Užívam liek Elicea a necítim sa dobre

angelika890725
12. máj 2021

Ahojte!
Beriem liek Elicea 10 mg už 3 roky ale všimla som, že v poslednej dobe sa necítim dobre. Mám búšenie srdca, vysoký tep, nevoľnosť, pocit neistoty atď. Beriem aj neurol podľa potreby. Možno že tá Elicea už nie je také účinné ako predtým? Mal už niekto taký prípad?

slovakboy
13. jún 2022

@esmera50 áno dostaneš. Učenie nemusí byt rýchle ale budeš sa vedieť učiť.

esmera50
15. jún 2022

@slovakboy nuž hej, len mne chýba tá rýchla hlava ako kedysi

esmera50
15. jún 2022

@slovakboy a hádam tá hlava nebude kvôli liekom pomalšia, či môže to byť ten dôvod?

slovakboy
15. jún 2022

@esmera50 neboj sa nehlúpneš z nich. Len ťa robia kľudnejšou. Nemysli. Nemysli. Trenuj to. Aspoň minútu vydrž nemyslieť. Alebo aspoň 10 sekúnd. Je to liečivé.

vanda323
15. jún 2022

@angelika890725 Ahoj a nemáš nízku tep veľmi?
Pretože u mňa to vyzerá tak že nemôžem brať AD kvôli tomu že mi klesá po nich tep

esmera50
16. jún 2022

@slovakboy ale prečo mám mysel pomalšiu ako kedysi teda??? nie od liekov ale vekom?

slovakboy
16. jún 2022

@esmera50 to neviem a je to problém? Nejako ťa to obmedzuje? Alebo zabúdaš?

esmera50
16. jún 2022

@slovakboy hej, obmedzuje, lebo chcem ísť do jazykovky na štátnicu a možno vodičák alebo druhú vš...takže hlavu potrebujem rýchlu :D tak čo urobím???? už to neni ono skrátka to čo bývalo, to učenie

slovakboy
16. jún 2022

@esmera50 si mladá to nebude liekmi to môže byt pohodou. Keď budeš v pohode pôjde aj učenie.

esmera50
17. jún 2022

@slovakboy no len aby, ja mám aj zápaly rôzne v tele, môže to byť nimi? zápal dutín a bolieva ma z neho hlava...trvá to už dlho....musím sa nejako alternatívne liečiť a možno sa rozum zrýchli ako prv, ktovie

jurek76
12. apr 2023

@slovakboy Ahoj ja mám aktuálne epizódu depresie, z 10 mg Eliceu idem postupne na 20 mg. Pred spaním je to katastrofa myslím úzkosť niekedy si neviem rady..viem že je to tým zvýšením postupným.. Poslednú tak silnú epizódu som mala dávno Asi pred 10 r. Teraz má všetko vystraší, nie som vôbec odolná voči ničomu.. položí má hocičo..Tuknihu mám ale audio bude teraz lepšie 😁. Vôbec by ma.nemapadlo že pred asi dvom amesiacmi som na ceste k depresii..aj keď samliecim liekom už asi 12 r. Epizódu tak silnú som dávno nemala..a.to.ani nemám nejaký momentálny zážitok negatívny životný...

slovakboy
13. apr 2023

@jurek76 oh viem, rozumiem ti veľmi. Ja som mal síce úzkosti ráno a nie večer ale verím že je to rovnako neprijemné. Ty si brala ten liek dvanásť rokov hoci poslednu epizódu si mala pred desať rokmi? To znamená že to bolo na udržiavanie? Určite sa nič nezmenilo pred tými dvoma mesiacmi? A chodila si aj na terapie? Ja sa beriem za vyliečeného ale cítim že to myslenie a nemyslenie ktoré tu odporúčam a mám s ním dobré skúsenosti netrénujem a necítim sa taký šťastný ako keď som sa liečil. Vtedy nebudeš mi veriť som bol ako keby úplne iný človek lepší, jemnejší, vnímavejší. Teraz znovu riešim problémy v práci aj v živote v plnom tempe, čo som zas pred tým nedokázal no napriek tomu som v pomalšom tempe dosiahol čo som potreboval. Kľud. To je to správne slovo. Alebo ešte lepšie slovo: Pokoj. Naučil som sa žiť ale aj roesit veci s pokojom. Teraz som sa dostal do starych koľají v tom každodennom myslení a zhone. Znovu si beriem k srdcu reči upírov a rozsievačov citového jedu. Ale niečo pozitívne čo som sa naučil mi ostalo : viem sa zastaviť. Viem to rozdýchať tie neúspechy v súbojoch s upírmi. Nepozerám správy iba keď som veľmi zvedavý tak si raz za týždeň vyhladam na aktuality. Sk zoznam nadpisov článkov. To mi úplne stačí. Názor už som si dovytváral na základe skúsenosti z posledných rokov a už viem kto sú klamári. (Ale všimni si ako som zapichol myseľ do boja a zla v posledných vetách) a to netreba robiť. Netreba sa v tom váľať. Stále chodím na koníka a dokážem uz pomáhať iným. Vtedy som to nedokázal nemal som síl. Myslím na začiatku liecenia a keď to bolo uz ľahšie a mal som nádherne pocity pri liečení stále som musel obmedzovať pomoc iným nebol som ešte dosť silný. Nebolo to stabilné. Stále sa viem zastaviť a oddychovať s vedomím že to robím. Občas viem odhaliť úmysly ľudí ktorí mi nechcú dobre ale chcú ma využiť. Občas. Pred tým malo kedy. A stále obdivujem prírodu zvieratká a malé deti ako bytosti z iného a neskazeneho sveta. Bytosti ktoré nemusia nikomu nič dokazovať a jednoducho sú.

slovakboy
13. apr 2023

@jurek76 čo sa zmenilo u teba?

jurek76
13. apr 2023

@slovakboy za.tych 12 rokov som mala také výkyvy nálad slabšie depresie sezóne tam mi pomohlo 5 mg naviac počas zimy horšie znasam tmu krátke dní v zime. Ale takú pomalosť fyzickú, skoro dezorientaciu, úzkosť až strach , a tá únava to bolo niečo čo si nepamätám. Tá únava silná na začiatku ..nechápala som čo sa deje. Poobede som si musel alahnuť akoby som drela na poli. Myslela som že prejde. Ale neprešla..všetko mi trvalo dlhšie. Dnes som po EMG horn.koncatin všetko ok. Neurológ chcel vylúčiť pár veci .Toto dokáže depresia to som nevedela úplne má spomalila..To sa stalo za posledné 2 mesiace.. Teraz už oveľa.lepsie . No veľa sa stalo za posledné moje dva roky veľmi silné emócie smrť mladého človeka v rodine, ďalší pohreb covid, hospitalizácia moja tiež nečakane .. atď..možno toto všetko má oneskorené ale predsa zhodilo dole . Predtým všetkým som bola.skoro presvedčená že žiadnou depresiou už nikdy trpieť nebudem. Prvá bola popôrodna. A môžem to osobne porovnať áno na tú únavu a spomalenost bez síl sa nezabúda. Na začiatku prvé roky áno mám za sebou dva sedenia plne tj.27 sedení 2 x. Praktizovala som všetko možné autog.trening, joga až doteraz, reagovanie na situácie, aj som sa zmierila s ľuďmi s ktorými som roky nemala.dobry vzťah. Ale mám pocit že mi niečo ešte chyba že sa stále hľadám..áno príroda a.zvierata to je.moje 💓plus deti. Som dosť citlivá učím sa žiť s mojou hypersensibilitou ako má.nazvala psychologická
.má.to svoje čaro i prekliatie ale vycítim strašne veľa čo sa týka ľudí

slovakboy
15. apr 2023

@jurek76 U teba je to dlhšie, ale môže byť, že tie počasia to menia. Mne tiež vadí tma. Hlavne ku koncu zimy keď to už dlho trvá. Nemyslím zima ale tá tma. Všetkým si si prešla už. Poznáš aj metódy a nástroje. Popôrodná depresia je Biologická záležitosť. Aj. Ale vravíš že máš pocit, že ti stále niečo chýba, že sa hľadáš. Preto myslím, že stále máš nejaké rezervy prijatí seba samej. Neviem ty vieš lepšie. Cítiš niekedy v sebe pokoj a istotu seba potvrdenia? Ja som tu a som tá najdôležitejšia. Poslaná na svet žiť pozorovať a prežiť. Prežiť neznamená prežiť v zmysle boja ale prežiť v zmysle plnohodnotne prežiť. Nehodnotiť ani seba ani svet. Obdivovať čo je hodné obdivu a nevenovať pozornosť tomu čo nie je hodné obdivu. Mne pomohlo aj si urobiť zo svojej situácie trošku srandu. Som taký nemožný no a čo. Tak to asi má byť. Toto je moja aktuálna prítomnosť. Zajtra bude iná. Nebojsa. Môžeš trpieť úzkosťami aj strachom, ale napriek tomu sa nebáť. Neviem či mi rozumieš. Ja som mal ten pocit. Ale je pravda, ako som písal hore, že už sa dostávam späť. Mám sa veľmi dobre a nevážim si to. Teda nie je mojou povinnosťou si to vážiť. Ale je dobre trénovať iné myslenie. To najlepšie účinkuje. A je dobre si navzájom pomáhať. Prosím ber moje slová s rezervou. Nemám patent na rozum. Hlavne čo sa hodnotenia tvojho stavu týka. Zdieľam iba svoje skúsenosti. A to čo tvrdím že mi pomohlo a funguje Len za to sa môžem zaručiť.

jurek76
15. apr 2023

@slovakboy teraz by som takého človeka potrebovala denne, ktorý mi pripomína to čo som niekedy vedela. Áno hodnotenie ľudí vecí situácii to je moje , až sa hanbím 🙈, naučené aké dá sa to zmeniť už som bola na tej ceste prítomného prežívania..zabudla som všetko som akoby zabudla.Dakujem za pripomenutie. Nesmiem zatrpknuť viem že to prejde už pomaličky sa vraciam späť pomaličky..práve čítam knihu Dobrá správa o úzkosti tiež aj humorné napísaná takú potrebujem. Humor má vždy zachránil 👍

slovakboy
15. apr 2023

@jurek76 ďakujem za dôveru. Ale aj ja zabúdam. A tiež som vyliečený a netreba podceňovať nitnost tréningu. Čo mne pomohlo? Zopakujem si to aj pre seba:
1. Pravidelná strava a denný režim pitia jedenia a spania. A nejedenia.
2. Cviky EKT metódy - určite poznáš ak nie nájdeš na YouTube
3. Prestať sa obviňovať za svoje pocity, neospravedlňovať sa druhým za všetko a nesnažiť sa druhých presviedčať o sebe alebo svojej pravde
4. Pokúšal som sa denno denne o minútu bez myslenia - dostal som sa maximálne na 15-20 sekund ale aj to veľmi pomohlo tie pokusy. Začínal som na 3 sekundách. A keď aj myslieť tak na niečo krásne a pokojne.
5. Pravidelne prechádzky prírodou alebo mestom a pozorovanie oblohy stromov vtákov zvierat prehovárania sa k zvieratám a pozorovanie detí pri hre. Veľmi mi pomohli návštevy Zoo počas liečby. Ako keby som bol znovu maly chlapec.
6. Nepozerať správy. Vôbec. A žiadne agresivne filmy. V akútnej fáze ani romantické filmy nie sú dobré. Neskôr správy áno ale len 1-2 krát do týždňa a podľa vlastného výberu. Je dobré uspokojiť svoju zvedavost ale nenechať si ládovať správy do hlavy druhými.
7. Objatia s manželkou pohladenie na ramenách veľmi pomáha.
8. Jógové dýchanie a meditácia - uvoľňovanie cviky a afirmácie.
9. Nehodnotenie. To poznáš.
10. Keď už mi bolo lepšie tak vtipy - Izer je skvelý. A Dušek Jaroslav je liečivý.
11. Večer som si vždy písal tri veci na ktoré som bol za seba v daný deň hrdý.
12. Ďakovanie. Počas meditácie na jej konci som vyjadroval vďaku. Aj za daný stav a skúsenosť ktorú prežívam - vďaka dokáže ohromne pomôcť a niekedy ma to nabilo na niekoľko hodín.
13. Pozorovanie a uvedomovanie si prítomnosti. Aj v akútnom stave to pomáha. Takzvané sprítomnenie. Som tu a teraz a nestarám sa čo bolo a čo bude. Niekedy som pri tom zabudol aká časť dňa je práve alebo aký je den v týždni.
14. Relaxačná hudba
15. Modlitby

jurek76
17. apr 2023

@slovakboy bol si na 20 mg Elicei napr.? Ja prvýkrát po 12 rokoch..Mam trochu obavy.

slovakboy
18. apr 2023

@jurek76 ja som bral Escitalopram už neviem koľko asi tu strednú dávku a bral som to 17 mesiacov. Viem ue prvé týždne boli ťažké zhoršil sa mi stav ale možno nie od liekov možno sa to ešte rozvíjalo ťa úzkosť.

jurek76
19. apr 2023

@slovakboy Este raz ti chcem.podakovat za všetky rady aj ja fungujem keď som sama sebou tak ako si napísal.. vďačnosť, prítomnosť atď. Pravdaže nie vždy ..ale celý život je o učení. Keď mi je naozaj fajn tak aj počas prechádzky želám v duchu len všetko dobré ľuďom 💓pretože ten stav pokoja je najväčším šťastím ktoré môžme zažiť. Cítim sa lepšie.. kombinácia navýšenia lieku 4 týždeň..myslenie ako si písal (snažím sa🤗). Pohyb, slnko,vzduch, ľudia. Vyberám si. Viem je to všetko proces. Všetko len dobre aj tebe želám. Ak budeš niekedy potrebovať niečo ty,kľudne napíš.