Zamenili ste lieky pacientovi?
Nestalo sa vám ( tie čo pracujete v nemocnici ) , že ste zamenili lieky pacientov? Tie čo mali ísť jednému pacientovi sa podali druhému a naopak.
Môže z jednej dávky,ktorá nebola pre neho mať pacient trvalé následky?
Ďakujem
Myslím, že je na mieste napísať o aké lieky ide. Ci na tlak, cukor, srdce, mocenie, antibiotiká... Vitamíny...
isto sa to stáva... len kto sa ti tu takto verejne prizná...😉
@deti95060810 ja s tým problém nemám, stalo sa mi a určite aj stane. Keď je zhon, veľa vecí naraz 🙄🙃.
Dôležité je nebyť 🐄 a v prípade zhorsovania stavu za ktorý môže zámena liekov, sa priznať...
Držím palce, aby to celé dobre dopadlo. 🙂 Obdivujem zdravotníkov, že častokrát v chvate dokážu správne riešiť situácie, nerobiť chyby. Ale áno, stane sa. Iba ten kto nič nerobí, nič nepokazí. No čítala som už dávnejšie a stotožňujem sa s tým, že keď sestrička nesie pacientovi liek, mala by ho priniesť v originálnom balení. Jednak vtedy pacient vie, čo ide užiť a ďalšia vec - eliminuje sa tým riziko zámeny liekov. Prečo sa to tak nerobí?
Áno, stáva sa to. Bohužiaľ, každý je len človek, často je sestra viackrát "vyrusena" pri podávaní liekov, či ich príprave. Zároveň sa, stalo aj to, že na jednej izbe boli dvaja ľudia, s rovnakým menom, len dátum narodenia bol iný, a zamenili sa dávky. Neboli to príbuzní, proste len menovci a úplne nahodne, z priestorových dôvodov boli spolu na izbe.
Mne sa stalo zakazdym ked som bola v nemocnici,ze mi zamenili lieky. Jedine moje stastie ze som bola ako tak pri zmysloch a vedela si to skontrolovat. Ja fakt neviem co tam tie sestry robia ked nevedia nadavkovat spravne lieky. Ja ked dodrbem danove tiez mam postih,ale za toto by som ju minimalne vyrazila.
@jaskolka no hej, rozumiem tomu, že je to časovo náročné a že na koníkovi sa to nevyrieši. Ďalšia vec je, že nepracujem v zdravotníctve, takže to posudzujem len ako pacientka, ktorá zopárkrát bola na liečebnonom pobyte v nemocnici. Keď mi priniesla sestrička v mištičke lieky, že "toto užite", spýtala som sa, čo to je, načo to je. Tuším niečo od bolesti po operácii to bolo. Ale z laického pohľadu - voziť všetky lieky po izbách na servirovacom vozíku a priamo pred pacientom ich vyberať z krabičiek by nebolo zlé. Ozaj by to bola ako keby dvojitá kontrola. 🙂
Ďakujem veľmi pekne za ukludnenie 🙂 , bohužiaľ, sme len ľudia ako píšete
@tncka presne ako píšete, neviete čo tam tie sestry robia.... keby viete , si nedovolite, napísať takúto vetu ani . So všetkou úctou .. 🙂
Rozhodne nerobia to co maju
Vzdy by som upovedomila lekara,ze sa mi nieco take stalo.
Baby ja som robila na oddelení kde sme mali 25 pacientov , drvivá väčšina dôchodcov, väčšinou ležiaci, každý tak 5 až 6 liekov vždy na ráno , obed , večer čo užívajú doma plus infúzie. To je cca 125 liekov 3 krát denne a áno toto tam mali skoro všetci u nás. Chcem vidieť ako by ste niesli 125 krabíc od liekov od izby po izbu keď na rozdelenie liekov , nachystanie infúzií, poroznášaní liekov máte tak 20 minút lebo máte milión inej roboty a ste poobede a o víkendoch tam dve na celom oddelení u ležiakov čo stále niečo potrebujú, musíte asistovať lekárom pri ošetrovaní, robiť sesterskú dokumentáciu o 25 pacientoch, prebaľovať skoro 30 ľudí, pravidelne polohovať... kopu krát je na oddelení toľko práce že sme jedli až doma po službe za celý deň. Takže nie, na ľahšom oddelení môže byť ale na oddelení ako bolo moje neexistuje. Tam si človek nemal čas ani prdnúť nie ešte tak robiť hentaké hokus-pokus, to si treba uvedomiť. A autorke áno, aj mne sa stalo aj iným sestrám , niesme stroje . Dôležité je včas si to uvedomiť a snažiť sa zabrániť aby pacient lieky požil. Mne keď sa to stalo som včas vždy vymenila (ale my sme mali 90%) ležiakov ktorý malo ktorí vnímali. Stane sa.
@diusqa761 presne ako píšeš <3 bohužiaľ , keď som išla po lieky druhej pacientky som si uvedomila ,ze jej lieky som dala prvej pacietke .. samozrejme že druhej som už dala správne
Nič sa nedeje. Hlavné je sa poučiť , prešli sme si tým všetky aj sme všetky na koberečku sedeli 🙈 isto si skvelá sestra a robíš čo môžeš ☺️👍
Pre istotu Max ak máš podozrenie že to mohlo pacientovi uškodiť tak povedz o tom lekárovi on bude vedieť či to môže uškodiť alebo nie a hlavne bude dopredu o tom oboznámený keby nedaj bože mal nejakú reakciu. My sme to tak vždy robili keď sa náhodou stalo. Ale my sme mali úplne super lekárov s ktorými sme boli ako rodina ☺️
@diusqa761 ano ,ja som ho oboznámila. Avšak jednalo sa o večerné lieky a išla som zo služby už domov ,tak ani neviem o nej nič zatiaľ :(
Ach len som v strese ,je mi to ľúto a všetko dokopy, keďže pacienti by ťa najradšej dali na súd aj kvôli tomu že mu dávaš teplomer pod pravú ruku a on chcel pod lavu
Na jednej strane ano, mylit sa je ludske a chybu moze urobit kazdy, ale ked urobi chybu statik, konstrukter jadroveho reaktoru, alebo lekar pri operacii mozu zomriet ludia. Ked urobi chybu predavacka pri blokovani, maximalne oberie seba alebo zakaznika o par eur. Kazdopadne v nemocnici je zvykom, aspon co som ja zazila, ze lieky nosia kazde rano v krabicke s okienkami rano, obed, vecer, noc na cely den. Ja som mlada a vedela som si to skontrolovat, co som aj urobila ked som videla, ze mam v okienku inu tabletku, rovnaka farba, ina velkost, iny znak vyrazeny. Vygooglila som si a zistila som, ze iny liek, ale rovnaka ucinna latka, takze ok. Ale blbe je, ze nie kazdy si to skontrolovat vie. Mali sme aj jednu sestricku, ktora prisla vzdy so zositom a pri posteli precitala nahlas kazdej zene ake lieky uziva, v akych casoch a potom to polozila na stolik. Sama od seba povedala, ze pamatat sa to neda samozrejme a ona to robi takto aby sa nepomylila. A teda prihodim aj skusenost so zamenou - sestra lezala v nemocnici a niekolko dni jej sestricky pichali injekcie na riedenie krvi a az doma zistila, ze v polovici jej pobytu jej z lekarne sestricky vyzdvihli davku forte, ktora sa picha 1x denne a nie 2x. Cize cca tyzden jej pichali lieky na riedenie krvi 2x castejsie ako sa malo. Prisla na to az ked jej lieky zabalili na domov a svokra, sestricka jej to sla doma pichnut. Takze tak.
Kazdopadne stalo sa, trapi vas to, teraz citam, ze ste to aj oznamili. Nie ste prva ani posledna, ktorej sa to stalo a teda ja osobne to mam tak, ze ked sa mi v praci nieco podobne stane, tak ma to tiez velmi trapi a moje svedomie je pre mna dostatocny trest aby som si nabuduce davala vacsi pozor. Ale ja nie som sestra, ani nic podobne.
Neboj sa , ak vie o tom lekár tak ak by bola šanca že to pacientke ublíži tak by hneď konal . Hlavné že vie o tom. Je to často veľmi ťažké a vyčerpávajúce ale treba sa snažiť robiť čo sa dá a nerobiť chyby. Neboj, za chvíľu v tom chytíš grip a pôjde ti to od ruky ☺️
@zeleny_dinosaurus autorka napísala že oboznámila o tom lekára aby bol nachystaný pacientovi pomôcť v prípade reakcie a zhodnotil či je to vzhľadom na jej diagnózu a lieky riziko alebo nie takže sa zachovala zodpovedne.
@diusqa761 ja som to skor odoslala ako som si vsimla ten novy prispevok🙂 uz som opravila
@zeleny_dinosaurus len pre istotu, nebolo to myslené zle ☺️ myslím že autorku to naozaj trápi asi ako každého z nás keď spravíme chybu o to viac že ide o ľudskú bytosť ale zachovala sa zodpovedne a isto sa poučí ☺️
@mijunik ono máš pravdu,z pohľadu pacienta to tak je 🙂. Z pohľadu sestry, aká 11 rokov pracovala v zdravotníctve priamo pri lôžku, to je nerealizovatelne, (príklad, sestra ma vozík v izbe, odrazu sa iný pacient vedla dusi, musí bežať k nemu, medzitým ďalší zvoní, že mu došla infuzia, pri dverách je nový príjem,zvoní telefón. Čiže musí nechať lieky bez dozoru, čo je neprípustné., lebo priorita je iná, nie odviezť lieky nazad na sesternu ) bohužiaľ, bolo by to možné, keby bolo oveľa viac personálu. Ale v našich podmienkach to nehrozí...

vyjadrím sa len k trvalým následkom, ale to asi vieš sama, že to závisí hlavne od toho co ten dotyčný dostal aké liečivo s akým účinkom a v akej dávke, ak zjedol niečo na spomalenie srdcového rytmu a sam ma tep ledva 50 tak dvakrát mu to doživota nepridá