icon

Úzkosť a tráviace problémy: Ako ich prekonať?

domiemma
4. feb 2025

Ahoj, som PN už skoro rok. Mala som ťažkú psoriazu pri ktorej mi vypadli vlasy atď. Odvtedy mam žalúdočné problémy. Mam problém ísť hoc kam ... do obchodu, škôlky, lekárom, von na prechádzku a problém ísť aj pred dom. Akonáhle mam ísť niekam ostane mi zle, trasiem sa, ťažko sa mi dýcha až miestami mi je na odpadnutie a najhoršie ze ma preháňa. Naposledy som išla doktorom a behom 3.hodin som.bola 8 krat na záchode. Toto sa mi stáva pokazde keď mam.niekam ísť. Už mi potvrdili ze mam laktózu a o par dni mam kolonoskopiu. Potrebujem sa dat dokopy nakoľko musim nastúpiť do práce a tiež mam dieta s ktorým som rok nikde nebola a to ma veľmi mrzí. Chcem vedieť či sa s takýmto problemom niekto stretol už. Ci mi vie niekto poradiť/pomôcť. Vopred ďakujem za odpovede.

ivanakal
4. feb 2025

@domiemma v tvojom pripade je to psychickeho charakteru. Navstiv psychologa.

pribinak
4. feb 2025

Toto vyzerá ako nejaká forma paniky či úzkosti. Mala by si navštíviť psychiatra.

anjelicek26
4. feb 2025

S tohoto sa sama bez psychológa nedostaneš... a čím dlhšie budeš doma zavretá, tým to bude horšie...

biba_18
4. feb 2025

tak ako píšu baby - smer psychológ - a dovtedy psychologická online poradňa ...

monika4487
4. feb 2025

no ja ti napisem vlastnu skusenost. Tiez som to mala take. Skor ked som si predstavila ci niekde obsedim, ci mi nebude skvrkat v bruchu, ci ma neprezenie, atd... pocitovala som uz dopredu z toho uzskost. Proste akcia - reakcia. Kvoki tomu som nechala aj jednu pracu, lebo predstava meetingov, alebo konferencii mi nahanala hrozu a este len to vsetko zhorsovalo. Po druhom tehotenstve ani nehovorim. Ist autobusom to nespravim ani teraz a to som uz ok. Lekarinnevedeli prist na diagnozu, chodila som od lekara k lekarovi, od koznych problemov, cez ine az k traviacim. Hladala som lekara v troch statoch. Nakoniec som si povedala, ze zacnem u imunologa alergologa. Potvrdil mi vsetky mozne diagnozy s vysokymi cislami (vsetky intolerancie, SiBO, nejake potravinove alergie). Na Sibo som brala ATB, na intolerancie tym ze su vsetky beriem enzymi na konkretne intolerancie pred jedlom. Davam si pozor co jem a kedy jem (kedze som aj student, ale aj pracujem s ludmi). Mam probiotika. A naozaj sa to zlepsilo. Sem tam podlahnem, neda sa vediet vsetko kde co v akom jedle je. Ale varim si sama. Mne na kolonoskopii a gastre nevyslo nic. Ale aj keby ano. Najprv treba vediet proti comu bojujem , zacat s tym bojovat a ono sa ta psychika zlepsi. Mne x lekarov povedalo, ze mi nic nie je, ze to je psychika. Ale ja som citila, ze to psychika nie je. To clovek citi. Cize moj pribeh. Treba si obehat lekarov, gastro, u alergologa vsetky intolerancie, Sibo atd.... mne aj ekzem na brade zmizol. Ak to neustriehnem opat sa obajavi. Nie nadarmo sa vravi, ze crevo je druhy mozog. A az potom smer psycholog ...

biba_18
4. feb 2025

@monika4487 ale ona píše že predtým tie problémy nemala ...

monika4487
4. feb 2025

@biba_18 ved ani ja som ich nemala, mne sa to ukazalo pod vplyvom stresu...potom dlhsie nic a opat az o
po tehotenstve, lebo to bolo komplikovane.... sama pise, ze jej vysla laktozova intolerancia .... ta sama o sebe ma aj taketo prejavy ako pise... hnacky, atd... a reakcia psychiky je ta, ze nemozem nikam ist, lebo tam nie je wc (napr.) a psychika nuti ist este x-krat na wc, lebo co ak... nepisem, ze to nemusi byt psychicke, ale ak nieco nie je v poriadku s traviacim systemom, len psycholog jej nepomoze ... najprv treva dat dokopy crevo a uz aj laktozovym veciam sa vyhybat... a ak to citi, ze to je na psychologa, tak aj to 🙂

biba_18
4. feb 2025

@monika4487 veď to je samo sebou - ale - tiež mám tráviace problémy, ale nebojím sa ísť z domu ...

shee11
4. feb 2025

to znie ako typická úzkosť a panika. pomôžu antidepresíva.