@sofinkamamuko prišlo mi to dnes na email vysvetli mi to v pomdelok ale čakám už veľmi dlho na magnetickú a konečne mám niečo v ruke a chcem vedieť či je tam niečo čo našli 🙂)
@sofinkamamuko nechápem načo komentujete keď neviete odpovedať k téme.. keby to riešim už s doktorom asi nepíšem sem.. pekný večer
však si prečítaj poslednú vetu... degeneratívne zmeny - proste trvalé zmeny.
Dala som to do ChatGPT, kopírujem:
V správe z magnetickej rezonancie (MR) sú popísané nálezy v krčnej chrbtici (C-úsek). Tu je stručné vysvetlenie:
1. Bez znakov myelopatie – Nie sú prítomné známky poškodenia alebo zápalu miechy v krčnej chrbtici.
2. Protrúzia disku C3/4 – Medzistavcový disk medzi stavcami C3 a C4 je mierne vyklenutý (protrúzia), čo spôsobuje stlačenie nervového koreňa C4 na pravej strane (I.dx. – „in dextra“ znamená „vpravo“).
3. Cirkulárna protrúzia disku C4/5 – Disk medzi stavcami C4 a C5 je vyklenutý po celom obvode (cirkulárna protrúzia), pričom na pravej strane kontaktuje korene nervu C5. Toto môže spôsobovať bolesť alebo iné neurologické príznaky v oblasti, ktorú C5 inervuje.
4. Degeneratívne zmeny – Sú prítomné degeneratívne (opotrebovacie) zmeny na chrbtici, ktoré sú bežné pri starnutí alebo preťažení chrbtice.
Záverom: Popísané zmeny môžu spôsobovať bolesti alebo neurologické príznaky na pravej strane krčnej chrbtice a ramena.
Protrúzia disku je jednoducho laicky povedané 'vyskočená platnička'. Oblasť krčnej chrbtice, čo asi vieš (kde máš bolesti, možno závraty?).
Akoze to chatgtp wtf, idete tu verit umelej inteligencii? Zruste lekarske fakulty a vyhadzujem diplom z okna
@taktotedanie juj, ale netreba byť hneď taký jesitny. AI nám niečo vysvetlí, keď sa mi do rúk dostane správa ešte predtým ako sa dostanem k dr. Vieme všetci, že medzi tým sú dni, niekedy dokonca týždne. Aký je rozdiel, či si to nájdem v slovníku cudzích slov alebo mi to vysvetlí polopate AI. Nechápem, že môžu byť lekári takí vztahovacni
@taktotedanie inak si treba pozrieť % úspešnosti diagnostiky AI a ľudského faktora. Možno budete prekvapená.
Lekári sú viac než potrební, ľudský faktor síce nenahradí nič, ale môžeš si trošku dopomôcť. Nebojte sa, o prácu neprídete
@snehulak77 alebo aj hej. Viete si predstaviť ten krásny svet keď sa všetko diagnostikuje hneď a na jednom mieste a nebude tam kopa nasraných ľudí sa na vás vyvrsovat ze co otravujete a celé mesiace chodiť na všetky smery a čakať. Všetko pekne vysvetli aj s odporúčaniami...
@taktotedanie tak keď už sme teda pri tom, napísala niečo nesprávne tá AI vyššie? Nesprávne vysvetlenie, alebo záver? Zaujíma ma názor lekára
@snehulak77 Nenapisala nic nepravdive. Vsetko 100% presne. (Neurolog- nie ja)

Vyšetrovaná bola chrbtica