icon

Začínajúci Alzhaimer u 54 ročného otca?

miskax2
26. nov 2018

Dobrý večer, môj otec(54r.) sa pri bežnej konverzácii stále opakuje. Za 15 minút dokáže podať jednu informáciu aj 3x. Napríklad sa rozpráveme,že zajtra máme voľno v práci a za chvýlu sa opýta na to akú máme zajtra šichtu. Alebo mu povieme,že treba prísť pre vnučky pred školu o 14:00 on povie,že dobre sme dohodnutí budem pred školou o 14:00. A za pár minút povie,že príde o 14:00 k nám domov ako sme sa dohodli.

Strana
z2
lenik101
29. nov 2018

Www.memory.sk....urobia mu testy zadarmo na zistenie poruchy pamate...moj otec je dostal v 56...a prave v tomto centre to zistili, ostatni lekari to pripisovali len vycerpaniu....cim skor tym lepsie

ivuska027
29. nov 2018

Toto určite nie je na spýtam sa lekára. Ak mate tento stav zvratit(co asi nepojde) alebo zastavit, tu je kazdy tyzden dobry. Toto iste zazila teraz nedavno kamoska s otcom. Ked mi to rozpovedala, tak som ju okamzite poslala na psychiatriu, kde jej otcovi diagnostikovali uz pokrocilu starecku demenciu a alzheimera. Lekar sa spýtal, kde v pekle boli, ked to bolo na zaciatku, naco cakali. Stav sa zacal zhorsovat, velmi zhorosovat a hlavne velmi rychlo. Nespoznaval vobec vnucata, celkom vobec, deti sem tam, bol agresivny, nervozny, nedokazal vnimat uz dlhsie vety, suvetia, len jednoduche a aj to malo naraz. Sam na ulicu nemohol, lebo siel do sveta a nevedel sa vratit. Nevedel, ci jedol, ci nejedol, ci pil a podobne. Bolo mu jedno, ci je den, ci noc.
Na tvojom mieste otca nalozim do auta smer lekar.

mardenad
29. nov 2018

@rikarika súhlasím. Moja mamka mala veľmi ťažký život , nemala šťastie v živote, ani lásku akú by si každá žena priala a zomrela na alzheimera 😢 ešte k tomu bola diabetička a užívanie inzulínu a sladenie sacharínom k tomu len “ dopomohlo”... 😔

katulienkax
29. nov 2018

@patricia_b
@patricia_b
@patricia_b pri alzheimerovi sa neda co podchytiť, moja babka behom pár rokov uplne vsetko zabudla aj rozprávať, liečba na to nie je.

katulienkax
29. nov 2018

@patricia_b tieto choroby skôr ci neskôr končia nesvojpravnostou, nerobme si zbytočne ilúzie, poznam z rodiny

patricia_b
29. nov 2018

@katulienkax áno, s tým súhlasím, ale nemusí to byť alzheimer, možno demencia, atrofia, únava, samota, sociálna izolácia ... ale tieto nervo ochorenia sa dajú zmierniť aspoň, zase postoj, že aj tak to bude najhoršie si myslím, že nie je najsprávnejší ... u niekoho to prebehne rýchlo a u iného to ide pomaly, takže ťažko takto odsúdiť týchto ľudí

nelinkabublinka
29. nov 2018

Ahoj, vo WIKI je veľmi dobre spracovaný článok o tomto ochorení. Nezodpovie otázku, či u otca ide skutočne o toto ochorenie, no možno poskytne ucelené informácie o tomto ochorení. https://www.modrykonik.sk/zdravie/alzheimerova-choroba/

dolynkag
30. nov 2018

@miskax2 skúste vysokú dávku vitamínu D3 aspon 5000iu

montemotherone
30. nov 2018

@jjajka 😮 zaujímavé info. To "pravidelné cvičenie" myslíš fyzické, alebo nejaké špeciálne cvičenie na pamäť, pozornosť...?

montemotherone
30. nov 2018

@mardenad ☹ ❤️

montemotherone
30. nov 2018

@rikarika psychika je za všetkým. Šťastný a spokojný človek je zdravý ☹

jjajka
30. nov 2018

@montemotherone fyzické, na konci prednášky sme všetci vstali a spoločne si akože zacvičili. A súhlasím aj s tou psychickou stránkou veci - psychika je sakra dôležitá. A k psychickému zdraviu určite napomáha opäť fyzická aktivita.

vonava007
30. nov 2018

@miskax2 už si presne nepamatam tie testy, ale u psychiatra otec mal nakreslit strom, dom a aj hodiny. Podla toho sa tiez diagnostikuje alzaimer.

snezienka15
2. dec 2018

@mardenad kolko rokov mala tu chorobu?

mardenad
2. dec 2018

@snezienka15 my sme netušili, že by mohlo ísť o túto chorobu, ale pár rokov ako to naplno prepuklo bola iná, mysleli sme, že je len jednoduchšia žena a vekom sa mení. Keď sme už videli, že je to naozaj zlé a že potrebuje 24- hodinovú opateru, malo to už potom veľmi rýchly spád 😭. 2 roky a odišla nám 😔. Odchádzalo jej všetko v tomto poradí: pamäť, chôdza, reč, prehltanie a dychanie.

snezienka15
2. dec 2018

@mardenad ja mam otca takto choreho.uz 6rokov.je to zle.zatial este nie je leziaci.ale pamat ziadna.

Strana
z2