icon

Zlomenina členka so "skrutkami". Aká je doba zotavenia?

christin1280
24. feb 2025

Ahojte , nemate niektora skusenost zo zlomeninou členku? Pred tyzdnom ma operovali dali mi tam skrutky. Aká doba je cca úplneho zotavenia ze uz budem moct chodit ? Lekar mi nic nepovedal aj tie skrutky tam mam neviem ci sa vyberaju alebo nie .. ak mate niektora skusenost rada si precitam 🙏🏻🥹

Strana
z2
ciernaovecka8
24. feb 2025

Ahoj, moja mama si pred rokom zlomila clenok. Po operacii este mala 6 tyzdnov sadru. Po cca 4 tyzdnoch uz mohla stupat na tu sadru, ked jej ju dali dole pekne chodila. Po 3 mesiacoch jej vybrali 1 srobik, tento tyzden jej budu zvysok vyberat.

opica_skorica
24. feb 2025

Vyberaju zvacsa po roku (skrutky).

pininka1
24. feb 2025

Skrutky sa vyberajú len keď je to nutné, mne sa vytlačili úplne až pod kožu, tlačili ma v topánke, inak by mi ich nevybrali. Ja som mala 8 týždňov sadru, ale mala som to komplikovane. Keď som dala dole sadru chodila som akoby mi nič nebolo, noha bola len zatuhnuta

zalka
24. feb 2025

@christin1280 cca po 6 mesiacoch až roku sa skrutky vyberajú.
Mozes ísť do kúpeľov po úraze a operácii. Na pohybové je to 28dni.

christin1280
autor
24. feb 2025

@ciernaovecka8 vybera sa to po narkozou? A zotavenie po vybrati srobov v pohode ? Je to bolestive ?

ciernaovecka8
25. feb 2025

@christin1280 áno pod narkózou, po vybratí prvej skrutky to mala 1-2 dni bolestivé, vedela hneď chodiť. Teraz uvidíme, zajtra jej vyberajú zvyšok.

andy_212
1. mar 2025

@ciernaovecka8 môžem sa spýtať na maminu, ako dopadla operácia výberu zvyšku skrutiek z nohy? Koľko trvá tento zákrok prosím?

andy_212
1. mar 2025

@pininka1 a mali ste celkovú anesteziu pri vybere skrutiek prosím? Ako dlho trval tento zákrok? Mňa to čaká v najbližších dňoch, preto študujem, hľadám, citam, pýtam sa....

slovakboy
1. mar 2025

@christin1280 ja som mal z kosti trčiace obrovskú skrutku zavŕtanú do krčka stehennej kosti až do hlavice kĺbu. Princíp liecenia fungoval tak, že svaly sťahovali tie kosti k sebe a skrutka držala formu. Okrem toho ku kosti bola priskrutkovaná ešte platnička dvoma samorezkami. Aby tá platnička viedla tú skrutku veľkú. No a to celé mi trčalo z boku z miesta kde sa upína ku kosti stehenný sval. Krásne som to cítil rukou a čudoval som sa že sval cez to sa trie pri práci aj bicyklovaní a nebolí. Občas keď som ležal na boku tak hrozilo že si tým prerazím kožu a vtedy to začalo bolieť a bolo to okolie podráždené. Operácia trvala asi dve hodiny v sponálnej anestéze a dva dni som bol ešte na liekoch že si nepamätám čo sa dialo tie dva dni. Po operácii som bol dosť vysilený. Zoslabol som. A tiež som sa bál, že po roku to bude znovu také náročné. Po roku ma operovali pár minút a o tri dni som šiel domov len o palici. Bola to nepomerne ľahšia operácia aj pre chirurga aj pre mňa. Ale stále je to operácia. Predoperačné vyšetrenia, sterilita prostredia, príprava, anestéziológ. Odporúčam ti nechať si to vyberať v lokálnej anestéze. Ak sa dá.

andy_212
1. mar 2025

@slovakboy dobrý večer, mňa čaká v najbližších dňoch výber skrutiek z clenka po jeho trojitej zlomenine. Môžem sa prosím spýtať, prečo radšej odporúčate lokálnu? Koľko trvá tento zákrok, da sa po ňom hneď chodiť, postaviť na nohu? Budem vďačná za akékoľvek bližšie info 🙏

slovakboy
1. mar 2025

@andy_212 mňa kvôli astme nemôžu operovať v celkovej anestéze a mám s tým dobré skúsenosti. Pruh lokálne, noha regionálne, vraj je to menšie riziko. Ale to musí povedať anestéziológ nie ja. Len sa môžete popýtať na takú možnosť. Myslím si, že pre chirurgov je vyberanie skrutiek rutina jeden mi vravel, že sa ako mladý absolvent cvičil práve na vyberaní skrutiek aj takých, aké som mal ja. Myslím, že v členku budú malé skrutky a bude to kvázi minútová záležitosť. Určite zoskrutkovať kosti dokopy je oveľa náročnejšie ako len vyskrutkovať niečo z už zacelenej kosti. Poviem ešte príhodu, ktorú som mal keď ma priviezli so zlomeným krčkom do nemocnice. Aby svaly nestiahli tie zlomené kosti veľmi silno, tak sa noha musí do druhého dňa, kedy mala byť operácia naťahovať. Robí sa to tak, že sa na nohu zavesí závažie prevedené cez kladku pred posteľou. Ťahá nohu. A kde ju lekár pripevní tú šnúrku? Nie na chodidlo ani na členok. Ale na skrutku zavŕtanú zvonku do kosti. Robí sa to tak, že ma vzali do miestnosti lekár a sestrička. Asi ambulancia chirurgická to bola. Dal si na ruky rukavice, sestrička mu dala injekciu s anestéziou a pripravenú vŕtačku. Na nej ale nebol vrták ale skrutkovač krížový. Lekár mi pichol lokálnu anestéziou tesne zboku pod koleno na pevnú časť holennej kosti. Nečakal ani minútu asi len tridsať sekúnd ešte viem že to počítal a odrazu vzal vŕtačku samoreznú skrutku asi takú ako do dreva dlhú možno 2cm a zavŕtal ju do kosti. Sestrička ma držala lebo vedela že sa myknem. Aj sa stalo zabolelo to silno v tej kosti ale hneď aj prestalo. Vôbec to na tej nohe nebolo cítiť a to závažie to krásne ťahalo. Len to vŕtanie bola taká divná bolesť ani ostrá ani tupá, v pohode sa to dá vydržať je to ako keď si človek striekne dezinfekciu do rany. Myslím intenzitou. Na druhý deň tesne pred operáciou mi to vyskrutkoval. Už bez anestézy. Znovu ma myklo, ale už som k tomu sestričku nepotreboval. Preto si myslím, že to nebude také hrozné ani pri vyberaní z členka. Samozrejme, že bez anestézy by to neślo.

slovakboy
1. mar 2025

@andy_212 chodiť som nemohol hneď pretože tie svaly okolo bedrového kĺbu boli podráždené ale mohol som zaťažovať a na wc som šiel bez barly trochu som kríval. Vonku som chodil pár dní o jednej barle asi týždeň. Lenže ja som o barle chodil skoro rok po operácii krčka a nie kvôli kĺbu a kosti ale kvôli tomu že tie svaly sa dlho hoja. Stehenný sval bol po operácii úplne atrofovaný a okolo kĺbu je kopec svalov tzv. vyrovnávačov stabilizátorov a rotátorov. Až keď to človeku nefunguje tak zistí, že chôdza je striedavé státie na jednej nohe a stať na jednej hore tak aby ťažisko nemusel človek presunúť naklonením celého trupu do stredu chodidla, že na to treba obrovskú silu pomerne malých svalov pripnutých na chrbticu alebo panvu. Nie je to stehenný sval. A tie keď sú atrofované tak človek nedokáže normálne chodiť ale kýve sa do strany ale že úplne. Preto francúzska brala. Po vyberaní skrutky veľkej s malými už sa svaly neatrofovali len podráždili. Trvalo to pár minút. Narezal pôvodnú jazvu len už oveľa kratšiu ranu urobil dve skrutky čo šli durch cez stehennú kosť a držali tu platničku na boku vybral za minútku a veľkú skrutku viem že sa musel zapáčiť trochu ale robil to opatrne. Horšie bolo vkladanie skrutky. To musel najprv my upevniť nohu do takej konštrukcie. Celú ju vybrať z kĺbu a držali ju tie svaly. Svaly musel porozťahovať to sa trošku s tým trápil. Potom priprava vŕtanie odsávanie všetko pod roengenom všetci mali olovené vesty. Tá priprava na tú skrutku trvala najdlhšie. Polohovať správne musel kosti a pritom na nich boli zavesené všetky tie svaly. Ranu mám 30cm. Už by som to nechcel zažiť. Ale keby sa to niekomu stalo, dá sa to zvládnuť. A vyberanie skrutky je oproti jej vkladanie ozaj 10% bolesti a trápenia. Či sa vy budete vedieť postaviť na nohu to neviem. Ale netreba sa báť. Niet čoho.

ciernaovecka8
2. mar 2025

@andy_212 V nemocnici bola 2 noci, pôvodný plán bola 1 noc. Vyberali jej to cca 1 hodinu - v celkovej anestéze. Po operácii mala veľké bolesti, horšie ako keď si zlomila nohu, dávali jej infúzie proti bolesti. Na druhý deň už vedela chodiť. Ranu má dosť veľkú, dúfam, že sa to bude pekne hojiť.

pininka1
2. mar 2025

@andy_212 áno, ja som to mala v celkovej, lebo sme sa dohodli s lekárom že chcem aby mi trocha zvnútra ponatahoval tu nohu, teda urobil akoby artroskopiu, keďže po roku od operácie bola ta noha dosť taka pevná, ťažko sa ohybala. Ale odvtedy nemám najmenší problém s ničím.

christin1280
autor
2. mar 2025

@andy_212 mozte mi prosim napisat do spravy potom ako to dopadlo? Ake bolo zotavenie?

andy_212
2. mar 2025

@christin1280 máte správu

andy_212
2. mar 2025

@slovakboy vďaka za vyčerpávajúce info 🙂

andy_212
2. mar 2025

@ciernaovecka8 uf, teda o tých bolestiach po operácii som čítať nechcela 🙂 ale jasné, chápem, všetko je to individuálne. V každom prípade mamine držím palce, nech sa jej to pekne a čím skôr zahojí a Vám za info 🙂

andy_212
10. mar 2025

@ciernaovecka8 ahoj, poslusne hlasim, ze uz som aj ja po OP, v piatok okolo 10 h ma operovali, vsetky skrutky pekne vybrali, o 17 h som isla v dany den domov. Piatok a v sobotu som chodila este pre istotu s barlami, tu nohu som mala velmi silno zviazanu obvazom, trosku ma to obmedzovalo v chodeni, v nedelu doobeda sme boli v nemocnici na kontrole, lekar mi ranu previazal na tensie, od nedele uz chodim uplne sama bez pomoci barli, aj schody hore dolu davam bez problemov ako pred operaciou. Od zaciatku OP nemam ziadne bolesti 🙏 Buduci tyzden idem na vyber stehov. Nakoniec to vsetko dopadlo nad moje ocakavania a som nesmierne stastna, ze mam uz po a vsetko je tak super. Citim sa fajn.

andy_212
10. mar 2025

@opica_skorica asi je to individuálne, čo počúvam a čítam, mne konkrétne vyberali teraz v piatok 7.3.25 a operácia po úraze bola 30.6.23

andy_212
10. mar 2025

@pininka1 s týmto tvrdením ja osobne celkom nesúhlasím, mne skrutky vyberať nemuseli, nebolo to nevyhnutné, nerobili mi po operácii žiadne problémy v nohe, ale lekár mi potvrdil, že by mali ísť von a ja som s ním súhlasila, bola som od začiatku stotožnená s tým, že tie skrutky chcem dať čo najskôr von (aj keď život s nimi nebol vôbec problémový) 🙂

andy_212
10. mar 2025

@zalka mne ich vyberali teraz v piatok 7.3.25, úraz som mala 24.6.23 a operácia bola 30.6.23

ciernaovecka8
10. mar 2025

@andy_212 Super, že si tak rýchlo bola fit 👍 Mojej mame už vyberali aj stehy, rana sa pekne hojí, už ju to nebolí. Tiež je šťastná, že to má za sebou.

zalka
10. mar 2025

@andy_212 no mojej mame vyberali ako som písala, viem ze niekedy nechávajú.

opica_skorica
10. mar 2025

@andy_212 takze 1 cely a 3/4 roka si ich tam mala. Zaujimave. Pocula som, ze je niekedy lepsie, ked ich vyberu. Tak ako aj tebe povedali.

pininka1
11. mar 2025

@andy_212 asi závisí aj od typu operácie, ale aj náš sused mal skrutky v členku, a rovno mu povedali ze tie bude mať do konca zivota

opica_skorica
11. mar 2025

@pininka1 ano, niekedy to nechavaju. Asi podla typu operacie a umiestnenia.

andy_212
11. mar 2025

@opica_skorica áno, tak dlho som ich tam mala..ako som spomínala, nerobili mi žiaden problém, nič, ale chcela som si ich dať vybrať a lekár mi to len potvrdil, potom sme už len hľadali termín operácie, nakoľko je to dnes v nemocniciach také všelijaké, nedostatok personálu, lôžok, proste na 3x sa to konečne podarilo ! 🙏

andy_212
11. mar 2025

@pininka1 áno, asi to závisí od viacerých faktorov.

danicka92
23. apr 2025

Som po trimalenolarnej zlomenine členka 19.novembra úraz aj operácia vložené dva pliešky 7 šrub..bolo mi povedané že mi to tam ostane ale keďže moje telo to neprijalo tak aj po 5 tich mesiacov mám problém s bolesťou opuchom a chodením.Na kontrole mi povedali že po 5 tich mesiacov to môže ísť vonku čo som aj súhlasila lebo nieje dobré mať v tele cudze predmety (ochorenie kostí) časom..tak som objednaná na 19 mája kde mi to výberu všetko.ale záleží či už tie skrutky nebudu zarastené v kosti..Po operácii som začala chodiť až po rehabkach čo bolo až za nejaký mesiac ale každý to má iné záleží akú záťaž na nohu po dati dole sadry môžeš absolvovať..ja som mala hneď plnú záťaž a išla som sa dosrat od bolesti.. Členok je boj na dlhú trať a doba liečenia môže byť aj cca rok.. Veľa šťastia prajem

Strana
z2