icon

Zhoršenie príznakov BPPV po manévroch

jankaryan
21. sep 2025

Vypadnuté kryštáliky – zhoršenie príznakov po manévroch?

Ahojte žienky,
obraciam sa na vás s otázkou, ktorá mi už nejaký čas víri hlavou. Mám diagnostikovaný benígny paroxyzmálny polohový vertigo (BPPV) – teda stav, pri ktorom sa uvoľnia kryštáliky v uchu a spôsobujú závraty. Absolvovala som repozičné manévre, ktoré by mali pomôcť kryštáliky dostať späť na svoje miesto.

Ale... po manévroch som si všimla, že sa mi príznaky zhoršili – závraty sú intenzívnejšie, mám pocit nestability, niekedy aj nevoľnosť. Viem, že u niektorých ľudí sa stav krátko po manévroch zhorší, ale neviem, či je to bežné, alebo či to znamená, že niečo nefunguje správne.

🌀 Máte niektorá podobnú skúsenosť?
- Zhoršili sa vám príznaky po manévroch?
- Ako dlho to trvalo, kým sa to upravilo?
- Pomohlo vám niečo konkrétne – napríklad cvičenia, pokoj, lieky?

Budem veľmi vďačná za každú odpoveď, radu či povzbudenie. Možno sa v tom necítim tak sama, keď viem, že niekto prešiel niečím podobným.

Ďakujem vám a prajem pevné zdravie 💙
Jana

jeennyv
21. sep 2025

Moja teta na to bola v nemocnici… brala tam lieky, infuzie, rehabilitovala, zatial je ok…2tyzdne tam bola…

amelie2017
21. sep 2025

Mne to robili dvakrat. Vzsy pomohlo, ale cca na mesiac a opat zle. Mamine robili nedavno, jednu stranu jej nieco blokuje a tam jej ich nemozu dostat na svoje miesto, druhu ano, ale po manevri ju museli hospitalizovat, dostala neskutocne zavraty, 3 dni bola uplne mimo, postupne sa to zlepsovalo, ale stale trpi zavratmi, spat len na jednej strane, ziasne prudke vstavanie, pohyby hlavou.

jankaryan
autor
21. sep 2025
@amelie2017

Mne to robili dvakrat. Vzsy pomohlo, ale cca na mesiac a opat zle. Mamine robili nedavno, jednu stranu jej nieco blokuje a tam jej ich nemozu dostat na svoje miesto, druhu ano, ale po manevri ju museli hospitalizovat, dostala neskutocne zavraty, 3 dni bola uplne mimo, postupne sa to zlepsovalo, ale stale trpi zavratmi, spat len na jednej strane, ziasne prudke vstavanie, pohyby hlavou.

@amelie2017 Ja som bola v Komárne na to a mam pocit sa mi trochu zhoršil stav neviem ci tocje normálne po manevroch

jankaryan
autor
21. sep 2025
@jeennyv

Moja teta na to bola v nemocnici… brala tam lieky, infuzie, rehabilitovala, zatial je ok…2tyzdne tam bola…

@jeennyv ake rehabilitácie mala ?

anonym_77cbfe
21. sep 2025
@amelie2017

@jeennyv na bppv nie sú účinné lieky, iba tak potláčať pocit na vracanie, inak liekom sú repozicne manévre.
@amelie2017 žiaľ u niektorých sa ten problém vracia opakovane.

Autorka, prechodné zhoršenie po manevroch je bežné, my na to pacientov vždy upozorňujeme. Pomáha kľud na lôžku s vyvýšenom polohou hlavy, kľudne v polosede

jankaryan
autor
21. sep 2025
@anonym_77cbfe

@jeennyv na bppv nie sú účinné lieky, iba tak potláčať pocit na vracanie, inak liekom sú repozicne manévre.

Autorka, prechodné zhoršenie po manevroch je bežné, my na to pacientov vždy upozorňujeme. Pomáha kľud na lôžku s vyvýšenom polohou hlavy, kľudne v polosede

@anonym_77cbfe Môžete mi niečo viac povedať o tom pani lekárka mi robila vyšetrenia vyšli mi negatívne uz graham som prekonala pravdepodobne BPPV ...ja som ani nevracala nic podobne
Dlho som mala rozladeny zrak ...potom ma začalo hupat úplne ako hupacku a a do toho závrate....točenie sa sa ustálilo hupanie zostalo bolo to lepšie ale ako mi urobili manevre ....je mi hrozne hupanie silné točenie tiez na lave strane hlavy citim bodanie v ľavom uchu ....ako dlho to trvá pokiaľ to odznie budem rada za všetky skúsenosti co poradite...ako dlho to trvá po manevroch pokiaľ sa stav zlepší dakujem

jankaryan
autor
22. sep 2025
@anonym_77cbfe

@anonym_77cbfe mozem sa ešte na toto opýtať
Funkčná vestibulárna porucha ? Po manvroch sa hupem dopredu dozadu mala som to aj pred manevrami uz ustálené ako tak ale teraz mam pocit toho hojdania silnejšie.