icon

Zabúdanie

nikolca
12. sep 2018

Neviem ako začat mam38 rokov a sklerozj prišernu.bojim saist k doktorovy źe mi niečo važne zistia idem napriklad na kupalislo zložime sa a ja si neviem vobec zapamätat kde sme zloženy a to možem ist aj 5 krat na zachod a spát proste netrafim.boli sme na dovolenke mohla som ist aj 10 krat z plaže ns apartman vóbec som si nezapametala kde mame apartman a taktiež som sa nevefela vratit na plaž spát

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2018

@nikolca tak toto je skor problem s orientaciou v priestore. A to pozorujes len teraz? Predtym si take problemy nemala?

majka2211993
12. sep 2018

To nieje až také strašné... Ja mam zase ten problém niekde niečo položím a nenájdem to ale ze vôbec potom to musíme s priateľom hľadať a ešte sa somnou aj pohada že kde to je no zabijem sa keď neviem? Zabúdam aké mam smeny v práci či ráno ci poobede. Zabúdam tému rozhovoru proste s niekym sa niečo rozprávam idem na WC začnem zas a ľudia sa na mňa pozerajú ci mi hrabe... Alebo keď rozprávam úplne mi vypadnú slová a musím rozmýšľať co som chcela... Ale inak je to v pohode...

nikolca
autor
12. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl asi rok tym trpim predtym som bola uplne v pohode my aj ked ideme do tesca tak vyjdeme z obchodu a ja vobec neviem kde mame zaparkovane auto.sa bojim chodiťsama

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2018

@nikolca tak potom radsej chod k lekarke, asi Ta posle na neurologiu, lebo ak si sa zrazu prestala orientovat v priestore, tak to nebude len tak. Ale su ludia, ktori maju orientacny zmysel uplne perfektny a potom su taki, co sa stratia aj v malom mestecku a nemusi to znamenat absolutne nic. Rozhodne pamat treba trenovat, co teraz uz mnohi nerobia, lebo vsetko maju v mobile, vsetko si vygooglia, takze niektore partie mozgu im postupne kapu.

kluska
12. sep 2018

nedavala si si robit vela amalgamovych plomb alebo nedavala si si ich vela naraz prec? nedavala si sa ockovat za ten rok? nezmenilo sa nieco za ten rok? trebars nejaka zmena v stravovani, neberies nejake nove lieky?

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2018

@nikolca a este mi napadlo, nemala si za posledny rok narkozu?

kluska
12. sep 2018

toto podla mna az tak normalne nie je, je to uz trosku extrem, ja mam tiez problemy s pamatou, ale az take nie a ked pred rokom bolo vsetko fajn, treba hladat pricinu. nie si nahodou aj velmi unavena?

lorela
12. sep 2018

@nikolca Návštevy lekára sa neboj... Práve naopak, môžeš prísť neskoro.
Nemusí to byť nič vážne, radšej sa prekonaj a choď.

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2018

@majka2211993 toto doverne poznam, my sa vzdy smejeme, ze je to odlozene na dobrom mieste, len to dobre miesto treba najst😀

kvetinka75
12. sep 2018

tak toto mám aj ja. Auto hľadám stále na parkovisku, pred domom, v nákupnom centre. A keď sme na kupku samu ma už skoro nikam nepustia alebo aspoň bez mobilu nie, lebo zdá sa mi že idem dobrou cestou a nakoniec vysvitne, že nejdem. Minule som muža presviedčala kde má zabočiť. Tvrdil že má pravdu a ja že nie ja si to 100% pamätám kde sme minule odbočili. No ako to skončilo? Samozrejme zmýlila som sa. Orientačný zmysel 0 u mňa. idem ku kamarátke hádam po 10 x a nikdy neviem trafiť ten správny vchod. Neviem si zapamätať kde býva. Už si aspoň dom pamätám.

zupka33
12. sep 2018

To nie je ani tak o zabudani ale o tom, ze sa nevies orientovat, to je nieco uplne ine. A nastuduj si prosim ta co je skleroza, ta ma ine priznaky, ani neviem prečo sa to pouziva

ink
12. sep 2018

Ahoj, vieš čo, nebolo by odvei povedať všeobecnej lekárke, ona ti môže dať výmenný lístok k neurológovi, alebo k psychológovi. U psychológa to bude zaručene väčšia sranda. Psychologické testy na pamäť sú vymakané. Prveria pamäť vizuálnu, akustickú, pamäť na tváre, priestorovú orientáciu.. A budeš vedieť na čom si. A na posilnenie odporúčam "neurobic" precvičovanie mozgových závitov. Napríklad si večer vyskúsaj umyť zuby nedominantnou rukou, uvidíš aké je to zo začiatku ťažké 🙂

potvora1
12. sep 2018

@nikolca pre pokoj duše zajdi lekárke, ona Ti už odporučí kam ďalej na vyšetrenie, ale takýto stav by som k skleróze neprirovnavala, skleróza multiplex je vážne ochorenie, aj keď u nás sa mylne a to zvyku hovorí, že niekto má sklerózou, keď zabúda

deti95060810
12. sep 2018

nebude to už vekom?

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2018

@deti95060810 vekom? ved 38 nie je tak vela, keby mala 68, tak nepoviem.

deti95060810
12. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl to je pravda, ale prvé stárnutie už tu začína...mojej známej povedal lekár, že ženský organizmus po 35tke sa pomaly pripravuje na klimaktérium - prechod. 😉

nikolca
autor
13. sep 2018

Dakujem kočky za reakcie vekom to snad nie je vd hadam nie som až taka stara,budem musiet žrejme navštiviť lekara.moja mama to tiež takto ma ale ona ma 62 tak tam sa nie čo čudovat

kvetinka75
13. sep 2018

@nikolca no mne sa aj tá 62-ka zdá skoro. Držím palce.