icon

Výsledky hladiny železa a ich interpretácia

mfilkova
22. mar 2024

Vie mi niekto poradiť, čo znamená tento výsledok?

Vyšlo mi - *S-Trf - 2.32 - g/l a

normy sú 2.50-3.80.

Ostatné je v norme. Čo to znamená a ako ďalej postupovať?

bejbypd
22. mar 2024

Ako laik ti poviem ,že máš nižšie železo..treba ho doplniť, kľudne železom v sirupovej, či tabletkovej forme ,alebo zvýšiť príjem potravín s vysokou hladinou železa.. následne si dat spraviť krvný obraz ,či sa to upravilo .žiadna tragédia,myslím,že si sa mohla opýtať lekára alebo lekárky.

majamat
22. mar 2024

transferin je bielkovina sluziaca na prevoz zeleza v krvi.
to kolko mame realne zeleza v sere/krvi nam povie skor Feritin.

pri nedostatku zeleza stupa mnozstvo trasferinu a aj vazbova kapacita eleza. je to obranna reakcia organizmu, kotry sa snazi naviazat viac zeleza na tieto bielkony, pretoze ho ma nedostatok.

naopak saturacia transferinu bude znizena, lebo je zeleza malo, ale aj otot je zradne. bezne byva saturacia okolo 30%, no ak je transferinu viac a obsadi sa 20%, tak to zakonite nemusi znamenat ze je v momente odberu malo zeleza.
skusim to pre lepsie pochopenie ukazat na cislach - vymyslenych len pre pochopenie.

normlane transferin je 10,
bezne obsadenei je 30%, cize saturacia trasferinu bude 3.

ak dojde k poklesu zeleza, zvysi sa vazbova kapacita a transferin s nazvysi napr na 17. no ak sa obsadi iba 20%, znamena to, ze obsadenych bude 3,4. co je viac ako v predchadzajucom pripade. toto moze prebehnut za predpokladu, ze doslo k nedostatku zeleza, organizmus na to zareagoval, zelezo sa doplnilo, ci doplna.

ak sa prijme malo zeleza, tak to bude inak, napr ked upravime predchadzajucu moznost
vazbova kapacita zvysena, transferin sa sice zvysi na 17, ale zeleza je malo, preto saturacia transferinu bude len 10%, co znamena 1,7. a to uz je pod normu.

preto je na lepsi ezhodnotenie mat asi vsetky tieto parametre, vratane feritinu.

transferin je praktick ylen dopravny prostriedok pre zelezo a teda volne zelezo moze kolisat a nehovori nic o tom, ako an tom so zelezom sme.

tu je cast odbreho clanku, aj link https://blog.sme.sk/paulenova/veda-a-technika/o...

frida1990
18. apr 2024

@majamat ahoj, vidím že sa vyznáš, ospravedlňujem sa že takto vstupujem do "cudzej" diskusie avšak tiež riešim presne toto isté, že mám nižší transferín. Ostatné hodnoty vrátane feritínu mám ok - prikladám svoje výsledky. Chcem ťa poprosiť o názor, či mám tento znížený transferín akokoľvek riešiť? Moja obvodná sa k tomu nevyjadruje

majamat
18. apr 2024

@frida1990 ak som to spravne pochopila, telo si transferin vyraba/uvolnuje podla toho, kolko potrebuje vstreba a vyuzit zeleza. treansferin je " vozik" pre zelezo.
ak je zeleza malo, potom transferin stupa. ak mas transferinu malo. potom dovod je zrejme tn, ze telo ma zeleza dost.

gregik66
13. júl 2025
@majamat

@frida1990 ak som to spravne pochopila, telo si transferin vyraba/uvolnuje podla toho, kolko potrebuje vstreba a vyuzit zeleza. treansferin je " vozik" pre zelezo.
ak je zeleza malo, potom transferin stupa. ak mas transferinu malo. potom dovod je zrejme tn, ze telo ma zeleza dost.

@majamat ospravedlnujem sa ze sem vstupujem, ale vyzerste ze sa vyznate, co znamena ak je nizky ferritin ale zelezo je v norme, hranicny hemoglobin a nizske mch a mcv?

majamat
13. júl 2025
@gregik66

@majamat ospravedlnujem sa ze sem vstupujem, ale vyzerste ze sa vyznate, co znamena ak je nizky ferritin ale zelezo je v norme, hranicny hemoglobin a nizske mch a mcv?

@gregik66 podla mna treba zelezo dplnit, feritin je presnejsi ukazovatel.
nie som zas odbornik, len som si to nastudovala na nete, ale mala som to prakticky v hlave vtedy, ked som tu pisala, no potom vzdy zabudnem ako to funguje. no toto si pamatam, ze samotne zelezo moc neznamena.