Ukrutne bolestivá menštruácia
Ahojte mamičky aj nemamičky 🙂 Mám problém s neznesiteľne bolestivou ms. Myslím tým naozaj neznesiteľne bolestivou, pretože "iba" bolestivú menštruáciu som za roky rokúce zažila asi toľkokrát, koľko mám prstov na rukách. Keď sa hovorí, že od bolesti by som sa po stene škrabala - tak to je presne môj prípad a pritom nie som žiadna citlivka, ale ten typ, že keď niečo musím vydržať, tak vydržím...ale toto je horor 😒 Prvý deň som odpísaná úplne, nebola som schopná ísť vtedy do školy, teraz do práce. Proste sedím, ležím, pochodujem po dome - neviem čo je lepšie, striedajú sa u mňa návaly horúčavy so zimnicou, kŕče a sťahy maternice také, že mi až prsty na nohách vykrúca, bolesti krížov, mám stavy, keď sa mi ťažko dýcha a po črevách ako keby mi nožnice plávali. Tričko si bežne musím prezliecť, také je od bolesti spotené a potom som taká vyčerpaná, vyblednutá a vyšťavená ako po nejakom boji. Už som si neraz povedala, že som hysterka a skúšala len tak ležať a hovorila si vydrž, vydrž...ale potom príde taký kŕč, až ma prevráti a slzy mám na krajíčku. Nedávno som bola na sone celej dutiny brušnej, chvalabohu bolo ok. Tabletky od bolesti sú samozrejmosťou - dokonca som ich už musela párkrát prestriedať, lebo prestali po čase účinkovať, teplé obklady používam - bez nich si to neviem predstaviť. Antikoncepciu nemôžem. Prosím Vás žienky, chcem sa len opýtať, či máte skúsenosti s nejakými výživovými doplnkami, ženskými čajmi, olejčekmi, cvikmi atď. Hocičo 😉
@sellena ja som brala voltaren hned, ked sa objavili prve priznaky, potom mi uz nezabralo nic. A spolu s tym som brala no-spu - 2 tabletky. plus cely mesiac pupalkovy olej a bylinky. https://www.modrykonik.sk/pms/#exp-1930
@sharlotta ja beriem za deň až 5 ibalginov fast - nechavam si 4-hodinove odstupy medzi tabletkami a do toho ešte buscopan na kŕče a teplé obklady, ale aj napriek tomu trpím, tie kŕče a sťahy maternice by som rada odstránila niečím prírodnejším, čiže vyskúšam púpalkový olej, čaje a kvapky, ktoré mi tu radili...smutná som už tak týždeň pred ms, lebo viem čo ma zas čaká ☹
@sellena ibalgin mne vobec neucinkoval a paralen ani nehovorim, s Algifenom som sa mohla aj otravit a nic. Jedine, co mi zaberalo, bol Voltaren. Treba skusat, co ucinkuje. A spolu s no-spa mi jedine prinasali trosku ulavy, ale jedine, ked som to zobrala hned, ked uz som citila, ze to ide, inak uz nic. Ja som este popri tom aj vracala, takze aj Degan som mala vzdy poruke. Viem, o com rozpravas, mna chytala panika, ked som vedela, ze mam dostat a nemala som pri sebe voltare.n. Najviac mi zabrali bylinky,ale nebolo to hned.
@sellena ahoj. poznam.poviem,co mi zabera,zaberalo,lebo po porode je to ovela,ovela lepsie a aj migreny som pocas ms mavala,teraz skoro vobec. tak 4 dni pred ms som uzivala brusinky. su dobre na mocove cesty,ale uvolnuju svalstvo,takze pripravia na bolesti a krce. pocas samozrejme vela tekutin-hlavne zensky caj a stale tie brusinky, rano aj vecer. a tabletky od bolesti. inak ibalgin a podoben tabletky nie su na ms vhodne. treba tabletky na uvolnenie makeho tkaniva,takze odporucam ucinnu latku nimesulidum, lieky-coxtral, nimesil, nimed. dostat ako tabletky alebo ako prasok. prasok zabera ovela rychlejsie a ucinejjsie,teda aspon mne. vie ti to predpisat aj obvodak, pripadne niektore daju aj bez receptu,ale mas to lacnejsie, treba zistit,stale to menia.a potom klasika,termofor, elektricky vankus,tepla sprcha. ale tie brusinky ked som zabudla pred ms brat,tak som mala ovela vacsie bolesti ako ked som ich brala a aj vela zenskeho caju.a inak sa vravi,ze kto ma tazku ms,tak dobre znasa porod,u mna aj u kamosky to platilo a po porode sa nam to zlepsilo 🙂 drzim palce
akupunktura a uvolnenie bodov..termofor a nahrievanie svalov,cvičenie mojžišovej metody
10 rokov som trpela,nechodila v ten den do práce a nikto z lekarov sa nestaral...radili ibalgin,to bola teda liečba!..začala som inak skušať a pomáha mi trochu aj nospa,chodim do práce a bolesti ustupili tak o 70 percent,vela stastia,viem čo to je
No viem si to predstavit- kto nezažil tak nepochopí - ja som prvý den aj odpadavala a bolesti nenormálne. Jedine co mi pomohlo bolo vliezť do vane a púšťať si na brucho horúcu sprchu a algifenove kvapky.
no ja mam ten isty problem. prvy den som uplne mimo. mne pomahaju oskoruse namocene v alkohole. jedna lyzica a krce prestanu.... alebo panadol femina. zistila som ze si musim dat hned ako mi zacnu kramy. krce sa dostavia vzdy az po pol hodine po zacati ms cize ak si nedam hned daco tak potom sa tie krce len zhorsuju a uz to neviem zastavit. ja mam jeden porod za sebou ale mne sa kramy len zhorsili. cize nie vbo vsetkych pripadoch sa to polepsi. mozno je to tym ze som mala sekciu... neviem . ale od porodu mam silnejsie kramy az moc silne, dlhe a prvy den som uplne vyradena..... cize babenky dik za radu a idem si klupit ten pupalkovy olej.... vyskusam....
Mala som nieco podobne a uzivam pupalkovy olej a zlepsil sa mi stav.uzivam ho pol roma a krce su uz znesitelne a viem fungovat.toto mi poradila jedna pani uz davnejsie,no nejak som bola skepticka.uziva sa 3x denne cajovu lyzicku.ucinky sa dostavili zhruba po 2 mesiacoch uzivania.dokonca aj PMS stavy mam lepsie
A tabletky od bolesti zacni uzivat uz den pred menstruaciou.ja som tak robila iba obcas,lebo som sa bala o pecen.vtedy zaberali najlepsie
@sellena Ahoj. Máme úplne rovnaký problém a vyskúšala som už tiež všeličo, teraz už ani neskúšam, zmierila som sa. Kedysi mi tvrdili, že po pôrode to bude lepšie - mám za sebou 4 a som po 40-kte a je to stále rovnaké, niekedy mám dokonca pocit, že horšie. Tiež ma to vždy vyradí minimálne na jeden deň a bez tabletiek od bolesti by som nedokázala fungovať. Len som Ťa chcela podporiť, aby si vedela, že nás je viac 😉
a najlepsie su komentáre žien,ktorých trochu,naozaj trochu boli brucho a zahlasia-ved aj mna boli brucho pri menzese.....ja by som vsak radsej bola v práci a odpracovala aj cely den na nohách ,aj dva dni....ale ako piseme,ten čo to nezažil,to nikdy nepochopí
@mrvaj Ahoj, ďakujem aj psychická podpora je podpora a som za ňu vďačná, lebo miestami mám pocit, že mi asi preskakuje a hanbím sa za to, ako v ten deň vyzerám, aj ako vtedy plačem a zvíjam sa od bolesti, lenže ako som písala, nie je to len bolesť, ale aj zimnica, návaly tepla a črevné problémy, čiže proste totálne k.o. 🙄
tak toto poznám....už som aj odpadla...bola som na pohotovosti na injekcie, čo som ani chodiť nevládala ☹ tiež som prvý deň úplne mimo...som rada,že mám robotu, že sedím na riti, inak by ma asi vyhodili kebyže robím kdesi po stojačky alebo pri stroji 😒
pijem alchemilku, ale že by mi to pomáhalo neviem. jedine čo mi ako tak pomôže Algifenove kvapky, dáva mi ich doktor na predpis.
@1aduliatko1 skús ten púpalkový olej, čo tu žienky spomínali...ja ho určite vyskúšam.
Urcite vyskusajte pupalkovy olej, cajik z alchemilky a este je dobra aj materska kasicka: http://www.nutrimas.sk/Materska-kasicka-BIO-60-....
Ak ani jedno z toho nezaberie, treba vysetrit lekarom, aby sa vylucila endometrioza.
@sellena ahoj, tiez mam ten problem..mavala som stavy, ze v prvy den som odpadla, nebola som schopna nic,ani lezat, takze chapem o com pises. teraz som po porode, este som ms nedostala ale cakam najhorsie,,pred tehotenstvom mi gynekolog predpisal Flamexin lieky, taky prasok rozpustis vo vode, je to nechutne ale dost mi to bolest potlacilo. Treba to vypit hned pri naznaku ms...lebo potom ked uz su bolesti silne tak to nezaberie. To je moja skusenost.
Urcite si daj frtana...mne tiez nic nepomahalo,skrabavala som steny,ale ked si das maly panak ti to roztiahne cievy,tym padom krv lahsie pretecie a vyrazne sa ti ulavi,za skusku nic nedas...ja neznasam alkohol,pre mna to bola take premahanie vypit tej jeden poharik,ze si to ani nevies predstavit,ale v predstave,ze sa mi vyrazne ulavi,tak som ho supla....po porode mi vsetky bolesti ustupili,teraz ani neviem ked mam ms...ale ked som isla rodit,kontrakcie boli tak neznesitelne bolestive,ze mi to pripomenulo tu hnusnu dobu,ked som trpela tak ako ty teraz
lekár mi povedal, že sa to upraví po pôrode, bola som na tom roky podobne, aj keď v opačnom garde - teda 8 krát do roka normál bolesti a 4 krát do roka silné bolesti (zimnica, vnútornosti ako vo zveráku, tma pred očami, silné hnačky, potenie, strácanie vedomia) a mal pravdu, teraz menštruujem ani neviem kedy (obrazne povedané) - som takmer dva roky po pôrode
@uzabytobolo to jebpravda,ja som po prvom to mala,tiez tak,ze uplna pohodicka,ale po druhej je to zas horsie..zatial to nebolo este uplne,otrasne,len,zas tych cyklov este nemam za sebou vela (v januari -koncom- bol prvy). Mama to mala tak,isto ako ja. Po mne pohoda-lahoda,po sestre zas mavala silnejsie bolesti,ale vraj uz nie take otrasne,ako pred prvym porodom. Tak dufam,ja som mala take straasne zle s vracanim a pod.asi 2-3x do roka a pri zvysnych bud pomohla praca intenzivna,ze som zabudla alebo chodza plus tabletky..
@katyrose pupalkovy olej je dobre uzivat kazdy den, odporuca sa minimalne pol roka... Ja ho beriem uz 2 roky lebo mi naozaj velmi pomaha, momentalne som tehotna, moze sa aj pocas tehotenstva, ale teraz ho neuzivam pravidelne). Bud si kupis v tabletkovej forme, alebo ako prirodny cisty olej. Ja uprednostnujem ten cisty olej, ale uzivala som aj tabletky lebo vo fr sa tazsie zhana ako prirodny olej. Ale ako olej ho mozes pouzivat aj normalne v studenej kuchyni - rovnako ako olivovy. Myslim, ze je vhodny pre celu rodinu, okrem toho ze velmi pomaha na zenske veci (hlavne kvoli tomu ho uzivam, bolesti a PMS) upravuje aj hladinu cholesterolu, vraj pomaha chudnut, resp pred menstruaciou zabranuje ukladaniu vody v tele, reguluje vysoky tlak a znizuje hyperaktivitu u deti ;)... Takze takmer vsestranne vyuzitie.. Ked som si to tak zosumarizovala, musim ho opat podpichnut muzovi na cholesterol a tlak 🙂... Ako cisty olej staci nalacno jedna cajova lyzicka rano a jedna vecer pred spanim (u tabletiek treba ist podla odporucani na obale, lebo rozny vyrobcovia maju roznu koncentraciu oleja v tabletkach, takze zalezi ake kupis)
@katyrose Ahoj, tak píšem už aj ja 🙂 kúpila som si teda púpalkový olej, síce sa ťažšie zháňa ako tobolky, ale objednávam ho cez sunpharmu cez internet a zadarmo si ho vyzdvihnem v lekárni. Užívam ho ešte krátko, bolesti mám otrasné aj naďalej, ale zatiaľ PMS bolo miernejšie 🙂 ešte vyskúšam tie ženské kvapky od Grešíka
@sellena Ahoj, tak ja som si objednala ten pupalkovy olej aj kvapky od gresika. Kvapky som zacala brat asi 15 dni pred MS a olej 5 dni pred. Som uplne z toho vedla, pretoze sa citim orpoti tym vsetkym stavom, co som zazivala predtym, "super" a to je uz co poevdat. PMS uplne super, nic som necitiila, ziadny tlak na prsiach, ani podbrusko ma nebolelo uz dva dni pred MS ako zvycajne. Teraz mam druhy den MS, prvy uplne v pohode, mala som kusok bolesti, aj som si dala panadol femina, ale iba jeden, zvycajne som si davala dva a este aj ibalgin, popripade dva ibalginy a jeden panadol femina. Sama tomu neverim, pretoze brala som uz tri druhy antikoncepcie na zmiernenie bolesti a ani jedna nepomohla a teraz iba prirodne liecivo mi pomohlo, dokonca krvacanie je slabsie ako zvycajne a krize ma skoro vobec nebolia a nemam ani tie strasne stavy, ze uplna triaska, chvilu horuco o 5 minut idem zamrznut a som spotena ako po 10 km behu.
Konecne normalne existujem a necitim sa ako zbity pes. Dufam, ze to nie je iba nejaky klam a naozaj mi to pomohlo. Skus aj ty vyskusat tie kvapky od gresika 🙂 Verim, ze tiez pomozu 🙂
@katyrose Waw tak to je super, normalne Ti zavidim, len nech Ti to vydrží aj naďalej. Pupalku beriem po cely mesiac a zjavne ma zbavila len tej triašky ako tak sledujem, keďže ju beriem už tretí mesiac tuším a kvapky som si práve kúpila, zatiaľ som ich zobrala bohužiaľ už neskoro, keď začali bolesti - nedalo sa skôr, takže o mesiac ich vyskúšam brať už pár dní vopred a uvidím,, lebo zatiaľ som stále ibalginovým otrokom. Inak tie kvapky majú dosť alkoholovú príchuť, dúfam, že sa mi to iba nezdá 🙂
@sellena - toto čo tu píšeš som si aj ja odskákala veru dosť dlhé roky , prešlo mi to až po pôrode 🙂 , dovtedy som sa trápila každý mesiac , u mňa sa to začalo po tom čo som mala silný zápal a na jednom vajcovode mi ostal zrast , aj mi to gyn liečila , popredpisovala hromady vitamínov a liekov , prípravkov kadečoho čo tu je aj pospomínané - spomínam si , že som tiež aj pupalku brala, borák , vit A , D , rôzne čaje pila , potom tie komplexy vitamínov pre ženy , aj víno červené som si dávala týždeň pred každý večer ale bolesti boli aj tak niekedy celkom v pohode inokedy aj sanitku volali čo som odpadávala , zvracala , zjapala od bolesti ☹ , držím ti teda palce nech ti niečo pomôže , mne pomohol fakt len ten pôrod ale aj to som si musela počkať kým sa nám vôbec s mm podarilo bábo , čo už narobíme , raz je to tak v prírode , poskúšaj viac toho ale s rozumom , verím, že nájdeš niečo 😉

aj ja mam rovnaky problem od porodu som uz skoro 4 roky a menzes som mavala skor slabsi ale zrazu som pri jednom menzese zacala silno krvacat ale len tak 2-3 dni za cely menzes ktorý trva asi tak 5-7 dni a zvysne dni su len spinenie bola som u dr. dal mi ascorutin a kanavit ale mna tak bolia krize vtedy ze som suca lezania cely menzes ta bolest v križoch je hrozna zohnutia ci ine bezne pohyby nehrozia analgetika to zmiernenia no uplne to bolet neprestane vysetrenia mam ok ze aj chcem tak HAK to zmeni ale to ja nemozem, nechapem co tak zrazu ja som mavala menzes v pohode ked som ho mala nebol problem ale teraz ked uz kalendar ukazuje bližiaci sa menzes och.......