Tupozrakosť - invalidný dôchodok
Ma niekto skúsenosť s nárokom na invalidný dôchodok pri tupozrakosti na jednom oku, plus aj na druhom sú dioptrie? V podstate to jedno oko ma skoro nevidiace.
@guiseppinka áno, viem, len som nadvazovala na to zväčšenie oka.
Ja ti napíšem k veci. Viem o konkrétnom prípade, za tupozrakost bolo 30% alebo 35% už si presne nepamätám. Čiže invalidný z toho nevyšiel, jedine ak pridas pridruženú diagnózu.
@eva8 predlzenie oka je aj prirodzeny proces na zdravych ociach, dokonca aj na kratkozrakych. Preto maju starsi ludia "kratke ruky" na citanie, lebo u nich nastupuje starecka dalekozrakost a kratkozrakym sa tymto procesom zlepsuje videnie, pretoze sietnica sa posuva dozadu a postupne koriguje povodnu refrakcnu chybu, takze kratkozraki vo vyssom veku mozu mat ovela lesie videnie ako mali za mladi
@viestta to sa mylite v tomto
Sietnica nic nekoriguje a predlzovanie oka nad ramec urcite nie je fyziologicke
Ak chcete takto radit trosku si nastudovat alebo nekomentovat nad ramec vasich vedomosti
@taktotedanie môže to súvisieť so šošovkou, v Tom staršom veku?
@eva8 ano mate pravdu, zakaluje sa sosovka
Pani hore napisala blbost
Viem, ze pani @viestta je tu poradkyna na kazdy zdravotny problem ale niekedy treba vediet kedy radim spravne a kedy trepem blbosti
@eva8 na MK je skupina zdravotnici na MK- tam ak mate zdravotny problem vam poradia odbornici nie laicka verejnost
@taktotedanie ďakujem
@taktotedanie jasom od narodenia tupozraka,chodila som do sanatória cvičiť,nosím dodnes okuliare.Na jednom oku -7 a druhé +3 v 18 operácia škúlenie.A zrak sa mi zhorsuje
@viktoria0148 bohuzial vekom sa to zhorsuje, aj katarakta moze mat podiel

Samotna tupozrakost nema absolutne ziadny suvis s tym, ako a kam dopada obraz v oku... Tupozrakost vznika vtedy, ak je velky rozdiel medzi jednotlivymi ocami. Laicky povedane, oci a mozog - vysielac a prijimac su ok, ale problem je vo vedeni... Jednoducho sa mozog musi strasne namahat, aby vytvoril priestorovy obraz a tak vyhodi zdeformovany obraz slabsieho oka a berie iba obraz iba z lepsieho oka. @viestta to vysvetlila tak isto.
@eva8 to, co popisujes ma suvis s daleko a kratkozrakostou.