icon

Za aký čas po diagnostikovaní rakoviny vás začali liečiť?

lili929
19. feb 2021

Ahojte, bola by som rada, keby ste sa podelili so svojou skusenostou. Ide o to, ze blizkemu clenovi nasej rodiny diagnostikovali rakovinu, ale zda sa mi, ze veci sa hybu strasne pomaly, kym odobrali vzorku, spravili CT, sono presli 2 mesiace, nador rastie a este v podstate ziadna liecba. Doktori rozhodli o chemoterapii pred tyzdnom a este stale nic,cakame na telefonat z onkologie, aby sa mohla liecba zacat... je to normalny postup? Prosim kto ma skusenost nech mi napise. Dakujem

Strana
z2
ivakat248
16. nov 2023

ahojte, nech em vyzniet hlupo. Ale! mam v rodine velmi blizkeho cloveka, ma rakovinu. chodi do nemocnice na chemo kazde dva tyzdne, a berie aj mvasi to je nejaky biologicky liek. ozarovanie bude az o mesiac,cize zatial ho neozaruju. Otazka znie. Mozeme ist na par dni,cize budeme aj spat u cloveka s rakovinou? nechcem sa priamo pytat toho cloveka,lebo je to blizky cloveka,ale mam dve male deti (1 a 4), ci ich nemozem nejak ohrozit, kedze je ten clovek po chemo a bio liecbe..

katka14
16. nov 2023

@ivakat248 uplne v pohode môžete, ved ja som žila cely čas s mojimi 2 malymi detmi, len pozor aby ste neboli vy alebo deti chore, lebo ten človek ma zniženu imunitu a žiadna choroba by mu teraz nepridala

cacianka
16. nov 2023

@ivakat248 rakovina sa nešíri vzduchom, objatím, ani bozkom, ani chemo ani rádio terapia nie sú nákazlivé, nie je to herpes ani kiahne !
Ale - vhodné sú určité opatrenia ,
- aby ste pacienta nenakazili chrípkou, a pod., vírusmi,
A tie ostatné opatrenia mu hovorí ošetrujúci lekár, podľa druhu liečby, či má byť mimo ľudí 2h, 12h, 24h, kvôli nejakému vyššiemu ožiareniu,
Svokra aj ujo chodili denne, spolu 20 a 38x na oziare a cestovali sanitkou, busom, vlakom, tam aj späť.
Akurát ujo nebral na ruky tesne do náručia novorodenca, ale to preto že bol medzi ľuďmi s iným ochorením, tak aby nepreniesol niečo na 10dnove bábätko.
Národný onkologický inštitút vydáva rôzne príručky , kukni im na web, liga proti rakovine a iné zdroje - z oblasti mediciny

Strana
z2