icon

Vysoká CRP hodnota a pretrvávajúce horúčky

linduska_
25. mar 2025

Ahojte, manžel je od minulého pondelka prechladnutý, od štvrtka mu začali teploty ktoré cez deň vždy ustanú a k večeru atakujú 40 stupňov už šiesty deň, užíval len paralen. Dnes bol u lekára, CRP 150, doktor bol vystrašený, hneď si dal rúško a predpísal mu antibiotiká, kľudový režim a v piatok na kontrolu. Okrem iného ho škriabe hrdlo, dáva si tantum verde, mierne pokašlieva, dýchanie mal podľa lekára čisté. Ja som navyše tehotná, takže sme sa už pred pár dňami odseparovali od seba. Bojíme sa čo mu vlastne je a hlavne keď ta teplota vôbec neklesá, len ráno klesne na 37. Je úplne slabý a malátny, neviete čo by to mohlo byť ?

Strana
z2
deedol
25. mar 2025

da sa len hadat, ale pri takom crp zrejme nejaka bakteria. mozete dufat, ze mu trafil atb - ak sa do troch dni - do tej kontroly - stav nezlepsi, tak mu zrejme da ine (a snad aj vezme nejaky vyter). mala som nieco podobne minuly rok, crp 150+, zabrali az druhe atb, myslim, ze mi vysiel hemofil z vyteru. drzim palce, aby si to nechytila.

nyphadora
26. mar 2025

@linduska_ ked dnes zacal brat atb, tak musite pockat kym zaberu, takych min. 24 hod- 3 dni. A snad dospela osoba vie, ze teplota k veceru stupa. Nech skusi ibalgin namiesto paralenu. Dufaj, že to nechytiš 🙏, keď tak pôjdeš tiež k dr.

dianka3
26. mar 2025

@linduska_ COVID

domka222
26. mar 2025

@dianka3 Covid je vírus, pri ňom by zrejme nebolo tak vysoké crp. Toto by som tiež povedala,že je bakteriálna infekcia.

tairyx
Autor odpoveď zmazal
1fifinka1
26. mar 2025

@tairyx načo je dobre týmto strašiť tehotnú ženu? 🤨🙄

tairyx
26. mar 2025

@1fifinka1 mas pravdu, uvedomila som si to az spätne, odpoved som zmazala. Takze to upravim- autorka- bakterialna infekcia, ak nezaberu atb do troch dni, neodkladajte navstevu lekara. Je to vysoke crp ktore treba riesit.

petracandle
26. mar 2025

@tairyx lenže CRP nie je ukazovateľ závažnosti diagnózy! Na to sú iné faktory - pri akej diagnóze je tak veľmi zvýšené, či je diagnóza zistená a podchytená, vek, zdravotný stav..

Zrovna pri bakteriálnej infekcií dýchacích ciest býva relatívne často CRP také vysoké, kľudne aj 200. A za napr 2 dni po antibiotikách (ak sadnú) to vie extrémne klesnúť.

marianarem
26. mar 2025

@linduska_ Mne to pripomina hemofila. Kamoskina dcera mala 2x, CRP este viac, horucky aj 41. Aj ini ludia co poznam, tak boli z neho odrovnani. ATB ale do 2 dni vzdy zabrali.

ika02
26. mar 2025

Ahoj, môj syn mal presne také príznaky (len lekárka nebola hluchá pri počúvaní dýchania) a mal zápal pľúc. Pritom nemal nejaký hrozný kašeľ. Bol na ATB skoro 3 týždne. Neviem, čo má Tvoj manžel, ale hádam to nechytíš. Viac vetraj, skús minimalizovať kontakt s ním, to je asi všetko, čo môžeš urobiť.

alenamihal
26. mar 2025

urob mu test na covid a chripku..v dr max maju combo test ,kde presne ukaze ,aku infekciu ma..ale 150crp je na antb a tie kym zaberu je aj 2 dni..inkubacna doba moze byt aj 7 dni..takze mohla si chytit a nemusela..ak do par dni ti nic nebude,tak si ok...

anna777115
26. mar 2025

TAkéto vysoke horučky neporieši paralen. Nech si dá predpisať Novalgin alebo Nalgesin forte.

kleopatra114
26. mar 2025

Osobne by som ziadala rtg pluc. Kľudne môže byt Atypicky ZP. Výter snáď už má urobený a čakáte na výsledky.

linduska_
autor
27. mar 2025

@deedol
@nyphadora
@dianka3
@domka222
@1fifinka1
@tairyx
@petracandle
@marianarem
@ika02
@ika02
@alenamihal
@anna777115
@kleopatra114
tak dievčatá, sme zúfalí…ôsmy deň teraz večer vyskočila teplota na 39,4, berie od utorka tie antibiotiká MEGAMOX, nezaberajú, je absolútne zoslabnutý, celý deň len leží alebo spí, odmieta jesť, piť, keď ho nútim piť tak si dá 5 glgov a naťahuje ho, má hrozný kašeľ a škriabe ho v hrdle, je totálne slabý. Ráno ideme na kontrolu, som zvedavá čo s ním urobia, ja som pod vplyvom tehotenských hormónov už aj plakala, poraďte čo máme robiť, strašne sa o neho bojím…😒

1fifinka1
27. mar 2025

@linduska_ ja by som volala RZP. Nech ho vezmú do nemocnice a začnú to riešiť. Toto nie je ok.

linduska_
autor
27. mar 2025

@1fifinka1 Pýtala som sa ho, či ideme na pohotovosť, že nie že počkáme do rána na tú kontrolu, nechce ísť…

pandusica
27. mar 2025

@linduska_ no ja by som uz sla na pohotovost ak je to takto, ze nevladze nic, to nie je sranda.

kleopatra114
27. mar 2025

@linduska_ ja som schopná” tolerovať” aj týždeň horúčky , ale teda musia mať klesajúci charakter a človek by mal mať tie klinické prejavy miernejšie. Toto , čo píšeš , podľa mňa nie je ok a rzp by som volala hneď. - aspoň vás neodbiju a spravia dôkladne vyšetrenia.

marsilea23
27. mar 2025

@linduska_
ODPOVEĎ OD ChatGPT
To, čo popisuješ, môže naznačovať vážne bakteriálne alebo vírusové ochorenie dýchacích ciest, ako napríklad zápal pľúc, silnú angínu, alebo dokonca vírusovú infekciu (chrípku, COVID-19, RSV, či mykoplazmovú infekciu). CRP na úrovni 150 naznačuje silný zápal, často bakteriálneho pôvodu, ale ak antibiotiká po 3 dňoch nezaberajú, môže ísť o nesprávne zvolenú liečbu alebo vírusovú infekciu, na ktorú antibiotiká nefungujú.

Možné diagnózy:
Zápal pľúc – vysoké horúčky, silný kašeľ, slabosť, niekedy bolesť na hrudi.

Vírusová infekcia (chrípka, COVID-19, RSV, adenovírus) – ak je to vírus, antibiotiká nezaberú.

Mykoplazmová alebo chlamýdiová infekcia – bakteriálna, ale nereaguje na bežné penicilínové antibiotiká.

Angína (streptokoková alebo vírusová faryngitída) – silná bolesť v hrdle, problémy s prehĺtaním.

Infekčná mononukleóza – veľmi podobné príznaky, nezaberajú na ňu bežné antibiotiká.

Čo by som odporučil:
Urýchlene ísť k lekárovi, možno bude potrebná zmena antibiotík (napr. makrolidy, ak ide o mykoplazmu).

RTG pľúc, ak je podozrenie na zápal pľúc.

PCR test na chrípku alebo COVID-19, ak je podozrenie na vírus.

Vyšetrenie na mononukleózu (EBV testy), ak má opuchnuté uzliny a pretrvávajúce horúčky.

Ak sa stav nezlepšuje alebo zhoršuje (ťažké dýchanie, zmätok, extrémna únava), treba ísť ihneď na pohotovosť.

deedol
27. mar 2025

Dnes pohotovost alebo zajtra dr a nasadit ine atb. Zjavne sa dr netrafil.

linduska_
autor
27. mar 2025

@pandusica
@kleopatra114
@marsilea23
@deedol dal si ibalgin, studený obklad a je mu o niečo lepšie, išiel si už ľahnúť…vraj to do rána vydrží, keby bolo ešte o hodinu skôr tak neváham a ideme na pohotovosť, ale takto už dám na neho a počkám do rána, aj keď je tvrdohlavý ako mulica, najviac ma štve že sa to absolútne nezlepšuje skôr zhoršuje, je absolútne ospalý, slabý, nechce jesť ani piť…

nyphadora
27. mar 2025

@linduska_ tak rano Vas možno obvodny posle rovno do nemocnice, uvidiš, sa nadychni a nepanikar, skus mu odmerať teplotu po hodine, Chod si oddychnut, keby mu v noci bolo horsie, tak zavolajte pohotovost. Nechapem preco dospely muž odmieta vodu, ked vie, že to pri vysokej teplote potrebuje, aby nebol dehydrovany, inak existuju aj rehydratacne roztoky. Atb berie v pravidelnych invervaloch? Vcera mu tak zle nebolo? Drzim prsty.

kleopatra114
27. mar 2025

@linduska_ a hlavne pýtajte Rtg , to je základ.

jamidea
27. mar 2025

@linduska_ ja som presne takto mala covid, ano viem, ze to je virus, no ak sa skomplikuje moze byt aj crp vyssie. Ved zajtra ide k odbornikovi, tak uz nech sa dozaduje poriadnehi vysetrenia, vytery, krv. Skoda, ze ide vikend. Ten covid , chripku by som nevylucovala.

alenamihal
28. mar 2025

Moj syn 4r mal horucky vyse tyzdna a pediatricka mu nasadila najlepsie ambulantne antb ake mohla,poslala nas na rengen a bum nasli mu nalez na plucach,zevraj skryty zapal pluc ,tak rovno do nemocnice a tam mu nasadili infuzne antb a az po 2,dnoch v nemocnici mu zacaali ucinkovat antb a prestali horucky a ten kasel ked zacal po par dnoch bol masaker..mala si mu urobil combo test na covid alebo chripku a tym padom by si vylucila tieto veci a posunula dalej..

1fifinka1
28. mar 2025

@linduska_ ako ste dopadli?

linduska_
autor
28. mar 2025

@nyphadora
@kleopatra114
@jamidea
@alenamihal
@1fifinka1 tak máme potvrdený zápal pľúc, CRP ešte vyššie ako v utorok… je úplne vysilený, ospalý, ide sa zadusiť kašľom, dostal dvoje antibiotiká jedny ráno, jedny večer, erdomed a kúpila som ešte v lekárni stop kašeľ sirup a olynth do nosa, keby sa nelepšilo máme ísť na urgent v pondelok, stále mu nechutí jesť, nútim ho násilu piť…má úplnne ťažké dýchanie. chvíľu potrvá kým zaberú antibiotiká, ale ešte je len poobedie a má 39 teplotu, akurát sme ju zrazili ibalginom. Rozmýšľam že keď nebude lepšie, v nedeľu pôjdeme na pohotovosť. Do toho ako som spomínala, som tehotná v 7.mes., nosím vkuse respirátor, ale dúfam že sa nenakazím, stále vetráme…

pandusica
28. mar 2025

Ako obdivujem vasho lekara, no za mna by som sla na urgent do nemocnice, nech ho kuknu. Moj manzel zacal tiez s CRP 150 a brutalnym kaslom, prve antibiotika nezabrali a CRP bolo po 4 dnoch stale rovnake, dostal nove antbiotika s tym, ze ak tie nezaberu, tak ide rovno do nemocnice. Tiez mal zapal pluc, ale teda take stavy nemal, ako ty opisujes. Ja by som sa fakt bala. Ja kazdy den myslim na vas, ako sa vam dari. Drzim prsty
@linduska_

alenamihal
28. mar 2025

@linduska_ ma zapal pluc a oni vas poslali s dalsimi ANTB ?? Tak toto je na hlavu,mali ho nechat v nemocnici aspon na vikend ,kym nezaberu anbt..zapal pluc je svina choroba... skus mu uvarit kuraciu polievku,aspon nech toto trosku pije..

kleopatra114
28. mar 2025

No pozri , zapal pluc sa ľahko dá zvládnuť aj v domácej liečbe , ale .. pacientovi musia zabrať atb a jeho klinické príznaky sú ľahšie. U vás by som šla do nemocnice, keďže priebeh tazky a ty tehotná si s ním veľmi neporadis, keby sa ešte viac pohorsilo

Strana
z2