Z čoho mi opúcha členok?

jasminka29
10. jan 2015

Uz asi rok mi opucha clenok na lavej nohe a niekedy aj trochu boli.zaujimave je ze ked spim tak do rana mi odpuchne.Bola som s tym u svojho obvodneho doktora ten mi zobral krv vsetko bolo o.k .A potom ma poslal na ortopediu aj tam vsetko vporiatku.Uz sam nevie kde ma poslat.Dal mi lioton gel ale stale sa to opakuje .Staci ze dlhsie pisedim alebo postojim tak je to horsie.Moze to byt aj z toho ze pijem malo vody?Alebo z toho ze sim potratila v 23 tt a potom ma museli este precistit?Je tu niekto kto i stym presiel a co mu pomohlo?Velmi sa bojim aby to nebolo nieco vazne.

liebling98
10. jan 2015

@jasminka29 mal by Ťa poslať k cievnemu, môže sa jednať o žilovú nedostatočnosť, prípadne poruchu lymfodrenáže končatiny. Doppler usg ciev dolných končatín. Keďže sa jedná len o jednu nohu, pravdepodobne to bude lokálna príčina, skôr ako niečo systémové.

jasminka29
autor
10. jan 2015

@liebling98 dakujem za odpoved ale celkom tomunerozumiem mohli.by ste mi to jednoduchsie vysvetlit?zilova nedostatocnost limfodrenazna koncatina.Cize to nebude take vazne?

liebling98
10. jan 2015

@jasminka29 žilová nedostatočnosť (odborne venózna insuficiencia) vzniká vtedy, keď žily dolných končatín nevedia dostatočne dobre presunúť krv z nôh proti gravitácii smerom hore k srdcu. Buď sú v nich poškodené chlopne, alebo sú žily proste rozšírené a chlopne v nich nedoliehajú. Krv tak ostáva dole v oblasti nohy (keď človek dlhšie stojí, gravitácia nepustí). Táto krv tlačí na stenu ciev, ktorá je priepustná pre tekutiny, ktoré tak z ciev prestupujú do okolitého tkaniva = opuch. Neskôr sa môžu pridruziť aj varixy (kŕčové žily).
V prípade potvrdenia diagnózy je treba nosiť gumené pančuchy, užívať liečbu na spevnenie cievnej steny (detralex, mobivenal).
Ak si však tehotná, obávam sa, že väčšina lekárov pripíše opuch tehotenstvu.

liebling98
10. jan 2015

@jasminka29 čo sa týka lymfodrenáže, okrem krvných ciev máme aj lymfatické cesty (Nie sú to cievy v pravom zmysle slova, skôr také "chodbičky" medzi bunkami a tkanivami), v ktorých prúdi lymfa a odvádza "bordel" (odumreté bunky, odpad) do lymfatických uzlín. Keďže nemajú vlastnú stenu, stačí úraz alebo zápal na zablokovanie takejto chodbičky a príznaky sú podobné ako pri žilovej nedostatočnosti - opuch. Tento sa nazýva lymfedém a pri nedostatočnej liečbe sa pri ľahu už nevráti do normálu, ostáva.
Liečba je podobná ako vyššie, plus existujú aj lymfodrenážne masáže

jasminka29
autor
10. jan 2015

@liebling98 dakujem velmi pekne za vysvetlenie upokojily ste ma zavolam svojmu doktorovy ci mozem ist na vysetrenia ci musim pockat .Dufam ze sa to bude dat vyliecit ze sa mi to uz nebude vracat

drajnovae
10. jan 2015

19.ročná dcéra mala podobný problém,absolvovala liečbu u chirurga,ktorá nepomohla,výsledky odberov boli v poriadku,aj ultrazvuk ciev bol ok.Po čase jej noha odpuchla bez liečby...

jasminka29
autor
11. jan 2015

@drajnovae Dakujem vam za odpoved po asi akom case jej prestala opuchat noha ?

drajnovae
11. jan 2015

Trvalo to asi dva mesiace od doby,čo sme s tým prestali chodiť kade-tade.Nôžku má v poriadku,odvtedy nemala žiaden opuch.Držím vám palce,aby ste boli čo najskôr v poriadku.

svetluska82
11. jan 2015

@jasminka29 rok ms bolelo a opuchlo mi zapastie. Niekedy napuchlo niekedy odpuchlo.bola som s tym u reumatologa a ten zhodnotil ze mam nadmerne pohyblive klby. Dal mi tabletky so sojovym olejom foplaca sa zanich 20e ale pomahajy ked ma zacina boliet a puchnut dam tabletku a na druhy den je to v pohode. Teraz ma to puchnutie chyta len raz za pol roka. Pred tym to bolo parkrat do tyzdna

barus77
11. jan 2015

ahoj, v mojom prípade sa takto nejako začala reumatická artritída. ale ja som mala opuchnutý členok väčšinou po nejakom dlhšom pohybe... ale boli aj iné príznaky, tak snáď to nebude ono.

dahra
11. jan 2015

@jasminka29
@liebling98 - ja mam tento problém tiež, ale už dobrých 20 rokov. Mala som 14, v ZŠ 3mesacny tanecny kurz, presilená noha, opuchol mi clenok, aj prsty na nohách - nemohla som nimi dobre hýbať, opuchlo aj lýtko. Od 7 rokov reumatik, tak si každý myslel, že to z reumy, nijako sa to neriešilo. Postupne to prešlo, len lýtko ostalo cca 2-3cm hrubšie, clenok tiež viditeľne, nosim vsak dlhe sukne a v lete na seba kratasy nedam, sila zvyku. Vacsiu cast zivota tak zijem. V noci to vzdy odpuchlo,viac pripuchnute v lete a po namahe, napr. dlha chodza. Niektore topanky nenosim a cizmy neobujem, len ak su na snurovanie. Bud je jedna velka okolo nohy, alebo druhu nezapnem 🙂
Problem nastal, ked som bola tehotná, noha ako slon, ani v noci neodpuchla.Tak ma 1x poslala gynekologicka na cievne. Doktor cumel, ze ako je to mozne, ze iba jedna noha. Pozrel cievy, vyzerali ok. Tak to klasifikoval ako lymfedem, nosim stahovacie - kompresne pancuchy, v zime je to lepsie a vcelku to pomaha. Lieky neberiem, ale myslim,ze raz budem musiet.
Podla mna to suvisi aj so zilami na jednej nohe, narodila som sa s "fliacikom" na nohe a ten sa postupne zmenil na zilkovu siet pod kozou a v dospelosti zilky zhrubli a mam pocit, ze casom z nich budu krcove zily, ale su to zily "navyse". Doktor to nazval aj "zilova vrodena " anomalia.
Zhrnutie:
lymfedem, bez bolesti, zhorseny pri namahe, opuch v noci ustupi, pomahaju kompresne pancuchy a udrziavanie nizkej vahy 🙂

nutrimas
11. jan 2015

@jasminka29 Jednou z pricin moze byt aj porucha cinnosti obliciek. Dolezity je dostatocny prijem tekutin a na posilnenie obliciek odporucame petrzlenovy olej, 1KL rano a vecer: https://www.modrykonik.sk/shops/vyzivove-doplnk...