Vysadila som antidepresíva a je to ťažké
Ahojte, potrebujem sa skôr vykecať ako poradiť. Mám 33 rokov a už od nejakých 16 rokov beriem antidepresíva. V podstate stále Sertralin, ale v priebehu toho obdobia sa menili dávky, znižovali, zvyšovali, občas som si dala pauzu. Lieky beriem kvôli úzkostiam a sociálnej fobii. Niekedy ma chytá iracionálny strach, napríklad keď zastaneme v kolóne áut, búši mi srdce a je mi nepríjemné tam sedieť bez možnosti úniku. Alebo keď mám vystupovať medzi ľuďmi, prezentovať svoje nazory, ťažko to znasam. Občas je to lepšie, občas horšie, mala som aj také obdobie, že som sa bála ísť električkou cez krátky 500 metrový tunel, proste som sa bála, že niet úniku. Alebo som už nezvládala cestovať autobusom, stále ma prenasledovala myšlienka, že sa tam povraciam a strápnim.... No ale k veci. Teraz som na materskej a chcela by som ďalšie dieťa. Počas predošlého tehu som brala lieky a spätne z toho nemám dobrý pocit. Už pred 2 mesiacmi som preto vysadila Sertralin. Zatiaľ to zvládam, hoci po toľkých rokoch užívania je ťažké rozlíšiť, kedy som v pohode a kedy je to už neprimeraná úzkosť. Viete, keď mám náhodou blbú náladu alebo mám z niečoho strach, prisudzujem to tomu, že neberiem lieky a mám nutkanie znova si ich vziať. Neviem, ako pracovať s týmito myšlienkami, neviem ako si viac veriť. Už by som ich nechcela brať. Uvažujem nad intenzívnou psychoterapiu, lebo teraz k psychologička nexhodim. Len k psychiatrička, ktorá o vysadení vie. Mám proste nutkanie pri každom menšom probléme si tie tabletky vziať a ísť ľahšou cestou. Lebo občas je to hrozné, neviem tie situácie prejsť ani s dychovými cvičeniami, ani nijako. Veľká motivácia je ďalšie dieťa, ale aj tam je to také, že sa bojím, aby som sa bez tabletiek kompletne nerozpadla. Neviem, som na takých vážkach. Zažili ste to niekto, vysadzovať po toľkých rokoch?
@lenculienka určite máš lekárske vzdelávanie mne to odporučila kardiologicka
@deti95060810 mozem sa opytat ako vplyva rocne obdobie na depresiu ? Pytam sa preto lebo mne doktorka vravela ze jesen je najhorsie pacientom. Ale preco ?
Vďaka za všetky príspevky, najmä tie, ktoré ma neodsudzovali, nehodnotili...
A možno aby som objasnila situáciu a priblížila ako sa žije takémuto labilnému človeku, ako som bola Označená. Áno, sú dni ťažšie a dni, kedy to ide v pohode. Materská ma odrezala od predošlého života, čo má výhody aj nevýhody v jednom. Predtým som totiž bola denno denne vystavovaná situáciám, ktoré mi neboli príjemné - jazda električkou cez tunel, vystupovanie pred kolegami, časté Stretnutia s klientmi a pod. Lenže keďže som tieto situácie zažívala denne, naučila som sa ich zvládať. Ale viete ako je to na materskej, človek ostane doma, je v izolácii, všetko sa zmení. Takže by som si teraz na to všetko musela zvykať, mnohé strachy odišli, ale kdesi v pozadí čakajú. Teraz sa to skôr presunulo do rôznych strachov o manžela a dieťa. Nehodnotím sa tak, že som labilná, skôr citlivejšia ako iné ženy. Myslím ze ľudia, ktorí majú takéto fóbie, to pochopia. Som navyše veľmi zodpovedná, v mnohom perfekcionistka, a vždy som podľa mňa mala nábeh na nejakú formu úzkostí. Áno, ďalšie dieťa je veľká neznáma a nehovorím, že ho chcem okamžite. Rada by som skúsila život bez AD, s častými sedeniami u psychológa a ak by som si dostatočne verila, tak život ukáže...
@julka828 a ubúda aktivít na jar ľudia pracujú v záhrade, výlety, aktivity...šport... na jeseň je pochmúrne skoro tma a ľudia často idú z práce domov po tme a už sa nič nedeje .Jeseň a jar je rizikovejšia prečo jar neviem, ale malo to súvis so zmenou času, slnečným svitom po zime ľuďom chyba d vitamín...vitaminy
Nerob si, prosím, hlavu z toho, že berieš AD. Ak sa nič nestalo prvému dieťatku, nestane sa ani druhému. Tehotenstvo je samé o sebe psychická záťaž a keď ženy ako MY majú úzkosti a podobné psychické problémy, je lepšie ich užívať. Znižuje sa tým riziko potratu, nakoľko tie lieky ťa držia nad vodou a aby si bola v pohode. Ja ešte dieťatko nemám, síce mam 32r, ale už sa na to chystáme a tiež užívam AD. Po 3r užívaní sme sa rozhodli ich vysadiť, lebo sa môj život zmenil k lepšiemu a dúfala som, že už ich nepotrebujem. Omyl. Po 2 mesiacoch sa mi vsetka úzkosť vrátila a aj telesné príznaky s ňou spojené. Neverím, že v takom stave by som bola co i len schopná otehotnieť. Tak mi ich nasadili zase. Neni sme prvé ani posledné. Myslím, že oveľa horšie by bolo, keby ich vysadíš a budeš mať nedajbože psychicky ťažšie tehotenstvo. Veď ani to nie je pre dieťatko najlepšie. Môže to podediť a byť tiež potom úzkostlivé, plačlivé atd. Drž sa!
@julka828 áno jeseň je najhoršia... krátia sa dni, prichádzajú dažde, menej slnečného svitu, je to celé také ponuré...
@deti95060810 ja mam praveze jesen ako rocne obdobie najradsej no tiez to asi na mna vplyva negativne
Môžem sa spýtať, prečo spätne hodnotis zle, ked si počas teho uzivala AD? Ja mam odkonzultovane s mojou lekárkou, ze ak sa AD mam brat aj ked otehotniem.
Dievčatá, ja mam jednu dilemu. Počas tehotenstva psychiater naordinuje setrnejsie AD, však. Ale čo počas tých prvých týždňov, keď ešte ani neviete, že ste tehotná? Ved prvé 3 mesiace sú kritické.
@lenculienka beru sa aj počas prvych mesiacov.... A neskôr niektorí lekari dokonca zvysuju davku AD, lebo ma zena viac krvi a boli by menej ucinne..

@jana500 aj ja. voči tomu ešte nepočatému dieťaťu. aj voči tomu, čo už na svete je...