icon

Vybočenie nosovej priehradky a septoplastika. Má niekto s tým skúsenosť?

elinka27
23. jan 2009

Čaká ma operácia nosovej prepážky pretože ju mám vybočenu, v dôsledku čoho sa mi často opakovali zápaly dutín a ďalej mi našli v nosovej dutine cystu.
Rada by som vedela, či s tým má niekto skúsenosti, ako to celé prebieha a ako dlho ste boli v nemocnici,poprípade sa liečili doma.A aké sú riziká a pod.Ak má niekto skúsenosť napíšte,dosť som z tej operácie nervózna.

petobj
3. jún 2018

@opteron7 nie som si isty ohladom fukania, ale já som to ani neskusal. Po kratkej dobe od operacie si myslím že nie je rozumné napínat nos. Co viem isto vraveli nedvihat nic a oddychovat. Cize fukanim nosa je tlak na ranu a preto sa moze uzdravenie predlzit. Ja iba vyplachujem Vincentkou ako mi vraveli. Zajtra idem na poslednu kontrolu do Humenneho a predpisat niejake kvapky 🙂

opteron7
3. jún 2018

@petobj no fúkam len tak jemne :D smiesny dvojzmysel... ako si inak na tom čo sa tyka odopchavania nosa? Mne sa to kazdy den zlepsuje o trošku teraz som 6ty den po operacii a uz mam volny nos tak dajme tomu na 60%...ale stale ked dycham len nosom tak pocut take to syčanie vzduchu ked mas uzky priechod v nom...ale este tam mam aj tu foliu fixacnu

petobj
16. jún 2018

@opteron7 no hej dlahy sú tam, já mometalne dobre vincentkou nadalej preplachujem a do nosa striekam Nasonex. Inak nos sa lieci až cca mesiac a pol.

petobj
16. jún 2018

@opteron7 kde si bol na zákrok?

mia002
21. júl 2018

@petobj mozem sa opytat?kolko dni volna potrebujem Na zotavenie po operacii?mali ste aj nejake modriny na tvari?

petobj
21. júl 2018

@mia002 Nie modriny som nemal ziadne. Na zotavenie, tyzden urcite. Ale neviem naco narazate. Myslite po pracovnej stranke? Zotavenie?

mia002
22. júl 2018

@petobj preto sa pytam,lebo nezijem na slovensku ze na ako dlho by som mala prist aj s kontrolami.ako dlho ste boli v nemocnici

kacusik69
22. júl 2018

absolvovala som to v 2012 (rok na to chceli re-operovat, odmietla som), modriny som nemala, iba peru spuchnutu ako kacica asi tyzden po vybrati tamponady... studovala som vtedy na VS, takze som bola doma podla potreby, ale po 2 tyzdnoch uz som fungovala viac-menej normalne... mne ale operacia nepomohla (i ked mi toho v nose robili viac, nez len septoplastiku) - aj preto chceli re-operovat... robili mi to v Ruzinove na ORL, v nemocnici som bola od nedele do stvrtku, operacia v pondelok...

kacusik69
22. júl 2018

na kontroly som chodila k ORL lekarke ku ktorej chodim obvykle, najskor obden po prepusteni, potom raz za tyzden, asi mesiac max. (hlavne kvoli kontrolam, pripadne precisteniu)

petobj
23. júl 2018

@mia002 V pondelok operacia a v stredu rano po kontrole domov

petobj
23. júl 2018

@mia002 takto, co sa tyka kontrol. Priklad ako som to mal v Humennom. Pondelok 14.5 operacia, o tyzden 21.5 vyberanie dlahy z nosa. Potom az 4 .6 prva kontrola, tiez v Humennom tam mi predpisali kvapky Nasonex. A 11.6 kontrola druha ale u svojeho orl v Bardejove. Ale toho 11.6 som mohol prist k nim ak v Bardejove nebude moj orl lekar ordinovat tak nakoniec som bol v Bardejove na kontrolu. Teraz az po 3 mesiacoch. Tak 4 tyzdne odporucaju neviest niejak aktivny zivot kvoli dobremu zahojeniu.

petobj
23. júl 2018

@mia002odpocivat, ba ani nejak sport ako bicykel nevelmi chceli 🙂 takze tak

mia002
24. júl 2018

@petobj vdaka

petobj
25. júl 2018

@mia002 za malo

adulka07
7. sep 2018

Ahojte.. Operovali ma v pondelok... A ešte stále vyfukujem krvavé hlieny... Zle sa spi v noci... Musím si preplachovat Vincentkou každé 2 hodiny... A potom dávam olej... Ale ešte stále necítim chute a vône... Dokedy to potrvá? A kedy už budem vedieť dýchať nosom?

adulka07
7. sep 2018

A ešte... Každý z vás mal po operácii výstuž? Lebo ja nemám nič...

petobj
9. sep 2018

Mala si polypy či aj priehradku?

adulka07
9. sep 2018

@petobj iba prehriadku a a niečo tam ešte bolo zhrubnute.... Tamponadu som mala iba v jednej nosnej dierke... Teraz už vyfukujem krvavé chrasty a žltý hlien a dosť to smrdí a boli ma jedna strana líca až k uchu... Lieky som nedostala žiadne... Iba mam vymyvat a olej a keď boli tak si mam dat novalgin...

kovacicova88
6. nov 2018

Ahojte, viete mi odporucit v ba nejakeho doktora? Tiez sa chystam na operaciu, dakujem.

jonki
28. nov 2018

Aj ked nemam skusenost konkretne so septoplastikou, neda mi neprispiet svojou pozitivnou skusenostou s ORL Humenne a MUDr. Hrisenkom. Tak korektny, prijemny a myslim ze aj odborny pristup som este v nemocnici nezazila. Vsetci v pohode, kazdy vedel co ma robit, nikto nemal potrebu ventilovat si svoju frustraciu na pacientovi. Cistota neuveritelna, mala som pocit ze cakaju audit na hygienu ale ziadny za 3 dni nedosiel.
Este som nezazila primara (a som zdravotnik) ktory by v nedelu prisiel pozriet pacientom kt ma v pondelok operovat, len tak aby videl ake su to stavy. Zaroven mu bezal celkom plny operacny program a popritom sa zucastnil na vsetkych vizitach pred zacatim operacneho programu a po nom.
Den op v pohode, druhy den tamponada ex a dnes rano prepustenie do domacej liecby. Vykon FESS, pridruzene vykony na sliznici a septe.

petobj
28. nov 2018

@jonki pravdu mas, bol som na zakrok v maji

jonki
28. nov 2018

@petobj ja viem citala som si tvoj prispevok v nedelu vecer a celkom ma upokojil :D

petobj
29. nov 2018
slavka173
16. jan 2019

Boli ste niekto na septoplastike v case akútnej nadchy ? Mam ist na operaciu buduci tyzden a neviem, ci ju mam kvoli tomu odložiť. Najmä ked mam nádchu uz 4 mesiace.

kovacicova88
16. jan 2019

@slavka173 urcite odlozit, ja som tiez mala nedavno a dali mi iny termin

tanika
16. jan 2019

@kovacicova88 pokým nemáš teplotu a crp nad 5 tak by mohli nakoľko ty nad chronicky problém a preto ideš na operaciu , ono by to mal posúdiť operater orl čo bude operovať asi tak mne operovali ditiny a bola som chora crp bolo pod 5 a hlieny boli žlté s opuch sliznice .a ráno sa rozhodlo že ide sa do toho 👍

slavka173
17. jan 2019

@tanika Teplotu nemam, iba sa mi to 4 mesiace točí, niekedy mam iba silný opuch sliznice nosa a niekedy nádchu aj so žltými hlienmi, predoperacne mam v poriadku. Operácie sa hrozne bojim, preto som ju roky odmietala, tak ju nechcem odkladať, najmä preto, lebo velmi trpim, 4 mesiace nežijem.

jonki
17. jan 2019

@slavka173 mala som sekreciu z nosa vo vacsom mnozstve ako je norma (mam to tak vzdy, nevolam to nadcha). Zoperovali ma v pohode, nemala som ziadne komplikacie

slavka173
18. jan 2019

@jonki operácia Ti pomohla ?

jonki
18. jan 2019

@slavka173 mne prvotne robili FEES nie septoplastiku. Mala som cysty v dutinach-vela malych a jednu obrovsku. Palili mi aj hypertrofovanu sliznicu a bolo to fajn ale mam pocit ze opat sa mi plny nos vracia(aj kef omnoho menej)ale uz idem na alergo.
Celkovo m to pomohlo a rozhodla by som sa ist znova.