icon

Úkostlivý strach o blízkych, namýšľanie si

mers111
29. apr 2018

Ahojte, prezivam veľmi ťažké obdobie. Neskutočne sa bojím o mojich blízkych,že sa im niečo stane, svojim myšlienkam pripisujem veľkú moc,myslím si,že dokážem ovplyvňovať nimi životy iných ľudí. Som už z toho zničená. Začalo sa to nutkavymi blbymi myslienkani typu: stane sa toto a tamto, keby sa tak stalo to a to..a pod.. zlom nastal vtedy keď som si začala všímať že niektoré veci sa naozaj udiali..bohužiaľ aj také,ktoré mali fatálne následky..odvtedy sa až chorobne bojím,že za to určite môžu moje myšlienky,ktoré boli adresované k nejakým ľuďom a pod. Vytváram si v hlave scenáre že niekto zomrie, pritom to ani nechcem! Potom sa neskutočne bojím,že sa to stane,v zápätí to odvolavam,ale v podvedomí stále čakám,že sa to stane :( nechcem už toto prežívať,nechcem mať také čierne myšlienky.. už si nahovaram že môžem za smrť ľudí v mojich lebo aj pri nich som mala takéto myšlienky,ktoré sa objavujú naozaj casto. Ďalšia vec, stačí že sa s kamarátkou rozprávame o niekom alebo o nejakom filme napr.a ja alebo kamarátka onedlho stretneme danú osobu alebo náhodne nájdeme ísť práve v TV..prosím máte niekto takúto nepríjemnú skúsenosť? Čo mám robiť? Už si niekedy naozaj pripisujem "nadpozemske" schopnosti,idem sa z toho zblázniť,veľmi ma to ničí. Neviem ako z toho bludného kruhu von.

Strana
z2
tomiholjubavi
30. apr 2018

@mers111 musim ta sklamat (alebo potešit?) sila myslienok vobec nefunguje. A nikto mi nenahovori, že to tak je. Kazdy den uz 6ty rok si hovorim, že počneme babatko. Jedine, čo sa mi podarilo par krat si vsugerovat, boli falosne tehotenske priznaky. Psychika je velky pan, ale riadi len nas a naše telo, nie svet okolo nas. Naše myšlienky neovplyvnuju čo sa na svete udeje, ale ovplyvnia ako sa k tomu postavíme.

Prihoda z mojej rodiny: Moja prababka trpela utkvelou predstavou, ze jej muž zomrie pri banskom neštasti. Stále sa jej to snívalo. Robil v bani, čiže odtial ta idea. Čim sa blizil istý dátum, priam šalela, prosikala ho nech nejde do roboty, lebo vtedy určite zomrie. On odišiel a ozaj zomrel a dalši ludia s nim. Myslís, ze mu to privolala ona? Nie. Skôr predvidela, ved nakoniec sa aj spoznali tak, že sa ho na ulici opytala, či si nechce dat vyveštit. Ale mohla to byt aj nahoda. Pracovat začiatkom 20teho storočia v bani bolo velmi rizikové povolanie a nestastia boli časte. Ak veriš v ezoteriku, možeš začat verit, ze niektori ludia maju intuiciu, alebo nejaký jemnocit mat viziu. V ziadnom pripade vsak neprivolavas na druhych svojim mozgom ziadne katastrofy. To sa nedá.

Treba si uvedomit, ze smrt je jedina istota. čiže umrie každy. A ked budem presvedčena, že ten a ten človek umrie, skor ci neskor sa to aj splni a ak neumriem skor, mozem si povedat "aha, ja som to hovorila." Takéto predpovede smrti este zvysuju pravedepodobnost, ze sa udeju v rychlej dobe, ak je clovek uz chory, alebo stary, alebo robi rizikove veci (povolanie, hobby...). Neboj sa, nie si žiadny odlud. Nečítaj články, ktoré ta ešte viac zneistuju, radšej si naštuduj nejaké psychologicke triky ako zvládnut svoje utkvele predstavy.
Mna ked pochyti zla myslienka, pomodlim sa za ochranu milovanych a to mi pomoze. Vyskusaj, ak to nezabere, skús aj psychologa, alebo psychiatra. Nemusis hned lieky brat, mozno ti postačí len pár trikov ako to zvládnuť. Mne psycholog pomohol pri rozvode. Vrtela som sa ako škrečok do kolečka, vinila sa z chlapovych chyb a nevidela zrejme veci. Tri návštevy mi boli dosť, aby mi otvorili oči. Určite sa neboj dať si poradiť.

mers111
autor
30. apr 2018

@tomiholjubavi prajem ti aby ste bábätko počali, žiaľ, niekedy je nadelene tomu,kto nechce a ten,čo chce sa môže aj zblázniť a všeličo skúšať :( verím,že to príde ak má a že to bude v správny čas 🙂 .. ďakujem za tvoj príspevok, ja mať takéto vizie- tiež by som salela ako tvoja babka... Prajem všetko dobré 🙂

tomiholjubavi
30. apr 2018

@mers111 inak niektoré veci, ktore sa nam zdaju ako čudné náhody, sú vlastne len produktom našej koncentrácie. Jednoducho sa sústredíš na danú vec a viac ju vnímaš.
Napr. ked som mala Fiat Punto, zdalo sa mi, že pol slovenska ma punto. Kde som išla, tam som ho videla. Teraz, ked máme kaškaj, zas sa mi zdá, že každý druhý má kaškaj. Vieš prečo to tak je? Pretože sa sústrediš na konkrétnu vec. Vidíš iba puntá (alebo kaškaje), kym ostatné autá sa ti zlievajú do jednej masy (nesústredíš sa na ne). Preto sa ti zdá, že akurát tvoje auto je oveľa viac zastúpené, než akýkoľvek iný model. Je to taký klam.
A rovnako je to aj s myslienkami. Sústredíme sa a čakáme...ked to príde, privolali sme si to. Ked to nepríde, zabudneme a myslienka sa stratí v inej hrbe myslienok, tak ako iné autá, ktoré iba tvorili pozadie pre Punto. Ale ked sa to splní, sme otrasení a šokovaní a nahovárame si, že je za tým niečo viac.
Okrem zvláštnych a výnimočných predtúch, ktoré sa môžu objaviť raz za život, alebo ani raz, každý máme milion zlých myšlienok a katastrofickych scenarov, čo všetko sa moze stat. Keby sa splnili všetky hrozné myšlienky mojej mamy, už by som bola tak 12 000x zabitá, ranená, unesená, smrteľne prechladnutá, v zlej partií atď... Stačí, ked dvakrat po sebe vola a nezdvihnem mobil... A už je to jasný znak toho, že som mrtva 😀 (Alebo minimalne bojujem o život 😀)
Môj svokor je na to ďalší expert. On to vyšperkoval ešte viac, lebo jeho strach sa nevztahuje len na život detí, ale na celé okolie. Každý deň počúvame jeho desivé prognózy. (Cely život bol bezpečnostný technik, tak to ma chudak z povolania). No hoci sa na 99,9% z toho nič nesplní, keď mu to raz výjde, vykrikuje celý mesiac, že on to hovoril. A potom sa hecuje v tom, že má vždy pravdu a pridáva vaznost svojej schopnosti predvídať „negatívne následky našej nedbalosti“. Pričom všetko je to len matematika a hra na pravdepodobnosť. Ked si kazdy den pomyslím X hrozných vecí a vezmeme si na to Y dní, pri dostatočnom množstve desivych „proroctiev“ a dostatočne dlhom časovom intervale, je pravdepodobnosť, že niečo z toho sa splní, veľmi vysoká.
Všetci sme do určitej miery úzkostliví, ja som tiež. Asi som to zdedila po mame. Avšak, ak sa nám to vymyká spod kontroly a prechádza rozumné hranice, ak to obmedzuje našu každodennost, netreba sa s tým zahrávať. Sú to veľmi vážne veci.
Želám ti veľa zdravia a sily bojovať. Určite to zvládneš.

mers111
autor
30. apr 2018

@tomiholjubavi si veľmi milá,ďakujem 🙂.. čiže privolať sa nedá,len je to o tom,že je človek na to zamerany- ako napr.to s autami a myšlienkami...niečo tom ozaj je,psychika je v tomto smere veľmi silná a sugescia tiez.. snáď to prejde a ako tvrdíš,keď s tými pocitmi a strachmi budem mať problém už existovať určite to nenechám len tak a vyhladam odborníka 🙂

maria123
30. apr 2018

@zemislava suhlas

eliska13
30. apr 2018

@zemislava súhlasím panicku poruchu som dostala ako prvé po týchto zlých veciach mala som 3x záchvat zmenila som nejaké veci naučila sa koncentrovať myseľ iným smerom, a nikdy som ho už nemala.je to nič oproti tomu, keď sa u mňa prejavila depresia ľútosť.S tým nesuhlasim,že je to na chvíľu ako alkohol, ale keďže si asi AD ešte nebrala nevieš porovnať.Skratka tie zbytočne strachy a úzkosti, ktoré Ti balamutia hlavu a myslenie odidu.Drzim palce, aby si horšie stavy ako paniku nepoznala🙂

zenaajmama
30. apr 2018

Zamestnaj sa niečím, a nezamýšľas si sprostosti.

lienka9
1. máj 2018

Ja som mala tiez velku uzkost kvoli rodine a mne celkom zabrala Bachova terapia. Navolila som si vhodne kvety a po dvoch kurach to ustalo.mozno placebo ale pomohlo 🙂)

nikita002
8. nov 2019

@3009 ahoj ja tiez mam take obavy nejake stale citam nejake clanky nejako som poslednom case taka namyslava stale rozmyslam nad chorobami je to asi tym ze otec mal zdravotne probleny nasledne nam zomrel v rodine ujo a teraz zas moj ujo je na tom zle uz len cakame bojim aj o nasich je to asi tymto ze vsetko nejak na kopu sa to vsetko deje ....raz som bola uz tety a ta mi spominala ze na co zomrel moj dedko bojim sa aby aj otec to nemal po nom ...fuuu meviem ako sa toho zbavit ....mam rozptylenie syna snazim sa normalne fungovat ale aj tak premyslam a stale citam uz aj muz mq hresi ☹ nieco na ukludnenie nejaku uzkost nieco prirodne neexistuje na pohodu trocha normalnu ????

slavkajurko
8. jún 2021

@zemislava poraď mi prosím ta nejaké knihy ktoré ti pomohli bojovať s takými panickymi stavmi. Ja napríklad sa bojim snov. Zaspím a keď sa mi niečo sníva v com je nejaká symbolika a znamená to niečo velmi zle, tak sa bojim zaspať. Pred spaním sa stále pomodlim aby sa mi zas niečo nesnívalo. Lebo potom na to myslím cely den. Nie sú to nočné mory, len proste obycajne životné situácie co sa mi snívajú a podla výkladu snov to znamená v reálnom živote niečo strašné. No a okrem toho tiež mam podobne myslienky ako pisala autorka :(

nicicka
8. jún 2021

Joooj aké by to bolo všetko jednoduché keby to tak fungovalo. Čo keby si začala myslieť že sú všetci bohatí namiesto toho že s im niečo stane...môžeš začať mnou 🤣

slavkajurko
8. jún 2021

@nicicka takých ludi ako si ty by som okolo seba potrebovala ;)

nicicka
8. jún 2021

@slavkajurko Ale niekedy viem aj pekne liezť na nervy. Môj muž by o tom vedel hovoriť 😉

maggie1192019
25. júl 2023

@mers111 ahoj viem že je to už veľmi stará diskusia ale zaujíma ma ako si to zvládla mám tiez také stavy od soboty čo mi zomrel dedo mám starých o muža dcérku

Strana
z2