icon

Zarába doktor na liekoch?

voucher
31. jan 2017

Ahojte. Pred X rokmi som mal problémy s tlakom, tak odvtedy beriem Vidonorm, ráno jedna tabletka denne. Chodím pravidelne (každé 3 mesiace) na kontrolu k doktorovi, kde mi testujú krv, moéč a stále EKG spravia. Výsledky sú OK, som rád. Vidonorm stále beriem, OK.
---------------
no a posledne vysetrenie bolo pred 3 dnami ... vsetky vysledky v poriadku (z krvi, mocu, aj ekg). sedim u doktora, vravi mi, ze vsetko OK, ja ze fajn, ze nemam tazkosti. A potom to prislo: predpisal mi ten liek, co beriem denne a na moje prekvapenie mi hovori: predpisem vam liek na cholesterol, hoci pred par minutami mi povedal, ze cholesterol OK a potom dalsie veci. Konkretne Vidonorm, na tlak a pridal k tomu: Magnerot
Silymarin
Atorvastatin
-------------------
Takze zhrnme si to: vysledky OK, vsetko OK a doktor mi predpisal 3 lieky naviac. Podla mna ma z toho zisk a preto to spravil. Zatial som si tie lieky naviac nevybral, chcem sa spytat niekde inde (iny doktor) co si o tom mysli.
----------
Váš názor?

Strana
z3
lienkasta
20. feb 2018

@voucher ano,mate zvysene riziko kardiovaskularnych prihod, neviem aka je vaha, vek, rodinna anamneza. V prvom rade zmenit jedalnicek, pohybale.

voucher
autor
20. feb 2018

@lienkasta dakujem za odpoved, ale ked citam nasledovne, je mi z toho zle uz teraz:

Časté vedľajšie účinky (postihujúce 1 až 10 pacientov zo 100) zahŕňajú:

zápal nosových ciest, bolesť v hrdle, krvácanie z nosa
alergické reakcie
zvýšenie hladín cukru v krvi (ak máte cukrovku, pokračujte v starostlivom monitorovaní vašich hladín cukru v krvi), zvýšenie kreatínkinázy v krvi
bolesť hlavy
pocit na vracanie, zápchu, "vetry", tráviace ťažkosti, hnačku
bolesť kĺbov, bolesť svalov, bolesť chrbta
výsledky krvných testov, ktoré poukazujú na možnosť poruchy pečeňových funkcií
Menej časté vedľajšie účinky (postihujúce 1 až 10 pacientov z 1 000) zahŕňajú:

anorexiu (nechutenstvo), prírastok na hmotnosti, poklesy hladín cukru v krvi (ak máte cukrovku, musíte si naďalej starostlivo monitorovať hladiny cukru v krvi).
nočné mory, nespavosť
závrat, zníženú citlivosť alebo bodanie v prstoch na rukách a nohách, zníženie citlivosti na bolesť alebo dotyk, zmenu vnímania chuti, stratu pamäti
zahmlené videnie
zvonenie v ušiach a/alebo v hlave,
vracanie, grganie, bolesť v hornej a dolnej časti brucha, pankreatitídu (zápal podžalúdkovej žľazy vedúci k bolestiam žalúdka)
hepatitídu (zápal pečene)
vyrážku, kožnú vyrážku a svrbenie, žihľavku, vypadávanie vlasov
bolesť krku, svalovú únavu
únavu, celkový pocit choroby, slabosť, bolesť na hrudi, opuch, zvlášť členkov (edém), zvýšenú teplotu
pozitívnu reakciu vyšetrenia moču na biele krvinky
Zriedkavé vedľajšie účinky (postihujúce 1 až 10 pacientov z 10 000) zahŕňajú:

poruchu zraku
nepredvídané krvácanie alebo podliatiny
cholestázu (zožltnutie kože a očných bielkov)
poranenie šľachy
Veľmi zriedkavé vedľajšie účinky (postihujúce menej ako 1 pacienta z 10 000) zahŕňajú:

alergickú reakciu – príznaky môžu zahŕňať náhly sipot a bolesť na hrudi alebo napätie, opuch očných viečok, tváre, pier, úst, jazyka alebo hrdla, ťažkosti pri dýchaní, kolaps
stratu sluchu
gynekomastiu (zväčšenie prsných žliaz u mužov a žien)
Možné vedľajšie účinky hlásené u niektorých statínov (lieky rovnakého druhu):

· sexuálne problémy

· depresia

· problémy s dýchaním, vrátane pretrvávajúceho kašľa a/alebo dýchavičnosti alebo horúčky

· cukrovka; je viac pravdepodobná, ak máte vysokú hladinu cukrov a tukov v krvi, nadváhu a vysoký krvný tlak. Lekár vás bude počas užívania tohto lieku sledovať.

voucher
autor
27. feb 2018

@lienkasta
@figurka1985
a ini ...

poviem Vam ze brutal ... lienka mi odporucila aby som to bral.

No bol som u doktora ineho a este s jednou doktorokou som to kusok rozoberal
a oni otvarali oci, nechapali, ze ako mi mohol moj doktor tie silne lieky predpisat - ze tie lieky sa predpisuju uz v poslednej faze, ked nic ine nezabera. Ze tie hodnoty ale vobec nemam nejako zvysele, cholesterol, ze len ten LD cholesterol ci aky bol mierne zvyseny, ale s velkou pravdepodobnostou to bolo sposobene tym, ze som den predtymk pil alkohol a ten alkohol ze na seba viaze tuky, ci ako, ze je hlupost ist na krvne testy ked pijes, ze 3,4 dni nemas alkohol pit ...

takze suma sumarum, nebrat ! lebo ked tie hnusoby zacnes brat, skoncil si - ako tu aj niekto v diskusii napisal, ze neziaduce ucinky ako svina a tych liekov sa nezbavis potom uz, ked zacnes brat ...

su ine moznosti, ktore treba zacat, ktore mi aj poradili
napr
https://www.vitalita.cz/sojovy-lecitin
https://www.zdravysvet.sk/p/cesnak-medvedi-a-ce...
https://www.zdravysvet.sk/p/veronika-lekarska-v...

a kopec inych PRIRODNYCH VECI . .. samozrejme, ze dany doktor z toho nebude mat ani cent ...
teda hlavne ta doktorka nechapala, ze ona NIKDY pri zvysenych mierne hodnotach nedava hned silne lieky, ale najskor sa to snazi riesit inak, inymi moznostami a potom sa spravia testy o par mesiacov a uvidi sa ...

takze menim doktora, bo toto nie je normalne.

magudsh
27. feb 2018

dobry den, pokial mate vysledky cholesterolu dobre, urcite nezacnite brat atorvastatin- je to celozivotna liecba a pokial to nie je nutne, tak ziadne lieky do seba nedavajte. Magnerot si musite hradit sam, je to aj bez lek. predpisu a silymarin mate v lieku Lagosa, alebo aj ako volnopredajny. Ak by ste mali zvysene hladiny cholesterolu, tak by som odporucala trosku zmenu v stravovani, dobra skusenost s ovbsenymi vlockami ako aj hlivou ustricovou. Liek na tlak vsak berte i nadalej. Vsetko len to najlepsie prajem.

inflacia
11. okt 2022

@adeli79 same kraviny lekár keď vidí že po preventívne je všetko v norme alebo na hranici predpisuje lieky aj je zvyčajne tlak cholesterol... lekár vám vie čo predpísať veľmi dobre vie čo robí vždy je mať cholesterol v norme alebo nižší ako aj mať tlak či lipidi v čreve

aká parta že až priliš mudrujete

megan777
6. nov 2023

@sardinka336 presne tak moja mamina mala vyssi cholesterol cca 7 a doktorka jej dala lieky a niekto jej poradil ze ich nema brat ze skodia tak ona ich 5 rokov nebrala a dostala porazku,chvala bohu sme jej rychlo poskytli pomoc a pekne chodi rozprava,vsetko ok a berie statiny,asi to mame v rodine skusala som vsetko mozne a vysoky cholesterol,musim brat statiny a to sme normalne nie tucne mame do 70 kil a 170cm vysku takze tak

cacacaca
3. jún 2024

@adeli79 Dobrý deň, mám cholesterol už desať rokov rovnaký ,niečo cez šesť a až teraz mi doktorka predpísala statiny,bojím sa ich užívať,je to nutné ?Začala som cvičiť a zdravo jesť,myslím,že sa mi cholesterol upraví ,váš názor ?

Strana
z3