Úzkosť a nevoľnosť. Ide o zdravotné problémy z chrbtice či psychiky?
Ahojte,dobrý deň,
Idem sa vám trosku vyžalovať,vyrozprávať,lebo mám pocit,že sa úplne už zbláznim :(
Začalo mi to celé nevoľnosťou písala som aj dávnejšie diskusiu,že prišlo mi z ničoho nič zle,trás tela,slabosť ruky nohy,pocity na odpadnutie… vyšetrenia odbery v rámci preventívnej ok,EKG v poriadku,gynekologia v poriadku,neurologia tam mi Dr dal obstrek,suché ihly a tento týždeň som bola na kolagén do celej chrbtice. No mne stále nieje dobre,každý deň mi prichádza zle,boli má chrbát hlavne v oblasti krížov,prichádzajú mi pocity na odpadnutie,točenie hlavy,taký nepokoj. Som takmer nefunkčná,každý deň mi je niečo. Je pravda,že už sa aj veľmi sledujem,hľadám,googlim,samozrejme samé najhoršie diagnózy mi vychádzajú a ja sa snažím nato nemyslieť,ale hlava nepustí. Prestalo mi aj chutiť jesť,preháňa ma.. ale to preháňanie možno bude magnosolvom,lebo užívam ho každý deň. Mám diagnostikovanú tetaniu,no žeby mesiac aj niečo vkuse som mala takéto stavy :( je mi z toho veľmi smutno,vôbec neviem fungovať v práci som pn už tretí týždeň,budúci týždeň mám ísť k Dr,zopakovat odbery. Moja teda otázka je,že ci máte niekto podobne skúsenosti,ci môže chrbtica spôsobovať take stavy,alebo aj psychika. Som objednaná ku psych.ale až v marci,to bol najskorší možný termín. Bojím sa ísť už aj so psom vonku,alebo do obchodu. Proste stále mi príde zle akokeby od žalúdka taký stres a už to ide dostanem nechuť do jedla,slabosť tela,točenie hlavy,pocit že odpadnem … musela som sa aspoň trosku vyrozprávať,lebo už neviem čo mám robiť 🍀
Psychiater a antidepresíva.Ak nechceš dopadnúť horšie. Tam sú už podľa mňa panické ataky.Každopádne to riešte s odborníkom keď si neviete pomôcť. Deje sa Vám yo preto, že už to máte v hlave a veľmi sa nato sústreďujete a sledujete sa.
Každopádne polku neurol na ukľudnenie.
Mas uzkosti a panicke ataky, psychiater ti urcite pomoze. Neobvinuj sa, toto sa deje nehorazne vela ludom. Najma tym, ktori na sebe nechaju aj drevo kalat a idu bez odpocinku. Telo potom povie stop.
@cukroska ja som objednaná ku psychiatrovi,ale až v marci som zohnala najskorší termín,nikde mi nedali skôr. Dovtedy neviem čo budem robiť :(
Autorka, si anonym, neda sa mi napisat ti spravu. Napis mi, poradim ti lekarku, co ta vezme hned.
@drahomirrra ale ja som z Kosic
Mne je to veľmi ľúto. Radím v dobrom choďte za obvodným nech predpíše aspoň neurol na upokojenie.Alebo skúste niečo voľnopredajné z lekárne. Určite v prvom rade upokojiť psychiku. Je dosť možné, že keď sa upokojíte tak sa zmiernia bolesti aj tieto stavy.
Mala som kolegyňu čo má na vlas rovnaké príznaky ako vy.
U nej bol spúšťač stres.Ťažká práca, nočné ,domácnosť, deti, vyčerpanosť. Proste nie všetci sme rovnaký..jeden zvláda, druhý nemusí..respektíve dlhodobo málo spánku, málo oddychu,vyčerpanosť, stres, únava sa niekde prejaví a u každého inak.Jej začalo vysokým tlakom (takmer 200) bolesť žalúdka, hnačky (samozrejme nejedla nikdy 12 hodín v práci (hnačka).Na PN absolútne (strach, ze ju prepustia). Neskôr bolesti chrbtice, merala si vždy tlak ,pulz ako posadnutá. Aie na PN ani za svet.
Nakoniec si musela dať predpísať Neurol a zistili jej aj tetániu.Brala magnesolv a polku neurol.
Viem,že jej nepomáhali čaje ani voľnopredajné.
Lieky užívať nechcela a nakonec musela. A dosť jej neurol pomohol ukľudniť sa.Zacala chodiť na jogu a co je najhlavnejsie ,že ako odišla z práce a začala cvičiť jógu,starať sa viac o duševné zdravie uz nepotrebuje ani neurol. Je ok.Síce tlak občas vyskočí, ale psychicky je v pohode a tým pádom prešli aj tie nepríjemné stavy.
Ale toto je len príklad a na každého platí niečo iné. Držím palce.
@cukroska ja užívam sedatíva Grandaxin na večer,ale je to zrejme asi slabé. Trosku mi to pomôže,ale nič extra. Neurológ aj povedal,že mi dáva najslabšie,aby má čo najmenej tlmilo. Ja by som bola aj rada,kebyže mám niečo take,po com aspoň pospím cez deň trosku. Magnosolov mám taktiež,no dnes mi Dr hovoril,že mám ho skúsiť vysadiť keď mám hnačky a nahradiť niečim iným
Úplne rozumiem. Čo človek to inak znáša liečbu. Rovnako ako lekári.Jeden povie tak,druhý inak. Je tp veľmi nepríjemné, viem Vás pochopiť, ale žial pomôcť neviem. Nie som lekár.A čo myslíte čo je spúšťač?Stres, alebo náročná práca, rodina domácnosť? Je to na vás veľa, či neviete príčinu?
@cukroska netuším vôbec príčinu,ale podľa mna asi najskôr,dlhodobý stres,napätie
Bohužiaľ zo stresu je veľa chorôb. Viem o tom svoje. Ja som kedysi dávno v mladosti bola aj na internom kvôli tomu.Tiez som mala stavy podobné vašim.Zacalo to tak nejako nenápadne. Však som mala dvadsať svet gombička.Kdeze po lekároch ani náhodou. Teda nie v tom čase keď už bolo treba.
Začalo som to riešiť až keď som mala závraty, slabosť, schudla som veľa (veľa krát som ani nestíhala v robote sa najesť ),ponocovanie a tak jedno z druhým. Mávala som silné krvávanie,ktoré som tiež veľmi neriešila.Keďze lekár nič nezistil a povedal,že v mladosti je to normálne tak som s tým žila ok.
Začala som to riešiť až keď som mala veľkéi bolesti chrbtice,bola som tak slabá,že ledva som sa uržala na nohách, v práci ledva prežila a prišla domov. Mama na mňa zbytočne tlačila, hnevala sa.,prosila nech idem. Tak som šla naveľa k svojmu obvodnému.Nikdy mi predtým nezobral ani krv nič. Vždy ma odbil aj pri chrípke. Dokonca žartoval, že čo uz mi môže byť takej mladej a podobné hlúposti...ale poslal ma našťastie na fyzioterapiu.A tam mi vlastne zistili ,čo mi je keď som omdlela pri masáži v sede.Nie hneď, ale pamätám dodnes,že to boli muky sa pretvarovať.Vzdy bledá a nevládala som vyjsť ani na stôl, tak doktorka zavolala nejakého doktora tuším neurológ pre podozrenie na anémiu.A okamžite do nemocnice. Mala som anémiu najťažšieho stupňa. Museli mi dávať krv a držali ma tam tri týždne čo nevedeli zistiť príčinu. Absolvovala som všetky vyšetrenia a nikdy nezabudnem na slová lekárky, pravdepodobne je to zo stresu v práci. Že mám odísť a skúsiť inu prácu. A odvtedy ubehlo viac ako dvadsať rokov nikdy sa ni to nevrátilo.Dokonca po roku som otehotnela a prestala chodiť na hematogiu.Ani počas tehotenstva som nemala problémy. Dokonca som darca krvi.
@slavka1988 ja mám osobnú skúsenosť. Ale hľadať pre dospelého je o trochu ľahšie, ako pre dieťa. Pre deti je to hrozné. Neverím,že pre dospelého skôr nenájde. Jej stav je akútny . Ona už nevládzem žiť. Ale tak nech čaká. 🤷 A potom zase bude čakať mesiac, pokiaľ jej záberu lieky. Ak sadnú samozrejme. Ja idem a hľadám, volám, píšem aj cez mŕtvoly.
Autorka.
Na svojom zdraví nešetrí zaplať si urgent termín u psychiatra, dovtedy pri ataku lexaurin
@mk1111111111 pretože ak je z plamienka už veľký oheň, tak to nezastaví hlboké dýchanie do brucha. Keď je človek vyradený zo života a nevie ani vyjsť z domu, tak rozprávanie životného príbehu psychológovi mu nepomôže.
@koniarova ano jedno kliknutie a nepustí vás ďalej 🙂 skúšala som všetko možné 🙂 googlila,vyvolávala,ako som vyššie písala,dobreze má nevysmiali,že keby každý chcel platiť prednostne,tak kde by sa dostali,veľa ľudí chce hneď vyšetrenia. A tu Dr.ondirovu som skúšala presne tak cez net,ale nepustí ma to ďalej. Keby sa dalo,už dávno mám to vyšetrenie za sebou
A tvoj dr. ti nevie vybaviť skorší termín? Nemôžeš preboha takto čakať. Veď sa zblazniš. Držím palce.
@mk1111111111 úzkosť a Panické ataky sú odpoveďou podrbanej chémie v mozgu, na toto pomôže iba lekár. To ako keby si človeku s cukrovkou odporucila iba zmenu životného štýlu bez liečby lekárom. Psychiater je lekár ako každý iný.
Skús tej Ondirovej v pondelok zavolať. Možno jej len systém nefunguje.
@zmrzlinka2021 Súhlasím. Ešte stále sme žiaľ v tomto veľmi pozadu a psychiater je viac menej tabu.Tiez si myslím, že skúsiť dobrého psychiatra. Veď on vie vylúčiť keby to nemalo psychický pôvod.
@mk1111111111 Teda potom si nezazila realny panicky atak, kde zostanes paralyzovana, pocit ako v inej dimenzii, telo sa trasie, klepe, nevies ani ako sa volas. 🙂
Heej, vtedy urcite vies “potlacit v zarodku”. A btw, gro ludi, co zaklopu u psychiatra uz skusilo vsetko a ja som vdacna, ze tato sprosta stigma z psychiatrov a liekov je prec. 80% pacientov tam su ludia, ktorych doslova zozral stres a zivotny vykon.
Autorka, pozri sem https://www.topdoktor.sk/doktor/psychiater/brat...
Zajtra ma volno o 19:00. Normalna lekarka. Online vysetrenie, cize telemedicina. Cele SR.
pekny den,asi nas je viacej z takymi problemami,ja mam na krcnej chrbtici vyrastky a tlacia mi na korenovy nerv,bol som dva krat hospitalizovany,od vtedy mam problemy z krvnym tlakom,hučí mi v ušiach,mavam podobne stavy uzkosti ako vy,ked som si na vysetreni u neurochyrurga pytal ci doporucuje operaciu tak povedal ze nie,ale aj tak ma na nu objednal,tak teraz neviem.....
@mk1111111111 psychológ nie len lekár, je Mgr. Čo máš proti liekom? Ved nie sú nebezpečné a pomôžu. Okrem toho, diagn.nech určí psychiater aj to či potrebuje lieky alebo nie. Ja chápem čo chces povedať, ale akútny stav terapiami ( ktoré sú raz za mesiac a majú byť dlhodobo) nevyliečis. Najideálnejšia kombinácia sú lieky + terapie. Práve lieky poskytnú určitý nadhľad nad situáciou aby si mohla uplatniť prvky z terapie. Ale to je úlohou psychiatra toto posúdiť.
Ja chápem, že máš inú skúsenosť. Moja je taká, že tiež som išla najprv ku psychológovi a po dvoch- troch mesiacoch terapie som bola úplne ale že úplne ko,. Teraz viem, že to bola chyba a mala som to čím skôr riešiť s dr.
@mk1111111111 podľa toho čo tu píše by som jej radila ísť k dr. Toto nie sú panické ataky. Toto je problém, kt.je v hlave,.neustále myšlienky na zlé veci, strach, neistota. Panicky atak sa dá zvládnuť dýchaním a magnéziom, ak nie sú sprievodným javom inej diagnózy aj keď je určite veľmi nepríjemny. Ale základ je, že viem čo mi je,.viem.ze to je len PA a bude dobre. Ale autorkin stav je niečo oveľa hlbšie a komplexnejšie.

@1andrea111 no,už teraz sa k ním ťažko dostanem,keďže je piatok :( ráno som bola u Dr,nenapadlo ma vypýtať si niečo iné..