icon

Význam odberu krvi pri skleróze multiplex

11. nov 2025

Zdravim, tak teraz rozmýšľam, neviete, čo vlastne zisťujú z krvi pri kontrole pri SM, keď robia aj magnetickú rezonanciu? Nikdy som sa na to nepýtala, MR viem prečo sa robí, ale tú krv nie...

anonym_8ba75b
11. nov 2025

@anonym_autor myslíš ked uz mas SM a chodíš na kontroly? No podľa mna napr aj ci ti lieky co užívaš nenicia pečeň ;) teda no bolo mi povedané ze pečeňové testy ok, ze lieky mozem i naďalej uzivat..

autor
11. nov 2025
@anonym_8ba75b

@anonym_autor myslíš ked uz mas SM a chodíš na kontroly? No podľa mna napr aj ci ti lieky co užívaš nenicia pečeň ;) teda no bolo mi povedané ze pečeňové testy ok, ze lieky mozem i naďalej uzivat..

@anonym_8ba75b áno

ninazemna
11. nov 2025

Jednou z možností je aj "Stanovenie hladiny ľahkých reťazcov neurofilamentov v krvi (a v likvore odobratom pri lumbálnej punkcii)".

autor
11. nov 2025
@ninazemna

Jednou z možností je aj "Stanovenie hladiny ľahkých reťazcov neurofilamentov v krvi (a v likvore odobratom pri lumbálnej punkcii)".

@ninazemna a to je čo to prvé?

anonym_471d3d
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a lekara sa nikdy nepýtala?

autor
11. nov 2025
@anonym_471d3d

@anonym_autor a lekara sa nikdy nepýtala?

@anonym_471d3d veď píšem, že nie

anonym_471d3d
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_471d3d veď píšem, že nie

@anonym_autor a prečo nie?

ninazemna
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Parameter, ktorého vzostup môže signalizovať progresiu ochorenia. Komplementárna vyšetrovacia metóda k MRI. Výskumu sa venuje doc. Žilka (SAV), vyšetrujú laboratóriá Cytopathos (a Medirex).

autor
11. nov 2025
@ninazemna

@anonym_autor Parameter, ktorého vzostup môže signalizovať progresiu ochorenia. Komplementárna vyšetrovacia metóda k MRI. Výskumu sa venuje doc. Žilka (SAV), vyšetrujú laboratóriá Cytopathos (a Medirex).

@ninazemna aha, vďaka

autor
11. nov 2025
@anonym_471d3d

@anonym_autor a prečo nie?

@anonym_471d3d lebo ma to nikdy nenapadlo, vždy bolo všetko v poriadku

billy_jean
12. nov 2025

Odber býva cielený na širokú paletu parametrov. Určite pečeňové testy, obličkové parametre, celkový krvný obraz (hlavne počet bielych krviniek, lymfocytov, neutrofilov), protilátky alebo vírusové markery, veľmi podstatné CRP alebo sedimentácia, autoprotilátky (ANA, ENA, anti-dsDNA apd.). Lekár vždy môže zvoliť pri odbere aj špecifické parametre, ktoré sleduje.

autor
12. nov 2025
@billy_jean

Odber býva cielený na širokú paletu parametrov. Určite pečeňové testy, obličkové parametre, celkový krvný obraz (hlavne počet bielych krviniek, lymfocytov, neutrofilov), protilátky alebo vírusové markery, veľmi podstatné CRP alebo sedimentácia, autoprotilátky (ANA, ENA, anti-dsDNA apd.). Lekár vždy môže zvoliť pri odbere aj špecifické parametre, ktoré sleduje.

@billy_jean a napr. aj hladinu rôznych vitamínov/minerálov v tele? Či?