icon

Vrátenie nevyužitých liekov do lekárne

12. aug 2025

Ahojte, máte skúsenosť s vrátením nevyužitých, neotvorených a ešte originál zapečatených liekov do lekárne? Vezmú mi ich kdekoľvek alebo len v lekárňach na to určených? Bojím sa ich vyhodiť kvôli zneužitiu - je to cez 10 krabičiek liekov ešte pred expiráciou (konkrétne antidepresíva a utlmováky). Niekde som zase čítala, že nepoužité lieky vyhadzujú do wc, pretože aj lieky vrátené do lekárne pred expiráciou už nie je možné ďalej vydávať. Ďakujem za pomoc.

Strana
z3
maranco
12. aug 2025
@klotildabazarik

@maranco nie tresku a podobne odpady nejeme😉

@klotildabazarik pochopenie súvislostí vyžaduje určité IQ a EQ, začína to už v detstve a vidíš na dieťati keď rozbalí sladkosť či hodí papierik na zem pod seba, alebo ho dá do vrecka a vyhodí do najbližšieho odpadkového koša

keď sú na niečo určené bezpečnejšie postupy (bezplatný zber liekov v lekárni), tak nebudem vedome škodiť našej planéte a hádzať lieky do rieky, veď čo, nie je to na mojom pozemku tak sa ma to netýka

sám jeden človek nezachráni našu planétu, ale má mať určité svedomie aby ju vedome neznečisťoval

klotildabazarik
12. aug 2025
@maranco

@klotildabazarik pochopenie súvislostí vyžaduje určité IQ a EQ, začína to už v detstve a vidíš na dieťati keď rozbalí sladkosť či hodí papierik na zem pod seba, alebo ho dá do vrecka a vyhodí do najbližšieho odpadkového koša

keď sú na niečo určené bezpečnejšie postupy (bezplatný zber liekov v lekárni), tak nebudem vedome škodiť našej planéte a hádzať lieky do rieky, veď čo, nie je to na mojom pozemku tak sa ma to netýka

sám jeden človek nezachráni našu planétu, ale má mať určité svedomie aby ju vedome neznečisťoval

@maranco ok ja si dalej budem hazdat lieky do wc prajem vam pekny den

mandzula
12. aug 2025
@anonym_58952d

tak ľudia pravidelne hádžu do WC všetko možné, aj do výlevky vylievajú použitý olej z varenia a ten potom krásne upcháva filtre v čistiarňach odpadových vôd a pracovníci sa môžu zblázniť od šťastia pri ich výmene, ale niektorým nevysvetlíš, bežne voláme firmu na čistenie kanalizácie pod bytovkou, nakoľko naši skvelí susedia tam hádžu od vložiek cez vlhčené obrúsky všetko až po kosti z kuraťa

@anonym_58952d a na dedine to mas rovnake s potokom, ved voda odnesie. Ale vlastne je vsetko ok, kedze more nemame.🙈

autor
12. aug 2025
@klotildabazarik

@maranco ok ja si dalej budem hazdat lieky do wc prajem vam pekny den

@klotildabazarik najradšej by som ti tie lieky poslala, evidentne ich potrebuješ viac ako ich zbytočne zneškodniť v lekárni. Ach bože..

maranco
12. aug 2025

V 19. storočí bolo bežné, že lekár z pitevne šiel rovno k pôrodu a ani si neumyl ruky, nakazil rodičku infekciou na ktorú potom zomrela. Hoci boli mikróby objavené v 17. storočí súvislosť medzi umývaním rúk a šírením chorôb bola objavená/pochopená oveľa neskôr. Mnohý z lekárov sa stavali proti hygienickým opatreniam a považovali ich za urážku svojej profesie žeby oni mohli byť príčinou smrti rodičiek.

To ako dnes žijeme nemusíme plne chápať a až neskôr sa príde na to čo s čím súviselo a ani sme si to neuvedomovali, príklad taký DDT prášok. Takže aj tie lieky z odpadu a moču možno o desiatky rokov zistia, čo to všetko narušilo a spôsobilo ťažkosti a nové choroby.

Bežný človek by mal mať zdravý rozum a akceptovať dnešné vedecké poznatky a ak viem že niečo škodí ľuďom, zvieratám, prírode tak to nebudem úmyselne robiť a vyhovárať sa, že mňa sa to netýka lebo mňa to nepoškodzuje.

https://www.placemania.sk/svetova-zaujimavost/s...

januska12323
12. aug 2025
@anonym_autor

@klotildabazarik najradšej by som ti tie lieky poslala, evidentne ich potrebuješ viac ako ich zbytočne zneškodniť v lekárni. Ach bože..

@anonym_autor debilovi nevysvetlíš, že je debil.

klotildabazarik
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor naco aby, som ich hodila do wc? To predsa nechces,

siska53
12. aug 2025

@anonym_autor vezmu v hocktorej lekarni, ale bez krabiciek.

anonym_594468
12. aug 2025

@anonym_autor do lekárne tam kam patria.Vies o tom, že v podzemných vodách sa nájdu aj drogy,, ktoré ľudia vystia, keď je festival?Čítala som článok, že podľa koncentrácie sa vie v akom meste bol festival, detto ATK a muži sú potom ako ženy🤣

viestta
12. aug 2025
@klotildabazarik

@anonym_autor naco aby, som ich hodila do wc? To predsa nechces,

@klotildabazarik ty tu máš husté reči. Len ani netušíš, že si trápna. Ale hustá si, to fakt. A, žiaľ, nielen to

simca06022011
12. aug 2025

Jedina spravna likvidacia je: vyberies lieky, krabicky hodis do sepraovaneho odpadu-papier. Lieky suchni do sacku a podaj pri okienku v lekarni. Vybavene. Nic ine s tym netreba robit. kedysi sa este z blistrov vyberali jednotlive tbl a iba tie sa nosili, ale to uz davnejsie mi povedali v lekarni ze netreba, ze dokonca to treba nosit aj s tym obalom, lebo ze zvysky lieciv tam mozu ostat. V lekarni nic nevysvetlujem, nepytam sa, vystrcim ruku so sackom, dobry den doniesla som toto zlikvidovat. Vybavene.
nepatria do komunalu, do zachoda ani nikam inam.

A HLAVNE, ked sa lieky neberu alebo mam doma zasobu na xmesiacov navyse, lebo lekar pise viac = tak si ich nevyberiem. Idem k lekarovi dikutje mi ze mi dava recept na to a hento, tak otvorim usta a poviem: ze take mam este doma, nepiste mi to. Nezbierat doma lieky do zbierky, mame online casy = ked mam poslednu skatulu zdvihnem telefon a lekar mi erecept posle hned. Opakovane recepty by mali mat upravene davkovanie aby neostavalo xy krabic navyse.

lavender94
12. aug 2025

Každá lekáreň je povinná zobrať nevyužité liečiva. Je uple jedno či su otvorené alebo neotvorene pred alebo po expiracii. A nehádžu ich do záchoda ani ich ďalej nevydávajú (aj to som už počula) ale odovzdávajú spoločnosti ktorá to následne likviduje.

anonym_f6b5ea
12. aug 2025
@anonym_f8700e

@really8 smola

@anonym_f8700e inteligent

nevenka
12. aug 2025
@klotildabazarik

@nevenka chemia v potravinach urcite je ale nie preto ze ja hadzem lieky do zachodu, trosku sa zamyslite nad tym

@klotildabazarik aj preto, a nechvalila by som sa tym, ze hadzes lieky do zachoda, fakt len egoista toto robi. A dalsimi komentarmi sa zosmiesnujes viac a viac. Otras.

nevenka
12. aug 2025
@really8

@klotildabazarik tak ich daj do hajzla nech ich dostaneme spat vsetci. Vratane deti. To je urcite lepsie. Gratulujem k tejto uvahe
@anonym_f8700e co vhadzujete vsetko? Vsetko hadzete do wc?

@really8 hej a potom ze je tolko neplodnosti, si zober, ked dakto je schopny aj HAK vyhodit do zachoda, aj antibiotika, cokolvek, desim sa takychto "expertov" na zivotne prostredie. Po mne potopa...😭

nevenka
12. aug 2025
@really8

@klotildabazarik viesta to napisala uz o 12:22 a potom znovu x dalsi ti vysvetlilo ze cisticka lieky z vody neodstrani. A ty sa aj tak domahas vysvetlenia a trepes nieco o mori

@really8 na hlavu padnuta a nie raz.

riyadh
12. aug 2025

@anonym_autor kazda lekaren musi, aj nasa dedinska mi vzdy zoberie, ako pisu baby len povybalovat

nevenka
12. aug 2025
@simca06022011

Jedina spravna likvidacia je: vyberies lieky, krabicky hodis do sepraovaneho odpadu-papier. Lieky suchni do sacku a podaj pri okienku v lekarni. Vybavene. Nic ine s tym netreba robit. kedysi sa este z blistrov vyberali jednotlive tbl a iba tie sa nosili, ale to uz davnejsie mi povedali v lekarni ze netreba, ze dokonca to treba nosit aj s tym obalom, lebo ze zvysky lieciv tam mozu ostat. V lekarni nic nevysvetlujem, nepytam sa, vystrcim ruku so sackom, dobry den doniesla som toto zlikvidovat. Vybavene.
nepatria do komunalu, do zachoda ani nikam inam.

A HLAVNE, ked sa lieky neberu alebo mam doma zasobu na xmesiacov navyse, lebo lekar pise viac = tak si ich nevyberiem. Idem k lekarovi dikutje mi ze mi dava recept na to a hento, tak otvorim usta a poviem: ze take mam este doma, nepiste mi to. Nezbierat doma lieky do zbierky, mame online casy = ked mam poslednu skatulu zdvihnem telefon a lekar mi erecept posle hned. Opakovane recepty by mali mat upravene davkovanie aby neostavalo xy krabic navyse.

@simca06022011 ano, presne tak, tiez som lekara stopla, ked mi chcel liek predpisat a mala som este dost, upravovalo sa davkovanie a niektore som brala polku a nie celu. Tak mi vydrzali dlhsie proste.

anonym_b20618
13. aug 2025
@klotildabazarik

@really8 ty nic nevies vysvetlit ty len pises ze ludia su blbi aj s capslokom,

@klotildabazarik bohužiaľ, ty to nepochopíš, aj keby ti to nakreslili, už na základnej škole a myslím, že aj v škôlke sa deti učia o kolobehu vody a ty nie a nie pochopiť

nevenka
13. aug 2025
@anonym_b20618

@klotildabazarik bohužiaľ, ty to nepochopíš, aj keby ti to nakreslili, už na základnej škole a myslím, že aj v škôlke sa deti učia o kolobehu vody a ty nie a nie pochopiť

@anonym_b20618 moj syn bude nat 12 a ked som mu povedala, ze jedna pani sa chvalila, ako hadze lieky do zachoda, tak vyplestil na mna oci a povedal, ze aj keby to preslo siestimi cistickami, tak to v tej vode ostane. Tak asi tak. Ale tak to je buduci gymnazista a ma co/to nacitane, dovolim si tvrdit, ze viac ako tato pani "zaujimava" za cely zivot.

anonym_58952d
13. aug 2025
@nevenka

@anonym_b20618 moj syn bude nat 12 a ked som mu povedala, ze jedna pani sa chvalila, ako hadze lieky do zachoda, tak vyplestil na mna oci a povedal, ze aj keby to preslo siestimi cistickami, tak to v tej vode ostane. Tak asi tak. Ale tak to je buduci gymnazista a ma co/to nacitane, dovolim si tvrdit, ze viac ako tato pani "zaujimava" za cely zivot.

rozum nie je obočie, to nedokreslíš 😉
@nevenka

Strana
z3