Zatuchnuté prostredie - zdravotné problémy

ajsha123
8. dec 2021

Zdravím. Potrebujem nezainteresovany názor, nehnevajte sa, že píšem anonymne.
Moja blízka rodina býva v starom, vyše 100 ročnom, ale zrekonštruovanom dome. No nie dokonale, základy nemá a ani sa nerobili sanácie. Od prerabky prešlo veľa rokov, zvonku naťahuje vlhkosť, sú fľaky na stenách. Nie všade. Ale ja cítim zatuchnutie - nábytky smrdia, veci v nich tiež. Napr.kuchynsku linku cítim veľmi - vytiahnem hrniec, smrdí za zatuchlinou. No k veci. Nie raz sme im hovorili, ze to treba prerobiť, ze to škodí zdraviu, no neúspešne. Moje deti, keď tam idú, vždy niekto ochorie, zapálené hrdlo, kašeľ, plný nos... Naposledy v jednej izbe spal 2 ročný, do dvoch hodin od zaspatia mal laringitidovy kašeľ... Predtym bol zdravý. Ja stále tvrdím, ze to ie z toho prostredia, rodina tomu neverí.
Prečo píšem? Chcem si to len ja ujasniť v hlave 🙂, že či takéto zatuchnute prostredie (pokial ja viem, tak sú to plesne) môže spôsobovať zdravotné problémy? Zapálené hrdla? Alebo si to všetko namyslam a je to zhoda náhod, ze deti ochoreli? Aby som doplnila, máme deti, ktorým je potvrdená alergia na altenariu, tak o tom trošku viem.
Ps: sú tlaky zo strany rodiny, aby sme sa navštevovali (spali u nich), mimo LD. A aj návrhy, ísť tam bývať, no to nechcem rozoberať dopodrobna. Ďakujem za vyjadrenie k tomu zatuchnutemu prostrediu.
Ps: ak je tu nejaký ORL odborník. Môže takéto prostredie, ak je v ňom dieťa často, spôsobovať nárast krčnych a nosných mandlí? Dieťa choré málokedy.

luciannka83
8. dec 2021

@ajsha123 myslim, ze plesne by mohli sposobovat zdravotne problemy keby ste tam byvali dlhodobo. Zapal hrdla z plesne? Ale ta laringitida by mohla byt,...to len dedukujem. Rada si precitam odbornejsí pohlad. A znamim poradte elektricky odvlhčovač vzduchu.

daridari11
8. dec 2021

@ajsha123 Nepíšeš anonymne😉 myslím, že hoci nie som odborník, plesne sú dosť nebezpečné. Na takú akútnu pomoc, keďže zrejme nábytky nevyhodia a nebudú riešiť ani nejaké prerábky, by mohol pomôcť ozónový generátor. Skús si pogúgliť. Ozón likviduje pachy, vírusy, plesne, baktérie. Pach neprekryje ale odstráni. Záleží aký je výkonný, podľa toho sa vypočíta dĺžka pôsobenia. Ale obvykle v normálnych izbách okolo 20-30min. V tom čase tam nesmie byť nič živé, žiadne kvety či zviera. Keď sa vypne, treba otvoriť okno a ozón sa rozpadne.

mima172
8. dec 2021

Áno, môže to byť veľmi škodlivé. Plesne, vysoká vlhkosť atď nepôsobia dobre ani na dospelých, nieto na deti. Pred rokom v októbri som bola s dcérkou hospitalizovaná kvôli silnému respiračnému ochoreniu a tam mi Dr vysvetľovali aké dôležité je mať kvalitný vzduch tam, kde sa zdržiavajú deti. Po tom pobyte v nemocnici u nás doma pribudol zvlhčovač a aj odvlhcovač vzduchu, no hotová alchýmia 🥴
Mám aj krstniatko (6r) a ten je alergický na plesne. Keď je dlhšie v priestoroch, kde je vlhko, tj aj plesne, tak vie rýchlo ochorieť.
Ak by ste sa tam mali zdržiavať častejšie, tak by som tiež určite zvážila ošetrenie ozonátorom. A kúp si vlhkomer, zdravá vlhkosť je od 40 do 55%.
PS: nepíšeš anonymne 🙂

ajsha123
autor
8. dec 2021

@mima172
@daridari11
Uz viem, že nepíšem anonymne 😂 Nevadí. Takže ked ja cítim, ze je to zatuchnute, je to pleseň? Toto neviem, ci si to len ja namyslam.. Mne to smrdí. Vytiahnem pohár z linky, mne smrdí. Ja si ho pred použitím opláchnem. Deti nie...

mima172
8. dec 2021

@ajsha123 Áno, zatuchlina sú často práve plesne. Najhoršie sú práve tie plesne, ktoré sú v stenách.
To ako spomínaš tie poháre, tak to je zvláštne, lebo ak ide o sklo, tak by zatuchnute byť nemali.

daridari11
8. dec 2021

@ajsha123 Nemusí to byť pleseň. Tú by si predsa aj videla. Skús za nábytok pozrieť, na stenách. Ale na druhej strane si neviem predstaviť, čo iné by zapáchalo ako pleseň.

ajsha123
autor
8. dec 2021

Ono, mokré fľaky na stenách sú. Keby som odtiahla nábytok, bola by tam pleseň. Ked sme im prerábali spálňu, tak to bola čierna stena za manželskou posteľou 😥

lubmar
8. dec 2021

Presne viem o com pises, my prespavame v takejto izbe u svokrovcov, kde malicko kuria a nepouzivaju ju, vsetko tam pachne zatuchlinou, nepomoze, ze pred nasim prichodom cely den vetraju, prezlecu periny, je to taky zvlastny pach potuchliny, ktory je vo vsetkom, stenach, gaucoch, nabytku, taktiez nase vsetky veci uz po 2 dnoch su napachnute, komplet vsetko oblecenie musim potom doma prat, aj to, co sme nenosili, vsetko pachne takou potuchlinou. Domaci asi necitia nic, oni su uz na to asi navyknuty alebo co. Samozrejme uz po prvom dni vsetci upchate nosy. Ale na pohlad v izbe nic nevidno, ziadna vlhcina, ziadne plesne. Ale urcite tam budu, mozno pod kobercami, pod drevenym oblozenim, som o tom pevne presvedcena.

mima172
8. dec 2021

@ajsha123 Mokré fľaky? Čierne za skriňou? Tak je to jasné, plesne ako "z katalógu" 😏

marsmykkok
8. dec 2021

@ajsha123 ono je problém v tom že tie staré domy potrebujú dýchať a vetrať. A tým že dáš plastové okná, nevhodnú omietku a tak im len uškodíš a nepomôžeš. Najlacnejšie riešenie by bolo oskrabat steny a dát protiplesnovy náter, nábytky ďalej od steny a vetrať a odvlhcovat elektrickým odvlhcovacom. Tre5ba vlhomerom udržiavať optimálnu vlhkosť. Ale nemyslím že po pár hodinách tam by sa synovi tak rapídne zhoršil stav, to skôr náhoda. Najlepšie by bolo keby rodina urobila tie opatrenia čo spomínam vyššie a môžte tam potom chodiť.

ajsha123
autor
8. dec 2021

@lubmar presne takto to tam vyzerá. Oni to necítia, my áno. A všetko mi smrdí, veci doma periem... Akurát v niektorých miestnostiach to aj vidieť, ale oni prerábať kvôli nám nebudú.

ajsha123
autor
8. dec 2021

Ďakujem všetkým, ja som len chcela vedieť, ci to len ja som "vadná", alebo ten puch a plesne môžu spôsobovať zdravotné problémy.

sidicek
9. dec 2021

Ak je alergik, tak aj krátky pobyt v takomto prostredí mu môže spôsobovať problémy.

h2
9. dec 2021

@ajsha123 Ahoj, nemusia prerábať. Aj my máme starý dom, síce my sme ho dôkladne prerobili, ale myslím, že by úplne postačilo kúpiť kvalitný odvhlčovač a naučiť sa správne kúriť a vetrať.
A áno, sú to plesne a sú škodlivé.

stanulienkat
9. dec 2021

Je to velmi skodlive, hlavne pre alergikov. Sposobuje to choroby nielen pluc, astmu, imunita,alergie...Plesne ani nemusis vidiet, ale ked je tam puch a vlhko, tak tam urcite su. Nespala by som tam ani ja, nieto este deti. A neverim, ze oni to necitia, len to bagatelizuju a nechcu to riesit. Chodievajte tam na navstevy a zabezpecte si noclah v penzione.

ajsha123
autor
9. dec 2021

@h2 ono, tento dom prerobiť treba. Nemá zaklady a este aj vonku chodník (podsten) nie je oddelený od steny, žiadna nopova fólia, nič. Jednoducho, vzdy, ked je vonku vlhko, mokro, hned to tie steny natiahnu do seba. Tak sa to robilo dakedy 😥. A vtedy izolácie boli drahé, tak nie su ani zvonku, ani zvnútra. Odvlhcovac by musel ist nonstop, alw obávam sa, ze ono je to v stenách...

heln
9. dec 2021

@ajsha123 ahoj, ak je ta zatuchlina z plesni, tak urcite to moze sposobovat zdravotne problemy. mame vlastnu skusenost, byvali sme v podnajme, kde v lete v bolo v pohode, na jesen ako zacalo prsat plesnivela spalna, celu zimu, robili sme vsetko, vetrali, savovali, mali sme odvlhcovac vzduch, nic nepomahalo, splesnivelo nam uplne vsetko, nabytok, oblecenie v skrini..... dcera vkuse chora, manzelovi sa zhorsila alergia, obaja sme v tu zimu boli dva krat na antibiotikach, co dovtedy len raz zacas bezne nadchy..... na jar ked nam koncila zmluva sme odisli a odvedy zase v poriadku....takze ja by som tam asi nechodila.

neve555
2. mar 2023

Plesne sposobuju i autoimunitne ochorenia.