Tetánia u 26-ročnej

xylofonka
17. mar 2024

Ahojte,

mám 26 rokov a už dávno mi bola diagnostikovaná tetánia. Máme ju aj v rodine. Keď som bola na vysokej, začalo mi čosi, ako arytmia - náhodne mi buchlo srdce mimo rytmu. Išla som s tým na kardiológiu, kde mi lekár predpísal Betaloc, a zlepšilo sa to.
Neskôr som začala chodiť so sociálnou úzkosťou psychiatričke, ktorá mi predpísala Paretin. Po tom, ako som ho začala užívať, som mala prvé panické ataky, bolo to strašné. Mala som problém byť v davoch či obsedieť v škole. Navyše som začala mať čudné tlaky v hlave - keď som sa dlho zasedela a vstala som, mala som pocit, že mi praskne hlava. Občas som ten tlak cítila aj počas spánku či sedenia.
Bola som však ubezpečovaná, že s psychiatrickými liekmi je to tak: prvé týždne si na ne musí telo zvykať.
Prišiel covid a ja som bola rok zavretá doma, študovala som na diaľku. Niekedy v tomto období som začala ma hrozné panické záchvaty, bolo mi všetko - vkuse som sa potila, dýchalo sa mi zle, mala som neustále pocit, že odpadnem, triasla som sa. Ráno som mávala rýchly pulz a keď som mala online hodiny, zase mi srdce občas buchlo mimo rytmu.
Začala som pracovať, cez pracovný týždeň som bola v Bratislave, bolo to hrozné, vkuse som bola na nervy, každý deň som zápasila o život. Začala som chodiť na terapie, kde chodím doteraz, už je to vyše dvoch rokov.
Môj stav sa za posledné obdobie zlepšil a ja som sa rozhodla vysadiť Paretin, lebo si myslím, že mi len uškodil a nijako mi nepomohol. Už je to mesiac. Psychicky som pokojnejšia, prešla ma fóbia z odpadnutia, vôbec mi už nevadí byť v dave ľudí.
Začalo sa u mňa však zase prejavovať čosi so srdcom. Ráno mávam rýchly pulz, a hoci ma to už tak neznervózňuje, ako predtým, stále som z toho nesvoja. Mám také "spúšťače" - cesta do práce (keď dorazím, som už v poriadku) či vstávanie, keď som doma a nie v Bratislave. Alebo nejaká fyzická aktivita ráno. Už vopred viem, že mi to vyvolá buď rýchly pulz, alebo silný, nepravidelný tlkot. Točím sa v špirále, pretože viem, že si to robím aj sama, ale neviem sa z toho strachu dostať. Kardiológ mi povedal, že je to v poriadku, a pridal mi Ivabradine na zníženie pulzu. Neviem, ako rýchlo začne účinkovať, užívam ho dva týždne.
Som sústredená na srdce, ak by som si ho necítila, myslím, že by som bola okej. Viacerí lekári mi odporúčajú športovať, ale ja sa bojím - akonáhle sa idem len rozcvičiť, znervózniem, a srdce začne robiť svoje. Niekedy mám napríklad problém, keď vyjdem po schodoch - keď sa zastavím, príde mi dosť zle, no po chvíli to vždy prejde. Myslím, že je to tetanické.
Kamarát, ktorý je chemik, mi odporučil magnézium bisglycinát, pretože vraj tie z lekárne nie sú účinné. Užívam ho dva týždne, čakám, či mi pomôže.
Máte takéto skúsenosti? Čo vám prípadne pomohlo prekonať strach z "poryvov srdca"? Snažím sa hovoriť si, že mi nič nie je, že som mladá, podľa lekárov zdravá, že niektorí ľudia musia fungovať s ozajstnými ochoreniami, ale keď to na mňa príde, vždy sa zľaknem.
Ďakujem!

jaaankaaaa
17. mar 2024

Ahoj 😄 ja mám niečo podobné a vie to byť veľmi nepríjemné. Ja už úplne niekedy viem, že teraz sa mi to spusti, lebo poznam tie situácie, ktoré mi nerobia dobre. A v podstate mne pomáha vedieť, že je to len v hlave, v podvedomí.... Lebo reálne som fyzicky zdravá 😄 ale ono človek nevie byť psychicky v kľude, keď mu búši srdce, ja by som to prirovnala k tomu, ako keď ideš na nejaký brutálny kolotoč, a v celom tele cítiš ten adrenalín a nevies byť kľudná aj keď proste vieš, že si v bezpečí, že neumieraš 😄 tak ja keď ten stav na mňa príde, tak to len pozorujem, že aha teraz mi bije srdce silno, rýchlo, nepravidelne, trasie sa mi ruka a hlas...ale proste viem, že ako to prišlo, tak to aj odíde 😄 ono sa to asi nijako nedá vysvetliť, len proste sa asi musíš nejako nastaviť na to, že tvoje telo viac reaguje na životné situácie 😁

tomas0108
17. mar 2024

@xylofonka ahoj aj ja mam take problémy chodím po lekároch mam 5x ekg a 1x echo srdce je že vraj ok... Ale ja si myslím že nie býva mi často zle závraty potenie pichanie pri srdci to stále mám nevoľno zvíšený tlkot srdca je mi na odpadnutie mislim si že mi odbila posledná hodina... Príde mi zle na hrudníku potom mi bolest prejde do ramena až po prstoch neviem spat na stranách lebo ma pichá tlači hrudník myslíte že je to tetánia psychické? Sú to ataky ? Ktoré sa takto prejavujú ?

xylofonka
autor
17. mar 2024

@jaaankaaaa ďakujem, mne pomáha dosť aj vedomie, že sú iní ľudia, ktorí s tým zápasia 🙂 teraz som napríklad skúšala ísť cvičiť, ale už to vedomie ma znervóznilo - stačilo, že som sa naťahovala, a už som mala vysoký pulz.

xylofonka
autor
17. mar 2024

@tomas0108 môže to byť tetánia spojená s panickou poruchou, väčšinou to ide ruka v ruke, dávali ste si robiť test u neurológa?

dota6
18. mar 2024

@xylofonka mrzí ma s čím musíte denne zápasiť ale ten šport ma naozaj len benefity. Mne ho odporučila psychologička a začala som behať. Beh aj vyvetrá hlavu aj pomôže telu.
Partner je ultra bežec, behá asi aj 10 rokov a viac a tep má v kľude okolo 50 a v noci mu holter nameral aj 40. Srdce je sval a aktivitou ho trénujete ku zdraviu. Je jasné , že počas aktivít je tep vysoký a je to prirodzené a normálne 😉 vtedy sa nemusíte obávať. Len je otázne, či vám šport aj prináša radosť.
Držím palce 🙏

atya73
18. mar 2024

Ahoj ...tiež mám tetániu ..chodím na túry, cyklo...zaťažujem srdce... Ono to príde hocikedy také akoby zvieranie srdca, tep vyletí na 160, vtedy si musím oddýchnuť aby to prestalo a fungujem ďalej. K tomu sa mi pridružilo Vertigo ..niekedy som ako opitá, ale aj tak idem, paličky na turach pomôžu s motanim sa, proste na to nemyslím ...ako príde tak odíde. Ešte mi odporučili magnézium pred fyzickou záťažou.

ronie338
18. mar 2024

Ja sa čudujem ze ti psychiater nechal lieky ktoré evidentne nefungovali. Na lieky na psychiku si zvykneš do mesiaca max dvoch. Je pravda každý má iné kým záberu, ja som veľa spala ale po dvoch týždňoch som bola ôk. Keď sa prejavili opäť záchvaty po asi 2 mesiacoch užívania, zmena liekov a tie pomohli. Ja tak mávam úzkosti keď sa veľmi sústredím na hlavu, že ma boli ale ja som po veľkej operacii mozgu. Hlava si veľa robí svojho, ja si vtedy tiež môžem hovoriť som zdravá nič mi nie je a aj tak to nepomáha. Alebo nie vždy. Magnézium pomáha treba mu dat šancu a ešte b6 by som pridala a celkovo nejaké vitamíny, predsa len ide leto bude to lepšie a lepšie