Zhoršenie stavu pri užívaní antibiotík
Ahojte, pred 3 týždňami som zostala chorá. Nádcha a následne z nej kašeľ,teplota zvýšená prvé 2 dni. Keďže sa ale kašeľ ani po 3 týždňoch nezlepšoval išla som vo štvrtok k lekárke a tá nasadila ATB. Takže od štvrtka ich beriem a včera som sa zobudila s bolesťou hrdla, ktorá je aj dnes a dnes zase vyššia teplota 37,8. Je to prosím normálne? ATB sú Znobact 500 + erdomed na kašeľ.
@marianarem no práveže ja som tam išla k lekárke aj z toho dôvodu,že som mala pocit že sa mi to vracia naspät. A u lekárky neviem či som mohla niečo chytiť, jedine tak zo vzduchu, nakoľko tam ku podivu nikto nebol.
@peta0604 a tie atb ti dala na zaklade coho? crp vytery?
@mamina7070 tým že som sa s tým kašľom trápila už 3 týždeň bez zlepšenia. Crp mi nerobila. Povedala,že ak ATB nezlepšia stav mám prísť vo štvrtok a spraví aj odbery aj pošle na RTG.
@peta0604 no môže, ja som už brala troje antibiotík a ešte stále kašlem neskutočne to je čo to za čudo nás tejto zimy zastihlo.
@peta0604 nechcem tvrdit ze je na samotnej ucinnej latke nieco zle, ale ze tieto atb s touto ucinnou latkou by som pri infencii dychacich ciest nechcela. Tento druh ucinnej latky sa pouziva aj pri infekcii mocoveho mechura, cize svojou sirokospektralnostou sice liecia ale top atb proti infekcii dychacich ciest nebudu. Zrejme budu slabsie, ak by islo o odolnejsie bakterie v dychacich cestach. To je moj odhad. Tie atb co som spomenula su na dychacie cesty vyborne (ale ako priklad su zase slabe pokial ide o zapal mocoveho mechura), uz len vybrat jedny z nich.
@elenatomasova no ja som tiež povedala,že toto sú divné choroby.
@peta0604 môže byť, že tie ATB ti nezabrali na tú infekciu, čo máš, proste táto baktéria je rezistentná na tento typ ATB a potrebuješ iné. Najlepšie by bolo spraviť výter s kultiváciou, aby ATB boli zvolené cielene na túto baktériu.
@zmrzlinka8 ďakujem, tak sa pôjdem asi spýtať do lekárne alebo na pohotovosť či má vôbec význam ich brať ďalej ak neúčinkuju. A teda hlavne ako ďalej.
@peta0604 ved si daj v lekarni urob crp je dost mozne ze ich beries uplne zbytocne
@mamina7070 z vlastnej skúsenosti poviem, že CRP nie je úplne jednoznačný a spoľahlivý ukazovateľ. Syn mal CRP v norme a na ORL lekár zistil podľa RTG snímku masívnu bakteriálnu infekciu dutín. Mesiac sa trápil bez ATB, lebo pediatrička tvrdila, ze netreba, veď CRP je nízke. Potom krčný hneď nasadil ATB a aj dutiny mu párkrát musel prepichovať.
@zmrzlinka8 tiež som čítala viacej diskusii, kde bolo písané, že nie vždy je CRP smerodajný údaj. Bola som v lekárni CRP je v poriadku. Uvidím ako mi bude cez týždeň a ak sa mi nepolepsi do štvrtka, tak znova navštívim lekára.
@tilonka Nechcem ťa uraziť, ale je úplne šialené, ak laik radí nejakému pacientovi, či sú antibiotika vhodné, alebo nie a aký druh. A potom sám napíše, že sa v tom síce nevyzná, ale si to len myslí. Ja by som sa neodvážila spochybňovať nejaké lekárske liečebné metódy, alebo rozhodnutia a to viem, že aj lekári sa vedia mýliť. Ale prosím ťa, keď nie si odborník, tak si svojej domnienky a postrehy radšej nechaj pre seba. Môžeš narobiť viac skody ako osohu.
Autorka-Crp je smerodajne. Drviva vacsina zimnych ochoreni su virusoveho charakteru, kde Atb nie su treba, ani nezaberu. Chce to len lezat, odpocivat, davat si liecbu podla priznakov. Bohuzial chripka vie vytrapit aj 2 tyzdne. Nezabudni si davat probiotika, aby si nedostala hnacku.
@zmrzlinka8 ved v poriadku ak je crp v poriadku mala chciet rtg pluc alebo vyter ale davanie atb naslepo prinvirusovej infekcii (inak uz su testy aj na chripku) zatazuje imunitu a sposobuje rezistenciu
ak je clovek co berie raz za cas atb a nema vazne ochorenia co je najskor aj tento pripad tak sa nic nedeje ale napr ja sa snazim striktne vyhybat a nasadzovat ich len v pripade ze su nevyhnutne inak hrozi rezistencia a u mna aj ine nasledky
proste ludia beru atb prilis casto a neodovodnene
@peta0604 asi tak ako u mňa. Od 19.1. 4 atb..a vždy sa mi to vracia späť...zajtra mi konečne idú brat krv..
@mamina7070 ja som presne ten typ čo antibiotiká neberie skoro vôbec. Naposledy určite aj viac ako 2 roky nie. Ani choroby ma nejako často netrápia a väčšinou do týždňa, dvoch som fit. Ale teda teraz sa to so mnou ťahá nejako dlho.
@mamina7070 stáva sa aj to, že človek sa prioritne nakazí vírusovou infekciou, ktorá ho oslabí a následne takto oslabený organizmus sa druhotne nakazí bakteriálne infekciou. preto v niektorých prípadoch oslabenej imunity, u chronicky chorých atď. sa nasadia ATB už na začiatku na prevenciu druhotnej bakteriálnej nákazy. Každý lekár si pozná pacienta.
@stanulienkat v prvom rade autorka pise
na Modrom konikovi, tak je zrejme ze tu nedostane odbornu radu. Su tu desiatky rad ohladom zdravia, ale ty si si potrebovala kopnut. Ja som bola este tak seriozna, ze som dopredu povedala ze ide o moju skusenost a ze je na autorke ako sa rozhodne. A nespominala som ani ziadne neoverene produkty ale atb ktore su na predpis, takze autorka ak by ich dostala, tak so suhlasom doktora, tak klud. Keby som sa mala riadit tvojim nevyziadanym komentarom, tak by som nedala na dobre rady, ktore som dostala od svojich blizkych a aj tu na modrom konikovi, ked ziadne masticky od doktora nepomahali, a takto by som mohla pokracovat, urcite nie som jedina, kedy si ludia vzajomne poradili a pomohlo to. Nakoniec sama si povedala, ze sa aj doktor moze pomylit. Laskavo ma uz neoznacuj.
@peta0604 Tiež beriem už 3 ATB, a to mi brala krv na crp, ktoré som mala 40, aj výtery, na základe nich mi dala aj ATB a po dvoch ATB a opätovnom odbere crp stále 30. Tiež kašeľ hnusný a nie a nie sa z toho dostať. Deti boli fit po týždni, druhý po dvoch a ja sa už od začiatku roka trápim....
Tieto 3 ATB mam až na 3 týždne, trochu sa to lepší, ale ešte to nie je ono. Uz som bola zúfalá, tak si tobim cibuľový sirup a ten mi dobre robí.... vo štvrtok mam ísť zase na krv.
@peta0604 veď to je super, že doktorka ti zoberie krv na testy a ďalej bude riešiť, nie každé ATB zaberie. Ja som tiež tak, vybrala ATB a crp bolo to isté, zvýšené, tak mi dal doktor na kontrole iné ATB, na atypické baktérie ako chlamýdie, čierny kašeľ, mykoplazma, no a tie mi zabrali. Treba riešiť s doktorom možné je všetko😁
My sme takto mali cierny kasel, doniesla ho dcerka zrejme zo skolky, doktorka jej robila vytery a tie boli negativne, az ja ked mi po tyzdni nepresiel kasel prve ATB nic a spravili mi krv a vytery, ale medzitym druhe zabrali, lebo boli vhodne na cierny kasel. Ale 4 mesiace po a uz mesiac kaslem a boli ma chrbat.. Dalsie ATB, ale nezda sa, ze by zaberali..

@peta0604 To si podla mna u Dr. chytila nieco nove a rozbieha sa to.