Zistila som, že mám ADHD. Čo teraz?
Ahojte, nedávno som zistila (v 28r), že mám ADHD (bez hyperaktivity). Obrátilo mi to život naruby… stále úplne neviem, ako s tým naložiť, ale stalo sa to mojim hlavným koníčkom 😄 Veľmi rada sa o tom rozprávam a najmä s ľuďmi, ktorí tomu rozumejú, vedia, aké to je. Ak teda viete aj vy, dajte vedieť, čo vám pomáha zvládať to 💙 Ja som o tom toľko kecala, až moja kamoška zistila, že to má vlastne tiež a spravili sme o tom podcast 😅 Ak by vás o tom zaujímalo viac, môžete si vypočuj a kludne aj dajte vedieť, či ste sa s niečím stotožnili, zbierame všetky nápady a príbehy! Odkaz je tuto: https://anchor.fm/cistychaos
no ja mam tiez dceru s ADD a teda nesuhlasim s tym jednodtnym nazvom ADHD lebo ona rozhodne hyperaktivna nie je ani nikdy nebola. v Amerike nech si robia co chcu aj tak je to strelene nazyvat vsetko ako ADHD ked tam hyperaktivita chyba. to je ako hovorit ze mam jahodovy jogurt len bez jahod ale ani za boha nepriznat ze to je skratka biely jogurt.
@egonsk studovani klinicki psychologovia si nedovolia urcit diagnozu bez podrobneho vysetrenia, ty si podla vsetkeho ale asi lepsi, ked vies nieco tak zlozito diagnostikovatelne ako je PAS urcit len tak, z par komentarov.
Ty si bol uplne prvy, co si napisal vysmesny komentar a vynasal usudky. Ale neviem, mozno mas PAS, ked nevies prijat logicke argumenty 😟
@pralinka25 ja suhlasim s tym, ze ADHD je absolutne otrasny nazov, na tom sa zhodneme. Ja som tie manualy nepisala, len som sa snazila vysvetlit, odkial pochadzaju tie nazvy a stale aj tvrdim, ze tie pismenka nie su podstatne, spravny menezment dotknuteho cloveka je podstatny.
@lapersefona zistila som to nahodou, dvaja rozni kamarati mi spomenuli, ze si myslia o sebe, ze maju ADHD a ja som nerozumela, o com to hovoria, ved nie su hyperaktivni… tak som si o tom zacala zistovat viac (zistila som, ze ADHD vobec nevyzera len ako maly hyperaktivny chlapec) a uvedomila som si, ze to velmi sedi aj na mna. Potom som hladala, kde sa to da diagnostikovat a nasla som psychologicku kliniku, kde to vedia robit, objednala som sa a o cca dva mesiace som mala vysledky. A odvtedy mi zacalo hrozne vela veci davat spatne zmysel…
@1mistral jasne. U nas sa to vacsinou diagnostikuje u klinickeho psychologa (odporucam takeho, ktory pozna adhd a zvykne to diagnostikovat). Tam, kde som bola ja, to prebiehalo v ramci dvoch sedeni. Na prvom psychologicka urobila anamnezu, a teda pytala sa ma rozne otazky (kazdy odbornik ma vlastnu bateriu, ale su aj nejake standardy). Na druhom sme este v kratkosti prebrali to, co som zabudla predtym spomenut a potom mi robila rozne testy na pamat, sustredenie, kognitivne schopnosti atd atd. Aj to ma kazdy trochu ine. Cele to trvalo dokopy mozno 4h. Potom trvalo par tyzdnov, kym to vyhodnotila a vypracovala spravu a uz som len prisla a povedala mi, ze teda mam stredne tazke ADHD a co mi dalej odporuca. K psychiatricke som potom sla s touto spravou, ked som chcela lieky, len na zaklade toho mi ich moze predpisat (musi tam tusim byt aspon ten stredne tazky stupen.)
@kacena4 ak ta nezaujimaju studie, tak ako potom mozes s takou istotou prinasat tvrdenia, opieraju sa o pocit?
A ak mam odpovedat na otazku, co sa zmenilo diagnostikou, tak vsetko. Sposoby, akymi fungujem den co den, ako si planujem zivot, ako pristupujem k sebe a k ostatnym.. konecne som schopna dodrziavat ako taky rezim, mam lepsi spanok, som schopna vacsieho vykonu a som hlavne schopna vysvetlit mnoho veci, ktore som predtym pripisovala osobnemu zlyhaniu. Teraz viem, odkial pramenia a ze su to symptomy ADHD (beriem za ne zodpovednost, ale uz sa tak za to nebicujem ako kedysi).
@lapersefona a este prepac, k tomu detstvu a ucivu, hovorim o tom akurat v tom podcaste. Ale v zasade u mna to bolo take “neviditelne”, bola som zabudliva, nepritomna, “nezodpovedna”… ale ucila som sa dobre, lebo som sportovala, mala som teda strukturu a ten sport pomahal velmi k spravnemu fungovaniu. Ale naucila som sa nebyt taka, ako mi okolie ukazovalo, ze to byt nema… cize nebyt zabudliva, svojska, leniva, nezodpovedna, nepritomna… a nahradila som to perfekcionizmom. Takze teraz sa uz liecim nie len z ADHD ale aj z depresie a uzkosti. A to mozem byt rada, ze sa na mna toho nenabalilo viac, lebo ako sa hovori, ADHD necestuje same… casto su k tomu pridruzene dalsie diagnozy a ine negativne nasledky.
Tymto uzatvaram moju aktivitu v tomto vlakne. Ak niekoho skutocne zaujima viac o ADHD, odporucam nastudovat si to z relevantnych zdrojov (additude magazine, russell barkley, dr. hallowell, Jessica z “How to ADHD” alebo studie na google scholar). Ak sa vam radsej paci utocit a vysmievat sa bez znalosti problematiky, tak je vlastne jedno, co vam poradim ako relvantny zdroj 🤷🏻♀️. Ak sa vsak priamo mna chcete cokolvek opytat, rada vam odpoviem v sukromnej sprave. Mozete mi (slusne) napisat aj na instagram podcastu: cistychaos_podcast https://instagram.com/cistychaos_podcast?igshid...
robiš si reklamu,ak mam problem riešim to s lekarom a s odbornikmi prepač ale ty si pacient
nahlasila som to ako reklamu, je rozdiel rada a tvrdo reklama

@tofakt to ze bol termin ADD vypusteny v USA neznamená ze sa na Sk nepouziva. studie ma osobne nezaujimaju (internet znesie vela) nie su irelevantne pre Sk. tvoja otazka znela co dalej s adhd, na to som ti odpisovala, ze nic, fungujes ako doteraz