Výber krčných mandlí. Bolí to?

mitasovajarka
2. jún 2019

Dobrý deň, prosím vás komu v najbližšej dobe vyberali krčné mandle.ze či to tak strašné boli po vybratí ako píšu na internete.dakujem za info. Mam 32a idú mi vybrať mandle a straaasne sa bojím.

lenuska9999
2. jún 2019

Ahoj. Mne vyberali krčné mandle pred 2 rokmi v Nemecku. Zákrok sa robil pod narkózou a po ňom som každú chvíľu spala, lebo som bola unavená z tej narkozy, takže som to tak nevnimala. Prvých par dni som bola v Nemocnici a tam mi dávali aj nejaké lieky od bolesti. Boli také účinné, že hneď na druhý deň po operácii som jedla chlieb atď. Oni to vlastne aj odporucaju, že čím viac jesť. Aj keď to samozrejme človek trošku cíti, ale nebolelo to. Začalo to bolieť až po prepustení z nemocnice. Predpisali mi lieky od bolesti aj na domov, ale asi neboli také silné ako tie, čo mi dávali tam. Takže doma som pár dni mala bolesti a jedla som len zmrzlinu. Ale neni to také strašné, da sa to prežiť.

tanika
2. jún 2019

@mitasovajarka poprosím ta ske máš problémy že musia ísť krčné preč . Mna čaká vyšetrenie a bojim sa že padne tento verdikt .😪

mitasovajarka
autor
2. jún 2019

@tanika ahoj, mám zdurenu uzlinu a ani po antibiotikách sa neschvolala,tak to prikladajú že to je z mandlí. Mám ich veľké a strašné zjazvene po infekciach

ajsha123
2. jún 2019

Ja som tiež v prvé dva dni po operácii mala pocit, ze to nie je az také hrozné. Bola som v nemocnici, kde nám sestricka k posteli doniesla 2 litrovy džbán s repikovym cajom, pila som ho a veľmi pomáhal. Ono sa to zhorsi vždy na tie ďalšie dni. Mam pocit, ze 6.,7.deň...na 10.deň to bolelo hrozne, pamätám si, ze som mala hroznú chuť na hranolky, ale pri predstave, že mam zjesť a prehltnúť niečo predtym tvrdé... Ani za svet.
Lekári odporúčajú 2tyzdne voľno. Ze Minimálne 10 dni sa liecis a nic nevladzes. Maju pravdu. Ja som bola hrdinka, myslela som, že 5 dní a dosť... Nie, zotavenie trvá dlhšie. Treba kludovy režim, bez rozpravania a hlasneho hovorenia.
Ja som bola 5dni sama. Potom došli deti z prazdnin, bola som nútená rozprávať, zvýšiť hlas a rana sa rozkrvacala.
A ešte k liekom, mňa to bolelo tak, ze som uzivala flector rapid (prasok rozpustny vo vode) vzdy pol hodinu pred jedlom. Vypiť liek som zvládla s bolesťou a po tom sa už dalo aj jest. Počula som, ze nie každého to at takto bolelo, niektorí si analgetiká nemuseli dávať. Radsej sa priprav na to, že áno.

gaaaa
2. jún 2019

@mitasovajarka Dám ti aj moje jedným vrzom 🙂 Mne už tiež dr.nadhodila že mandle von,ale nenašla som odvahu

alilka
2. jún 2019

@mitasovajarka odporúčam ti jednu vec .máš strach a ešte sa pýtaš na priebeh aj tu ..nerob to!! Lebo skúsenosti niektorých sú také že tvoj strach sa zostonasobi...urobíš ozaj lepšie pre seba. Ja som bola v októbri ale radšej nebudem písať vlastnú skúsenosť..hlavne nech ti to celé dobre dopadne. 😉

alias313
2. jún 2019

@mitasovajarka mne vyberali mandle v marci, 33 rocnej. V celkovej narkoze, prve dni s prehladom😉😎viac to zacalo boliet na nejaky 7mi den, ale striedala som si lieky a kvapky od bolesti, tak som to zvladla. Ale musim povedat, ze odvtedy som naozaj zdrava. So mnou sa to tahalo uz vyse roka, ked som mala atb ok, ked som ich dobrala do tyzdna som bola s takou hnisavou anginou naspat u doktora. Dokonca sa mi aj absces na krku spravil z mandli. Ako su von, konecne pijem bublinkavu mineralku, jem zmrzlinu a neboli ma hrdlo. Urcite nelutujem a spravila by som to znova😎

lulukaka
2. jún 2019

@mitasovajarka ahoj tak ja som.nieco vyse mesiaca po. A ano je to neskutocna bolest, nevies hovorit, prehltat ani slinku, nieto este jest a pit. Ale s flektorom sa to ako tak da zvladnut. Vela stastia prajem

benit
3. jún 2019

Mne vyberali v 38. Hned som mala nasadene Atb. Prvy tyzden celkom fajn. Druhy tyzden som hltala ziletky. Fakt bolest. A po troch som bola v praci. Jedla som tak , ze som vypila nimesil a ked zabral rychlo nieco zjest a vypit. Sliny som si setrila na jeden hlt. Neboj das to, vsetci sme to zvladli.

ajsha123
3. jún 2019

Áno, bolí to, ale odvtedy nebyvam chorá. Dovtedy každú chvíľu, fakt. Stačilo pár minút zima na nohy a už bolelo hrdlo, zapal, angina... Takže ja tiež neľutujem. Prežiť sa to dá, akurát musí byť človek nastavený na to, že prísny kludovy režim 2 týždne, potom to už ide každým dňom výrazne k lepšiemu. Na 4 tyzden už je človek fit a, môže je všetko, bez bolesti.

ajsha123
3. jún 2019

Môže jesť všetko, chcela som napísať

zuzi0911
3. jún 2019

Ahoj mne ich vyberali v októbri.
Ležala som 3 týždne. Tých 14 dní je riziko krvácania...bolesti som mala dosť veľké. Dávala som si paralen a flector každé 3 hodiny. Jedla som len presne dávku a jogurt. Na cca 4 deň to začalo dosť bolieť,presne ako hore opísané akoby si žiletky jedla plus hlava, zuby, krk, uši všetko. Nerozprávala som mesiac a spala po sedliacky, lebo som mala všetko opuchnuté.
Zvládnuť, to zvládneš. Držím palce. A zas, čo som aj čítala boli také co jedli na druhý deň rezne. Každý to inak zvláda

lubi40
3. jún 2019

@mitasovajarka boli to ako svina. Mne vyberali mandle, ked som mala asi 20, takze si celko mtu bolest pamatam. Ale prezit sa da vsetko, takze ten tyzden bolesti prezijes a potom to uz bude OK.

ivkus
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lukynooo03
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lukynooo03
16. feb 2022

Ahojte, napíšem sem zatiaľ moju skúsenosť, možno to niekomu pomôže. Som takmer týždeň po vybratí krčných mandlí (dnes je streda, vyberali mi vo štvrtok). Už počas operácie u mňa nastali komplikácie a to vo forme krvácania, ktoré bolo vraj dosť silné. To malo za následok, že na druhý deň ráno som sa zobudil a mal som to celé opuchnuté, nevedel som prehĺtať, ledva som dýchal, tak mi dali infúziu od bolesti a nechali si ma v nemocnici ešte deň na pozorovanie. Na druhý deň ma pustili domov, už to ani tak moc nebolelo, tak som bol velice hrdina, že veď to až také hrozné neni. No opak je pravdou 😀 každý deň ma to bolelo, ale že extrémne, každú noc sa budím na to že ma to bolí aj keď si pred spaním dám lieky od bolesti, za tých 6 dní som schudol 4 kilá pretože nemám vôbec chuť na jedlo keď viem, že ma to bude bolieť. Momentálne ležím a hľadám koľko v priemere trvajú bolesti, viacerí píšu, že na ten 7-10 deň to postupne prestáva, tak dúfam že to tak bude aj v mojom prípade, pretože ja som horšiu bolesť fakt nezažil 😀 určite by som na to druhý krát nešiel

simulienka2207
16. feb 2022

Ahoj, ja som síce nebola, ale bola kolegyňa, niekedy na jeseň. Má niečo po 40tke, 2 týždne bola PN, že bolesti hrozné, bez liekov nevedela vydržať ☹

danusiatko
16. feb 2022

@mitasovajarka velmi bolestive prvy tyzden, potom to postupne odznievalo

monka105
16. feb 2022

@mitasovajarka ahoj, mne tým, že mi vyberali mandle kvôli abscesu a dovtedy som ich mala veľké ako prepeličie vajíčka a nemohla som fakt nič, ani jesť a rozprávať, lebo to bola ukrutná bolesť, sa mi normálne po operácií uľavilo a tá bolesť bola omnoho omnoho menšia. Ono bolo to nepríjemné už potom časom, ale dáš si tabletku od bolesti, hlavne veľa tekutín a pomaličky to prejde, už to ani nebudeš cítiť. 🙂

karin11111
20. júl 2023

Ahojte, mám 23 a 4.7.2023 mi vyberali krčné mandle. Operácia bola nevyhnutná, pretože som ich mala chronicky zväčšené a angínu som mala nepretžite. Trvala 4 dni zo 7 každý týždeň. Antiobiotiká boli už úplne neúčinné. Ĺutujem, len to, že som to nepostúpila pred pár rokmi. Mandle mi vyberali v celkovej narkóze. Po prebudení bola bolesť veľmi mierna, hneď som dostala infúziu od bolesti a antibiotiká. V nemocnici som bola 4 dni, tam boli bolesti znesiteľné 3 krát do dňa mi dávali antibiotiká a infúzie od bolesti. Pred jedlami som mohla vypiť aj algifen kvapky, aby som sa vedela najesť. Po každom jedle som ústa preplachovala a kloktala harmančekom. Po prepustení domov som striedala harmančekový, šalviový a repíkový čaj na kloktaniena vyplachovanie. Doma boli bolesti intenzívnejšie od bolesti som striedala nimesil, algifen, novalgin a čipky proti bolesti. Po 4 dňoch doma mi praskla cieva po vybratí mandlí a začala som krvácať na urgente mi podali injekciu proti krvácaniu a poslali ma domov, aby som ráno išla na krčné. Cievka mi praskla pri kloktaní hrdla tak od vtedy som nekloktala na odporúčanie lekárky len vyplachovala ústa a pila ten čaj. Krvácanie som zastavovala aj studenými obkladmi. Po vyšetrení na krčnom ma nechali 4 dni v nemocnici na pozorovanie, ak by neprestalo krvácať museli by ma operovať. Naštastie prestalo a po 4 dňoch som bola prepustená z nemocnice. Doma úplne kľudový režim, žiadna teplá sprcha, žiadne predklánanie ani zaklánanie. Žiadne teplé jedlá ani teplý čaj. Všetko studené a jedlá kašovité tekuté.
Dnes je 16. deň po operácii, stravu mám stále tekutú kašovitú, pijem veľa tekutín - voda, čaj. Bolesti nie sú už výrazné, sú mierne a cítim, že postupne to ustupuje.
Každý koho čaká vyberanie mandlí.... choďte kým sa vám nezväčsia ako mne. Čím viac budú zväčšené a zničené tým je operácia dlhšia aj rekonvalescencia.