icon

Ulcerózna kolitída a biologická liečba

danka3117
23. nov 2011

Ahojte, mám 31 rokov a ulceróznou kolitídou trpím už 13 rokov. Prednedávnom som porodila a stav sa mi rapídne už ku koncu tehotenstva zhoršil. Navrhli ma na biologickú liečbu. Má niektorá z vás s tým skúsenosti?

leginca
19. okt 2016

@zalka - ja nechcem ísť do kúpeľov so sebou, mám doma dvoch synov 12 a 5 ročného a za posledných 5 rokov som bola v nemocnici na 6-tich operáciách a teda zakaždým minimálne 10 dní v nemocnici od rodiny a všetko bolo na manželovi. Ja som z BB a posledné tri operácie som bola operovaná v Nitre, ja na gastro chodím do Nitry, tak manžel ide vždy so mnou - jednak nemám vodičák a aj keby som ho mala, tak by som to nezvládla.

zalka
19. okt 2016

@leginca mohla si to skúsiť ked si bola s deťmi .. vybaviť kúpele v ten istý termín.

danihelka
28. feb 2017

Prosím poraďte mi,priateľ na aakútny stav UC už bol v nemocnici 3 týždne nasadili mu bioliecbu remicade podávajú v infuziach.Bola mu podaná 2 dávka a stale sa citi zle má krvavé stolice.Koľko trva kým zaberie bioliecbu?Dakujem za každú radu

zalka
28. feb 2017

@danihelka vôbec mu nemusí zabrať bio liečba,
a zvykne organizmus na nu reagovať veľmi skoro , tri týždne je dosť veľa. To nechal asi riadne daleko zájsť priateľ problémy. :(

danihelka
28. feb 2017

@zalka doktorka mu to zanedbala až skončil v nemocnici.Ja som počula že až pri 3 dávke bioliecby začne ucinkovat.Nici ho ta choroba už musel aj k psychiatrovi

leginca
28. feb 2017

@danihelka - ja som na sebe začala cítiť účinky biolky až po 10-tom podaní, teda skoro po roku, je to samozrejme u každého pacienta iné

zalka
28. feb 2017

@leginca fúha sila, kamoške prestala fungovať BL remicade tuším po troch rokoch, humira tá prestala účinkovať ešte skôr, teraz berie tretí typ BL
a kamoškinej mame teraz po roku zlyháva humira, a remicade brala 4 no prestala zaberať tak vymenili za humiru, no i tá prestáva fungovať.

@danihelka psychiater je správna voľba, lebo choroba naozaj ničí. A čo mne trošku uľavilo tak bola strúhaná surová mrkva každý den večer ako posledné jedlo dňa ( dodnes to praktizujem ak mi je zle alebo sa mi zhorší stav, zvyčajne sa dám do pár dní do kopy )

leginca
28. feb 2017

@zalka - tak ja som minulý rok v januári absolvovala aj operáciu, kde šlo preč 40 cm tenkého čreva, z toho 13 cm bol stenóza a 27 cm zápalom poškodené črevo. Popri biolke stále beriem aj Imuran. Ja chodím ku psychiatričke už 4 roky.

zalka
28. feb 2017

@leginca kamarátkina mama pred BL absolvovala presne to isté, resekciu čreva, dlhé roky bolo super ale zase sa jej to zhoršuje a BL už prestáva zaberať.
A kamoška ( iná nie táto čo má chorú mamu) ked tá brala imuran tak bola v kuse chorá, a mala také bacily, že mne nič nespravili ale ja som jej bacili šírila dalej a ťažko sa liečili zdravým ludom .. ako i sme sa zasmiali. Lebo ináč sa s týmto nedá existovať , len sa pousmiať a nepripúšťať si to.
Držím palec aby pokoj vydržal čo najdlhšie.

leginca
28. feb 2017

@zalka - tak ešte stále to u mňa nie je také ako som mala, keď som bola v remisii, ale verím tomu, že to tak bude. V pondelok idem na ďalšie podanie biolky.

danihelka
28. feb 2017

A po podaní biolky sa ani troška váš stav nezlepšil?Priateľ mi behom 2mesiacov schodok 25kg.A nevie sa zmieriť s chorobou, nebaví ho život s touto chorobou.Uz mu museli aj transfúziu krvi 3x podať.

danihelka
28. feb 2017

Ostal chladný veľmi je podráždený bojím sa s ním rozprávať lebo vždy po mne vybehne 😢

leginca
28. feb 2017

@danihelka - no musí sa s chorobou sám vysporiadať a zvyknúť si na ňu, je to ťažké, ale určite sa to spraví, ja som tiež mnohokrát mala stavy zúfalstva

zalka
28. feb 2017

@danihelka vráť mu to, nesprávaj sa k nemu ako ku chorému, ( jasne nebude prenášť hory doly ) ale nesprávaj sa knemu v rukavičkách.
Ak sa on správa ako hulvát tak mu to vráť, vybehni i ty po nom. S kludom na neho nakrič, a nelutuj ho, to nesmieš, lebo začne ešte viac upadať.

danihelka
28. feb 2017

@zalka ja ho vôbec neľutujem práveže mu vravím že iný ľudia sú na Tom ešte horšie.

nanina912
18. apr 2017

@laskamoja123
Akú bunkovú výživu máš na mysli?

mucha_puk
24. aug 2017

Ahojte. Ja sa prave nachadzam od pondelka v nemocnici,lebo som mala 3tyzdne hnacky. Zacalo to tym,ze som mala UC v remisii.Dostala som vsak zapal mocaku a urolog,napriek prizvukovaniu,ze mam UC,mi dal zle antibiotika,ktore mi kompletne znicili crevnu mikrofloru. Takze teraz som v nemocnici,dostavam uz stvrty den infuziu s kortikoidmi+antibiotika,ktore potlacaju vedlajsie ucinky kortikoidov. K tomu pentasu,budenofalk penu a drasik,kedze som ho mala nizky. Zo 7-10 hnaciek denne uz mam len dve rano. Krv v stolici volnym okom nebola nikdy vidiet a taktiez rozbor krvi neukazuje zapal. Odmietla som ist na kolonoskopiu,kedze moj gastroenteorolog ma dovolenku a nedam si to robit od tych,co sa tomuto oboru nevenuju.dnes som si vydupala aj probiotika,dali mi hylak forte,tak som zvedava,co to rano spravi. Dufam,ze sa z toho coskoro dostanem. Drzte palce

nanina912
25. aug 2017

👍😊

oskvarka
25. aug 2017

baby idem sa opytat moze sa salofalk v tehotenstve ... ja som momentalne na tom celkom ok zacinam piaty mesiac a naposledy som mala problemi asi ped rokom som len na salofalku som na tom dobre celkom brala som male davky pomahalo mi to super po pol roku som uz brala len sem tam udrzovacia liecba pri dvoch detvakoch som uz ani na kontrlui nesla lebo som videla ze je to uz ok...inak som brala aj pri kojeni dva razi mojim detom to zle nerobilo nastastie tak to bolo v pohode ked som otehu uz som salofalk nebrala len sme boli teraz na dovolenke - jasne ze nie oddych ale stres a do toho mi zo dna na den obe deti dostali 40 ky horuckz dve noci prebdete a hnacky sa dostavili ... mala som ich asi tyzden ale len 2-3 to este nieje take strasne a nastastie sa to zlepsilo same zase celkom do normalu (co som ani nedufala ze to bez salofalku pojde) ale este mam 5 mesiacou pred sebou a strach ze ak mi to znovu vypikne ci budem ten salofalk moct aj v tehotenstve v malych mnozstvach .. ked mi to pri kojeni nerobilo zle.. mate niekto skusenost?... ako budem rada ak to treba nebude a prinajhorsom zacnem pol roka po porode ked uz budem aj prikrmovat babo... ale to je este rok tak snad mi to vide... diki za info chcem byt dopredu pripravena...

barboorka
25. aug 2017

@oskvarka ahojky, no neviem, ci je spravne prerusovat len tak liecbu, urcite by si mala ist aj na kontrolu na gastro, uz len vzhladom na to, ze si tehotna.. ale ak ta mozem ukludnit, mesalazin (pentasa, salofalk) sa mozu uzivat cele tehotenstvo, ja mam dve deti a pri oboch som v tehotenstve uzivala lieky, mala som to schvalene aj gastroenterologom aj gynekologom.. urcite zajdi za lekarom.. moc ti drzim palce, nech vsetko prebehne bez komplikacii 😉

oskvarka
28. aug 2017

@barboorka ja som liecbu neprerusila nmne dr kazal 3 mesiac e po dve pol gramu potom 3 mesiace 1 pol hramu potom 2 mesiace kazdy 2 den potom nejako tak kazdy treti aspon par mesiacou a potom ze mozem skoncit a sledovat... mala som teda ist este na kontrolu to je pravda ale inak som to dodrzala isla som takto postupne a uz som nebrala nic.. (mozno som tie mesiace trochu skratila.. 🙂 lebo mi to cele trvalo tak 7 -8 mesiacou.. nechcela som toho oc brat zase lebo som kojila a do mlieka to ide aj ked to krpcom neobi zle musela som nastupit na liecbu hned 3 mesiace po porode a maly bol len plne kojeny...) takze ked som otehotnela uz som nic nebrala... ale aspon si ma ukludnila ze sa to v pripade nudze pocas tehotenstva moze..... ja dufam ze to tych par mesiacou este vydrzim zatial sa mi to vratilo do nomralnu hnacky su prec ziadna krv v stolici takze pohodicka... na gastro sa u nas dlho caka aj ked mne gastro este nikdy nreobili lebo pocas kojeni a atehotenstva iba kontroluju konecnu cast creva ale cele gastro nerobia.. lbo mi vraj nemozu dat tie prehanadla uzit a zakazat den jest ale ja som mala postihnute prvy krat 10 cm creva druhy krat 15-20 takze ide to k horsiemu musim davat pozor na seba a hlavne sa nestresovat ale ja som streser tak to je narocne pre mna... :D

katkazizina
13. júl 2018

@vierka555.
Ake enzymi odporucate prosim? k.sekanova2@gmail.com

zrka
20. okt 2018

Kočky chcem sa spýtať, užívali ste niektorá imunoprín niekoľko rokov? Cítite na sebe nejaké vedľajšie účinky? Som v podstate vďaka nim v remisii, ale bývam každý deň neskutočne unavená, už dlhodobo. Pátram po príčine týchto stavov lebo mám pocit že nežijem, len prežívam...

erikajanik
21. okt 2018

Ahojte kocky, na FB su 2 skupiny Ulcerozna kolitida a cronova choroba, pridajte sa doskupin, vsetci si tam pisu, radiaa je to super..

angelinja
14. jan 2021

ahojte posim chcem sas spytat ohladom tej bioologickej liecby/ ja nemam ulceroznu/ ale aj na moje ochorenie sa pouziva..z toh co som si nacitala som zistila na netee ze ale obycajna imunita je potlacana...cize hrozia vseliake virusy atd..prosim vas ako potom dokazete fungovat?beriete zase nejake inekcie na imunitu alebo ako ..?dokonca so mcitala ze niekto mal skoro tuberu z tej biol. liecby?tak neivem je to premna bud cert alebo dabel...ze bud moja choroba neliecena alebo teda davat nato biol. liecbu ale zda sa mi to ze to neni bohvieco.prosim akb y mi nieto odpisal kto uziva tu biolo. liecbu

silazeny
21. feb 2021

@elenka74 ahoj a kojila si prosim

elenka74
21. feb 2021

@silazeny Myslíš pri užívaní Imuranu? l

silazeny
21. feb 2021

@elenka74 ja mam biologicku liecbu myslim ci ste ju nebrala a nekojila nahodou

elenka74
21. feb 2021

@silazeny Nie, biologickú nemám, len môj syn ju má

lota456
23. aug 2022

@danka3117 ahoj, Danka3117. Syn, 25 r. a má ulcerźnu kolitídu a crohna. Navrhujú mu biologickú liečbu. Je tu niekto, kto má s touto liečbo skúsenosti? Pomohlo vám to?