icon

Trichinelóza - svalovec

maj98
6. jan 2017

Ahojte, chcela by som sa spýtať, či máte niekto konkrétne skúsenosti so svalovcom -trichinelozou. Môjmu priateľovi to zistili z krvných testov. Stale spí a je slabý a bolia ho klby. Momentálne berie vermox, ale veľmi sa o neho bojím, pretože keď sa zavrta do svalov, môže sa zavrtat aj do mozgu a škodiť. Koľko trvala liečba? Dá sa toho zbaviť natrvalo, alebo je stále možnosť, že obaly s larvami prasknú a všetko sa to vráti po rokoch späť? Na internete som čítala veľa odborných článkov a výskumných prac a našla som všetky možné informácie ale nikde nič o prognóze a žiadne kazuistiky, rada by som poznala konkrétne prípady zo života a nie z labaku. Ďakujem za každú odpoveď.

evkakorcek
6. jan 2017

@maj98 Ahoj. Ja teda nemam osobnú skusenost. O svalovcovi sme sa ucili daaavno na strednej skole. Viem ze ide o parazita a ked je choroba uz vo svalovej faze je to uz velmi zle. Ale lekari by mali nasadit adekvatnu liecbu. V dnesnej dobe je to liecitelne. Ale samozrejme nikdo nevylucuje aj trvale nasledky. Chcem sa vsak spytat, kde sa nakazil svalovcom? Viem, ze sa da nakazit iba z tepelne neupraveneho mäsa.

maj98
autor
6. jan 2017

Ťažko vypátrať kde sa to stalo, ale môže to byť len z bravčového mäsa a z diviny ktoré je zle tepelne upravené, takže asi z nejakej údeniny alebo slaniny. To sa už nedozvieme ale určite pôjdeme na testy všetci, pretože vo väčšine prípadov nemusia byť žiadne príznaky

prevenar
6. jan 2017

@maj98

citujem pribalovy letak

‌1. Čo je Vermox a na čo sa používa

Vermox je liek proti červom, ako napríklad:

- mrľa ľudská (Enterobius vermicularis);

- bičíkovec tenkohlavý (Trichuris trichiura);

- škrkavka detská (Ascaris lumbricoides);

- machovec (Ancylostoma duodenale, Necator americanus);

- tropické hlísty (Strongyloides stercoralis);

- pásomnica (Taenia sp.).

z toho mi vychadza ,ze Vermox je ucinny len v crevach = uplny nezmysel brat na svalovca.

Ak ma fakt realne potvrdeneho svalovca, tak potrebuje Praziquantel. na SK sa da kupit v cistej forme len v obchode s rybimi potrebami, ako antyparazitikum pre ryby ..ale pouzivaju ho aj ludia. ..alebo ho doviest z Nemecka / Rakuska kde je registrovanym liecivom na rozdiel od SK .

urcite o tom najdes nieco na nete, drzim palec.

maj98
autor
7. jan 2017

Ďakujem za info, tiež si myslím to čo si tu napísal. Ide o to že ešte nie sú výsledky zo svalov, takže lekárka zrejme predpokladá že je to len v začiatočnom štádiu a preto predpísala vermox. Uvidíme po výsledkoch a keď to bude už aj vo svaloch určite skúsime ten parazitakvel, už som o ňom čítala. Máš s tým aj osobné skúsenosti, prípadne vieš o niekom kto to bral a ako ho znášajú ľudia?

zuzicka1980
13. dec 2017

Dobrý
Chcela by dom sa opýtať ako ste dopadli s tým svalovcom?
Skončili ste pri VERMOXE? Aké ste mali dávkovanie?
Pre môjho syna ma 6 a pol roka dali na 10dni 4tablety
denne
Prosím dajte vedieť

maj98
autor
13. dec 2017

My sme tym vermoxom nakoniec svalovca vyliečili. Vo svaloch este nebol a z criev sa nam podarilo zlikvidovať. Ako bonus sme s nim znicili aj boreliózu, co sa doteraz cudujeme 😀 davkovanie si uz nepamatam ale viem ze bral podstatne viac tabliet, zda sa mi ze to bola cela krabička rano a cela vecer. Nie som si uz ista. Ale to asi závisí od motnosti pacienta, takze ked je malinký urcite mu budu styri tablety stacit. Myslim ze moj muz bral tie lieky skoro tri tyzdne a pamatam si, ze na nich stale spal. Nic nevladal robit a hore bol len par hodiniek. Nakoniec vsak vsetko dobre dopadlo, robili mu kontrolne testy pre istotu aj pol roka po liecbe a vsetko ok. Držím palce aby sa malý co najrýchlejšie z toho dostal, ale určite je veľký bojovník

zuzicka1980
14. dec 2017

Ďakukem
Som rada, že Sa Vám to podarilo