Zistila som, že mám ADHD. Čo teraz?
Ahojte, nedávno som zistila (v 28r), že mám ADHD (bez hyperaktivity). Obrátilo mi to život naruby… stále úplne neviem, ako s tým naložiť, ale stalo sa to mojim hlavným koníčkom 😄 Veľmi rada sa o tom rozprávam a najmä s ľuďmi, ktorí tomu rozumejú, vedia, aké to je. Ak teda viete aj vy, dajte vedieť, čo vám pomáha zvládať to 💙 Ja som o tom toľko kecala, až moja kamoška zistila, že to má vlastne tiež a spravili sme o tom podcast 😅 Ak by vás o tom zaujímalo viac, môžete si vypočuj a kludne aj dajte vedieť, či ste sa s niečím stotožnili, zbierame všetky nápady a príbehy! Odkaz je tuto: https://anchor.fm/cistychaos
bez hyperaktivity je to ADD
asi sa veľmi nudíš, ked toto je tvoja najvacsia zábava
@egonsk 👍👍👍
@kataina ano, pred rokmi sa to volalo ADD, ale tento termin sa uz dlho nepouziva, teraz je to univerzalne ADHD. (Nepovazujem ani jeden termin za vhodny). Zaujimavy postreh, ako viete, ze sa nudim? Ludia robia podcasty len z nudy? Ja ten podcast robim primarne preto, lebo mne to obratilo zivot na ruby a viem, ze su tisicky ludi na Slovensku, ktori to o sebe nevedia a tak chcem sirit osvetu. Niekto o tom hovorit musi.
@egonsk Viete co, snazim sa pomoct ludom, ktorych ADHD trapi, pretoze je to diagnoza, ktora vie naozaj cloveku pokazit zivot. Nechvalim sa tym a nerobim z toho show. Namiesto toho, ako ma jednoducho odsudzujete, si mozete polozit otazku, ci o tom viete dostatok na to, aby ste sa mi vysmievali. Z toho, co citam, neviete.
@tofakt ako kto to nepožíva na sk je pomenovanie dost ubohe
rozdiel medzi add a adhd je skutočne hmatatelny
to je ako vo svete beru atypicky autizmus za pas najlahšej formy doslova a u nás najdeš u prednej mudr v diagnostike pas na web stranke že je tam mentálna retardacia,
nebrala by som to tak važne, na sk mudr v tomto odbore to je len plač
@sara07 myslim, ze je jedno, nad akou skratkou sa budeme hadat, pretoze na slovensku ideme podla medzinarodneho manualu MKCH-11 v tom sa to aj tak nevola ani ADHD ani ADD. V Americkom DSM-5 je to uz roky ADHD a rozlisuju sa tzv. “prezentacie”, to znamena ze clovek s ADHD moze mat hyperaktivitu alebo moze mat len nepozornost a impulzivitu a hyperaktivitu ma vnutornu, vnutorny nepokoj. Nerozlisuje sa to uz takto aj preto, lebo miera poruchy je rovnaka s hyperaktivitou ci bez a klinicky obraz je podobny, len symptomy su odlisne. Je to rovnaka porucha, len vyzera inak navonok.
@tofakt a hlavne u zien je casto nepritomna hyperaktivita, cize sa to kludne moze prejavovat len ako strasna roztrzitost a senzoricka precitlivenost na podnety. Cloveka vsetko premoze a nezvlada potom bezne veci. U nas vobec ludia nevedia, kolko podob to moze mat a kolko neliecenych dospelych sa trapi. Len sa z toho smeju, lebo su hlupi a neinformovani. Drzim palce s podcastom aj s ucenim sa zvladat svoj zivot 🙂
Pises o yom s takym nadsenim az je to divne.Najdinsi realne konicky,zi zivot,nie aby sa ti tocil zivot okolo diagnozy,z ktprej si evidentne nadchnuta.
@zuzzkka 💙 presne tak. Stale ma zaraza, ako rychlo vieme na seba utocit, len preto, ze niekto robi nieco, co je nam zrejme nekomfortne. O ADHD sa zaujimam od svojej diagnostiky naozaj do hlbky uz asi dva roky, desiatky webinarov, kurzov, clankov, studii, rozhovory s odbornikmi, obrovske usilie vlozene do podcastu. Stoji ma to vsetko vela energie a aj financii, robim to preto, aby som mozno pomohla inym. Nehovoriac o tom, ako mi to nici zivot a ako by som si priala, aby som to ADHD nemala. Vidim, aka obrovska potreba je o tom hovorit a vidim, ze sa pustam do tazkeho boja, ale verim, ze to za to stoji. Dakujem za podporu 🫶🏻
akurat vcera som sa rozpravala o tom s psychoogickou ktora sa zaobera prave tymto ADHD a ADD a tiez mi potvrdila ze bez hyperaktivity je to ADD je to stale platny a funkcny nazov. to H v tom tvojom nazve je prave ta hyperaktivita.
@maminkadeticiek som nadchnuta z toho, ze sa mi podarilo vydat podcast. Lebo dotiahnut nieco do konca alebo to aspon skutocne zacat, je pri ADHD velka vyzva. Bez nadsenia clovek pri ziadnom projekte nevydrzi.. a to co pozorujete, nie je v zasade nadsenie, ale zapalenie pre dobru vec. Cely zivot som nevedela, co je so mnou zle a ked som to konecne zistila, bolo to naozaj zasadne pre moj dalsi rozvoj. Takze ano, mam dovod byt pre to zapalena, ak mozem pomoct inym ludom, ktori to prezivaju tiez. Peer support je velmi potrebny.
@pralinka25 pokojne mozeme hovorit aj o ADD, vela ludi to stale pozna pod tym nazvom a je to v poriadku. Vysvetlila som len, ako su na tom oficialne guidelines a kriteria. Najnovsie poznaky o tejto poruchy hovoria o tom, ze je to rovnaka porucha, len ma ine prezentacie, niekto je nepozorny, niekto hyperaktivny, niekto aj aj. Skratky nie su tak dolezite, dolezite je to, ako to vyzera u jedlotlivca a ako sa mu da pomoct.
ahoj neviem ci si študovala ale len citala knihy, mas dg. porucha pozornosti (add) a porucha pozornosti s hyperaktivitiou (adhd) v zatvorkach su anglicke nazvy. je to relativne nova dg. predtym sa zaradovala medzi inu psychiatricku dg. a nezvukla sa tolko dg. ako dnes. dnes je moderne vsede a v kuse diagnostikovat vsetko. mne napr. adhd diagnostikovali az v 45r. a predstav si noc sa mi v zivote nezmenilo. vsetko funguje tak ako predtym. držím ti palceky s nadšením
No ked vieme pomenovat problem, treba hladat uz len riesenie. A to ma zaujima, ako sa to rieši.
@minenkak ja sa tomu ani necudujem. Ze vzrastol za rok o 10% psychiatrickych pacientov vraveli v radiu, ale necudujem sa
ADD - Attention deficit disorder
ADHD - Attention deficit hyperactivity disorder
@pralinka25 autorka ma mozno aj ciastocne ASD, kedze neprijima ine pohlady a reaguje urazlivo a bojovo (obranne) bez pokusu o nahlad aj z inych uhlov, ktore sa jej v podnetoch vyjadrili. ;)
No tak daj ako ti to zmenilo život . Bojujeme s tým u syna od 3 rokov niečo o tom viem . Na základe čoho si naraz v 28 šla riešiť svoje ,,ADHD ,,? Alebo si jedna s tých čo nemajú čo na robote a čím zaujať tak si si vsugerovala diagnózu aby mal o čom podcast byt ? Ja by som mala tiež niečo robiť syn ADHD s hyperaktivitou ja od 10 vitiligo … hm to by bola zábava 😂😂😂 ako mne to zmenilo život .. to mi chceš povedať že doteraz ti nič nebolo ? ADHD nemôžeš chytiť ako chrípku 😂😂😂😂
@kacena4 Titul z psychologie zatial nemam, ale studujem si o tom dlho. Termin ADD bol z americkeho manualu vypusteny uz v revizii 3. edicie DSM-3R (teraz sa pouziva piata), v roku 1987. Takze uz je to celkom dlho, co sa oficialne nepouziva a rozoznava sa to vsetko ako jedna diagnoza (ADHD), s roznymi prezentaciami. Studia tu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC39...
Nie je to ani nova diagnoza, ani vymyslena, netrpi nou kazdy a neprisla tu “zrazu” v nijakej velkej vlne. Studie uz dokazali, ze zvysene pocty diagnoz su dosledkom zvyseneho povedomia o ADHD, zlepsenemu pristupu k diagnostike a uprave kriterii pre diagnostiku (tj. ze tym moze trpiet aj dospely clovek, zena, clovek inej farby pleti, clovek ktory posobi ze je uplne zdravy a funkcny a pod.)
Studia tu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC96...
@dagmarovita prave o tych rieseniach je podcast. Ludia s ADHD casto nemaju kapacitu a dostatok pozornosti na citanie knih, radsej pocuvaju audioknihy a podcasty. Rozhodli sme sa preto pre takuto formu. Riesenia su, su ale komplexne a nedaju sa jednoducho spisat do jednej odpovede. Ale mozem to skusit 😊 Vacsinou je to kombinacia veci, ktore zaberaju konkretnemu cloveku, lebo kazdy ma problemy v inych oblastiach. Tak napr.: naucenie sa konkretnych strategii a organizacie, najdenie externej podpory (upratovacka, kouc, asistentka…), terapia, ak je to potrebne alebo ziadane tak medikacie, doplnenie mineralov, doraz na kvalitny spanok, doraz na pohyb, naucenie sa relaxacnych technik ako mindfulness, spoznavanie sameho seba a svojich silnych a stranok a prisposobenie si zivota podla toho… atd atd. Naozaj kazdy to potrebuje nastavit podla seba, lebo nie su dvaja rovnaki ludia s ADHD.
@tofakt acako si to zistila co ta viedlo ist k odborníkovi? Ako si to zvládala v skole a s ucivom?

tato doba je tak benevolentna a uvolnena, ze ludia od dobroty nevedia co robit a tak si vlastne samovsugeruju a vytvoria roznu identitu, chorobu a diagnozu a este sa s tym musia popularizovat. To je uzasne, kam ten svet speje. Nas nemusia likvidovat vojny, ludia sa zlikviduju aj sami.