icon

Život s partnerom trpiacim hraničnou poruchou osobnosti

26. apr 2024

Mojmu manzelovi bola diagnostikovana tato choroba...mame spolu dieta...aj na psychiatrii uz lezal...je to psycho choroba...prejavila sa mu naplno len necely polrok dozadu...vraj je to dedicne ...keby som ja len vedela...co ma caka...peklo...najhorsie peklo ... pred tym maval len take lahsie depresie ktore ale trvali naozaj len 2-3 dni...su tu prosim ludia s touto poruchou alebo poznaju ludi ktorym bola diagnostikovana? Mna len zaujima ci je uplne bezne dodrbat psychicky na totalne dno svoju zenu...aj dieta...cize nejaku najblizsiu osobu...v tych stavoch...dnes som od neho nadobro odisla...chapem, ze je chory...robila som co som mohla...no mne uz zacali sialene zdravotne problemy...a dcerka je tiez dost mimo...jeho rodicia to dost zlahcuju, ale neziju s nim...nevidia coho je schopny...nemala.som uz inu moznost :(

0silvia0
27. apr 2024

Skus aj sukromnych psychiatrov, sice platis, ale dostanes sa skor. Alebo v susednom meste.

autor
27. apr 2024

@koniarova vie...xanax napr ? Ja sa tych benzodiazepinov bojim...skusim ist za nou ale

mabenn
27. apr 2024

psychiater pokial viem, takejto diagnoze urobi max tak medikaciu...ale terapie su odporucane specifickou formou ako kognitivno-behavioralna terapia, co nerobi hocikto, treba na to najst cloveka...medikacia sa pouziva na symptomy ale neriesi pricinu problemu, co je oproti zdravym ludom, pomotane myslenie a ine vnimanie vsetkeho...riesim pripad v okoli s podozrenim na HPO, pokial mas cas a chut, napis mi IP, nechcem to rozoberat verejne

koniarova
27. apr 2024

Jasné. Xanax, Neurol, Lexaurin bez problémov predpíše. Neboj sa toho. Potrebuješ fungovať. To je len prvá pomoc. Budeš to brať pár dní. Ideš na to dobrou cestou,ale potrebuješ hlavne psychológa.

mabenn
27. apr 2024

@svetlonos mozem napisat IP? riesim potencialne HPO cloveka

svetlonos
27. apr 2024

@mabenn kľudne

enmery
27. apr 2024

Ono tá depresia môže často zakrývať iné stavy. Paradoxne tieto stavy pendlujú medzi láskou-neopúšťaj ma a odíď-nechaj ma tak a môže sa to meniť do pár minút. Všetko zaoblené buď v úžasných emóciách a o pár minút neskôr je to agresivita a zlosť s ukážkami. Oni často majú tieto samovražedné pokusy a to sebapoškodzovanie. Uf. Treba túto poruchu jasne odkomunikovať rodine, tej jeho, máš to chvalabohu potvrdené od lekára. A myslím, že je to taký extrém aj preto, že doteraz to len bublalo. Máš s ním dcéru, čiže má gény aj po ňom. Neriskuj to, že bude žiť v takomto prostredí a pripravíš jej tak živú pôdu na štart Hraničnej poruchy tiež. On sa k tomu ako stavia, chce sa liečiť zodpovedne alebo to odmieta? Odišla si zo spoločnej domácnosti už?

enmery
27. apr 2024

Áno, ich to k tomu všetkému často ťahá k alkoholu aj drogám...toto nie je mať "svojich démonov". Toto je peklo na zemi. Anton Heretik má o tom pekný podcast na youtube. Alebo aj podcast Počúvam sa. S týmto majú čo robiť aj psychiatrii a iný profesionáli a nieto ty, ako partnerka a matka. Nič si nevyčítaj. Všetko má v rukách on-buď sa bude riadne liečiť, lebo liečbou sa to dá celkom dobre upraviť alebo kašĺať naňho-stiahol by ťa do pekla a pravdepodobne svojím správaním aj zapríčinil rozvoj u vašej dcéry. Je to tvrdé, ale urobila si dobre. Nedaj sa zlomiť a úplne vyhoď z hlavy pocity, že ty za to môžeš aleboho ho dokážeš nejako zachrániť-to môže len on sám.

enmery
27. apr 2024

Autorka, čo sa týka Tvojich ťažkých stavov, písala som Ti, že budeš potrebovať terapiu. Choď za svojím obvodným a povedz mu, čo sa deje. Mal by Ti pomôcť s nájdením miesta u psychológa a psychiatria a dočasné by Ti mohol predpísať nejaké lieky. Záleží všetko od tohovaký je. Skús aj IPčko, napíš tam, oni sa Ti určite ozvú a povedia, čo ďalej. Sú aj 2 stránky, kde vieš nájsť veľmi rýchlo psychológa do pár dní máš online termín-bohužial si za sedenie platíš sama.

dzejny656
27. apr 2024

Ja som istý čas pracovala aj s príbuznými duševne chorých ľudí a aj s tými s hraničnou poruchou a je to ozaj otrasná choroba, dobre že si odišla. Žiť s takým človekom je zničený život, videla som to na tých príbuzných.

svetlonos
27. apr 2024

@autorka,
dobre pokojne mi napis spravu, mozme si písať len. Ja to mam už asi 10 rokov za sebou, teda rozumiem ze nie si schopna rozpravat. A vystihla si to presne, je to zmena na netvora.
Ten môj ex trpel silnými chronickymi bolestami. Raz som sa ho pýtala, co by urobil, keby bol s dietatom sam a nie je schopny sa on v tom momente postarat? Ja som myslela koli bolestiktora ho vedela položiť, ze fakt bol v kŕči neschopný pohybu.
Jeho odpoved: Zamkol by som dieta do izby aby som ho pred sebou ochránil! 😮😢
On myslel na tie svoje vyvinuté stavy - bavili sme sa o malom dietati max do 3 rokov! Ze aj keby sa tam same zranilo, bolo by to stále lepšie ako zostať s nim.
A to ma dalo sakra do pozoru! Odvtedy som zacala pracovať aktivne na odchode.

kitycat
27. apr 2024

Takze dnes uz si u svojich rodicov? ❤️

fodorka
27. apr 2024

Mala som takeho priatela... Nikdy viac 🙈🥺

gelifil
27. apr 2024

😢😢😢

64jarka64
27. apr 2024

Taký človek potrebuje pomoc a oporu,nie od neho utekať,lebo sa to može pre neho velmi zle skončiť.

koniarova
27. apr 2024

@64jarka64 môj ty Boh. 🤦 A pre tu ženu s dieťaťom sa to zle skončiť nemôže?

64jarka64
27. apr 2024

@koniarova ale moze samozrejme,že áno,lenže on je velmi chorý a keď mu nikto nepomože zle sa to skončí.Mám inú diagnózu,nemám oporu v rodine a často premýšlam nad samovraždou

koniarova
27. apr 2024

@64jarka64 a ničiíš život všetkým okolo?

64jarka64
27. apr 2024

@koniarova dusím to v sebe

koniarova
27. apr 2024

@64jarka64 ja ti z celého srdca držím palce, aby sa ti polepšilo.

koniarova
27. apr 2024

@64jarka64 liečiš sa?

64jarka64
27. apr 2024

@koniarova áno liečim sa len som v tom sama

svetlonos
27. apr 2024

@64jarka64
zazila si osobne, tobôž s dietatom??? Prosím ťa nepíš tu takéto bludy!
Ja som bola mladá, bezdetna a bol to masaker!. Čítaj komentare, psychiater ma dosť čo robiť s touto dg. Nepíš keď nevieš.
A ak patris snáď k anjelom, pre ktorých je život s takýmto partnerom znesitelny, tak pochop, ze nie kazdy je ty!
To je ocistec a peklo na zemi. Pokial je niekto agresivny násilník, vies o tom, čakáš úder. Toto sú ale ľudia, ktorí by ta na rujach nosili a odcitali z očí všetko čo pre teba môžu urobiť. A pokial ti takto neskutocne ubližuje zároveň milujuci clo ek, je to 1000x horsie.

enmery
27. apr 2024

@64jarka64 Chápem, čo chceš povedať. Ale nedá sa porovnať napr taká depresia a hraničná porucha osobnosti. V prvom rade to musí chcieť pacient sám. Ak sa nelieči, nielenže skončí zle on, ale kompletne zničí všetkých okolo. Také peklo, aké robia títo ľudia, ktorí sa nechcú liečiť, si nevieš predstaviť. Ona má právo chrániť svoju dcéru, pretože už má v sebe tie gény od jeho rodiny a keby vyrastala v tomto prostredí, akoby jej matka otvorila dvere tejto poruche aj dcére.

svetlonos
27. apr 2024

@64jarka64
prepáč necitala som zvyšok od teba. Si schopna v amoku fyzicky ublizit dietatu ci partnerovi?
O tom som pisala. Ty asi nie, ostatní áno...

8mirka7
27. apr 2024

Mužovi po mŕtvici diagnostikovali niečo čo tiež mení jeho osobnosť - proste raz ako med aj na chlieb natrieť a ďalší krát stačí slovko a je oheň na streche... Ja cestujem za ním cez voľno, lebo robotu mám inde. Čiže jeden týždeň sme spolu 3 dni, ďalší 2+2 dni.

8mirka7
27. apr 2024

Ale aj to stačí keď má blbú osobnosť nastavenú, lebo neviem to inak povedať.

vlastnynazor
28. apr 2024

@64jarka64 prajem ti, aby sa ti stav zlepsil. Ale prepac, nikdy za cenu dalsich znicenych zivotov okolo teba. Autorka je zodpovedna v prvom rade hlavne za seba a svoje dieta a nie za psychicky choreho cloveka.
Ale chapem, ze kazdy psychicky chory napise, ze potrebujete hlavne oporu. Len vam zjavne nedochadza, ze nie je spravne kvoli vasim "demonom" stiahnut so sebou dalsich a teda hlavne tych najblizsich.
Zila som so psychicky chorym. A nikdy viac. A je mi jedno, ze potrebuje oporu. Lebo keby mu tu oporu mam davat dlhodobo, tak by sa zo mna stala psychicka troska vdaka jeho manipulovaniu a psych.ublizovaniu.
Prepac, za tvrde slova, i tak ti prajem, aby ti lekari pomohli a tvoj stav sa zlepsil.
Autorke = nemas si co vycitas. Pre dieta a aj pre seba si urobila to najlepsie. Ma rodicov, kt.zlahcuju jeho stavy, tak nech sa staraju, nech si uziju to, k comu prispeli mozno i svojou vychovou.

gelifil
28. apr 2024

@8mirka7 a stoji ti to zato?

belaaaaaaaaa
5. máj 2024

Ahoj. Nebudem tu vylievať srdce, že aká si úžasná a tak. Ja som priami človek vždy. V prvom rade je tvoja povinnosť chrániť Vašu dcérku! To čo povedia ľudia, rodina a spol, to je absolutne nepodstatné. Na Slovensku je medzinárodným športom , že čo si pomyslia susedia a všetci dookola. Čo ty máš s kýmkoľvek? Veď je v tvojom záujme chrániť ju. Bodka. Držím palce, bude strašne ťažké a dlhé.