icon

Úzkosť a bolesť pŕs

Včera o 12:07

ked mam uzkost bolia ma prsia. bola som na sone aj na gynde vsetko ok
to je co stres? vyslovene pichanie., hlavne lava strana kde je srdce. akoze nechapem uz som nervozna z toho ...

maranta_leuconeura
Včera o 12:17

Psycholog, psychiater, pokial je vylucena fyziologicka pricina

autor
Včera o 12:40
@maranta_leuconeura

Psycholog, psychiater, pokial je vylucena fyziologicka pricina

@maranta_leuconeura mam problemy aj s chrbticou a ano uzkost a depresie, to mam potvrdene. kedze mam naruseny cyklus, mavam 3-4x do roka, tak mozno idu kramy ale je to akoby neprijemne dost. na sone som bola pred 4 dnami

oliolijanka
Včera o 13:12

@anonym_autor Ale ved to je stara znama vec, ze v strese sa nalievaju prsia. Neviem kvoli comu a ktory hormon je za to zodpovedny, ale je to tak.
Aj napriklad po zelenom caji sa to deje.

autor
Včera o 13:14
@oliolijanka

@anonym_autor Ale ved to je stara znama vec, ze v strese sa nalievaju prsia. Neviem kvoli comu a ktory hormon je za to zodpovedny, ale je to tak.
Aj napriklad po zelenom caji sa to deje.

@oliolijanka nalievaju krvou? akoze mna nikdy nejak extremme prsa neboleli az po porode, ziadne PMS s prsami som nemala a to az ked mi zacal haprovat cyklus ma bolia a podla sona uz tam mam prevazne len tuk , mliecne zlazy uz mam zmensene

oliolijanka
Včera o 14:23
@anonym_autor

@oliolijanka nalievaju krvou? akoze mna nikdy nejak extremme prsa neboleli az po porode, ziadne PMS s prsami som nemala a to az ked mi zacal haprovat cyklus ma bolia a podla sona uz tam mam prevazne len tuk , mliecne zlazy uz mam zmensene

@anonym_autor Tak som sa aj ja nieco naucila od UI:
"Prsia bolia zo stresu, pretože stres spúšťa hormonálne zmeny (ako kortizol) a napätie svalov, čo môže zvyšovať citlivosť, zhoršovať prekrvenie a vplývať na fibrocystické zmeny, zhoršovať bolesť pri zápaloch, či spôsobovať svalové napätie v hrudníku, ktoré sa môže prenášať na prsia, najmä ak je spojené s nevhodnou podprsenkou. Stres ovplyvňuje aj citlivosť nervových zakončení a môže zhoršovať bolesť prsníkov, hoci hlavnou príčinou sú často cyklické hormóny.
Prečo stres spôsobuje bolesť:
Hormonálna reakcia (stresové hormóny): Stres zvyšuje hladiny kortizolu a iných hormónov. Tieto zmeny môžu ovplyvniť citlivosť prsného tkaniva a zhoršiť bolesť, ktorá už môže byť prítomná kvôli menštruačnému cyklu (estrogén a progesterón).
Svalové napätie: Stres vedie k napätiu v svaloch, najmä v oblasti ramien, krku a hrudníka. Toto napätie môže spôsobiť bolesť, ktorá sa prejavuje v prsníkoch a pod nimi (tzv. pseudobolesť prsníkov).
Zhoršenie existujúcich stavov: Stres zhoršuje bežné príčiny bolesti:
Fibrocystické prsia: Stres môže zhoršiť stav (uzlíky, cysty, fibrózy), ktoré sú prirodzenou reakciou na hormonálne zmeny a zranenia.
Mastitída: Aj keď zápal prsníka (mastitída) nie je priamo spôsobený stresom, stres oslabuje imunitu, čo môže zvýšiť náchylnosť na infekcie a sťažiť liečbu. "