icon

Žlčníkové kamene

moncsesz80
3. sep 2012

ahojte baby, maminky mne počas tehotenstva 5mesiaci zistili že mám kamene vtedy stým nič nedalo robiť a odvtedy to iba ukladám posúvam ale už budem musieť ich dať vybrať lebo by sme chceli druhé bábo, máte niektorá stým skúsenosť? dali ste to operovať ako ste to zvládli? trošku sa bojím ☹ ďakujem za odpovede

moncsesz80
autor
4. sep 2012

@tara2 no tak ja asi umriem hladom 😀
@tinka296 ahoj aký liek kedy mi pomôže teraz či po operácii?

mawiya
4. sep 2012

@moncsesz80 mne ich tiež objavili v 5 mesiaci pri druhom dieťati. Našťastie bolesti prestali, ale 6 týždňov po pôrode sa prihlásili opäť a z nepredstaviteľnou intenzitou. vtedy som si priala radšej ešte raz rodiť ako tie bolesti. 🙂. Keď som po dvoch dňoch v strašných bolestiach nemohla už ani piť vodu, tak ma prijali do nemocnice, zobrali na ERCP vyšetrenie (s náladovkou v infúzii 🙂) pri ktorom mi vytiahli kameň zo žlčových ciest späť do žlčníka. Lekár mi vysvetlil, že sa mi ten kameň dostal do žlčových ciest pravdepodobne tlakom pri pôrode. Aj keď týmto úkonom bolesti prestali a ja som nemala absolútne žiadne problémy, už som to zažiť nechcela a tak ma o týždeň operovali. Laparoskopicky, jeden deň operácia poobede, druhý deň v nemocke a tretí deň som o ôsmej ráno bola doma s tým, že som už mohla aj kojiť môjho malého krpca. Takže po mojích skúsenostiach by som ja s operáciou neváhala ani chvíľku. Veľa šťastia. 🙂

mawiya
4. sep 2012

a ozaj čo sa týka jedla, tak tá bezbublinková minerálka je super, nebudeš mať vetry 🙂. ja som bolesti nemala skoro žiadne a moja váha bola 76kg 🙂 Veľmi ma bolelo iba plece, ale to sa mi vraj tlačil ten vzduch, ktorým ma nafúkli. na druhý deň to prešlo. a tie rezy trošku pichali. prvý deň, teda večer som bola bez pitia, druhý deň na tej bezbublinkavej minerálke a tretí už výživa. A keď ma prepúšťali, tak mi staršia sestrička povedala, aby som vydržala týždeň jesť takú kašovitejšiu, nie moc tuhú stravu a potom aby som skúšala jesť všetko, aby som sa v strave neobmedzovala, lebo si vraj telo navykne. Neviem, či je to dobré, ale ja jem teraz všetko, a nemám žiadne problémy. 🙂. ale pravda je, že tak dvakrát do roka ma semtam tlačí na tom mieste, kde by mal byť žlčník. Tak teda ešte raz veľa šťastia 🙂

moncsesz80
autor
4. sep 2012

@mawiya ďakujem 🙂 robí mi dobre keď čítam vaše skúsenosti šťastnou koncom nech som už aj po 🙂 a dúfam že zvládnem tak dobre ako ti 😉

moncsesz80
autor
4. sep 2012

@mawiya a kedy ťa operovali?

iwusca
4. sep 2012

@mawiya aj mne robili ERCP 😝 ale kamen mi nevybrali, len nastrihli tie zlcove cesty aby sa neupchavali ci co...

@moncsesz80 no u nas je to tak, ze dr ta moze objednat aj na zajtra ale ked ti to poistovna neschvali tak mas smolu 😝 🙄 musis pockat kym to schvali a potom sa objednat na iny termin...radsej sa na to spytaj nech tam nechodis zbytocne
a so sebou do nemocky ja som si brala hyg.veci, pyzamo,zupan,hrncek,papuce, prezuvky do sprchy,toaletak, pribor,teplomer, 4 elasticke obvazy, mobil,nabijacku, a vela casopisov a krizoviek 🙂 dufam ze som nanic nezabudla..

moncsesz80
autor
4. sep 2012

@iwusca super ďakujem dúfam že nič dôležité nenechám doma 🙂 okrem môjho synčeka ale dúfam že aj on to zvládne so starkou 🙂 a zajtra sa na všetko ešte opýtam a ďakujem lebo mi to vôbec nenapadlo 😝

mawiya
4. sep 2012

@moncsesz80 zlatinko malý má už 8 takže pred 8 rokmi. 🙂 Teraz to musí byť ešte lepšie. Ale klamala by som, keby som povedala, že som sa nebála. Bála a ešte ako. Si pamätám ako ma triasla zima v tej predoperačnej miestnosti. Ale ked pooperačné bolesti mám porovnať s tými popôrodnými (rodila som prirodzenou cestou), tak tieto pooperačné boli oveľa prijatelnejšie. A ešte maličkosť, ktorá ťa možno upokojí. Keď som sa vrátila domov cca 40 hodín po operácii tak som sa musela postarať o staršieho trojročného a maličkého krpčeka tiež. Manželovi nedali v práci voľno. ja som prišla o osmej ráno domkov a on už o desiatej musel pracovať. Takže sa naozaj neboj a hlavne budem ti držať palčeky 🙂

mawiya
4. sep 2012

@iwusca a prežila si ERCP bez náladovky???? to bolo totižto pre mňa najhoršie. keď som tam prišla, teda priviezli ma a videla som tie nástroje. 🙂))) Dali náladovku a ja hovorím, dajte ešte jednu a oni mi naozaj niečo pichli ale pochybujem, že ďalšiu náladovku, asi len nejaké placebo alebo čo. A potom mi bolo všetko jedno. Najzlatší bol lekár keď mi na farebnom monitore ukazoval, že tuto máte kamienok a aha ako ho prichytíme a takto vyťahujeme, a všetko tam bolo červeno žlto škaredé, ja ležala na bruchu či boku a huba otvorená, no romantika, sliny tiekli. 🙂)))

iwusca
4. sep 2012

@mawiya jasne ze som mala naladovku a to co ti pichli potom to bola taka mini narkoza, take prispanie to aj mne dali, zaziva by som si to nenechala robit, to by som im odtial zdrhla 😀 😀 😝

mawiya
4. sep 2012

@iwusca aha tak preto som bola tak priblblo spokojná a v rámci možností sa usmievala na moje vnútornosti. Za normálnych okolností by som odpadla 🙂)))))))))))))))))

iwusca
4. sep 2012

@mawiya tak mne stacilo klasicke gastro vysetrenie zaludka 😝 😝 a ked si predstavim ze tou hadickou isli az do zlcnika tak mi je este teraz na vracanie 😝 to sa podla mna bez nejakeho utlmu ani neda vydrzat

jankavrutky
4. sep 2012

ahojte. mna caka operacia o tri tyzdne, tak dufam, ze to nejak prezijem. drzte palce. boli ste niektora operovana v martine?? dakujem

mawiya
4. sep 2012

@jankavrutky naozaj to nie je nič strašné, teda keď to už máš za sebou. 🙂. Ale budeme držať palčeky 🙂

moncsesz80
autor
5. sep 2012

@tara2 ahoj neuveríš zajtra ráno sa mám hlásiť nemocnici na príjem 🙂

moncsesz80
autor
5. sep 2012

@mawiya
@iwusca
@jankavrutky ahoj baby neuveríte ale zajtra ráno sa mám hlásiť nemocnici na príjem bože takto rýchlo ani neviem čo skôr ani báť som nemala čas 🙂 😝 idem sa baliť 🙂 a ešte raz ďakujem za rady a za vaše skúsenosťi 🙂

iwusca
5. sep 2012

@moncsesz80 tak to je parada ze to ide tak rychlo u vas 🙂 u nas fakt tie 2-3mesiace cakacia lehota 😝 a neboj dobre to bude cez vikend uz budes mat po a mozno uz aj doma budes 😉

mawiya
5. sep 2012

@moncsesz80 jeeeej to je super. Tak v sobotu už napíšeš z domu 🙂. Budeme na teba myslieť. Hlavne žiadny stres, ber to ako oddych od každodenných povinností. Nezabudni si knižku 🙂. Drž sa.

jankavrutky
5. sep 2012

@moncesz80 budem na teba mysliet.. drz sa

tara2
5. sep 2012

@moncsesz80 - drz sa 😉

kuka221
5. sep 2012

Žlčníkove kamene mi operovali laparoskopicky v Nitre, čakala som viac ako mesiac. Domov som mala ísť na 4. deň, ale pustili ma až na 7. lebo som mala drenáž a dlho mi z toho tiekla krv.
Laparoskopicky je to určite lepšie, 2,5 roka predtým som mala cisársky a mesiac som nemohla ani chodiť.
Po operácii žlčníka som doma normálne fungovala, ešte v ten deň čo ma pustili som musela oprať a variť..
Len si daj pozor aby nedvíhala aspoň mesiac ťažké veci . V nemocnici ti po operácii dajú zoznam ktoré veci sa nesmú jesť.

iwusca
7. sep 2012

@kuka221 mna sa dr spytal ci mam internet, ze nech si tam vyhladam zlcnikovu dietu 😀 😝 😝 zdravotnictvo nase... 🙄

moncsesz80
autor
10. sep 2012

@tara2
@jankavrutky
@mawiya
@kuka221
@iwusca ahojte baby 🙂 konečne som doma operovali ma piatok( laparoskopicky) a dneska ma pustili všetko ok cítim sa dobre a ešte raz vám ďakujem 🙂 ja mala som 4 väčšie a 2 menšie kamene 😀

mawiya
10. sep 2012

@moncsesz80 jeeeeeeej vitaj domka. Tak si to super zvládla, som rada, no to si mala dosť kamienkov, ja som mala len jeden, ale hlavné je, že si ok a že si doma. teraz troška podiétovať a potom šup skúšať všetky potraviny.

moncsesz80
autor
10. sep 2012

@mawiya no veru ani nehovor taká som hladná že až neviem sa dočkať kedy sa fajnovo zas najem 😀 ale zatial mám vývar a zemiakový prívarok 😝

mawiya
10. sep 2012

@moncsesz80 no mňam vývar 🙂)))), ale neboj o týždeń budeš už na tom lepšie. Vieš čo bolo u mňa najhoršie? že ma operovali pred veľkou nocou. Dva týždne po operácii bola veľká noc. A tak som skúsila štipku údeného, a tak 🙂))). našťastie mi nič nebolo.

moncsesz80
autor
10. sep 2012

@mawiya no tak to je super dúfam že na moje narodeniny sa už najem aj ja (25.9) 😀

iwusca
10. sep 2012

@moncsesz80 tak vidis ani to nebolo take hrozne 🙂 mna operovali vo stvrtok rano a v sobotu ma pustili a ten prvy den-dva doma som jedla len taku tekutejsiu stravu a na treti den uz som si dala aj kuracie masko so zemiakmi 🙂 ale vsetko bez tuku samozrejme...a sprav si jablkovy kompot ten je vyborny 😀 ja mam strasnu chut na sladke takze uz som poskusala aj dake keksy a zatial v pohode tak hadam na vianoce si dam aj trochu vyprazaneho kapra 😀

moncsesz80
autor
10. sep 2012

@iwusca no ja dúfam že skôr 😀 ano dalo sa to prežiť som rada že som už po 🙂

iwusca
10. sep 2012

@moncsesz80 nechcem to zase velmi urychlovat nech nieco nepototo 😝 prve dni po operacii boli dost bolestive, ale ja som dnes 11 den po operacii a uz ma to vobec neboli 😉 v piatok mi vyberali stehy a som povedala ze na strhavanie leukoplastu by mala byt tiez narkoza 😀 😀 len este si davam pozor a nedviham malu inak pohoda 🙂