Vši po mesiaci v oblečení?
Dobrý deň,
potrebovala by som poradiť - snáď tu nájdem niekoho s podobnou skúsenosťou. Pred mesiacom sme s priateľom zistili, že máme vši (pravdepodobne sme ich chytili vo vlaku). Kúpili sme si prípravky z lekárne, všetko sme vyprali a vyčistili (periny, vankúše a ešte nejaké oblečenie a textil, ktorý mohol byť teoreticky infikovaný, sme zaviazali samostatne do igelitových vriec), denne sme poctivo vyčesávali a tak sme sa ich pomerne rýchlo zbavili. V aplikácii prípravkov a vo vyčesávaní sme pokračovali tri týždne, aby sme mali istotu.
Vši teda už nemáme (hoci odvtedy som mierne paranoidná a sem tam si vlasy všiváčikom vyčešem a keď ma niekde v hlave zasvrbí, tak hneď bežím za priateľom, nech sa mi na to pozrie 🙂 ). No dnes som sa rozhodla dať prať dva kusy oblečenia, ktoré boli ešte zaviazané vo vreciach - priamo zavšivené byť nemali, ale radšej sme ich do vriec a odložili (pred tým mesiacom), ak by sa tam náhodou niečo dostalo (bola to jedna deka a občas používaný župan, ktorý visel v kúpeľni). Vrecia som rozbalila nad vaňou a po tom, ako som dala veci do práčky som si všimla, že vo vani je jedna živá voš - pravdepodobne vypadla z tých vriec, predtým bola vaňa čistá. Malá, hnedá, veľmi aktívne sa nehýbala. Voš putovala do záchoda a mňa chytila panika... Je vôbec možné, aby prežila minimálne mesiac v zaviazanom igelitovom vreci? Prípadne mohlo ísť o nejakú oneskorene vyliahnutú hnidu? Podľa toho, čo som si prečítala o životnom cykle vší mi to zmysel nedáva a chytila ma panika, či mám radšej celý kolotoč absolvovať znova... Má niekto podobnú "skúsenosť"?
Ďakujem
@ivu80, strašiť nechcem, ale sama som z toho vydesená 😀 Na tom župane, prípadne aj na deke mohli nejaké vlasy byť, mám vlasy po pás a dosť "pĺznem", priateľ má taktiež dlhšie vlasy, tak jedine mi napadá nejaká hnida na tých vlasoch v oblečení... Absolútne mi to nedáva zmysel, hlavne vzhľadom na ten časový interval. Živá voš by tam prežiť nemohla.
Skor by som povedala ze to bol nejaky iny hmyz ☺ len uz z toho strachu si videla miesto neho vos.Nemali by prezit ked vravis o mesiaci aj ked vos sa z vajicka vyliahne niekedy cca v 2 tyzdnovom intervale.
@liv12345 určite to nebola živá voš, tá prežije bez hostiteľa len pár hodín, nie mesiac. A neživí sa vlasmi, ale krvou, takže ani v chumáči vlasov by neprežila. Na vlasy akurát tak prilepí hnidy. Z tých sa liahnu vši v priemere po troch týždňoch (v závislosti od teploty), takže to by musela byť fakt veľká zhoda okolností, aby to bola čerstvo vyliahnutá voš.
Na 99,99% to bolo niečo úplne iné.
Ďakujem za reakcie a za upokojenie 🙂 Vzala som to na toaletný papier, a na pohľad mi to ako voš pripadalo (nejak podrobnejšie som to však neskúmala, rýchlo to putovalo do wc), no je možné, že som tam voš videla hlavne z paniky, aj keď si uvedomujem, že je to vzhľadom na ich životný cyklus vysoko nepravdepodobné (hoci náhoda je blbec a tá hnida sa vysoko teoreticky mohla vyliahnuť teraz). Asi už príliš panikárim 🙂
Pockaj par dni a uvidis a uvidis ci bola len jedna :D
@liv12345 Vies co je to velmi nepravdepodobne,lebo vos je parazit a bez hostitela neprezije mesiac...nemohol to byt nejaky chrobak maly?Teraz ich je vsade vela...Je to inak hrozne ze clovek ich moze chytit od niekoho vo vlaku nuz zial dezinfekcia vlakov a autobusov je zalostne slaba..nase vlaky vraj dezinfikuju teda sedacky 3x do roka...takze ak tam pred tebou sedi daka vsivovlaska tak v pohode preskoci a mas ju u seba...aj v tych skolkach ma mrzi ze nekontroluju deticky ucitelky castejsie...aspon raz za den po spanku precesat,prezriet...cest vynimkam....
ja som takto mala paranoju pri vysávaní...musela som vrecko z vysavača zakaždým zavreť do drobneho kybla s vekom nastriekať don biolit a nehať odstať aj 2 týždne 😂
@nikaroxy Neviem, podrobne som to neskúmala, šok a nutkanie čím skôr to hodiť do wc prevládlo, ale vyzeralo to ako voš (kiežby to bolo len niečo neškodné). Živá by určite neprežila, len mi napadlo, či na nejakom vlase zachytenom na oblečení nemohol byť vlas s vajíčkom, ktorého vývoj sa nejak "oneskoril" kvôli tomu uzavretiu v igelite a vyliahlo sa to teraz (hmyz toho vydrží dosť). Inde ako vo vlaku som to chytiť nemohla. Vtip je, že nikdy predtým som vši nemala, ani ako dieťa som si ich nepriniesla zo školy, a chytím ich ako dospelá vo vlaku 😒
@liv12345 teoreticky to je mozne.. Samičky kladú denne 3-4 vajíčka (hnidy) ku koreňom vlasov pevným, prakticky nerozpustným tmelom. Z vajíčok sa liahnu larvy (pri teplote 25 ˚C za 13-19 dní, pri teplote 30˚C za 7-14 dní). Vývoj vší z vajíčok cez larválne štádia až k dospelému jedincovi trvá priemerne 20 dní, jeho dĺžka závisí od teploty (pri teplote 28-30˚C trvá vývoj 18-22 dní, pri 37˚C 14-15 dní). Vajíčka (hnidy) zostávajú na vlasoch i po vyliahnutí vší. Živé hnidy sú žltobiele s rozmermi 0,8x 0,3 mm, po vyliahnutí sú priesvitné.Ak to bolo tie 3-4 tyzdne mozno to bola larva...len ci by bez krvi vydrzala....kazdopadne posledne 10 rocie je vyskyt vsi vyssi,udajne koli tomu ze su odolnejsie voci pripravkom na ne😩😩😩
@nikaroxy Bez krvi ťažko, beriem to tak, že pokiaľ to bola fakt voš, tak proste vypadla z toho uzavretého oblečenia, ktoré som pre istotu dvakrát vyprala na 90°, čiže je to snáď ok. Na vypratie čaká ešte jedna deka z toho obdobia, ktoré však do priameho kontaktu s vlasmi neprišla (tiež zaviazaná v igelite), tak uvidím, či z toho niečo vypadne . Ten výskyt vší je podľa mňa vyšší aj preto, lebo dosť ľudí si asi len dá na hlavu nejaký prípravok z lekárne a veria, že zafungoval a trochu odfláknu to vyčesávanie, ktoré najdôležitejšie. A o účinnosti väčšiny prípravkov tiež pochybujem...
Sestra to raz ako mala doniesla zo školy a mama si to všimla až keď svrbela hlava aj ju ... Kupila sampon a vsetko sme absolvovali.. Za par dni to mala segra zas... Tak iny pripravok.. Potom dalsi.. Asi sme vyskusali vsetko.. Ja som ich jedinavz rodiny nemala ale preventivne som vsetko pouzivala tiez.. Jeden pripravok sa dokonca nemal oplachovat a priserne smrdel ako cibula... Pointa: Tie pripravky fungovali.. Akurat sestra mala v triede spoluziaka ktory tie vsi mal stale.. Sedel pred nou v lavici a tie jeho vsi na nu preskakali zakazdym nanovo 🙂
@ivu80 prosím ta to ako myslíš, že na 2 mesiace o zábavu postarané? Veď ja čítam, že stačí dať prípravok a potom opakovať o 8 dni a hotovo.. to ste sa ich tak dlho nevedeli zbaviť?
@datelinka31 kiežby to tak bolo🙄 samozrejme že sme túto kúru absolvovali, dcéra mala vlasy mastné z toho spreju ako keby som ju vykupala v oleji, ale vždy som jej dáku hnidu našla. Skúšala som asi všetky možné aj nemožné tipy: Tea tree olej, majonézu, ocot...plus každý deň 4 hodiny pozerania vlasov a prečesávania hrebeňom na vši. Každý deň prezliekanie obliečok..Mne už sa o nich aj snívalo a videla som ich všade 😅

@liv12345 je to fakt divné, lebo vši vraj prežijú iba vo vlasoch a hnidy sa vraj tiež vyliahnu iba na vlase..nestraš😱😱😱dva roky dozadu to priniesla dcéra zo školy rovno pred prázdninami, takže sme mali o " zábavu" postarané na celé 2 mesiace 😬😬😬 odvtedy sa ich tiež desím