Vysvetlenie správy od psychológa
Ahojte dievcata, vie mi niekto poradit, co znamena, ak mi psycholog napisal do záveru správy:::
Úroveň rozumových schopností je v pásme podpriemeru.
Ďakujem
@tomas97 takto.. vacsina takychto absolventov VS, ak niekoho za sebou nema, skonci aj tak za tym pasom. V praci, kde treba rozmyslat, sa takyto clovek rychlo ukaze a okolie rychlo odhali, ze na to nema.
Inak s tou poslednou vetou si to trosku prehnal, nie? Ze urcuju smery, ktorymi sa ma spolocnost uberat a su z nich elity 🙂
@diewcatqoo a nie sú. Veď patrón študovaných na Slovensku je Matovič nie? A on v súčastnosti údava smery našej spoločnosti nie? Nakoniec, veď aj on má očividne nejaké psychické problémy ale on nie asi IQ ale skôr osobnosti. Volili ho študenti vo väčšine a hovorí sa "volím na svoj obraz". 😀
@ukulela čo je radikálne na niekom, keď posúdil čo videl. Možno stačilo, že povedala 2 vety a už vieš, čo to je za človeka.
@diewcatqoo asi myslel matovica
@tomas97 sorry, nejako mi to v tej chvili nedoslo, nezijem na slovensku 🙂
Neni To okej teda
Pride mi to zvlastne, ze ti to napisal do spravy bez toho, aby ti robil IQ testy...takto vyvodil zaver len na zaklade nejakeho svojho subjektivneho usudku, takze to mozes hodit za hlavu 🙂. Dobry psycholog by sa mal s tebou pozriet predovsetkym na tvoje prednosti a silne stranky. Preco si ho vlastne navstivila? Kludne to moze byt nejaky neschopak a niekto iny by ti mohol ovela viac sadnut.
A aj keby si uz len naozaj mala nizsie IQ, stale mozes dokoncit aj VS a mozes vynikat v urcitej oblasti, napr. pri praci s detmi, v kresleni, komunikacii s ludmi, v cudzich jazykoch, kreativnej cinnosti, kazdy ma svoje silne stranky bez ohladu na IQ 🙂. A poznam aj zopar ludi s vysokym IQ, ktori su emocionalne uplne niekde mimo, nedokazu sa zaclenit do spolocnosti, nemaju kamaratov, takze mat vysoke IQ tiez nemusi byt vzdy az taka vyhra.
ja som mala taku spoluziacku, ktora sa dokazala nabiflit uplne vsetko od slova do slova, ale ako nahle to mala opisat svojimi vlastnymi slovami, alebo ucitelka polozila otazku inak ako mala napisane v poznamkach ona bola vedla jak ta jedla a isla tiez studovat na vysoku skolu 🤷
Pokiaľ si nerobila žiadne testy, on nemá ako vedieť ake je tvoje IQ. Ja si tiež môžem o niekom myslieť, že je hlúpy (napr. podľa správania, názorov, atd. )ale je to iba môj subjektívny názor, reálne môže byť aj opak pravdou.
@savanna Dakujem ti za podporu.
Išla som za ním s jednou vecou, mám dlhodobo bolesti platniciek a hrozí mi operácia. Vyrozprávala som sa mu, aké mám “stavy” pri bolestiach, keď mám vysunutu platničku, tak mi je na odpadnutie, často sa mi stáva, že neviem kde som, ortopéd mi sám povedal, že áno, to vyžarovanie môže spôsobovať to, že mám pocity na odpadnutie, atd….
Čiže psychológ si ma vypočul, dokonca mi povedal, že na to, že mám bolesti tak som optimista a zhodnotil vtedy slovne, že sa z toho dostanem lebo si verím. Je pravda, že mi ukázal ako mám dýchať…. Pomohlo mi to. Ale to hodnotenie, fuha, som zaskočená.
@tomas97 na tvoje komenty ani nereagujem 🙂 len mi je ľúto, že ma nepoznáš a hodnotíš ma. Typická je*nuta slovač 🤷♀️🥲
@adriena9 Dakujem
a nedal to kvoli tomu aby za teba dostal viac prachov od poistovne? niekde som citala, ze zvyknu takto slahnut kadeco, aby im poistovna pustila viac penazi.
@kristianka2255 už si druha, ktorá sa ma to pýta. Zajtra mu budem volať, prečo mi dal takéto hodnotenie, keď som nerobila žiadne testy…
IQ Pásmo Približné percento populácie
nad 140 extrémny nadpriemer 1 %
130 – 139 vysoký nadpriemer 1 %
120 – 129 nadpriemer 8 %
110 – 119 vyšší priemer 15 %
90 – 109 priemer 50 %
80 – 89 nižší priemer 15 %
70 – 79 podpriemer 8 %
69 a menej výrazný podpriemer 2 %
NADANIE= TALENT= je súhrn schopností či vlôh pre určitú činnosť => umožňuje nadpriemerný výkon. Laici pripisujú inteligentým ľuďom 3 široké kategórie schopností:
1.) Praktická schopnosť riešiť problémy - jej súčasťou je logické a presné myslenie. Schopnosť nachádzať súvislosti medzi myšlienkami a vidieť každý problém z rôznych hladísk.
2.) Verbálna schopnosť - patrí sem pohotové vyjadrovanie ,bohatá slovná zásoba, schopnosť čítať s hlbokým porozumením.
3.) Sociálna kompetencia - jej podstatou je tolerantné akceptovanie druhých ľudí. Schopnosť pripúšťať svoje vlastné omyly a záujem o dianie vo svete.
na IQ vplýva :
1) dedičnosť
2) počet rokov školy = vzdelávanie
3) výživa
4) citová atmosféra domova
Získanie poruchy IQ - objavia sa v priebehu života ako dôsledok úrazu poškodenia mozgu - centrálneho nervového systému- alkoholizmus, jedovaté toxické látky.
To je zvláštne veď ty si tam bola s úplne iným problémom.A prečo Ti robil takýto posudok či správu pre koho?Ja pracujem s veľa psychológmi a nie je to bežný postup.Na nič Ťa netestoval... takáto správa sa skôr píše pri posúdení či je zamestnanec vhodný na nejakú pracovnú pozíciu...nemôže to byť nejaký omyl, že prepisoval nejakú inú správu?Určite zajdi aj k inému psychológovi
tak psycholog nie je lekar. Nikdy medicinu nestudoval a pisat taketo zavery do spravy (spravy bez valnej hodnoty) bez toho, aby si robila testy, alebo mal ine adekvatne podklady k takemu vyjadreniu, je nezmysel. Nie je chyba v tebe ale v psychologovi. To, co si to opisala mi nepride normalne - okamzite by som ho zmenila, a este by som mu dala online hodnotenie, ze sa nesprava profesionalne.
Ja poznam detsku psychologicku zo severu Slovenska, ktora mi normalne na ferovku vysvetlovala, ze 15 dievcata ktore nosia kratke sukne, si mozu za znasilnenia same - lebo k tomu muzov vlastne vyzyvaju. A vo finale ked sa nieco stane, tak je to ich chyba. Takze si nerob iluzie, ze co psycholog to odbornik. Niekedy psycholog = debil.
Rozumova schopnost - schopnost uvazovat/rozmyslat - cize to nie je to iste ako IQ. IQ sa meria testami ktore stanovuju vysku intelektu preskumanim viacerych oblasti inteligencie, kde sa vysledne skore spriemeruje.
Je to podobne ale nie uplne to iste a pokial sa autorka vyjadruje stylom “je.nuta slovac” tak by som ju tiez kludne zaradila do rozumovo menej obdarenych aj bez IQ testov 🙂
Pre lekara moze byt taketo hodnotenie len poznamka na papieri alebo zjavne sledovany ciel, ale to je otazka priamo na lekara. Naoucit sa da vela, ziskat treningom tiez, otazne je, co sleduje lekar tymto hodnotenim a preco k nemu neda pacientovi (v tomto pripade Vam) vysvetlenie, kedze je jednoznacne, ze si to precitate. Ja by som sa rozhodne obratila na lekara a ziadala vysvetlenie.
A tiez ma inak zaujima za akym ucelom vyhotovil spravu
ak mas appku ako ma napriklad dovera a tam vidis aj platby/preplatky za lieky atd, tam si vies pozriet aj svojich doktorov a tvoje diagnozy..Ja som si takto rozklikla syna bola som snim u obvodnej mal sopel, ani mu nerobila vyter ani hrdlo nos nepozrela, iba pocuvala, odporucila volnopredajny sprej do nosa, ze mu nic nieje a v e-karte tam mal asi 3 diagnozy aby jej prachy pustila poistovna 🤦
@madeleine psycholog nie je lekar. Nikdy medicinu nestudoval.
@kittykat22 ospravedlnujem sa za nespravny vyraz. Psycholog ;)

@diewcatqoo len potom neviem, prečo takýto ľudia sú študenti na VŠ. Dehonestujú školstvo. volakedy takí išli do fabriky a tam makali. Dnes určujú smery ktorými sa má spoločnosť uberať a sú z nich elity.