icon

Zápal pankreasu a silná cukrovka

15. okt 2021

Ahojte baby, píšem za môjho priateľa , nakoľko ma jeho zdravotný stav veľmi trápi. Začalo to opakovanými zápalmi pankreasu, pre ktoré bol aj 4 krát hospitalizovaný v nemocnici. Bohužiaľ, má ho asi na 70 % nefunkčný a ešte má aj problém s pečeňou. Dostal silnú cukrovku, musí si 4 krát denne pichať inzulin . Keď si meria cukor máva v poriadku ale problém je ten že poobede je ako mechom udretý. Hrozne ale hrozne sa mu drieme, absolútne nevládze chodiť, že ho hrozne bolia nohy, má do nich aj kŕče....večer sa to ešte vystupnuje, niekedy sa nejde ani osprchovať len okamžite zaspí v posteli. Je vtedy nepríjemný, počúvam od neho že som sviňa, suka a podobne ale viem že za neho hovorí choroba. Keď ma taký stav večer, niekedy mi nevie odpovedať na základné otázky že prečo nezhasol na chodbe svetlo, prečo v kupelni nezavrel dvere, prečo si nešiel urobiť jesť. Proste nič, zaspí . Bohužiaľ, raz sa nám stalo že sa už v noci aj dusil . Je to pre mňa hrozne nakoľko máme malého syna, ale jeho obvodný to vôbec nerieši. Neviem už čo mám robiť.

Strana
z2
hradnapani
15. okt 2021

pises., ze obvodny lekar to neriesi, ale toto patri do ruk odborneho lekara. Diabetolog je s tymto stavom spokojny?

viestta
Odpoveď bola odstránená
autor
15. okt 2021

@hradnapani Áno, diabetologičke volal a povedala že ona s tým už nemá čo spraviť že veď bol v Lubochni a tam mu nastavili cukor. Že sa má orientovať podľa toho. Neviem ozaj, na stravu dávame sakra pozor aj si meria ten cukor ale nechápem prečo je poobede a večer taký oťapený.

viestta
Odpoveď bola odstránená
hradnapani
15. okt 2021

ach, no, zvlastna reakcia lekarky... Mojej kamosky dcera diabeticka byvala tiez neskutocne unavena a spava a napokon zistili este aj problem so stitnou zlazou. Zacali liecit a dievca "ozilo". Treba patrat po dalsich pricinach (alebo sa pozriet na ten cukor) a nenechat sa odbit, ved toto nie je zivot. Zjavne tam nieco nie je dobre nastavene alebo je tam este dalsi problem. Aj v rodine sme mali diabetes a kadejake stavy, ale vzdy to malo nejaku pricinu, ktora sa dala odstranit. A dobry napad zavolat do tej lubochne, ze co oni na to.

autor
15. okt 2021

@viestta áno skúsime, určite to budeme riešiť, veľmi sa o neho bojím. Už s ním nemôžem nechať poobede ani malého, lebo neviem aký bude jeho zdravotný stav , to nie je sranda. A aj on sa potom cíti zle keď mu poviem že bol nepríjemný večer . Vtedy je ako keby vygumovaný nevedel ani aký má PIN na mobile - kód na odblokovanie

autor
15. okt 2021

@hradnapani ďakujem veľmi pekne za rady, aj to je možné že to môže byť štítnou žľazou. A myslite že aj z krvi by to zistili?

hradnapani
15. okt 2021

mali by, stitna (aspon nejake zakladne parametre, ktore poukazuju na problem) sa robi aj u vseobecneho lekara

janetinka27
15. okt 2021

mne sa to tiez obcas stava po urcitych potravinach. ja to volam paralyza,ale mozno to ma vlastny nazov. predtym sa mi to stavalo casto, prisla som podvecer z prace, najedla som sa a koniec. mohla som spat ako zarezana do rana po diagnostike a zmene stravy sa mi to stavalo len obcas, napriklad po fazulovej polievke, najma ak bola velmi tepla az horuca. ked prisla paralyza,bola to unava az na pokraj smrti, ta unava az boli. neda sa to len tak ovladat, musim vsetko odlozit a zaspim. teraz uz pomenej,bo mam lieky,ale ked to pride,len velmi tazko sa da tomu odporovat. liecbu mam kompenzovanu, vysledky dobre,strava po kontrolou,pohyb atd.ale aj tak sa to obcas stane

autor
15. okt 2021

@janetinka27 áno, presne takú únavu má on...že nevšíma si čo robí dieťa, nevníma čo mu hovorím, proste si ľahne a zaspí. A zvykne tak tvrdo až do rána spať , okolo tej 6 sa preberie a potom má už ľahký spánok. Ale tú noc čo sa dusil , to bola hrôza pre mňa. Len som sa zobudila na to že chrči, išla mu z úst tekutina a triaslo ho. Rozhryzol si pri Tom jazyk, ešte týždeň nemohol poriadne jesť. Keď to povedal u lekára tak odpoveď znela: mali ste nízky cukor , to sa stáva bežne. No reku super, teraz už do konca života budem tŕpnuť či sa to nestane znova? Je mi to ľúto, lebo ho ľúbim, máme krásne zdravé dieťa a je ešte mladý človek :(

loginexistuje
15. okt 2021

a ake ma hodnoty cukru ? ak je na inzuline treba 4 krat denne merat hladinu glukozy alebo kupit senzory a podla toho ak ide do hypa predsa musi upravit davku inzulinu a aj podla stravy pohybu atd ja som mala vcera hypo vecer som mala opakovane 3,4 hodnoty ale tera vracala som predtym tak to aj preto proste treba to odsledovat ja som misela vynechat ryzu napr uplne
a to ze ti nadava neni choroba mozno ma aj nejake psychocke problemy nech ide k psychiatrovi

loginexistuje
15. okt 2021

a nemoze sa ozvat do lubochne na skonzultovanie stavu ?

zuuzika
15. okt 2021

Ak bol hospitalizovaný v Lubochni má komplet endokrinologicke vyšetrenia a samozrejme aj štítnu žľazu vyšetrenu..

reluska
15. okt 2021

ja som spavá pri vysokom cukre..... prečo neprejde na inzulínovú pumpu a senzor ? ja som bola 7r na perách, teraz na pumpe a je to daleko lepšie... nevýhoda je že senzor stojí 50€ na týžden a neprepláca ho žiadna poistovna

janetinka27
15. okt 2021

ak mal hypoglykemiu, tak to nie je sranda. treba dobreho zodpovedneho diabetologa,pripadne si nastudovat aj nieco sam.teraz je vela stranok s takymito informaciami. napriklad si urcite obdobie merat pravidelne cukor, je na to nejaky presny postup,meria sa aj v noci. ja som si zo zaciatku ciedla aj presny jedalnicek a hodnoty cukru. vela som sa dozvedela od kolegyne,ktora bola na inzuline.
teraz mam kolegynu,co je v nejakom programe, jedalnicek jej plati zdravotna poistovna,kazde 2 tyzdne chodi na kontrolu.ale potraviny si plati sama. je to pomerne narocne, okrem toho ze je to strasne "hladne stravovanie", je to aj pomerne drahe.ale pomaha to,cukor siel rapidne dolu,ubrali jej lieky aj inzulin.

autor
15. okt 2021

@loginexistuje cukor máva tak 5, 6 až 7...ale keď sa mu zníži tak mal už aj 2...a vtedy ho trasie a musí si dať rýchlo med. Skusime tu Lubochnu, ale najprv mu poviem nech ide na krv. A mal by ísť podľa mňa aj na CT nech pozrú vnútorné orgány , ako je na tom tá pečeň a pankreas. Len neviem či to urobia aj na jeho požiadanie.

loginexistuje
15. okt 2021

tak ale ak ma take hodnoty tak moze byt zle nastaveni kolko jednotiek ktoreho si picha ? dva uz je velmi malo ako ct neviem to asi nema zmysel mozno skor nech mu urobia glykovany hemoglobin a ine testy mozno mu telo tvori inzulin este

autor
15. okt 2021

@janetinka27 tak aj my sa snažíme dávať pozor na stravu, má papier čo smie jesť a čo nie, ale on si musí ešte aj rátať sacharidové jednotky. Niekedy ho musím kontrolovať, či zje dostatočne množstvo lebo sa mi zdá že je nezodpovedný čo sa tohto týka. Ach jaj.

loginexistuje
15. okt 2021

diabetologicka by mala robit kazde tri mesiace glykovany hemoglobin kolko ma SJ na den ?

autor
15. okt 2021

@loginexistuje on si pichá tak 10 až 12 jednotiek . No skúsim mu o tom povedať, myslím že ešte o tom nepočul. On si vlastne pichá od apríla tohto roku. Vtedy mu zistili že má cukrovku druhého typu. Ja sa len bojím toho že sa mu niečo v noci stane

vulka
15. okt 2021

POdľa toho, čo píšeš má hypoglykémie a správne sa obávaš, že to v noci "nerozchodí" a ak to neodsleduješ Ty, tak ani záchranku si nezavolá. V Ľubochni určite absolvoval viac školení a inzulíne a aj o jedle. Na to si tam dávajú veľký pozor, aby pacientom všetko vysvetlili. Ak mu to nestačilo, tak nájdite diskusné fórum diabetikov tam zisťujte ďalšie informácie. Alebo ak má ústretovú doktorku, tak nech ide na "pokec" s ňou.

evka64
15. okt 2021

Zohnat si glukozovy sensor na meranie kontinualnej hladiny glukozy v krvi...mozno ma hypo a ani o tom nevie a moze byt z toho unaveny aj podrazdeny...kef merate glukomerom, nie vzdy sa hypoglykemia zachyti.
A s tymi nohami, no moze mat zacinajucu neuropatiu, u diabetikov velmi bezne, takze treba ist aj na neurologiu.

loginexistuje
15. okt 2021

a nepovedali mu ze ked mu hodnoty glukozy padaju ma si pichnut menej ze to treba proste prisposobit ja si picham od augusta rano mam 26 jednotiek vecer 15 na obed 4 toho rychleho a plus metfogammu 1000-0-1500 mg
ako ta unava treba to proste odsledovat a hlavne muza nutit aj do pohybu a ak mu to klesa do hypo viac krat treba upravit volala by som do lubochne

loginexistuje
15. okt 2021

a tie nohy tak ako ti pisu ja mam rozvinutu polyneuropatiu z diabetu ale teda ja skor nespavam kvoli bolestiam krvom a mravcaniu noh

autor
15. okt 2021

@evka64 ja som zabudla spomenúť že on má ešte aj dnu. Tú mal ešte predtým ako dostal cukrovku. Už keď sme sa pred 3 rokmi zoznámili tak ju mal. A za všetky tieto diagnózy mu uznali invalidný 45 %. A vyzerá to tak že do práce sa už nevráti nakoľko robil vo výrobe a teraz je unavený len čo porobi niečo doma

autor
15. okt 2021

@loginexistuje áno, to vie že si má pichať menej , tiež si pichá tak že ráno najviac a večer najmenej. No skúsime to riešiť, lebo je to dosť vážne, a hlavne nechcem aby sa to zhoršovalo, synček má len rok a chcem aby mal ocina

reluska
15. okt 2021

zase neblázni, ak dodržuje životosprávu, s diabetom sa dá žiť.... treba osloviť diabetologa, a nie tu mk....

autor
15. okt 2021

@reluska Však jasné že dá, len on má ešte dosť tých ďalších diagnóz. Len som chcela vedieť či sú tu tiež nejaké osoby čo to majú podobne.

vulka
15. okt 2021

Prečo by sa nemal vrátiť do práce? Veď zdravotné problémy nech vyrieši s lekármi a môže zas žiť plnohodnotný pracovný život. Je vééééľa diabetikov, ktorí normálne pracujú. Aj manuálne a na 3 zmeny.

autor
15. okt 2021

@vulka tak ja by som bola rada, keby sa vrátil, pomohlo by to rodinnému rozpočtu, nakoľko máme to malé dieťa, hypo a prerábame dom. Ale tak uvidí sa podľa neho zdravotného stavu, snáď sa to dá dokopy a bude to lepšie ...snažím sa veľmi veriť

Strana
z2