Vplyv stravy na pleť
Téma večne živá (aspoň u mňa 😀 ) - aký vplyv má stravovanie na pleť? Konkrétne problémy s akné a pod..... 😝 Ťahá mi už na 30-ku a bohužiaľ som sa tohto problému ešte stále nezbavila (a už ani nedúfam.... 😖 ) Už som o tom čítala množstvo názorov - jasné, že existujú potraviny, ktoré pleti "škodia" viac - čokoláda, pikantné, mastné.... Ale tým, že som podobné veci zo stravy vynechala, som nezaznamenala nejaké zlepšenie.... 😒 Takže by ma zaujímalo - je to mýtus, či nie? Má to vôbec význam, riešiť to úpravou stravy....?
@petra2184 vdaka za odpoved, pozriem to.
ahojte, ja mam skôr suchu pleť a akne už nemavam ale v poslednom čase sa mi vždy jeden dva vyhodia ale nie na tvary ale pod bradou, dokonca aj na krku, neviete čo to je? kedysi som čitala že podla miesta kde sa vam vyhodia akne sa da zistiť s ktorym organom mate problem, či to je žaludok, čreva alebo hormony.. neviete o tom niektora viac?
@zabka88 Aké zmeny je potrebné si všímať?
Pigmentácia a jej zmeny z vášho bežného farebného tónu pokožky.
Hlboké vrásky (ktoré nie sú súčasťou prirodzeného starnutia).
Vyrážky.
Upchaté komedóny (čierne bodky).
Mílie .
Akné.
Opuchy.
Zobrazenie tvárových zón a ich prislúchajúce orgány
co prezradza nasa plet
Aké zmeny si všímame a čo naznačujú?
Kľúčové zóny tváre a ich pridružené orgány:
Čelo: tenké črevo, pankreas, pohlavný systém
Začevenanie alebo suchá, šupinatá pokožka - je prejavom nedostatku tekutín v zažívacom trakte.
Akné – v tejto zóne predstavuje zažívacie ťažkosti (nedostatočné vyprázdňovanie - intoxikácia).
Hlboké vrásky na čele (ktoré nie sú procesom prirodzeného starnutia) – môže naznačovať poruchu funkcie čriev z nesprávnej životosprávy.
Vrásky medzi obočím (ktoré nie sú procesom prirodzeného starnutia) – môže označovať problémy v oblasti pečene.
Spánková oblasť – poukazuje na poruchy slinivky brušnej (pankreas).
Očné okolie: obličky, pečeň
Zvislé vrásky medzi obočím – poukazujú na nerovnováhu v pečeni.
Suchá šupinatá alebo začervenaná pokožka v záhyboch horných očných viečok – poukazuje na poruchy funkcie pečene.
Opuchy očného okolia – oblasť očného okolia je zóna obličiek. Opuchy sa tvoria najmä prebytkom vody alebo tuku v organizme. Ak sú opuchy očných viečok veľmi výrazné, môže to značiť problémy s trávením (tráviaci trakt). Môžu tiež poukazovať na poruchy vylučovacieho systému.
Tmavé sfarbenie očných viečok – značí o stagnácií krvi v obličkách. Ak sú prejavy sfarbenia napríklad na pravej strane očného okolia ide o poruchu pravej obličky. Ďalším prejavom poruchy sú aj spotené ruky a nohy. Tmavé sfarbenie môže spôsobovať celkové fyzické a psychické vyčerpanie.
Výrazné tukové pupienky (mílie) – poukazujú sa usadeniny najmä tukového charakteru a hlieny v oblasti sleziny a pankreasu.
Nos: srdce
Kožné zmeny na nose a jeho okolí – opuchy, výrazné pigmentačné zmeny alebo deformácie poukazujú na činnosť srdca.
„Čierne bodky“ (komedóny) – zvyčajne predstavujú zlé trávenie žalúdka a nízky obsah kyseliny chlorovodíkovej.
Viditeľné krvné kapilárky (kožné krvné cievky) a ich praskanie – môže poukazovať na vysoký krvný tlak alebo poruchy srcovocievneho systému.
Rozšírené žilky v okolí nosa – môžu poukazovať na vysoký krvný tlak, nesprávnu funkciu srdca.
Líca: pľúca
Opuchy, lokálne prejavy ekzému, začervenanie alebo naopak bledosť líc – sa prejavujú pri poruchách dýchacieho systému (pľúca).
Vyrážky – problémy s obehovým systémom a vysokým príjmom tukových a hlienotvorných potravín (rafinovaný cukor, mliečne výrobky, polotovary).
Bledá farba líc – môže byť známkou nedostatku železa, nízky príjem kyslíka.
Pery: tráviaci trakt
Trhlinky, opuchy alebo herpes na perách – ak je prejav v hornej časti pier značí o pravdepodobnosti nerovnováhy v hornej časti žalúdka. Stredná časť hornej pery má na starosti strednú časť žalúdka, ak je problém v spodnej časti hornej pery problémom môže byť spodná časť žalúdka. Tzv. kútiky, môžu byť príčinou poruchy v dvanástniku alebo vrátnika. Spodná pera poukazuje na zdravotný stav čriev. Opuch spodnej pery naznačuje riziko zápchy(črevá sú vtedy ochabnuté). Vznik častých drobných raniek na spodnej pere poukazuje na nerovnováhu v zažívacom systéme (napríklad vredy alebo zápaly). Tiež môže poukazovať na nedostatok príjmu vitamínov B.
Vodorovná vráska nad hornou perou – u žien môže naznačovať problémy počas menštruácie, u mužov zníženú chuť na sex. Tento prejav je väčšinou u starších ľudí, ktorí už nemajú pohlavný styk.
Svetlo sfarbené pery – môže upozorňovať na zlý krvný obeh.
Akné, vyrážky nad hornou perou – poukazujú na hormonálnu nerovnováhu.
Brada: hrubé črevo, reprodukčné orgány
Akné, vyrážky, precitlivená pokožka – môže byť príznakom nevyváženej funkcii obličiek, stres, vyčerpanosť.
Vplyv duševnej nerovnováhy na kožné zmeny
Akné – ťažkosti s nadviazaním medziľudských vzťahov, skrývanie svojich pocitov a názorov, nedostatočná sexuálna činnosť alebo jej potláčanie
Alergie – obrana zo strachu, zlý prístup k zmenám
Herpes simplex – vnútorný konflikt nevyriešených problémov a nespokojnosť
Kožné vyrážky – potlačené pocity a názory, „na povrch tela vychádza to, čo nás vnútri ťaží“
Psoriáza – „kožným ochranným pancierom“ sa bránime útokom z vonkajšieho sveta, nechceme byť zranený, bránime sa aj dobrým úmyslom ľudí zo strachu, že sa v nich sklameme.
Okrem pokožky na tvári nám môžu napovedať o poruchách orgánov aj iné časti na hlave. Môže nás zaujímať aj dúhovka oka, pre ktorú je diagnostická metóda irisdiagnostika, reflexológia ucha, nôh, rúk alebo stavba, rast vlasov a prejavy vlasovej pokožky.
@5759 ahoj, mam 26r., tiez stale problemy s pletou, ktora je citliva, lahko zareaguje podrazdene, nie je mastna, ako to u aknoznej pleti byva zvykom..chcem sa opytat, aka kozmetika by bola najvhodnejsia, vacsinou produkty, kotore su na plet s akne, moju plet len vysusia a neprijemne napnu,vyrazky nezmiznu..neviem, co vyskusat, pripravky od koznej lekarky mi zabrali na kratky cas a potom opat..
@ivanka85 ahoj .. mala som rovnaky problem.. velmi mi pomohla kozmetika Avene a Kiehls (nie som si ista,ze Kiehls sa da kupit na slovensku, a vsak urcite ju zozenies na amazon.com alebo strawberrynet.com)
za vyskusanie by mozno stala aj La Rochey-Posay .. tu beznze zozenies v slovesnkych lekarnach..
snad pomoze 😉
@5759 ahoj 🙂 Chcela by som poprosiť o radu. Vždy keď si ráno umyjem tvár vodou mám ju veeeeľmi suchú ( predpokladám ,že máme tvrdú vodu a tá mi pleť vysušuje ) , no ale keď si ju nakrémujem mám ju zase mastnú. Neviem si s tým rady a akú kozmetiku by som mala používať? Tvoria sa mi na pleti aj vyrážky ☹ .Ďakujem za rady 🙂
@anjelik0907 Ahoj 😉 Ťažko je ,naozaj takto radiť 😒 ,keď tu pleť nevidím.Ale nepíšeš ,aký máš typ pleti-tá pleť po tej vode môže byť sucha.Môže isť o mastný typ pleti,ale nemusí -tie vyrážky, môžu byť zlou starostlivosťou,alebo prípravkami..Po tom umývaní si skus,prejsť pleť tonikom. 😵 Napíš viac o pleti-možno ti niejako viac pomôžem-alebo navštíviť kozmetičku-aby správne diagnostikovala typ pleti,lebo aj v tom je väčšinou chyba,lebo zlou diagnostikou- sa používajú zlé prípravky . 😔
Ja som mala do 28 rokov problemy s pletou strašné, enormne mastná, zapálené partie chcela som to už riešit Roacuttanom ale pomohlo mi cca 13 sedení bio lasera ...no nechápala som odvtedy sa mi plet nemastí na tvári žiadne červené škvrnky/ ale tie miznu až tak po roku a pol uplne / a plet mám ako bábika, skôr by som povedala že konečne po 30 rokoch sa mi niekedy žiada sa aj nakrémovať.
Vyskúšala som predtým VŠETKO.
Cena za 10 min lasera bola 100 sk čiže ma to vyšlo v tej dobe na 15OO SK ale výsledky už po cca 5 sedení.
@5759 myslím, že mám zmiešaný typ pleti, niektoré partie suché iné mastné 😀 hrôza asi najlepšiu pleť som mala, keď som užívala antikoncepciu alebo bola tehotná 😉 rozmýšľala som nad tou kozmetikou SynCare myslíš ,že ba mohla pomôcť 😕
@anjelik0907 Bola by som naozaj rada ak by ti pomohla 😎 Ja s ňou mám dobre skúsenosti. 😵 😀 Nemusí to každej sadnúť-a každá má svoje skúsenosti 😉 Treba skúšať prípravky,ale hlavne ak si vyberieme kozmetiku- to už je jedno akú-tak si s nej treba vybrať prípravky na odlíčenie a vhodný krém-iba krem nestačí,alebo ak zmiešame kozmetiky-potom je to zlý krok k dokonalej pleti. 😖
@5759 ďakujem za rady 😉 vyskúšam 🙂
Ja chcem poďakovať @5759 za rady a skúsenosti, ja som si na jej podnet objednala od spoločnosti SynCare - G10 a Sebunorm, na ich stránke som si jednoducho objednala tieto výrobky, aj keď objednať výrobky si môžete cez kozmetičky v salónoch, ktoré s touto kozmetikou pracujú, kontakty najbližších kozmetičiek vo Vašom meste Vám určite radi poskytnú na tejto slovenskej stránke, tak ako aj mne, za čo im patrí moja veľká vďaka.
@weja ,
@bielalady -jej to nepomohlo,lebo nevie si správne diagnostikovať, aký typ pleti má .Tak radím,aby ste navštívili kozmetičku-pre správnu diagnostiku a neľutovali dať pár eur za ošetrenie.Potom budete vedieť ,aké prípravky môžte použivať-na aký typ pleti.Lebo sme si spolu písali,že pleť je mastná,uhriky a nakoniec ,že pleť je seboreticka-a to je strašný rozdiel.
@5759, @weja, - veľmi som chcela pre seba niečo urobiť, ale tak vieš, ja tvrdím, že nemám pravú seboreu, ale tvári sa tak pleť, že je neskutočne mastná stále a pritom po utretí je pleť šupinkatá, tak teda mne tá G10 poriadne spálila tvár a to som ju používala len týždeň, a nevravím o tom, čo to spravilo s vyrážkami, ktoré som mala pred natretím povytláčané, spálilo mi to vyrážky a aj okolie v rozmedzí 1cm. Dodnes ich natieram mastnou Niveou, aby sa ma niekto zas nespýtal, kde som spadla ....
Na miestach kde bol pokoj a kľud sa mi vyhádzali malé drobné vyrážky ako osyp a veruže aj s malými bielymi vyrážkami, čo som nikdy nemávala, vraj je to reakcia, ale ak je toto reakcia, kým si na to pokožka nezvykne a nevyčistí sa, tak ďakujem pekne !!! Nemám čas liečiť pleť doma mesiac a mesiac nevychádzať medzi ľudí, kým si pleť zvykne.
Moje sebavedomie je na neskutočnej nule, takú pleť som nikdy nemala. Ale tak kto vie, ja by som bola zvedavá na iné postrehy a recenzie od niekoho iného kto túto liečbu neprerušil a bol spokojný s dlhodobým výsledkom !
Možno som príliš kritická k tomuto krému, možno si to ani nezaslúži, preto sa ospravedlňujem, ak som naozaj nesprávne ohodnotila svoju pleť a tento krém mi neprislúcha...
@bielalady Ja som sa ešte s takou reakciou na ten krém nestretla,možno preto,že tu pleť treba vidieť a tak zhodnotiť čo je pre ňu dobre-nie podľa toho čo napíšete,lebo vo veľa prípadu je to tak,že zle diagnostikujete typ pleti a teraz som sa o tom presvedčila.Ak máme mastnú pleť tiež treba vedieť či je aknozna, citlivá,či je šupinatá a ako reaguje na krémy .To že sa vychodili biele vyrážky je len to že sa pleť prečisťuje-že si ju mala precitlivenú tak to môže byť z viac faktorov-obsahuje slabé kyseliny,pleť je začervenaná-to všetko som ti písala a ak máš seboreticku pleť a šupinatú-tak to nemôže byť krém pre teba,ale to si mala napísať ako prvé a nie teraz kritizovať krém.
ak by niekto chcel mam doma syncare balicek na mastnu plet asi 6 vyrobkov tam je..

@andreah25 vdaka za odpovede, cenim si.