Zistili mi glaukóm
Ahojte. Dnes na očnom vyšetrení mi doktor potvrdil glaukóm. Ja sa z toho idem psychicky zrútiť. Ako tomu predísť? Nechcem prísť o zrak.
psychicky zrútiť...si ma pobavila...
budeš si kvapkať do očí.. denne, poctivo. inak sa to zhorší ...
@lenka_da glaukom sa neoperuje...
@lenka_da popravde radšej by som zomrela ako byť slepá. Mam 34, 2 maličké deti. Povedal len toľko ze si budem kvapkat kvapky, že je tam ten progres, že niečo s ocnými nervami. Ze to budeme sledovať. A keď som sa ho opýtala ci mi hrozí slepota, povedal, že mi nebude hovoriť pesimistické vyhliadky.
@deti95060810 len sa smej kľudne ďalej, neviem co by si robila na mojom mieste
@deti95060810 praveze teraz nedavno bola na stv relacia o glaukome, ze sa uz operuje. Uprimne, teda nechcela by som tym prejst, ale ti pacienti, ktorych operovali, uz boli skutocne vo velmi vaznom stave, takze nechcem to zlahcovat, su to vazne veci.
Inak, presne v tvojom veku mi tiez zistili glaukom. Nakolko ti lekar povedal, ze to budete sledovat, nuz, mozete to sledovat aj 20 rokov, menej kukaj do mobilu, viacej kludu a nemyslim to ironicky. Kolegyna je uz na dochodku, zistili jej to tiez cca v 35, uz si roky ani nekvapka, len chodi na kontrolu. V mojej profesii ma glaukom vela kolegyn, vela hodin pred PC a stresy robia svoje.
@deti95060810 neviem, co ti je smiesne, kedze zjavne nevies nic o glaukome...ano, okrem konzervativnej terapie kvapkami existuju aj laserove a chirurgicke metody na zmiernenie progresie ochorenia, liecbu komplikacii...
Mojmu synovi, ktory pracuje IT to zistili pred 20 rokmi, kvapka si kvapky, oci namaha pri pocitaci od rana do vecera a vsetko je ok, je prirodzene, ze sa bojis, ale mozno zbytocne, pretoze Ti vlastne nic konkretne nepovedal, len ze Toto bude sledovat, co je dobre…..takze nezufaj a kup si v lekarni vitaminy na posilnenie ocneho nervu , pomaha to, drzim palce
V tomto som strašný pesimista. V hlave už mám scenár ze do par rokov oslepnem. Povedal, že sa mi znižujú ci zuzuju očné nervy.
Nádych výdych a kľud. Muž sa lieči už desiatky rokov, správou liečbou dá zrak hrdrzať na rovnakej úrovni, ale ozaj minimálnym zhoršením. Svokra ktorá odmietala akékoľvek lieky aj lekárov, videla zle až okolo 60ky, ale ani pred 70kou nebola úplne slepá
Ja to mam
Moj muz ma glaukom uz 8 rokov, poctivo kvapka, tlak ma v norme. A normalne vidi
@deti95060810 nikdy sa nevysmievaj z traumy iného človeka
moja kolegyňa má glaukóm, poznáme sa 20 rokov a je v pohode chodí 2 x do roka na prehliadku a nič sa jej zatiaľ nezhoršuje
Laskavo sa ukludni, naozaj neumieras
Je to progresivne ochorenie avsak poctivou liecbou a chodenim na kontroly sa to da velmi pekne sledovat
Nechajte @deti95060810 nech sa baví ďalej. Karma je zdarma, možno sa za chvíľu budú baviť iní na nej. Takí istí ako je ona
Tak ja ta potesim. Od 25tky som si kvapkala do oci kvapky na glaukom. Chodila som na pravidelne merania tlaku. V 38 som rodila. Stale som chodila na merania. A vtedy mi lekarka povedala, se uz nemam zvyseny ocny tlak. Ze ma bude pozorovat
Mam 48, pozoruje ma 2x rocne. Nic nevapkam uz skoro 10r. Proste netreba. Nejake slepe skvny na oku mam ale nemeni sa to.
Ďakujem vám za reakcie. Trochu ste ma upokojili.
Hlavne nestresuj, chapem, ze mas strach, ale v dnesnej dobe uz existuje liecba. Sice to glaukom nevylieci, ale velmi spomali alebo uplne zastavi. Urcite dostanes kvapky, tie si budes kvapkat.
Mna takto vystrasil lekar, ze mam asi glaukom, lebo vyssi ocny tlak. Ja som mala zajednanu komplexnu prehliadku v jednom nemenovanom centre, ktore sa na to specializuju a zistili, ze tlak mam vyssi, pretoze mam hrubu rohovku, takze ked odcitaju, tak tlak mam v norme. Ale bola som v riadnom strese.
Neviem ci pijes kavu, ja som niekde citala, ze kava moze zvysovat ocny tlak, ale nie je to 100 percent dokazane. Su nejake studie, ktore to potvrdili a aj take, kde to vyvratili.
Skus setrit oci, nepozeraj tolko do mobilu, pc. Rob ocne cvicenia. Jedz zeleninu, ovocie, dodrzuj pitny rezim. Stres a strach vsetko zhorsuje, bud v pohode 🍀
@alica110 ahoj, ďakujem za tvoju skúsenosť. Mne na preventívnej prehliadke povedal ze.tlak mam v poriadku, ale je tam podozrenie na zelený zákal. Medzitým som porodila tak ci nie ten pôrod mi zhoršil oči. Nefajčím, alkohol nepijem, kávu len 3x do mesiaca, inak pijem len caro. Stravujem sa zdravo. Ale pravda.je, že som permanentne v strese.
Ja žijem s glaukomom už 30 rokov. Dvakrát denne kvapkam a inak sa neobmedzujem, každé tri mesiace kontrola očného tlaku, raz ročne perimeter a chodila som aj raz ročne na očné ct . Tlak sa ustálil. Dá sa s tým žiť bez problémov a to ja veľa čítam . Len sa skludni.
@autorka ja mam kavernom na očným centre, bola som na operacii mozgu kde mi jeden odstránili a bola som slepá na celú ľavú stranu, časom sa to zlepšilo len na čiastočne slepé škvrny a normálne fungujem. Mam ešte na opačnej strane a opäť tam hrozí operácia mozgu a slepota q k tomu mi nikto nezaručí ze neposlednom opäť na tu ľavú stranu lebo sa môže opäť vytvoriť. Plus problémy s očami celý život co tiež nepomáha. Plus si pridaj zápaly rohovky a riziko nutnej transplantácie.
❤️❤️❤️drž sa
@zazka666 ďakujem ❤️
Ja mam glaukom. Kvapkam ,chodím na kontrolu a všetko v pohode. Neboj sa aj ja som mala scenár ze prídem o zrak. Poctivá liečba a budeš v pohode.
Ja teraz pre istotu riešim prsia.
Som po 3 chemo.
Hlavu hore a poctivo kvapkaj do oči.
Držím palce.
@samko0405 ahoj ďakujem za tvoju odpoveď. Tiež od pondelka kvapkam kvapky pravidelne, idem o týždeň na kontrolu. Dúfam že mi povie niečo pozitívne. Ďakujem a držím palce aj tebe.

Kľud, dýchaj, nie je to rakovina, nezomieraš. V akom je štádiu, akú veľkú máš slepú škvrnu, koľko máš rokov, akú liečbu ti navrhli? Glaukóm môže byť ustálený, že s ním budeš relatívne v pohode fungovať veľa rokov ale môže to byť aj na operáciu, vtedy chápem paniku... Čo ti povedal lekár?