icon

Závislosť, osamelosť a depresia

mahony6
6. júl 2025

Ahojte,

Posledné týždne (asi aj mesiace) mám fakt že depky a také čúdné stavy, či tu chcem ešte byť ..proste na prt myšlienky.

Žijeme spolu so ženou sme spolu už 12 rokov všetko je tip top.
Som závislý alkoholik ale som už nejaký dlhší čas čistý a úspešne abstinujem v čom aj hodlám pokračovať, v mladosti som povyskúšal hocičo a dlhodobo som fajčil trávu (12 rokov cca ).

Píšem to preto, lebo si aj myslím, že všetky drogy a dlhoročný boj s alkoholom sa určite podpísal na psychike, emóciach a osobnosti.

Cítim sa dosť dusený, pritom žena na mňa nemá žiadne nároky pretože robím to čo mám a starám sa, pomáham. Čiže vzťah na toto vplyv nemá, ale skôr také že, hmm idú mi myšlienky že mám veľa ´´známych´´, ktorým závidím to že idú s partiou na chatu, niekam von, atd...ako chápem na chatách sa pije no ja som už dosť silný a viem bez toho žiť a odmietnuť to, ale to je jedno teraz. Ide o to že nemám nikoho s kým by som šiel von, s kým by som len tak pokecal. S kým by som mohol ísť na túru (okrem ženy hej :D) proste cítim sa sám keď ja mám voľno a žena je v práci, koníčky mám tiež ale chýba tam proste niekto.

Aj som sa rozprával so ženou o tom, tiež ju to mrzí, no veľa akože kamarátov v mojom živote boli drogový alebo závislý. Chvíľu som si myslel že chcem len proste jeden deň jednu noc sám na playstatione s chalanmi čo sú sakra zďaleka. Aj ma volali že by sme dali stretko všetci hráči spolu ale žena ma nikam nechce na noc púšťať :D ako ja ju chápem, roky som ju týral psychicky mojim pitím, možno chcem niečo na čo nemám právo po tom všetkom...neviem.
A potom prídu otázky typu, je toto vážne to čo chcem? Mám ja právo vlastne niečo chcieť, čo robím zle.

Myslím si, že je to všetko iba prezlečený craving, chuť, túžba....
Mám niekedy veľa voľného času a neviem čo s ním...Ak je tu niekto z okolia BA, je tiež sám a chcel by spoločnosť, kľudne sa ozvy. Moje koníčky sú skladanie hudby, hlavne gitara, hrám na 6 hudobných nástrojov , mám rád turistiku, hľadanie Geokešiek. Jo mám 32 :D

Neviem teraz či toto všetko má niečo spoločné s nadpisom, ale asi som sa potreboval len vypísať...Ďakujem každému kto si to prečíta

billy_jean
6. júl 2025

Skús terapeutickú podporu, aj keď len ako prevenciu. Dlhodobé závislosti menia chémiu mozgu. To, že už nepiješ, je obrovská vec, ale niekedy nestačí len prestať , treba aj vnútorne uzdraviť. Chodíš do AA, más voju skupinu, svojho sponzora? Mal by si mať pravidelné aktivity a svoj systém, krok po kroku, deň po dni. Zamestnaj hlavu. Skús cvičiť, aspoň doma... potrebuješ fyzickú aktivitu, to asi vieš - endorfíny, dopamín - to je u ľudí čo abstinujú veľmi dôležité. A žene vysvetli, že nejde o útek, ale o posun. Ty ju neodmietaš, ty len potrebuješ okrem partnerského sveta aj ten mužský – kamarátstvo, kolektív, smiech. Len ty musíš zvážiť, nakoľko si odolný voči nástrahám ... vieš čo myslím.

mahony6
autor
6. júl 2025
@billy_jean

Skús terapeutickú podporu, aj keď len ako prevenciu. Dlhodobé závislosti menia chémiu mozgu. To, že už nepiješ, je obrovská vec, ale niekedy nestačí len prestať , treba aj vnútorne uzdraviť. Chodíš do AA, más voju skupinu, svojho sponzora? Mal by si mať pravidelné aktivity a svoj systém, krok po kroku, deň po dni. Zamestnaj hlavu. Skús cvičiť, aspoň doma... potrebuješ fyzickú aktivitu, to asi vieš - endorfíny, dopamín - to je u ľudí čo abstinujú veľmi dôležité. A žene vysvetli, že nejde o útek, ale o posun. Ty ju neodmietaš, ty len potrebuješ okrem partnerského sveta aj ten mužský – kamarátstvo, kolektív, smiech. Len ty musíš zvážiť, nakoľko si odolný voči nástrahám ... vieš čo myslím.

@billy_jean Ďakujem pekne, vieš čo AA mi stačilo raz a nikdy viac. Sekta proste, chodím raz týždenne na stretnutie ligy duševného zdravia, to sú dve hodinky a aj to mi niekedy nevyjde kvôli práci. Zamestnať hlavu sa snažím každý deň, no niekedy som už z toho unavený z veľa aktivít. Venujem sa dosť záhrade. Skúsim to so ženou takto, akože ona by mi to všetko kľudne dala šak nech mám zas ona nieje zlá alebo taká že by mi niečo zakazovala, úplne super vzťah máme len to je to že tá noc bez seba....to by neprekúsla

billy_jean
6. júl 2025
@mahony6

@billy_jean Ďakujem pekne, vieš čo AA mi stačilo raz a nikdy viac. Sekta proste, chodím raz týždenne na stretnutie ligy duševného zdravia, to sú dve hodinky a aj to mi niekedy nevyjde kvôli práci. Zamestnať hlavu sa snažím každý deň, no niekedy som už z toho unavený z veľa aktivít. Venujem sa dosť záhrade. Skúsim to so ženou takto, akože ona by mi to všetko kľudne dala šak nech mám zas ona nieje zlá alebo taká že by mi niečo zakazovala, úplne super vzťah máme len to je to že tá noc bez seba....to by neprekúsla

@mahony6 treba si nájsť vlastnú cestu. Ale sponzora by si možno potreboval, taká tá barlička, ktorému sa ozveš, keď to príde.... to, čo prežívaš je úplne normálne. Terapeut by ti mohol nahradiť sponzora. Je to na tebe. Držím prsty 🙂

mahony6
autor
6. júl 2025
@billy_jean

@mahony6 treba si nájsť vlastnú cestu. Ale sponzora by si možno potreboval, taká tá barlička, ktorému sa ozveš, keď to príde.... to, čo prežívaš je úplne normálne. Terapeut by ti mohol nahradiť sponzora. Je to na tebe. Držím prsty 🙂

@billy_jean z 20 terapeutov ktorých som oslovil ktorých by pokryla poisťovňa sa mi ozvali dvaja z toho jeden ma zobral bol som na dvoch sedeniach a už sa mi prestala ozývať, úplne zle. Takže hľadám ďalej 🙂 a Ďakujem

alienkami
6. júl 2025
@mahony6

@billy_jean z 20 terapeutov ktorých som oslovil ktorých by pokryla poisťovňa sa mi ozvali dvaja z toho jeden ma zobral bol som na dvoch sedeniach a už sa mi prestala ozývať, úplne zle. Takže hľadám ďalej 🙂 a Ďakujem

@mahony6 niekedy terapeut nestačí. Skús vyhľadať klinického psychológa alebo priamo psychiatra. Možno potrebuješ AD. Niekedy si človek bez liekov sám neporadí.
Ešte k terapii: asi by ti lepšie vyhovovalo, keby si mal dopredu naplánované sedenia - ja neviem aspoň raz týždenne. A nie čakať kedy a či sa ozve terapeut. To by mala byť tvoja iniciatíva.

luccija
6. júl 2025
@mahony6

@mahony6 koľko nepijes?hľadaj ďalej terapeuta...prečo ste si nenaplanovali ďalšie sedenia.Vzdy, keď som odchádzala sme si dali termín.Je ti ľúto za starou partiou bojíš sa, že ťa stiahnu?

slaskou1975
6. júl 2025

Ahoj, skús si to v sebe nastaviť ako výzvu. Najdi maly spôsob trávenia času.. maly na nároky a krátky na čas.. postupne ten čas predlzuj. Na začiatok by to mohlo stačiť a ďalej ti osud niečo pripraví.. držím ti palce 😊

lucia11kob
6. júl 2025

@mahony6 ako dlho abstinuješ? Berieš nejaké antidepresiva? Aj keď sa veľa abstinentov bráni AD ,ale naozaj vedia pomôcť hlavne v začiatkoch abstinencie..

mahony6
autor
6. júl 2025
@lucia11kob

@mahony6 ako dlho abstinuješ? Berieš nejaké antidepresiva? Aj keď sa veľa abstinentov bráni AD ,ale naozaj vedia pomôcť hlavne v začiatkoch abstinencie..

@lucia11kob nechcem moc lieky lebo ja mám tendenciu závislosti....viem si vybudovať závislosť veľmi ľahko na hocičo čo mi urobí nejaký ´´stav´´

mahony6
autor
6. júl 2025
@luccija

@mahony6 koľko nepijes?hľadaj ďalej terapeuta...prečo ste si nenaplanovali ďalšie sedenia.Vzdy, keď som odchádzala sme si dali termín.Je ti ľúto za starou partiou bojíš sa, že ťa stiahnu?

@luccija není mi za ňou lúto, stiahli by ma určite. Ako my sme si dali termín ale ona to potom zrušila a už sa viac neozývala a to som ju atakoval smskami a telefonátmi ale ani obraz ani zvuk z jej strany.

mahony6
autor
6. júl 2025
@alienkami

@mahony6 niekedy terapeut nestačí. Skús vyhľadať klinického psychológa alebo priamo psychiatra. Možno potrebuješ AD. Niekedy si človek bez liekov sám neporadí.
Ešte k terapii: asi by ti lepšie vyhovovalo, keby si mal dopredu naplánované sedenia - ja neviem aspoň raz týždenne. A nie čakať kedy a či sa ozve terapeut. To by mala byť tvoja iniciatíva.

@alienkami ahoj, ďakujem za odpoveď. Klinického psychológa hradí poisťovňa alebo si musím hradiť sám?

lucia11kob
6. júl 2025
@mahony6

@lucia11kob nechcem moc lieky lebo ja mám tendenciu závislosti....viem si vybudovať závislosť veľmi ľahko na hocičo čo mi urobí nejaký ´´stav´´

@mahony6 ja som mala depky, keď som začala abstinovat, bolo to veľmi ťažké obdobie. Vtedy som aj ostala doma z rodinných dôvodov a celkom som sa odstrihla od každého. Ale pomohli mi AD ,aj po roku ich stále beriem. Doktorka povedala, že nie sú návykové. Beriem len TRITTICO na noc, ale cítim sa lepšie.

luccija
6. júl 2025
@mahony6

@alienkami ahoj, ďakujem za odpoveď. Klinického psychológa hradí poisťovňa alebo si musím hradiť sám?

@mahony6 aj klinického hradi poisťovňa, ak má zmluvu.Ale, keď som sa jej pýtala kvôli kamarátke povedala, že ona závislosti nerieši, že na to sa špecializujú iní.Ona robí skôr úzkosti, depresie, burn out.Tiez si myslím, že by ti AD pomohli.
Svoju ženu na rukách nos, keď si s tebou toto prežila a zostala😉z akého si kraja?

luccija
6. júl 2025

@mahony6 a von sa cítiš duseny?že oni majú ešte "slobodný život" a ty si s niekým celú mladosť?dieťa nechcete?

slniecko39
6. júl 2025

Podľa mňa klobúk dole, že to takto zvládate, aj s manželkou 💪 všetky pocity sú úplne normálne po tom, čím ste si prešli a určite máte právo cítiť sa dobre. Pokiaľ ste sa rozhodli nežiť už viac ako závislý, hoďte túto minulosť za hlavu a dovoľte si byť šťastný tam, kde momentálne ste. Osobne si myslím, že by Vám mohol pomôcť nejaký priateľ alebo partia kamošov - nejaký dobrý vzor, normálny človek, s ktorým by ste sa vedeli zabaviť a porozprávať bezpečne, bez hrozby, že by Vás niekto opäť stiahol k alkoholu či iným závislostiam. A k tomu kde takých nájsť - vychádzala by som z Vašich záľub... Spomínate hudbu, neuvažovali ste o pridaní sa do nejakej kapely alebo hraní niekde v kostole / pre deti v škole/ pre seniorov/ v kaviarni alebo niekde kde rád chodíte? Alebo turistika - na fb je určite nejaká komunita turistov, ktorý hľadajú spoločnosť. Alebo by ste sa mohli skúsiť opýtať nejakých susedov - či už nejakého otecka z okolia, ktorý by si možno rád nachvíľu oddýchol od 3 detí alebo osamelého suseda, čo nemá spoločnosť ale potreboval by s niečím pomôcť, niečo opraviť možno. Také zdravé mužské priateľstvo snáď potrebuje každý, aby sa mohol vyrozprávať alebo pri nejakej aktivite nachvíľu vypnúť hlavu... Držím Vám palce! Už len to, že o sebe môžete písať ako o abstinentovi je obrovský a nie veľmi častý úspech.
PS. ak sa venujete skladaniu hudby, možno by si niekto rád vypočul Váš príbeh ako inšpiráciu v podobe pesničky 🙂

alienkami
6. júl 2025
@mahony6

@mahony6 klinického psychológa hradí poisťovňa, ale lieky predpisovať nemôže. Môže ti stanoviť diagnózu a v prípade potreby ťa nasmerovať k psychiatrovi.

lllaila
6. júl 2025

@mahony6 myslím si, že máš pravdu, je to craving. Mozog dokáže rôzne myšlienky a nálady podsúvať, ako náhle by si si dal, všetko to, čo si opísal, by zmizlo, zrazu radost žiť, v pohodičke sám, kým je žena v práci. A nie sú nejaké lieky, ktoré by toto regulovali?

domkakvet
6. júl 2025

@mahony6 cas s kamaratmi sa da travit aj pocas dna, len treba takych najst s ktorymi napriklad pojdes na tu turu, ale chaty urcite pre teba nie su vhodne.