Vysoký cholesterol

27. okt 2022

Ahojte baby, bola som na preventívke u obvodného lekára a z krvi mi zistil vysoký cholesterol. Bol zhrozený, že je tak vysoký (8,17) a chcel mi nasadiť hneď lieky. Ja som sa s ním dohodla, že to skúsime prvé upraviť stravou.
Aj keď ja nemám pociť, že by som jedla mastné veci.....bravčové a hovädzie mäso jem iba vynimočne...takisto vyprážané jedlá minimum.....
Poraďte mi, čo by som mala dodržiavať.
Váhu mám v pohode, niesom silná, ani štíhla ako prútik....tak normal 🙂
Ďakujem za každú radu

3009
27. okt 2022

Kúp si v lekárni na zníženie cholesterolu na prírodnej báze Armo Lipid Plus alebo Arterin. Mne to pomohlo, ale je to na dlhodobé užívanie.

nelca84
27. okt 2022

Ono to vobec nie je o mase, zivocisne tuky v primeranom mnozstve vysku cholesterolu vobec neovplyvnuju, to je zastarany nazor. Najhorsi je cukor, kupovane sladkosti, kde mas kombinaciu s nekvalitnymi tukmi, palmovym olejom...
Svokra mala tiez zvyseny cholestrol a to ma 52 kg, tiez jedla nizkotucne jogurty a podobne blbosti, cholesterol sa jej stale zvysoval, vysadila kazdodenne keksicky ku kavicke a zrazu cholesterol 3,9

autor
27. okt 2022

@3009 v lekarni mi poradili reduchol....

autor
27. okt 2022

@nelca84 vyradila som keksiky...a vsetko sladke....drzim sa tzyden....🙂

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
27. okt 2022

75% cholesterolu si vytvára telo samo v pečeni....zvyšok prijímaš v strave.....drvený pestrec

marty_4
27. okt 2022

Ono samotná váha s týmto nejak súvis nemá, problémy s cholesterolom môžu mať aj štíhli aj tlstí, aj mladí aj starí ľudia. Úprava stravy je dôležitá, to si vieš nájsť aj na nete nejaké inšpirácie a diéty, že čo by si mala prestať jesť, alebo jesť len príležitostne a čo by si mala naopak zaradiť do jedálnička. Čo 3009 spomína, tak to sú fajn veci, to sú skôr doplnky ako lieky, takže to nie je ani také, no, keď si hovorila, že liekom sa chceš vyhnúť. Svokra užíva už dlho ArmoLIPID a ona si pochvaľuje, že nemá s ním žiadne problémy, nespôsobuje jej žiadne vedľajšie účinky oproti liekom, čo užívala najskôr.

ariannazara
27. okt 2022

Ja mam dedičný mam asi 11 a vôbec to neriešim

kvetinka75
27. okt 2022

cholesterol zvyšujú aj stresy. Kúp bylinkový čaj na zníženie cholesterolu , pomáha. Môj muž je veľmi chudý a má tiež dosť vysoký.

autor
27. okt 2022

@ariannazara to fakt? no ja som bola prekvapena, ze doktor sa hned zhrozil a hned predpisal lieky...

missviolet
27. okt 2022

vyradit sladke, aj vody, a pozor na oleje pri vareni - kupila som si olej v spreji takto skonzumujes len minimum oleja

autor
27. okt 2022

@missviolet vodu pijem len cistu...max.na obed si dam deci coca-coly na odgrgnutie 🙂
sladke som vyradila...a sprej na olej mam....tak ho tam len prelejem....dakujem za rady

stanulienkat
27. okt 2022

@kvetinka75 keby fungoval caj na cholesterol, tak by nim liecili ludi a dali patentovat.🤔

@ariannazara aj to je riesenie....Cholesterol sa nazyva tichy zabijak. Uklada ti na steny cievy vrstvy, ktore ti zuzuju lumen cievy. Raz sa ti moze ucpat.

Autorka-vygoogli si dietu a kus najprv upravit zivotospravu. Az ked nepomoze, potom lieky. A hodnotu mas naozaj vysoku. Ale je mozne, ze si den pred odberom zjedla nieco vydatnejsie. Nabuduce sa pred odberom 1-2 dni striedmejsie stravuj.

kvetinka75
27. okt 2022

@stanulienkat predstav si, že funguje. My ho odporúčame pacientom a v kombinácii s úpravou stravy (to beriem automaticky že ľudia vedia, že treba aj stravu upraviť) krásne znižuje cholesterol. Netreba na to patent, bežne sa predáva. Môj muž sa takto vyhol liekom. Ale každý nech sa zariadi podľa seba, ak niekto uprednostní lieky, jeho vec

stanulienkat
27. okt 2022

@kvetinka75 tak skor ta strava to robi a caj je placebo.

jani727
27. okt 2022

@3009 arterin vraj zhoršuje pečen

simca06022011
27. okt 2022

Precitaj si z coho ten cholesterol sa zvyšuje, mäso je v tom nevinne. Mliečne výrobky tučné, syry, keksíky, údeniny, tukové pečivo....

veselo_neveselo
27. okt 2022

Strava robi svoje, takze vylucit vsetko cervene maso, tucne mliecne vyrobky. Zaradit strukoviny a zelene salaty 🙂
A porovnatelny ucinok s liekmi znizujucimi cholesterol ma Amla - indicky egres.

kvetinka75
27. okt 2022

@stanulienkat asi toho o bylinkach neviete nic ked hovorite o placebe

ludmilik13
2. nov 2022

@jani727 ano, to som tiez zachytila niekde. ono co som aj citala, tak sa dost tento arterin spomina a odporuca a potom armolipid. na ten som sa docitala ale lepsie ohlasy, aj mi skor tento odporucali. takze pren som sa rozhodla.

marty_4
16. nov 2022

@ludmilik13 pisala som aj davnejsie, vyssie, ze ten druhy spominany uziva moja svokra. som jej ho niekolkokrat objednavala, takze o tom mam trochu prehlad, ked som hladala, odkial objednat, tak som si rovno aj citala, co to je zac. lebo ona nepovie nic, len napise listocek, ze co treba.

gastanka32
24. nov 2022

@ludmilik13 tiez ho beriem. Nie zatial nejak dlhodobo, ale tak aj mam nastolenu dietu, teda sama som si tak nejak upravila stravu, pozeram si kadejaky rady a tipy a odporucania a snazim sa si to vsetko postupne zakomponovat do stravy. Niekedy je to dost aj narocne, ale tak pomalicky sa do toho hadam dostanem.

marty_4
30. nov 2022

@gastanka32 ty si sa ako k nemu dostala? ti ho odporucil lekar alebo si si sama nasla, ze toto by bolo nieco vhodne pre teba?

gastanka32
5. dec 2022

@marty_4 v podstate ano, lekar mi dal na vyber nejake moznosti a ja som sa takto sama rozhodla. Ale tak nie len tak, ze vylosujem si letacik a to, co vytiahnem zacnem aj uzivat. Samozrejme, ze som si zistovala a studovala o tom najskor.

ludmilik13
9. dec 2022

@marty_4 co sa tyka toho, ze odkial objednat, tak to mas asi jedno. ak sa ti chce pozerat, kde maju lepsiu cenu, tak mozes popozerat tie kadejake stranky, ale ono velky rozdiel v cenach nebyva. ja kupujem tak, ze ked natrafim na nejaku akciu, tak aj zasoby viacero si vezmem.
@gastanka32 to mas ako pri vsetkom si myslim, najhorsie su tie zaciatky, kym sa zorientujes, co ako by bolo najlepsie robit. ale tak podla toho, co pises, tak nejaky system v tom uz mas, len si na to navyknut a uz tak budes fungovat automaticky 🙂

gastanka32
14. dec 2022

@ludmilik13 asi som na seba nejaka prisna alebo co, alebo mam velke ocakavania, ale proste rada by som bola, keby to vsetko co najrychlejsie zaucinkovalo, aby som sa dostala na prijatelsie hodnoty pri najblizsich testoch.

marty_4
3. jan 2023

jasne rozumiem, len teda som bola zvedava, ze ako si sa k tomu vobec dostala. ci si dala na niekoho odporucanie alebo si to sama vyhladala. tak ci tak, dolezite je to, aby ti zabral a bolo lepsie 🙂

gastanka32
9. jan 2023

@marty_4 v podstate mne dal na vyber lekar, ponukol mi viacero moznosti, produktov. A kedze som aka som, tak som si najskor o tom zistovala, citala, pytala a az potom som si vybrala a vyzera akoze, ze dobre, lebo tak nejake nepriaznive ucinky, to na sebe nepocitujem, to je dost podstatne si myslim, ked ma clovek nieco dlhodobejsie uzivat, tak aby mu to proste sadlo.

ludmilik13
17. jan 2023

@gastanka32 nemyslim si, ze by si bola na seba prisna, ale keby aj, tak to neuskodi 🙂 len ono treba nejaky cas aj pockat, kym to vsetko zaberie a prejavi sa nejaky vysledok. vsak pri tych doplnkoch sa aj pise predsa, ze treba nejaky cas, neviem, ci tri mesiace alebo tak nejak.

marty_4
26. jan 2023

@gastanka32 aha takto, no lebo keby sa mam sama rozhodnut len tak bez nejakych predoslych informacii, tak to by bol asi risk si myslim. takto je to ale ine, ked si dostala priamo odporucanie od lekara 🙂