Vidí lekár, či som prevzal receptový liek?
Ahoj
chcem sa opýtať či náhodou niekto z oblasti alebo skúsenosti nevie poradiť
- vidi, lekar ktory mi dany liek predpisal (alebo iny lekar ktory ho momentalne zastupuje - v inom meste/ ambulancii), ci mi dany liek ktory mi predpisal vyprsal, prevzal som si ho alebo je recept este aktivny ?
@martin789456 Podľa tohto by sa mala dať nastaviť vyššia bezpečnosť zobrazenia záznamov ak máš občiansky s čipom, ale pravdupovediac neviem ako to reálne funguje.
"Ak má pacient nastavenú vyššiu bezpečnosť, lekár pristupuje k záznamom až po zadaní bezpečnostného osobného kódu (BOK) vydaného k občianskemu preukazu s elektronickým čipom (eID)."
@martin789456 skor ide o to, ze pacient zabudne, co nedavno bral, alebo si neuvedomi, ze to stale berie, alebo to nepovazuje za potrebne povedat, lebo je presvedceny, ze ide o bezny neskodny liek, (alebo to chce dokonca zatajit), a potom dostane dalsie lieky, ktore maju medzi sebou s tymi prvymi neprijemne interakcie, alebo v kombinacii s tymi prvymi prekrocia povolene denne davkovanie, alebo sa im neguju ucinky, tak sa nimi darmo krmi.
Pripadne poskodia pecen, oblicky, vedu k tvorbe oblickovych kamenov, narusia travenie, sposobia kozne problemy, migreny,… potom pacient skace, co mu to dali a aki su nezodpovedni.
Este to moze pomoct, ked ta dovezu na pohotovost, ty v stave neschopny komunikovat, aspon mozu pozriet, ci ti mozu niektore lieky dat, alebo ti uskodia.
Lebo obcas je to hop alebo trop, ked sa s pacientom neda hovorit a nevedia ho ani pozriet v systeme, lebo nema doklady.
Takze ked lekar vidi, co bolo predpisane, nepredpise ti niektore lieky a da ti ine.
Ze mas v rodine lekarov, ktori radi takto nahliadaju zvysnym clenom rodiny do zivota, je zial neprijemny vedlajsi efekt.
@martin789456 pokiaľ som v práci tak viem pozrieť (som sestrička u zubárky), ale neboj sa, nepozerám to len tak lebo nemám čo robiť 😁pozriem iba vtedy ak máme pacienta a káže mi lekárka pozrieť či mal pacient napríklad nejaké ATB poslednú dobu
@martin789456 áno môžu
@martin789456 ahoj,moja obvodna videla,co mi predpisala endo-dia a aj, ze ma poslala na ocne a neurologiu (vymenne listky)
Ja osobne som za tento cross veľmi rada. Aspoň si nemusim pamätať co, kto aké lieky - napríklad minule som riesila, že som si vôbec nepamätala aké lieky mi dala alergologicka a na plucnom mi chceli dať nejaký dodatok k nim, tak is to celé krásne nasli a funguje to. V tomto smere je modernizácia super. Ak máš problém s rodinou, to ries a nahlas ich, ale toto je jeden z fajn krokov čo Slovensko urobilo.
@martin789456 vidi to, ja to vidim tiez v appke union ako exspirovane
Ktokoľvek by si cez zdravie (myslím lekár s kartičkou, ktorú ma pripojenú k databázy ezdravie) išiel pozrieť, musí mať tvoje rodné číslo.
@martin789456 aké info o tebe si vie lekár ktorý pozná tvoje rodné číslo pozrieť vidíš vo svojej "Moja Zdravotná knižka" na stránke https://www.npz.sk
Prihlásiš sa tam cez aplikáciu https://ep.slovensko.sk/ alebo s občianskym kedy zadáš svoje 6 miestne číslo BOK (to si zadal na klávesnici pri vybavovaní OP)
Moja lekárka tam zapisuje aj obsah nášho telefonického rozhovoru. Máš tam aj laboratórne výsledky z preventívky.
V časti správa súhlasov - Zoznam prístupov si vieš pozerať kedy aký lekár a čo pozeral v tvojej elektronickej zdravotnej knižke.
Ja som si tak našiel keď mi blízky príbuzný oznámil že mi našiel nového lekára, tak som videl že si vtedy už prezeral moje záznamy, ešte predtým ako som s ním uzavrel zmluvu.
V jednej ambulancii to majú tak, že lekárova karta je trvalo zastrčená v čítačke a PIN vie lekár aj sestrička (niekedy odosiela recepty), takže prakticky prístup má aj zdravotná sestra.
@brloh * Podľa tohto by sa mala dať nastaviť vyššia bezpečnosť zobrazenia záznamov ak máš občiansky s čipom, ale pravdupovediac neviem ako to reálne funguje. *
To mám zapnuté ale to nefunguje, až keď budeš vkladať svoj OP u lekára do čítačky pre pacientov, tvárime sa že to funguje lebo je to zaplatené ale nepoužívame kým posledné dieťa a posledný dôchodca nedostane svoju kartičku s čipom.
Ale vždy ostáva alternatívny prístup k údajom na čítanie aj zápis po zadaní rodného čísla.
@martin789456 Áno vidia všetci lekári lieky,aké ti predpísal aj niekto iný,ja som tak bola minulý týždeň prekvapená,keď som bola u alergologičky a ona presne vedela,aké lieky mu obvodná predpisovala v poslednom období a ja som nechápala,odkiaľ to vie,keďže tie lekárky sú v rôznych zariadeniach a nemajú prepojený systém a potom som videla na monitore,že ona to tam vidí,keď mi predpisuje e-recept..
@lucylaw skús si to pozrieť v zdravotnej knižke na https://www.npz.sk a u dieťaťa použiješ ten OP s čipom bez fotky, mohlo by to fungovať
@lienka.7 neviem či naopak ale gynekológ vidí všetko.
@martin789456 ahoj ja som lekar ano vidim ci si pacient vybral lieky a kedy
A nepotrebujem ani tu karticku OP, staci mi rodne cislo
@martin789456 a je jedno ktory lekar na SR ti to predpisal, vidim vsetky lieky ktore ti ktokolvek predpisal aky lekar, aky liek, davkovanie aj presny datum predpisu a datum kedy si si vybral, aj lieky ktpre si si nevybral a recept ti prepadol
Netreba k tomu OP , ten treba az ked si lekar chce pozriet spravy od lekarov ktpri ich poslali do e zdravia
@martin789456 kazdy lekar ktory ťukne na teba a otvori liekovu kartu to vidi
@taktotedanie uvidi aj to ze ked je niekto vysetreny v zahranici?
@bublinka1426 nie
@diaszoky to uvidi len poistovna hej?
@taktotedanie ahoj a aky si lekar prakticky?
@bublinka1426 neviem ci vobec poistovna
Nevidia vsetko. Bola som v zahranici, mala som tam robene vysetrenia, vsetko ako samoplatca, v nasom systeme nebolo vidiet vobec nic a lekarka o nicom nevedela, kym som nezamavala papiermi.
@bublinka1426 pokial ako samoplatca tak nie
@diaszoky nie
@taktotedanie cez poistvnu to je, nie ako samoplatca
@bublinka1426 neviem ako je to s inymi statny ja som liek vypisany v CZ videla
@taktotedanie dakujem

@martin789456 Akoze nechapem,co ta stve. Ved je to super,ze si lekari vedia pozriet. Nemusia listovat v karte. Ak ta rodinni prislusnik stalkuje,treba to nahlasit.