Zistí EKG infarkt?

lienka175
29. apr 2022

Prosím o radu, ocinovi bolo podvečer zle, bolesť na hrudnej kosti, tlak 220, mamina volala záchranku... prišli, urobili mu EKG a povedali, že to je v poriadku. Dali mu nejakú injekciu a nechali ho doma. A my s mamou máme obrovský strach. Stačí sa spoľahnúť na to, že keď bolo EKG v poriadku, tak infarkt nemá?

mergjana
29. apr 2022
mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bloger
29. apr 2022

určite

lienka175
autor
29. apr 2022

a čo to teda mohlo byť? máme strach ísť aj spať

bloger
29. apr 2022

@lienka175 Mohlo to súvisieť aj s tým vysokým tlakom. Neviem či je na to liečený. Mali ho ale zobrať do nemocnice. Neboj sa.

braute
29. apr 2022

pri TK 220systoly býva bežne ako sprievodný symptom bolesť na hrudi.,alebo jhrudný dyskomfort.... vtedy sa cievy stiahnu ako keby v krči to znamená že srdce musí vynaložiť omnoho väčšiu námahu aby prepumpovalo krv proti prekážke( zúženým cievam a na končatinách a v tele.. ak ten tK klesne ..cievy sa rozšíria..napätie sa zmierni a bolesť ustúpi... ak neustúpi vtedy bolesť ne hrudi nebola ako sproevodný symptom zvýšeného TK.. niekedy sa stáva že zúženie cievy ..alebo "krč" na cieve sa nezmierni, cez tú cievu vtedy prudi menej kri.. to znamená menej kyslika aa ano môže to vyvolať infarkt..
áno je pravda že ekg infarkt zachytí... ale treba povedať že infarkt sa môže vyvíjať aj niekolko hodín.. ted vstupne má človek normálnu ekg krivku ale po 1-2-... niekolkýc hodinácj sa môže meniť...ak má pacient symptomy nechával sa na observáciu- sledovanie do 6 hodín.. ak sa ani po 6 hod nezmenilo ekg.. a napr lab odbery boli negatívne na kardiošpecifické enzýmy- to sú tie ktoré sa vyplavujú pri nedokrvení srdca, tak bolesti na hrudi neboli infarktového pôvodu... napr..chrbtica.. výstup Tk..stres...panická poruchy...a pod

braute
29. apr 2022

a mimochodom v UPS službe na internom nikdy... sme nepýtali výmenné lístky..tie sú potrebné len počas dňa na bežnej internej ambulancii...

ritta86
29. apr 2022

@lienka175 moj otec mal infarkt 2 m dozadu, zistili to z EKG a zobrali ho do nemocnice. Nastastie prezil. Zachrananri u vas asi vyhodnotili ze to nie je nic akutne, ale mal by ist co najskor na vysetrenia kardiologicke. Tak vysoky tlak je naozaj nebezpecny. Sa trosku divim, ze ho nezobrali predsalen. Ak sa uz citi lepsie tak ho len pozorujte, ale co najskor by som mu vybavila vysetrenia u kardiologa, sono srdca, holter, skontrolovat cievy. Drzim palce a vela zdravia 🙏

lienka175
autor
29. apr 2022

@ritta86 on sa lieči u kardiológa a má aj lieky na tlak... raz za čas (cca raz za rok) mu to takto šialene vyskočí... ale doteraz nikdy nemal tú bolesť na hrudi, skôr bol taký nepríčetný, čo teraz zase nie

barbie1981
29. apr 2022

A po injekcií tlak klesol? Moc ocino mal niečo podobné a zobrali ho do nemocnice a vyhodnotili, že si už telo zvyklo na lieky, ktoré užíva. Zmenili mu lieky na tlak.

lienka175
autor
29. apr 2022

@barbie1981 aj jemu táto doktorka zo záchranky povedala, že to má slabé lieky, keď jej ukázal, čo užíva

nykkushka
29. apr 2022

Môj ocino to mal takto pred mesiacom, tlaky na hrudníku, myslel si, že to nič nie je ale aj tak šiel za manželom do roboty , spravil mu tam EKG, to bolo ukážkové, z krvi mu zistili skrytý slabý infark a nakoniec ho vrtuľníkom do BA na bajpas prekladali.
Takže určite by som to nepodceňovala a ak by sa ocinovi nepolepsilo, išla by som UPS internú nech ho poriadne pozrú

lienka175
autor
30. apr 2022

tak dnes sme ho boli pozrieť a bolo mu už lepšie, tlak mu klesol, aj tie bolesti trochu ustúpili. A teraz mamina volala, že má teplotu 39. Čo to môže byť?