icon

Usmrtenie smrteľnou injekciou kvôli chorobe - reakcie okolia

8. sep 2021

Dobrý večer, poznáte niekoho kto to podstúpil? Ako reagovalo okolie?

Strana
z2
podmostom
9. sep 2021

@martinkatinka @pragmaticka aj ta moja kamaratka, ktora si zvolila eutanaziu mala rakovinu, ale v poslednom stadiu, uz tam nebol priestor na medicinske zazraky a uzdravenie, uz ju cakalo len utrpenie.

janka_23
9. sep 2021

@lintu nie brat život iným. oni ti dajú liek a ty si ho zoberieš sama.

sissy27
9. sep 2021

@osky asi si nikdy nebola v situácii kedy sa pozeráš na milovaného človeka v krutých bolestiach a bez šance na liečbu (to je jedna z podmienok eutanázie, ani len najmenšia šanca na zlepšenie či uzdravenie). Nechcem sa nikoho dotknúť ale ak je boh milostivý dobrotivý spravodlivý a neviemaký skvelý, prečo si tých ľudí nezoberie k sebe rovno? Prečo ich nechá roky v bolestiach a utrpení a s ním celú rodinu?
A koniec koncov, aj keby to bolo u nás schválené, tak nikto nikoho nenúti, môžeš si bolesti a trápenie vychutnávať až do konca, v tom ti nikto brániť nebude. Zabúdaš na to, že “povoliť” a “rozkázať” je rozdiel. Pre teba a tebe podobných sa nezmení nič, pre ostatných to bude ďalšia možnosť.

osky
9. sep 2021

@sissy27
Chapem,ze ma nedokazes pochopit.
Asi nie si veriaca to je v poriadku.
Ale aj neveriacich ma Boh rad.
Aj ked si to nemyslis.
Utrpenim na zemi zmiernujeme utrpenie po smrti.
Utrpenim moze dotycny clovek pomoct inym ludom....aj Jezis za nas trpel.
Bolo by to nadlho.
Nechcem ta presviedcat.
Ale existuje aj zivot po smrti.
Treba na to mysliet.
Tam sa uz neda napravit nic.
Kolko vytrpis tu,o tolko menej vytrpis tam.
Nebo nie je zadarmo.

lintu
9. sep 2021

@janka_23 tak sa to robi? Neviem. Uvodna otazka je na injekciu. Kazdopadne v niektorych pripadoch by aj ten liek musel len niekto podat druhemu priamo do ust.
A ked sa uz bavime o trapeni, mala by byt takato moznost dostupna kazdemu. Zase... co vsak s takymi, ktori by aj chceli umriet, no zrozumitelnym sposobom to najavo dat uz nevedia? Atd atd.

prasiatko30
9. sep 2021

@osky ale vsak pokial veris tak ta nikto nenuti na eutanasiu ani ta nepresvieca aby si ju podstupila ale tu istu mieru tolerancie je vhodne aplikovat aj na tych co to ziadaju a chcu podstupit

janka_23
9. sep 2021

@lintu co som čítala článok tak ten slovak, ktorý to absolvoval, to tak mal. Ze mu dali tabletku a on ju sám uzil. Popravde naozaj neviem ako to reálne v zahraničí prebieha. Je to kontroverzná téma, ale keď mam povedať za seba radšej by som si zvolila smrť ako utrpenie.

katulienkax
9. sep 2021

Na Slovensku je eutanáziu nelegálna ale bežne sa praktizuje na geriatrickych oddeleniach. Sestry otvoria v zime okna dokorán, nechajú ich minimálne pól dňa a pripadne zabudnú pacientov v hovienkach niekoľko dni až kým starý človek neumrie na zápal pľúc alebo inú infekciu. Alebo supnu vážny prípad na obyčajnú izbu bez monitora sak nevadí že cez noc umrie ( poznám taký prípad)

janka_23
9. sep 2021

@katulienkax ja tiež, že prestali podávať lieky atď... Nuž, určite sa to reálne deje aj u nás, niekedy aj na žiadosť rodiny aby akože "zabudli" ale nik to nebude prezentovať verejne

marika39
9. sep 2021

Každý človek má právo rozhodnúť sám za seba ! Oháňať sa vierou , a nechať pritom chorého človeka trpieť a čakať kedy to príde... to je čo za láska k blížnemu. Kto to raz videl, niekoho blízkeho, predtým veselého skvelého človeka , ktorý sa už ani nedokáže pohnúť, ani otvoriť oči , lekári mu pomôcť nedokážu a on len čaká na smrť .... to je čistá hrôza. Ja som jednoznačne za eutanáziu , každý by mal mať právo rozhodnúť či ešte chce v takomto ,nazvime to "živote" pokračovať alebo nie . A báť sa , že potom prídem do pekla, tak to už snáď v tomto storočí nie🙈

osky
9. sep 2021

@prasiatko30 rozumiem ako to myslis.
Preto vas ani nejdem presviedcat.to uz je na kazdom.
Ale myslim,ze toto nie je len o viere.
Ved vzdy je tu nadej.vzdy.
A neprirodzene ukoncenie zivota ja podporovat ani tolerovat predsa nemozem.
Je to proti prirode.
Ved najsilnejsi pud,ktory mame,je pzd sebazachovy!
Clovek bojuje v prvom rade o prezitie/cize voda a strava/
Odjakziva...
A vsetko zive to tak ma-zvierata,hmyz,dokonca i rastliny

janka_23
9. sep 2021

@osky nemáš pravdu, niekedy nádej už naozaj nie je. Ani najmenšia. Neviem ci si niekedy videla niekoho blízkeho trpieť nepredstavitelnymi bolesťami, je to niečo príšerne a ver mi, že ten človek si neželá nič iné len umriet. Napr taka rakovina pľúc v poslednom štádiu, tam už nádej nie je a je to neskutočný boj o každý nádych, dusenie a nepredstaviteľné utrpenie. Je to hrozne aj pre toho chorého aj pre príbuzných. Smrť je vykupenim

vanda323
9. sep 2021

@podmostom Môj ujo mal rakovinu , doktor povedal že.mu dávajú 3 až 6 mesiacov....žil 30 rokov

stanulienkat
9. sep 2021

@osky skus si tie haluze a dristy po sebe precitat. Vies, ze je 21. storocie?

sissy27
9. sep 2021

@osky tak neprirodzené ukončenie života nie je v poriadku, ale umelé predlžovanie života liekmi a prístrojmi áno? Ak len prirodzene a tak ako boh nadelil, tak nebuď pokrytec a bojuj proti podávaniu inzulínu diabetikom, onkopacienti tiež žiadna liečba a nie aby ti napadlo utekať k lekárovi, keď z teba leje krv ☝️ Dúfam si v súlade s týmto presvedčením nikdy neužila liek proti bolesti, neliečila u lekára žiadny zápal, lebo veď to nie je prirodzené, je to umelý zásah človeka do života toho druhého. A k autohavárii tiež nevolať nikoho, nechať umrieť na mieste a hotovo.
A začni s tou toleranciou u seba skôr ako budeš o nej prednášať tým, ktorí na rozdiel od teba doprajú ostatným viac možností.

miadi
10. sep 2021

@vanda323 tak mal stastie. Moja teta mala raka umrela 3m po zisteni diagnozi. Jej muz to iste rok po nej. Svagrina bojovala 3r posledne tyzdne zivota vracala krv. Bratrancova 3r dcerka bola po uspesnej transplantacii kostnej drene v den ked ju mali prepustit z nemocnice zomrela. Ale poznam jednu co mala stastie a po uspesnej chemotherapii mala este 3deti a zije je zdrava. ( su rozne druhy rakoviny liecitelne a nevyliecitelne no zabit Ta moze kazdy staci ked sa neskoro zisti)

vanda323
10. sep 2021

@miadi Ahoj, presne rakovina je veľmi nevyspytateľná choroba. Vieš ja nikoho neodsudzujem...neviem ako by som reagovala ak by sa niekto z môjho okolia rozhodol pre tu smrteľnú injekciu...chápem že žiť v bolestiach je hrôza, no tým že som veriaca to vo mne evokuje samovraždu a tá je v biblii trestaná peklom...

sweet20
10. sep 2021

@vanda323 peklo neexistuje

vanda323
10. sep 2021

@sweet20 Prepáč, to ako vieš?

vanda323
10. sep 2021

@sweet20 Každý kto zažil klinickú smrť opisuje že videl nebo a peklo....

sweet20
10. sep 2021

@vanda323 existuje iba nebo.. bud ides hned do neba alebo tvoja dusa sa v ocisci musi dlhsie cistit tak, ze niekto sa za teba modli..

osky
10. sep 2021

@sissy27
Si ozaj taka hlupa,ze nechapes ako to myslim?
Alebo naschval prekrucas do extremu?
Vyjadrila som svoj nazor.
Nemusis s nim suhlasit!

osky
10. sep 2021

@stanulienkat v 21.storoci je nemozne v nieco verit?
Dristy a haluze su to pre teba...😊

sissy27
10. sep 2021

@osky nie, nie som hlúpa a ani tak obmedzená ako ty, ani neprekrúcam nič do extrému. Ty tvrdíš, že život dal boh a on ho môže len vziať. Ale v tom prípade idú ľudia proti nemu, keď v podstate umelo predlžujú život tým, ktorých si už volá k sebe (či už je to ťažká choroba alebo úraz). Ty pozeráš na všetko len "cez kostol" ale o tom život nie je.
Nemám nič proti zdravej viere v čokoľvek, ale takých fanatických pokrytcov ako si ty fakt neznášam.

vanda323
10. sep 2021

@sweet20 Aha , takže si katolícka, každý veríme niečomu inému..Ja na ocistec neverím...verím V Otca , Syna, i Ducha svätého....

Strana
z2