravom Mirka
P.S. Rada by som si aj popisala maily s niekym,kto ma podobne problemy. Moj mail je mirka_20@post.sk
Ahojte, rad by som vam s tetaniou dal malu radu. Ja ju mam tiez uz velmi dlhe roky a vzdy som maval vsetky bezne priznaky ako krce, trpnutie, pocit nedostatku vzduchu..fakt hrozne obdobia..musel som prestat sportovat a jedine ked som nerobil skoro ziadny pohyb a uzival vela magnezia som mal klud..lenze sport milujem a nevedel som sa toho vzdat..posledny rok som sa dostal ku kurzom zdravej vyzivy a postupne som si zacal uvedomovat ze tam moze byt druha hlavna pricina (prva bola predpokladam stres)...TAAKZE..pred rokom som zacal menit svoju zivotospravu..vlastne svoj zivotny styl..stale som v ramci testovania svojho tela ale mozem povedat ze som sa velmi aktivne vratil ku sportu a som v pohode..priznaky tetanie sa na cca 90 percent zjemnili ci vytratili..cize, zmena zivotospravy podla skutocnych potrieb nasho tela, vyhybanie sa stresovym situaciam a konecne mam pocit ze normalne fungujem..PS: pripravujem sa na mensi maraton..beriem to ako vyzvu.. tak, skuste sa sustredit na tieto faktory ako som pisal..ak niekto chce podrobnejsie pocut co vsetko som spravil napiste mi mail a tam sa skusim rozpisat detailnejsie.. juraj119@gmail.com
Drzim palce a ak zufate ako ja predtym tak mi napiste jo? 🙂 ..riesenie tu moze byt..a bez liekov..
ahojte, vyskúšal niekto stimaral - bylinný doplnok. Ak áno chcela by som vedieť či to pomohlo. Ďakujem
@natalka2412
Ani ja som ho brala dlhsie a nic
Mozno pomoze tam kde psychika je spustacom zachvatov
Lenze u mna je to skor problem vstrebavania zivin
Ale za skusku nic nedas... teda par eur ano
@terapiabachovky
Dobry den
Chcela by som sa spytat ktore bachove esencie odporucate pri tetanii?
Homeopaticky sa uy liecim
Objednala som si rescue bachovky, uvidime ake budu mat efekt?
Pravdepodobne tomu rozumiete sa mi prosim poradte ako brat rescue?
Ma sa brat len pri zachvatoch pri tetanii, alebo sa moze aj pri ostatnych prejavoch tetanie ktore niekedy trvaju premenlivo aj cele mesiace
Alebo si clovek moze urobit nejaku dlhodobejsiu kuru?
Dakujem pekny den
Baby mávate aj také stavy ze zhorsena pamäť alebo ked chcem nieco povedať ,mám to na mysli ale ked to chcem vysloviť tak ako by mi to zrazu "vypadlo"alebo mi vypadne nejaké slovo... A chvíľami som dosť nesustredena som napr 2 mes uplne ok a potom par dni tieto stavy. Obťažuje ma to lebo pracujem ako čašníčka....
Ja som s pamatou nemala nikdy problem,obcas jak som zamyslena,tak zabudam. Ale mas aj ine priznaky okrem pamaty? Lebo ja mam hroznepriznaky skoro kazdy den. Ako busenie srdca,trpnutie hlavy,ruky,zavrate....... Uz neviem co by som vyskusala aby som sa toho zbavila

@lenadka mozes mi prosim napisat, ako zle si sa citila? suviselo to s hlavou? a nemala si robene MR mozgu? lebo ja tam mam nejake zmeny, ale ake velke, to netusim, konzul.s neuro mam az v pondelok, tak som napata 😒 😒 ten herpes ma ani nenapadol, nikdy som nemavala herpesy, teda aspon nie kozne. existuje nejaky, ktory sa neprejavi navonok a mas ho? ak ano, ake hodnoty v krvi sa beru? dakujem
@zuzanarichard ahoj, mne aj keby sa potvrdila tetania, tiez by som sa asi snazila odolavat liekom, ako by sa len dalo, beriem kortikoidy kvoli crohnovej chorobe a ked som mala na to ATB kvoli bronchitide, tak vtedy sa mi spustili nenormalne problemy ako zavraty, pocity na zvracanie, bolesti hlavy, piskanie v usiach... no proste vsetko, co ma trapi dodnes. trva to od maja ☹