Význam odberu krvi pri skleróze multiplex
Zdravim, tak teraz rozmýšľam, neviete, čo vlastne zisťujú z krvi pri kontrole pri SM, keď robia aj magnetickú rezonanciu? Nikdy som sa na to nepýtala, MR viem prečo sa robí, ale tú krv nie...
@anonym_autor myslíš ked uz mas SM a chodíš na kontroly? No podľa mna napr aj ci ti lieky co užívaš nenicia pečeň ;) teda no bolo mi povedané ze pečeňové testy ok, ze lieky mozem i naďalej uzivat..
@anonym_8ba75b áno
Jednou z možností je aj "Stanovenie hladiny ľahkých reťazcov neurofilamentov v krvi (a v likvore odobratom pri lumbálnej punkcii)".
Jednou z možností je aj "Stanovenie hladiny ľahkých reťazcov neurofilamentov v krvi (a v likvore odobratom pri lumbálnej punkcii)".
@ninazemna a to je čo to prvé?
@ninazemna a to je čo to prvé?
@anonym_autor a lekara sa nikdy nepýtala?
@anonym_autor a lekara sa nikdy nepýtala?
@anonym_471d3d veď píšem, že nie
@anonym_471d3d veď píšem, že nie
@anonym_autor a prečo nie?
@anonym_autor Parameter, ktorého vzostup môže signalizovať progresiu ochorenia. Komplementárna vyšetrovacia metóda k MRI. Výskumu sa venuje doc. Žilka (SAV), vyšetrujú laboratóriá Cytopathos (a Medirex).
@ninazemna aha, vďaka
@anonym_autor a prečo nie?
@anonym_471d3d lebo ma to nikdy nenapadlo, vždy bolo všetko v poriadku
Odber býva cielený na širokú paletu parametrov. Určite pečeňové testy, obličkové parametre, celkový krvný obraz (hlavne počet bielych krviniek, lymfocytov, neutrofilov), protilátky alebo vírusové markery, veľmi podstatné CRP alebo sedimentácia, autoprotilátky (ANA, ENA, anti-dsDNA apd.). Lekár vždy môže zvoliť pri odbere aj špecifické parametre, ktoré sleduje.
Odber býva cielený na širokú paletu parametrov. Určite pečeňové testy, obličkové parametre, celkový krvný obraz (hlavne počet bielych krviniek, lymfocytov, neutrofilov), protilátky alebo vírusové markery, veľmi podstatné CRP alebo sedimentácia, autoprotilátky (ANA, ENA, anti-dsDNA apd.). Lekár vždy môže zvoliť pri odbere aj špecifické parametre, ktoré sleduje.
@billy_jean a napr. aj hladinu rôznych vitamínov/minerálov v tele? Či?

@anonym_autor myslíš ked uz mas SM a chodíš na kontroly? No podľa mna napr aj ci ti lieky co užívaš nenicia pečeň ;) teda no bolo mi povedané ze pečeňové testy ok, ze lieky mozem i naďalej uzivat..