icon

Vybočenie nosovej priehradky a septoplastika. Má niekto s tým skúsenosť?

elinka27
23. jan 2009

Čaká ma operácia nosovej prepážky pretože ju mám vybočenu, v dôsledku čoho sa mi často opakovali zápaly dutín a ďalej mi našli v nosovej dutine cystu.
Rada by som vedela, či s tým má niekto skúsenosti, ako to celé prebieha a ako dlho ste boli v nemocnici,poprípade sa liečili doma.A aké sú riziká a pod.Ak má niekto skúsenosť napíšte,dosť som z tej operácie nervózna.

martinusik91
11. feb 2018

@tanika ja som este nebola operovana neviem co mam cakat bojim sa ci sa zobudim a ako bude ked sa zobudim...

tanika
11. feb 2018

@martinusik91 ja prvá operácia 2015nič moc doliečenie a za 2016 to bolo nič do mesiaca som bola Ok ale je pravda že len odstránili vzrasty dva maličké a zhrubnutu sliznicu mi odstránili lebo ten predtým lekár mi ju 2015 neodstránil . Neboj ja sa tiež bojím ale mi ženy sme silneeee zvládneš to len po operacii neprechladni nech sa ti nespraví zápal to je podstatne a preplscjovat nos vincentkou to mi pomohlo . Napis mi keď sa ti bude dať pa táňa

zabka1000
11. feb 2018

@martinusik91 neboj sa...mne robili tiež polypy a nosovú prepážku v Považskej...zobudenie je nepríjemné, keď nemôžeš dýchať nosom, iba ústami, ale bolesti som nemala. Ja som si po nejakých troch hodín od zobudenia už zobkala banán 🙂, akurát keď ma prišiel pozrieť primár 😀 Ja osobne som chcela ísť domov ešte v ten deň, vedela som, že asi nebudem v noci spať a pohodlnejšie by mi bolo doma, aj ma ťahalo za malou dcérkou. Tak ma prišiel ešte asi 2x skontrolovať, či mi to krváca a potom povolil, že môžem ísť domov a na druhý deň som išla k nemu do ordinácie na vyťahovanie tamponády. (to bolo dosť nepríjemné). Ale druhá kočka, čo bola so mnou na izbe, tak tá chcela zostať na noc tam a nebol problém.

martinusik91
12. feb 2018

@zabka1000 dakujem dost si ma ukludnila 😂 dycham ustami uz skoro bezne to zvladnem nejako😂 och uz nech mam po tom dakujem

martinusik91
16. feb 2018

Prosim vas a kolko po operacii si nesmiem fukat nos? Davam vincentku a eukalyptovu mas to mam len nechat volne vytekat teda? Dnes ma pustili

janicaopica
22. feb 2018

@martinusik91 ahoj,neviem ti odpovedat, alesuper ze si uz po operacii.mozes napisat, co ti operovali, ktory lekar a ako to prebiehalo? a ci mas bolesti? lebo ja by som mala ist na operaciu ale hrozne sa bojiiim. dakujem a nech si rychlo OK

martinusik91
22. feb 2018

@janicaopica ahoj no ja som mala posunutu prepazku jednu dierku zhrubnutu uplne druhu tak ze ledva cez nu vzduch isiel potom mandlu nosnu mi dali prec potom musle mi zrezavali a este tym ze som to mala zavrete tak ze na hornej celusti som mala stary hlien tak to mi odsali takze celkom sranda 😂 zajtra idem akurat tie dlahy vyberat.Operoval ma dr Walenfels a bol uplne uzasny, Aj sestricky tam mile velmi prijemne... ked som sa prebrala tak ma previezli na gynekologiu lebo som nechcela ist domov a toto je jednodnovka tak tam som nemohla ostat. Ako ak si citala tuto vyzsie ze to neboli moc len to dychanie je neprijemne ked mas zatamponovany nos tak to je uplne vystihnute... ale mne to bolo teda fakt neprijemne islo ma tam porazit som si myslela ze sak aj tak nedycham nosom ked som to mala v takom stave, Bolo to fakt neprijemne. Ale bolest skoro ziadna aj sa ma pytali ze ci nechcem nieco od bolesti ale mna to nebolelo vravim tak naco. Za cely ten cas som si dala dva krat paralen a to az doma.Dnes to je tyzden co ma operovali a bolesti nemam ani som nemala akurat stale nos musim prestriekavat a stale mi cosi z neho vyteka, Vobec sa nemusis bat najhorsie bolo vytahovanie tych tamponov ked ma prepustali ale to je 3 sekundova zalezitost, Keby ta este nieco zaujimalo kludne sa pytaj

ninusa0077
22. feb 2018

@siska53 to som praveze ani ja nevedela ale docitala som sa.....mne to tak isto zacina dutinami a konci hrdlom,niekedy prieduskami....nos je vlastne filter vzduchu ktory dychame a ked nefunguje ako ma,tak to dopadne ....mne uz to vadi aj opticky....ked sa vidim na fotkach ako krivim nos len aby sa mi lepsie dychalo,vizeram ako blbec....

janicaopica
23. feb 2018

@martinusik91 dakujem za odpoved. Super ze to mas za sebou. To ti teda dost toho robili. Mala si aj krivy nos? Lebo ja mam a keby sa na to dam, tak by som uz chcela aj to a to by asi aj dost bolelo keby mi robili aj vnutro - prepazku, aj zvonku sekali. A ja sa bojim hrozne toho ze nebudem moct dychat cez nos a zadusim sa, lebo ja vobec neviem dychat len ustami. A tie tampony ti vyberali hned na druhy den? Dalo sa ti aj spat v noci? A potom uz si mohla dychat nosom hned po vybrati tych tamponov?

martinusik91
23. feb 2018

@janicaopica ja som krivy nos nemala vobec nebolo z vonku vidiet ze by som mala nieco s tou prepazkou . Hej tie tampony mi vybrali hned na druhy den do obeda ale aj tak som nemohla este dobre dychat nosom lebo som tam mala este tie dlahy a tampon v jednej dierke vzadu ale aj tak to je ovela lepsie ako ten den po operacii. Dnes mi uz vsetko vybrali konecne ale bola som zo synom a tomu povedal ze mandla musi ist von tak tam pojdem zas snim slahne ma

erulka77
Autor odpoveď zmazal
janicek82
5. mar 2018

Ahojte, mám čerstvo za sebou operáciu vybočenej nosovej priehradky a resekciu uvuly. Pred 5 rokmi aj turbinoplastiku no tá nezabrala.
Dôvodom operácie bolo neustále zatekanie hlienov z jednej nosovej dierky, ranné a vlastne aj celodenné odŕhanie, vysoká spotreba vreckoviek v domácnosti. Celulózka môže byť na mňa právom hrdá. Všetko to svinstvo mi cez noc stekalo do hrdla tak si viete predstaviť aké zvuky to obnáša. Zatekanie trvalo celé roky a mal som za to že ide o alergiu tak som si znova posťažoval na ORL kde mi zadali aj termín operácie. Inak som aj alergik no bolo mi divné aby sa hlieny tvorili iba na jednej strane nosa.
Ráno ma vzali na príjem kde som čakal na izbe asi do 11tej a po operácii sa okolo 14 tej prebral, nič ma nebolelo, trochu hrdlo kvôli odfiknutej uvule, nič strašné a dýchanie iba nosom, moc som nepospal teda. Neboli ani modriny popod oči. Asi záleží od zásahu operatéra. Tretí deň po operácii vybrali tamponádu, nepríjemné, až mi oči skrížilo ale trvalo to pár sekúnd a nič také čo by sa nedalo vydržať. Nos bolo treba preplachovať a premastovať. Po 10 dňoch vybrali splinty (dlahy) z nosa. Bolo to trochu nepríjemné,určite nie bolestivé a oproti výberu tamponády prechádzka ružovou záhradou.
Je ešte skoro písať o ústupe hlienov keďže od výberu splintov uplynuli 3dni. Sliznica musi odpuchnúť a celkovo nos potrebuje ešte aspoň 2 mesiace na rekonvalescenciu a tak ktorí čítali túto slohovú prácu až dokonca, ich môžem informovať o výsledku. Každopádne ludia, ak máte takéto problémy, riešte to, nečakajte aby to nebolo ešte horšie. Stále máme na Slovensku šikovných lekárov.

pslahorova
5. mar 2018

@janicek8velmi som vdacna za tento prispevok,kde Vam to robili a kto?

janicek82
Autor odpoveď zmazal
janicek82
5. mar 2018

Zdravím, robili to v žilinskej fakultnej.nemocnici, p. Žabka

erulka77
Autor odpoveď zmazal
maryyy737
7. mar 2018

Ahojte, som týžeň po operácií vybočenej nosnej prepážky, chcela by som sa opýtať či už môžem fajčiť. Ďakujem za odpoveď.

erulka77
7. mar 2018

@maryyy737 radsej uz ked si vydrzala nezacinaj to je najlepšia rada

maryyy737
7. mar 2018

@erulka77 to nie je také jednoduché, už ani dlahu v nose nemám, myslíš že by som mohla?

erulka77
7. mar 2018

@maryyy737 nie este radsej to nepokusaj moj nazor

maryyy737
7. mar 2018

@erulka77 pokúsim sa, ďakujem za radu 🙂

erulka77
9. mar 2018

prosim Vas kto sa vyzna ? nosná mušla ked je zvätšena ako sa to da do normalu ? kortikoidy pomohli niekomu,? a ake je vysetrenie rinoendoskopia , je to to iste ako fibroskopia? ci,?
ja mam strach čo ma čaka

janicaopica
9. mar 2018

@erulka77 ahoj, ako sa da do normalu zväcsena musla, to neviem, ale rinoendoskopie sa vobec nemusis bat, proste ti tenkou hadickou pozrie nos, to je vsetko, trosku neprijemne, ale absolutne to neboli a ak myslis gastrofibroskopiu, tak to sa neda ani porovnat, toto je nic 🙂

erulka77
9. mar 2018

@janicaopica gastro viem co je. aj do nosa mi uz pozerali

jaq
9. mar 2018

@erulka77 to je takou akoby kamerou predtým ti umrtví nos, mne zvykli takými akoby tyčinkami čo mali na konci vatu resp. vatovými tamponikmi a chvíľu počkáš a potom pozrie s takým prístrojom čo má svetlo do nosa

a ja som bola na operácií nosových mušlí - turbinoplastike (robili mi to spolu s prepážkou aj FESS)

erulka77
9. mar 2018

@jaq no neviem ci mna to necaka

tanika
24. mar 2018

Poprosím vás o radu som mesiac pp operácie dutin fess čuchové dutiny bola tam zhrubnuta sliznica a vzrasty a tiež mi otvorili frontal. Dutinu tiež mi blokovali vzrasty . A ja neviem týždeň bolo dobre a potom to začalo opuchať bolelo sko keedy nie stále, dycham dobre nosom aké tam kde to operovali to cítim opuch a tlak bolest Ja neviem bola dom aj na kontrole a oni že to chce Čas že sa zo jojí a dali mi kortikoid. Kvapky . Ako dlho ste sa vy liečili po operacii dutin fess ? Ďakujem moc 😘

petobj
22. máj 2018

Zdravím Vás, chcem sa s Vámi podelit o skusenost s operaciou nosovej priehradky.

Operacia sa vykonávala v nemocnici ORL Humenné, ktoru mi odporucal moj lekar na krcnom. Do úvahy prichadzala aj nemocnice Kosice - Saca. Kedze som nikdy nebol na taky zákrok, nechal som si poradit.
Na operaciu som prisiel 14.5.2018 o 7:00 na lačno. Krátko po siedmej prisiel do svojej ambulancie pan primar Hrisenko, ktory si postupne volal pacientov, s ktorymi preberal ich zdravotny stav, co bude operovat, postup po operacii a kedy prepustia pacienta domov. Kedze boli na operaciu aj deti, boli uprednostnovane, co je normalne si myslím. Od primara sme šli k sestrám ktore nás odprevadzali na izbu. Mohli sme si vybrat normalnu, alebo nadstandardnu. Doniesli plašť aj tzv. dlhe pancuchy. Do toho sme sa oblikeli a boli presunutí do operacnej saly.
Moj zákrok pozostaval z napravenia priehradky, odstranovanie polypov a vypalovania nosovych mušlí. Na sálu som siel okolo 11:30. Pred zakrokom asi pol hodiny mi dali uzit tabletku. Ked som prisiel na sál, na ruke do žili my napojili kanylu kde bola aplikovaná anesteza. Pocity boli tzv. mravcenie v ruke ktore postupovalo k ramenu a mierne tocenie v hlave. Zaspal som do 5 sekund. Neviem kolko trvala operacia ale zobudil som sa na izbe okolo druhej. Ale nebol som operovany dve hodiny som si myslel, lebo sestricka mi už dovolila sa napit trochu vody. I vsimol som si ze i infuzia bola prázdná, ktory mi kvapkala po operacii. Takže urcitu dobu som na izbe už spal. Kanyla v ruke este bola, pre pripad silnejsieho krvacania. Vtedy by vám krvacanie zastavovali pomocou infuzii.
Nos som mal mierne odpuchnuty a vyplneny tamponadou -obvazmi, ktore boli vybrate ráno na druhý den a aj dlahy, ktore som mal v nose tyzden. Sestricky sa o mna pravidelne starali, (meranie teploty, ci treba tabletky od bolesti ale vymenit obvaz, keby krv presakala. Ten obvaz bol na spicke nosa prichyteni. leukoplastom k nosu z vonku). Rano a poobede bola vizita. Pan primar so sestrickami chodili a pytali sa na stav. Bol som velmi spokojny so starostlivostou a pristupom.
V utorok 15.5. mi vyberali obvazy , trochu to stipalo, i slzy vysli 🙂 ale myslím že to je normalne, ked vás stipne v nose zaschnuta krv. Potom mi asi pol hodiny menili tampony kým krv neprestala tiect. Celý den potom relax a antibiotika + lieky od bolesti ak bolo treba.
V stredu rano 16.6. má pustili domov. Mal som si kupit Vincentku a preplachovat nos. O tyzden 21.5. co bolo včera mi vyberali dlahy. Nie je to bolestivé , ako som myslel, prestrihol sa steh, ktory drzal dlahy. Bol pri spicke nosa z vnutra. Kedze špička nosa bola este po tyzdni citlivá, myslel som ze dlahy budu bolestive. Poniektorí, píšu, že bolestivé, ale mna to nebolelo niejak velmi ,málo, to ani bolest neni.Myslim si , že ked sa castejsie nos čistí vincentkou, aj dlahy sa k nosu možnou krvou nestihnu přilepit. Vincentkou som nos po operacii preplachoval každé tri hodiny a aj po vybrati dlah preplachujem cca každé tri hodiny niekedy aj skor. Je lepsie castejsie aby sa zrazená krv dostala von. Po vybrati dlah som lahko dýchal ale mám taky pocit este mierne vyplněného nosa. To by málo do pár dní zmiznut. Aj cítím že sa to meni 🙂

martinab12
22. máj 2018

Vincentku treba nechat odstat najlepsie od vecera do rana. Alebo 1 cajova lyzicka morskej soli na 1 liter prevarenej vody. S takto vychladnutou vodou preplachovat nos.

opteron7
1. jún 2018

Vám zakázali fúkať? Ja som 3. deň po operácii Fess + septoplastika + turbinoplastika, a pri odchode mi sestrička hovorila že fúkať možem ale len jemne, tolko čo pojde.

Inak operácia úplne v pohode, vobec nič ma nebolelo, prvá noc trochu horšie stále mi to krvácalo, a dýchanie ústami bolo nepríjemné, vyťahovanie tamponov tiež vobec nebolelo akurát bolo nepríjemné a po vytiahnutí sa zo mňa začalo valiť strašne vela krvi, ale za 20min bol už klud. Teraz 3 dni od operácie jemne tečie z nosa stále, dychať sa ním nedá ešte, je uvolnený len tak na 30%. Vyplachujem vincentkou a mažem Infadolanom. Určite operáciu odporúčam neni sa čoho báť. Sám som prekvapený že hneď od dalsieho rána po operácii som nepotreboval nič od bolesti.