Narcizmus, narcistická porucha osobnosti

18. jún 2022

Prešla si niektorá vzťahom s narcistom, myslím ozajstnú osobu, ktorá má narcisticku poruchu, a dokáže položiť na úplne dno. Po akej dobe ste sa vyrovnali samé so sebou, a nabrali sebauctu?

sivana09
18. jún 2022

chodila som s chlapom, co mal psychiatrom stanovenu diagnozu (jednu z nich) narcisticka porucha osobnosti... vela som sa pri nom o narcizme naucila a zistila som, ze tiez mam nemale crty narcistu, ale toho opacneho extremu... ak si precitas knihu od Heinz Peter Rohr - Narcismus - vnitrni zalar, je tam rozpravka aj o narcistovi a princezne taktiez narcistke 🙂 na prvy pohlad uplne rozdielne osoby... no myslim si, ze narcista podvedome k sebe pritahuje narcistov, takze je velka sanca, ze to nebude uplna nahoda, ze ste spolu.. ked pises, ze mas problem so sebavedomim, sebauctou, tak to znie ako velka sanca, ze mas s narcizmom tiez problem

autor
18. jún 2022

@sivana09 ja som bola dosť sebavedomá, aj som sa mala rada, kým som nespoznala jeho. To on somnou manipuloval, až som prišla do stavu, kedy som bola na úplnom dne. Už niesme vo vzťahu, no nie dlho. Tak preto ma zaujíma, že aká je "doba liečebia" . Ja som pozerala videa, čítala som o tom veľa, ale chcela som sa opýtať reálnych žien.

katkine_terapie
18. jún 2022

Autorka: Je to praca dlhodoba, niekedy aj na roky. Zakladom je no contact (vratane vsetkych jeho agentov, teda aj tych nevedomych, spolocnych priatelov atd.) a kvalitna psychoterapia u niekoho, kto ma skusenosti s toxickymi ludmi.
@sivana09 je to presne naopak. Narcista si k sebe pritahuje empatickych ludi (casto tych, ktori maju narcistickeho rodica/rodicov, ale toto nemusi byt pravidlo, niekedy staci, ze je empat), ludi po narcistickych zraneniach atd. Ale padnut za obet (najmä ak narcista je "top trieda") moze aj sebavedomy clovek, kedze narcista si ho pripravuje pekne pomalicky.

autor
18. jún 2022

@katkine_terapie no contact dodržiavať nemôžem, nakoľko máme spolu deti. U nás sú to 2 mesiace čo niesme spolu. Lenže sa bijú vo mne pocity, niekedy neviem čo chcem , mám dni kedy ma to k nemu tahá, no viem že mi ublížil, a nedokázala by som s ním byť už, ale aj tak. Naozaj navštívim psychológa. Ďakujem pekne

0silvia0
18. jún 2022

pozri nick soldi, ona mala nieco podobne...

anig
18. jún 2022

Ja...boli sme spolu 19 rokov,z toho 12 rokov manželia...máme spolu dve deti,už sme konečne rozvedení...priprav sa na peklo-to,čo si zažila doteraz nie je nič oproti tomu,čo bude robiť teraz...a či sa z toho a ako rýchlo dostaneš?Ide to strašne pomaly...a neskutočne záleží od toho,kto bude po tvojom boku stať...súhlasím s @katkine_terapie že sa odstrihnúť od spoločných známych o ktorých nie si presvedčená,že stoja pri deti je veľmi potrebné (ja som takto veľmi zle dopadla,že som dôverovala na začiatku nesprávnych ľuďom),rozsah známych sa ti veľmi zúži,ale fakt ti odporúčam mať pri sebe iba tých,ktorým veríš a ktorí ťa nikdy nesklamali.
Ak chces sa porozprávať,kľudne mi napis súkromnú správu,ja som si prešla s ním všeličím a hoci teraz som sama,tak aspoň konečne nemám skrucanie žalúdka zakaždým,keď prichádzal domov....

katkine_terapie
18. jún 2022

Autorka: Ak musis byt v kontakte kvoli detom (to musis, to je jasne), tak komunikuj iba vecne, ziadne emocie, idealne cez sms, mail, oba ohladom deti, nedaj sa zatiahnut do ziadnej debaty s nim. Taha ta to preto, ze si zazila aj pekne veci (najmä lovebombing faza a potom vzdy ta faza medovych tyzdnov) s nim a niekde v kutiku dufas, ze by to take pekne mohlo byt, ale rozum hovori utekaj. Ale nezabudni, ze to bolo hrane, to neboli emocie, ktore prezival. Takze moje rady:
Minimalizuj kontakt.
Ak nejaky, tak sms/mail. (nebudes vtahovana do debaty a budes mat vsetko pisomne)
Nenechaj sa zatiahnut do ziadnej debaty.
Ak bude chciet v tebe vyvolavat pocity viny, odpovedz iba Dobre alebo OK.
Idealne, ak bude pri kontakte s nim niekto s tebou (komu doverujes).
Vyhybaj sa spolocnym priatelom, jeho rodine, spolocnym znamym (mozu mu donasat o tebe info, ktore bude moct pouzit proti tebe).
Co najskor vyhladaj psychoterapeuta. Bude to trvat, ale dostanes sa z toho 🙂

anig
18. jún 2022

@katkine_terapie prosím ťa,ty poznáš psychoterapeuta,ktorý má s nimi naozaj dobré skúsenosti?
Bo moje deti chodia ku psychologicke,ja som ju vyhľadala,aj som jej vysvetlila všetko,no odkedy tam ex chodí so staršou dcérou sám,tak začali veľké problémy a tak rozmýšľam,že by som vyhľadala takú,ktorá má s takýmito poruchami osobnosti naozaj skúsenosti.

katkine_terapie
18. jún 2022

@anig preto by to mal byt psycholog/psychoterapeut, ktory ma skusenost s narcistickymi osobami (ci uz ide o diagnostikovanu poruchu osobnosti alebo ma osoba "iba" narcisticke rysy, ktore idu k patologii), kedze neznaleho psychologa takato osoba velmi rychlo "oblbne", robi si z neho agenta a podobne. Napisem ti SS.

maulena
18. jún 2022

Ak mas zaujem, napis mi na helianthus43@seznam.cz

maulena
18. jún 2022

@katkine_terapie mas pravdu...psychopati dokazu zmanipulovat aj psychiatrov...musi to byt nielen vzdelany odbornik ale hlavne musi mat silne vyvinutu intuiciu...ako detektivi...

hviezdickazuzka
5. júl 2022

Ak máš vyhľadáš dobrého psychoterapeuta, ktorý vie s čím/s kým má do činenia, môže ti pomôcť konkrétnymi krokmi postupne sa z toho dostať a znovu si začať veriť.

janne318
6. júl 2022

Baby toto mi prosím vysvetlite. Čím to je, že takýto človek dokáže tak zmagoriť ženu, že sa od neho nedokáže odtrhnúť? Rozum jej hovorí "bež čo najďalej!", ale srdce stále pri ňom.

janne318
6. júl 2022

A ešte sa opýtam: robí to taký človek vedome? Vedome manipuluje a ubližuje? Vedome sa pretvaruje a tvrdí sám o sebe, že je dobrý? Alebo si to skutočne myslí? Nevidí, že druhému ubližuje?

soldi
6. júl 2022

@janne318 z mojej skusenosti - taky clovek Ti dokaze dat pocit ze si stredobod vesmiru, dokaze Ta zahrnut nekonecnou “laskou” a pozornostou. Vola sa to lovebombing a je to prudko navykove.
Postupne pomalicky si Ta omotava okolo prsta. Potom zacne po malych kuskoch osekavat Tvoju volu, nazory, slobodu. Az nakoniec, uz nevies kto vlastne si a co je pravda. Mas problem sa zorientovat v realite, lebo prichadza k rozporom medzi tym, co tvrdi on a co citis Ty. Takyto clovek Ta dokaze psychicky uplne znicit.
Ja som dieta narcistickych rodicov, otec ma tuto diagnozu aj oficialne potvrdenu psychiatrom.

soldi
6. júl 2022

@janne318 takyto clovek vidi len seba a svoje ciele. Jemu na ostatnych nezalezi absolutne, kona tak, aby z toho v prvom rade profitoval on.

janne318
6. júl 2022

@soldi ďakujem veľmi pekne za odpovede. Všade sa stretávam s názorom, že jediné riešenie je od takéhoto človeka sa odstrihnúť. Je to naozaj tak? Neexistuje šanca, že by sa uvedomil a zmenil?

soldi
6. júl 2022

@janne318 to je porucha osobnosti. je to vrodene, nemyslim, ze sa taky clovek moze zmenit. odstrihnut sa je najlepsie riesenie. skor ci neskor Ta taky clovek znici

katkine_terapie
6. júl 2022

@soldi nemusí ísť vždy o poruchu osobnosti, ta škála nacistického spektra je naozaj široká, kde na jednej strane sú určité crty a na opačnej je porucha osobnosti podľa MKCH10. Narcistická porucha osobnosti vzniká z rôznych príčin (nenazvala by som ju preto vrodenou), najčastejšie však neuspokojovaním emocionálnych potrieb u bábätka, nereagovaním na jeho potreby, nezvladnutím emočných prejavov, nevytvorenim bezpečnej vzťahovej väzby atď. Ale súhlasím, že jediná možnosť je od takéhoto človeka/ľudí sa odstrihnúť a následne psychoterapeuticky pracovať na pomoci sebe🙂

soldi
6. júl 2022

@katkine_terapie ok. dakujem za objasnenie. nestudovala som o tom tolko, mam dost co robit sama so sebou po tom vsetkom 🙂

janne318
6. júl 2022

@katkine_terapie ak sa smiem spýtať - je možné, že NPO vznikne/prejaví sa u človeka až v neskoršej dospelosti? Napríklad na základe opakovaných neúspechov, s nimi spojenými pocitmi zlyhania a kritiky okolia? Nemyslím si, že by dotyčný, o ktorom hovorím, mal v detstve málo pozitívnych emočných podnetov. Skôr naopak - ako najmladší z 3 súrodencov bol preferovaný, hýčkaný, rozmaznávaný.

katkine_terapie
6. júl 2022

@soldi to verim, sledujem tvoj pribeh a drzim velmi palce🤗

katkine_terapie
6. júl 2022

@janne318 nie, tento konstrukt sa tvori v detstve, ale tak ako skodi to, ze na dieta rodic nereaguje adektvatne a nie je vnimavy k jeho potrebam, rovnako skodi aj druhy extrem, kedy dieta nadobuda grandiozne predstavy o sebe,ktore nekorešpondujú so skutocnostou, prave prehnanou starostlivostou. Je to napriklad, ak rodicia sa snazia vynahradiť detom, to co sami nemali, pripadne keden z rodicov je narcista a druhy sa to snazi dietatu vynahradiť alebo napriklad aj vtedy, ak je rodic narcista a z tohoto dieta si spravil "zlaté dieťa". Kedze nepoznam konkretnu situaciu v rodine, nacrtla som moznosti, kedy k tomu dochádza.

janne318
6. júl 2022

@katkine_terapie Ďakujem. 🌹

patrikae
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
narcista
19. sep 2022

Pretvárka je fantastická, a empaticky ľudia sú pre mňa ako narcisticky zdroj, dostanem koho chcem, kedykoľvek, na mňa nemá nikto. Je to umenie, mamička dakujem Ti, že si vychovala narcistického manipulátora

vorkola
2. sep 2023

No ja som nedavno debatovala, ohladom liecenia narcizmu,a dozvedela som sa ze narcizmus sa liecit neda

mmmonika
16. dec 2023

Ako sa ti darí teraz? Posunula si sa niekam?

autor
17. dec 2023

@mmmonika posunula o dosť , no stále mám cestu pred sebou dlhú . Už teraz som sa naučila ako mám reagovať. A som prešťaastná že sú začiatky za mnou .

novana
Autor odpoveď zmazal
Zobraz