Zápal pľúc alebo priedušiek

18. jan 2022

Ahojte,

v nedeľu ma začalo dosť bolieť hrdlo, pridal sa dusivý kašel. V pondelok sa kašel zmenil na vlhký, vykašľavanie hlienu ( ale deň pred tým som si dala prášky na riedenie). K obvodnému lekárovi som sa nedostala, nakoľko mi povedal, že ide o respiračné ochorenie a nevezme ma. Išla som teda na test. Ten bol negat(mám dve dávky, prekonanie). Lekár mi predpísal atb na zápal priedušiek len telefonicky. No stav sa zhoršuje. Dnes sa pridala bolesť na hrudníku v ľavej časti hlavne pri kašlaní. Horúčky nemám.

Bojím sa, že atb vôbec nesedia na danú baktériu a stav sa mi ešte zhorší.

Zajtra by som skočila na orl a poprosila ich o výter z hrdla a hrtanu, resp p crp.

Ako je možné vylúčiť zápal plúc? Postačia tieto vyšetrenia ? Ak ma odbijú aj tam, budem musieť dobrať tieto atb a čakať či mi bude lepšie.

Ak ste mali zápal, budem vďačná za pomoc.

Ďakujem 😊

simca06022011
18. jan 2022

Mala si negativny test=mala si ist rovno k lekarovi. Pekne chod k lekarovi, treba ta popocuvat a vysetrit. Na to ORL vobec sama nestaci, ved ona ti vysetri hrdlo, nos, usi... nie pluca a kasel... Ono moze to trvat aj dlhsie, ja som na jesen brala 2atb, plus ventolin (a inak az ten mi ako tak pomohol) a co ja viem co vsetko. A preslo to tak postupne...
A inak ked ta odbije lekar, tak si to dobre zapamataj a pri najblizsej prilezitosti ho vymen.

autor
18. jan 2022

@simca06022011 a atb si brala kvoli prieduskam ?

simca06022011
18. jan 2022

kvoli vsetkemu, moj lekar mi ich da ked mi je zle aj na hrdlo. Dychanie som mala ok, musela som ist ale na pcr, potom k dr, poslal ma aj na rtg, odbery/vytery.

diewcatqoo
18. jan 2022

Nechaj si spravit crp a rtg pluc. Syn mal nedavno zapal pluc a odhalil ho az rtg. Ak si zacala atb uzivat este len vcera, este moze byt skoro na nejake zlepsenie. Mam skusenost, ze u mna zaberaju antibiotika stale az na treti den, rovnako to bolo aj u syna pri zapale pluc.
Btw, mas lekara s uzasnym pristupom 🙂

autor
18. jan 2022

@diewcatqoo dakujem ti za info, mozem sa opytat syn mal aj horucky ? Vraj je to jeden z hlavnych priznakov

amelie2017
18. jan 2022

Ja mam 6 mesacneho, pred mesiacom zacat mal hlieny, po tyzdni kasel. Lekar predpisal fenistil cez telefon 🤦‍♀️ o par dni zhorsenie, dali len dalsie lieky na rozsirenie dychacich ciest. Par dni na to horucka, to sme uz leteli rovno na urgent. Spravili rtg a uz mal nalez na plucas. V sobotu dobral atb, vcera som uz pocula, ze zase chrci, dnes opat silne hlieny a kasel. Na zajtra sme objednani.
Byt tebou, idem na pohotovost.

mirkava
18. jan 2022

Inak toto je tak neuveriteľne ze: ide o respiračné ochorenie a nevezme ma. A kde je Hippokratova prísaha? Ako chápem ze sa boja, ale pošlem na test a následne vysetrim. Ako co teraz ma človek umret doma aj keď ma negatívny test? Určite by som chcela rtg pľúc. Ak ATB nezaberajú treba zmeniť.

mirkava
18. jan 2022

Môžem sa opýtať, aké ATB berieš? Mama mala zápal priedusiek a následne podozrenie na zápal pľúc. Musela zmeniť lieky našťastie tedruhe zabrali. Inak mali by ti aj krv zobrať.

autor
18. jan 2022

@mirkava beriem sumamed 2 balenia mam, rozmyslam ze rano skocim rovno na urgent avsak aj tam som pocula ze kym robi obvodak posielalu ludi tam, jedine ze by bolo uz po pracovnej dobe. Predsa na urgente vedia gned urobit rtg aj vziat krv

mirkava
18. jan 2022

Sumamed som brala ja na zápal priedusiek a mne to zabralo. Vtedy sme to chytili všetci. Skus zavolať ráno obvodakovi. Dožadovali by som sa vyšetrenia, alebo nech ta pošle na rtg

ailiba
18. jan 2022

Tak takéto vyšetrenie cez telefón je sila😅... Kam sme sa to dopracovali.
Mala som zápal pruedusiek, aj pluc. Pri zápale priedusuek veľmi bolia priedušky, strašná únava a vysoké teploty, chraplavy kašeľ ... Je to pocit úplne na úmrtie, človek nič nevladze. Naproti tomu pri zápale pľúc býva strašný kašeľ úplne desivy, teploty nie sú až také vysoké a veľká slabosť. Za mňa sa pri zápale priedusiek človek cíti oveľa horsie. Ale oba zápaly sú vážne a treba poriadne vyšetrenie. Chod k lekarke s tým, že máš neg. Test na covid, nech ta popočúva a pri zápale pľúc aj rontgen. Na obe treba ATB a hlavne, chce to čas. Obe sa dosť dlho lieči.

euka210
18. jan 2022

Je estelen utorok, atb nerobia zazrak na pockanie, trva 2-3dni kym zaberu. Zbytocne behat po inych lekaroch, treba vylezat, pripadne smer obvodny, on vie urcit ci zapal pluc ci priedusky, prip.rtg.
Pri prieduskach vobec nemusi byt teplota, moje deti brali len Ventolin, ani Atb nie..ale dospelym sa davaju. Ked pametam, tak pri plucach je kasel v noci.

siska53
18. jan 2022

@mirkava presne...a potom, ze je tolko ludi v nemocniciach a v zlom stave!!

Autorka
A atb, co viem, by sa nemali nasadzovat halabala....obvodak by mal vziat normalne vytery z hrdla a nosa ( aspon moja tak robi) a crp... A ten tvoj ta mal.normalne vysetrit. Normalne tam chod, sak.test mas negativny, nech ta normalne vysetri, sak ak cloveka zanedbaju, zomriet moze aj na ine ako na kovid.. nedaj sa odbit.. ako je fakt, ze atb zaberaju az na 3.den.. co viem, summamed su len 3 tablety.. ale ak sa.citia horsie..

autor
18. jan 2022

@siska53 pojdem tam hned rano, test mam, ak ma nevezme tak na orl, to mam dobru lekarku a aj ona mi vie urobit vyter z hrdla, aspon sa zisti ci to sposobila bakteria alebo je to virusove, poprosim ju aj o krv . Len to ze nie som objednala ale skusim to 🙂

lienka9
18. jan 2022

Ja som mala zapal pluc.ale to mi vystrelili horucky na 40.prve dva dni isli zrazat, treti uz nezaberali ani lieky.nevedela som o sebe,bola som v takom deliriu nejakom..nemala som ani extra kasel k tomu ani nic dalsie specialne,len tie teploty a az rtg mi to potvrdil.vytery ti zapal pluc nepotvrdia..ak sa necitis dobre chod na pohotovost.je to smiesne ze niekto stale neordinuje,resp nevezme choreho..v prvej vlne pochopim,kazdy sa bal..,ale ze po 2 rokoch..lekara urcite vymen,mozno by som ho aj nahlasila..

luccija
18. jan 2022

Neviem prečo Ti dal ATB ja, keď mám bolesti hrdla hrtanu vždy mám také bolesti ako popisujes a hlieny vykasliavam dlho a všetko má boli.
No odbil Ta, ak máš virózu bude dlho soplit, kašľať.Ked si mala neg test mal Ti spraviť aspoň CRP a vedel by či to je na ATB
Ak to je viróza zbytočne Ti znížil imunitu liekmi

elief
18. jan 2022

Ja mám momentálne zápal priedušiek, mám iba suchý kašeľ, vypila som sirup od suchého kašľa, nezabral. Dusilo má a dusilo... Jediná bolesť u mňa je bolesť trupu po zachvatoch kašľa, v nedeľu ráno som išla na test. Negatívny... A v pondelok ráno k dr, chvalabohu naša dr ordinuje ako vždy, logika mi dala, že treba mať test v tejto situácii, dr má vyšetrila, dýchanie v poriadku, ale crp ukázalo zápal, tak ant a erdomed...

deginko
18. jan 2022

Moja dcérka prekonala zápal pľúc jednostranný teraz cez Vianoce, keďže mala virusovy tak žiadne ATB nebrala...mala nasadený Isoprinosine sirup na imunitu pri vírusových ochoreniach,Ventolin sirup a erdomed od kašľu..

nikpa
18. jan 2022

Máš test, si ockovana aj prekonaná. Zaklopala by som obvodnej na dvere a keby ma odmietla ošetriť, prosím si to písomne. Hned by si to rozmyslela. Teraz k tej chorobe, syn mal zápal priedušiek, mal niekoľko týždňov vôbec sa nelepšiaci kašeľ ani po rôznych sirupoch, potom prišla teplota, CRP mu vyskočilo okolo 90. Potvrdené aj na RTG hrudníka. Dostal ATB, zabrali rýchlo.

diewcatqoo
19. jan 2022

Ano, u syna boli aj teploty a dost vysoke. 3 dni mal okolo 40tky a neslo to zrazit. Syn mal zapal pluc ako vystrihnuty z prirucky. Velmi sily dusivy kasel, vysoke horucky, bolest hrudnika a hlavy, zvracanie... inokedy energicke dieta, ktore neobsedi ani minutu, bolo totalne odpisane.

lb1984
17. sep 2022

Ako si nakoniec skončila?