Vrátenie nevyužitých liekov do lekárne
Ahojte, máte skúsenosť s vrátením nevyužitých, neotvorených a ešte originál zapečatených liekov do lekárne? Vezmú mi ich kdekoľvek alebo len v lekárňach na to určených? Bojím sa ich vyhodiť kvôli zneužitiu - je to cez 10 krabičiek liekov ešte pred expiráciou (konkrétne antidepresíva a utlmováky). Niekde som zase čítala, že nepoužité lieky vyhadzujú do wc, pretože aj lieky vrátené do lekárne pred expiráciou už nie je možné ďalej vydávať. Ďakujem za pomoc.
@really8 ako konkrétne pridu k tebe z mojho hajzla prosim objasni mi ten konkrétny proces ked k tebe dorazía daj mi vedieť dátum 😂
@klotildabazarik dostane sa do rieky, potom do mora, zožre to ryba ktorú vylovia a ju potom zješ v reštike na večeru
alebo tvoje dieťa zje na obede v škole ako vyprážané rybie filé
To vazne sa najdu ludia, ktori hadzu lieky do zachoda? A vazne sa divia, co je na tom divne? Ale ono, ked ludia hadzu aj pouzite vlozky do wc, tak uz ma asi nic neprekvapi. Ludom j*be uz nacisto.
ked sme robili v labakoch analýzy na lieciva a drogy v odpadných vodách, tak je tam fakt vsetko. ani nie, ze sa priamo hádze, ale z metabolizmu cloveka - co ide do WC. odpadove vody sa na tieto ukazovatele ani nesleduju, ale ani sa to encisti - takze to pekne ide do obehu. takto nam potom vznikaju aj liekove rezistencie...
@anonym_f3a922 je zásadný rozdiel ak sa zvyšky liekov vylučujú močom a stolicou a cielenie vyhadzovanie liekov do odpadových vôd. Dokonca sa začína uvažovať špeciálne čistiť nemocničné odpadové vody kvôli vysokým koncentráciam liekov a dezinfekci v nich. Len technogie ešte nie sú.
@really8 ako konkrétne pridu k tebe z mojho hajzla prosim objasni mi ten konkrétny proces ked k tebe dorazía daj mi vedieť dátum 😂
@klotildabazarik uz to tu viaceri viackrat vysvetlili. A celkom zrozumitelne. Obavam sa ze si pripad ktory by to nepochopil ani ked to napisem stokrat aj s capslockom.
@klotildabazarik si hlúpa alebo sa na takú len hráš?
@klotildabazarik dostane sa do rieky, potom do mora, zožre to ryba ktorú vylovia a ju potom zješ v reštike na večeru
alebo tvoje dieťa zje na obede v škole ako vyprážané rybie filé
Malo pravdepodobne na Slovensku nemame more
@klotildabazarik si hlúpa alebo sa na takú len hráš?
@januska12323 nie sak mi to vysvetli konkrétne ako sa ten liek dosrane naspet v tej vode ved su tam cisticky
@anonym_autor ja nosím každý rok. Normálne povyberam z blistrov do sáčku. Minulý týždeň som bola tiež, najprv som vybrala recept. Za mnou stala dcéra so sackom a lekarnicka sa hneď pýtala ci sú to staré lieky na likcidaciu a zobrala jej ich. Zakaždým som vracala lieky vždy v iné j lekárni a nikde s tým nemali problem
@klotildabazarik čistička nezachytí všetko. Vodu máš predpokladám z vodovodu a tam ide tá voda aj z tvojho záchoda.
@januska12323 nie sak mi to vysvetli konkrétne ako sa ten liek dosrane naspet v tej vode ved su tam cisticky
@klotildabazarik bola si niekedy na cisticke a vies ako konkretne funguje? ty ked mas vo vode rozne latky, ktoré ju kontaminuju, tak musis nastavit aj správne technologie cistenia. kazdy liek ma ine zlozenie, takze to nestaci vodu prefiltrovat a organicka kontaminácia liecivami zmizne... nase COV su radi, ak odstránia základné necistoty a znizia BSK5 a CHSK cr, N tot pod limity, ktoré maju v rozhodnutuiach.
@klotildabazarik ty nechápeš, že technogie cisticiek nedokážu niektoré zlúčeniny vyčistiť? Za čističku nevyteka pramenitá voda, ale len voda zbavená tuhých súčasť, tukov a baktérií. Ešte aj zlúčeniny z aviváž, pracích práškov, zubnej pasty krémov a kadečo ho iného prejdú cez čističku bezo zmeny a končia v riekach. Preto sa prestali pridávať fosfáty do pracích práškov, lebo boli v čističkach neodstránitelne. Terajšie prostriedky síce tiež cez čističku prejdú, ale sú pre vodný ekosystém menej škodlivé. Rovnako prejdú cez čističky rezidua antibiotík, hormonálnej antikoncepcie alebo metabolity rôznych liečiv. A všetko konci v riekach za čističkami. Dokonca cez ňu prejdú aj rôzne drogy, ktoré ich užívateľa vylučujú mocom
@klotildabazarik ze na slovensku nemame more😂😂😂😂 no a? Ty si myslis ze voda co je na slovensku ma svoj kolobeh iba na slovensku? Ze to co naprsi so slovenskych oblakov stecie iba do slovenskych podzemnych vod? Ze v dunaji na hraniciach vymiename rakusku vodu za slovensku? Ty si jeste vetsi blbec nez jsme doufali
@klotildabazarik vysvetli mi konkrétne prečo sa na slovensku šíri žltačka, veď si umývame ruky po wc aj pred jedlom
vysvetli mi prečo sú v mozgu aj v krvi mikroplasty, veď máme čističky
vysvetli mi prečo v laboratórnom rozbore slovenského domáceho biohumusu je arzén a ortuť že ho nemôžeme predať do obchodu a na trh? Veď krava sa pásla vonku na lúke, vykadila sa, potom to zožrala dážďovka tá tiež vykadila a oficiálne to nemôžeš predať lebo je tam nepovolené množstvo ortuti a arzénu.
Čo je potom v mlieku a mäse ak je 2× vylúčený "hnoj" kontaminovaný?
Ale veď máme čističky a na priemyselných komínoch majú filtre.
Kazda lekaren mi vzdy vzala vsetky lieky. Aj otvorene aj po expiracii. Je uplne jedno ake mas, nosi sa to do lekarne. Jedine s cim som mala problem bola injekcna striekacka
@really8 mne zobrali,bolo ich dosť,keď som pichala mame na riedenie krvi.Prečo ti robili probl=my?
@klotildabazarik keď sú kúpiš v tesku tresku šalát, odkiaľ je tá ryba keď na Slovensku nemáme more a treska je morská ryba? alebo rybie filé si ešte nejedol?
Lekaren je povinna lieky od teba prevziat, zbiera ich a nasledne ich odvezie firma platena za ich likvidaciu, plati to na konci stat, teda my vsetci. A, nie, ani lieky pred exspiraciou sa uz pacientovi vydat nemozu, po odpipnuti skenerom su vyradene zo systemu ako vydane. Asi by sa nikomu z nas nepacilo, keby dostal liek, ktory nebol skladovany za stanovenych podmienok, pripadne aj neoriginalny, sfalsovany.
Sa cudujem ze este niekomu vobec napadne hodit liek do wc 🙈🙈🙈
@anonym_autor vyhod to radšej do zachodu
@anonym_f8700e
@klotildabazarik
vy ste ozaj tak tupí,alebo sa len tak tvárite?
Ty bazárová blbaňa,bodaj by si skrachovala
@klotildabazarik keď sú kúpiš v tesku tresku šalát, odkiaľ je tá ryba keď na Slovensku nemáme more a treska je morská ryba? alebo rybie filé si ešte nejedol?
@maranco nie tresku a podobne odpady nejeme😉
@anonym_f8700e
@klotildabazarik
vy ste ozaj tak tupí,alebo sa len tak tvárite?
Ty bazárová blbaňa,bodaj by si skrachovala
@anonym_7935ab ty o com trepes,
@maranco nie tresku a podobne odpady nejeme😉
@klotildabazarik no, na tebe uz aj v priamom prenose vidime vplyv rezidui zloziek liekov obsiahnutych v pitnej vode na cloveka. Uz sa nezhovaduj a nieco si o tom precitaj.
@klotildabazarik uz to tu viaceri viackrat vysvetlili. A celkom zrozumitelne. Obavam sa ze si pripad ktory by to nepochopil ani ked to napisem stokrat aj s capslockom.
@really8 ty nic nevies vysvetlit ty len pises ze ludia su blbi aj s capslokom,
tak ľudia pravidelne hádžu do WC všetko možné, aj do výlevky vylievajú použitý olej z varenia a ten potom krásne upcháva filtre v čistiarňach odpadových vôd a pracovníci sa môžu zblázniť od šťastia pri ich výmene, ale niektorým nevysvetlíš, bežne voláme firmu na čistenie kanalizácie pod bytovkou, nakoľko naši skvelí susedia tam hádžu od vložiek cez vlhčené obrúsky všetko až po kosti z kuraťa
@klotildabazarik viesta to napisala uz o 12:22 a potom znovu x dalsi ti vysvetlilo ze cisticka lieky z vody neodstrani. A ty sa aj tak domahas vysvetlenia a trepes nieco o mori
@klotildabazarik hovori ti nieco kolobeh vody?

Ten k. .. t čo to hádže do záchoda si asi neuvedomuje že kanál ide do cisticky, ktorá lieky nezachytí , následne do potokov a riek. Tam to pozeru ryby, ktoré z toho vykapu alebo keď prežijú ich zjedia ľudia alebo iné zvierata a môžu sa dostať aj do spodných vôd ktoré spätne vypijete z vodovodneho kohútika.