icon

Zmenený priateľ - počuje divné zvuky, je zmätený, chová sa ako blázon

bsodbue
11. okt 2021

Potrebujem poradiť, môj priateľ bol na internáte, a ako sa odtiaľ vrátil bol ako úplne vymenený, bol tam len 2 dní lebo to tak mal nastavené, ale poriadne mi ani neodpisoval co u neho nebolo zvykom, oklamal ma a ignoroval ma v tie dni a potom sa mi priznal že bol v krčme, na tom by nebolo nič až také hrozné... Keby sa na druhý deň nechoval divne... Napísal mi ze bol na pohotovosti... Bol, videla som spravu... Písali tam že pacient je dezorientovany a vystrašený... V ten deň mi spomínal že má pocit že ho niekto zdrogoval tam na intraku, údajne mu dal kamarát nejaký vítam keď si on bral svoje lieky na srdce večer pred spaním. Bol to jeho spolubývajúci vraj a kamarát pozná ho 5 rokov. Napísala som mu nech to teda rieši s rodičmi a s policiou ak má také podozrenie, načo mi on napísal ze on sa bojí že skončí v base, a nachvíľu sa znova odmlčal a písal mi že ma pocit ze zomiera a ze každý mu chce iba zle,. Na druhý deň som písala jeho sestre lebo zvyšok dňa mi neodpisoval a bála som sa čo je s ním, povedala mi ze po neho bola záchranka a dostal lieky na upokojenie že je úplne mimo a že mal nejaký hisak a ze stále je veľmi paranoidny mimo, a hovorí veci ktoré nedávajú zmysel. Podotýkam,nikdy pred tým sa takto nespraval. Už mi vôbec neodpisuje a ignoruje ma len mi píše aby som prišla a ze je mŕtvy, a že nevie či sa to niekedy zmení že on prežil vlastnú smrť a že to sa stať nemalo. Odišiel z výšky, zrazu len tak sa rozhodol a s tým kamarátom sa už nechce baviť zrazu a predtým mi písal ze neviem ci ho on zdrogoval a potom znova že si tým nie je istý, stále plače ma hisaky a píše ako sa bojí že zomrie... Neviete mi poradiť co by som mala robiť? Chcem za ním čím najskôr prísť písal mi ze ma potrebuje ale zároveň že nechce byť so mnou kým neprídem v kontakte lebo že ak prejaví emociu zomrie. Ale aj tak neviem ci mam jeho rodine povedať o tom údajnom vitamíne a ze mi písal ze mal pocit ze je zdrogovany... Len viem ze ako sa vrátil z toho intraku po tých dvoch dňoch... Nie je to on chová sa miestami ako blázon a ja sa bojím aby si neublížil alebo niekomu inému... Počuje veci ktoré nikto nepovedal a hovorí z cesty... Stále je zmätený a vecné je unavený.... Poraďte prosím co si myslite ze sa na tom intraku stalo a ze prečo sa ta dva dni normálny chalan takto zmenil....a ci by som to mala prezradiť jeho rodine... Ďakujem za odpovede a názory...

neublížjemu. Tak sa pýtam vás co mam romimo a ze

Strana
z2
monka105
12. okt 2021

Drogy môžu spustiť schizofréniu aj istú formu psychózy. Bolo by dobre o tom ,,vitamíne” povedať aspoň jeho sestre, kvôli rodinnej anamnéze. A zobrať ho na vyšetrenie k psychiatrovi.

marseillefan
12. okt 2021

Dve alternatívy... buď je stále na drogách, alebo ešte horšie... nejaká droga mu aktivovala schizofréniu. Vraj napríklad marihuanu niekedy stačí užiť aj jediný raz, aby človek mohol dostať schizofréniu.

katulik123
12. okt 2021

@marseillefan Presne tak, známy je psychiater a aj on potvrdil, že niekomu stačí raz užiť hoc aj malé množstvo a spustí sa mu nejaká diagnóza, ktorú mohol mať v sebe, ale droga to spustila. Od depresii až po schizofréniu.

1didiana1
12. okt 2021

@marseillefan o tomto som aj ja pocula, ono sa stat moze cokolvek, nevieme co v nas drieme a teda bolo by najlepsie keby sa o neho postarali odbornici, to je jedina cesta ako z toho von

1katus1
12. okt 2021

@bsodbue povedz to jeho sestra odfoť jej konverzáciu kde to píše. Kto vie čo mu to dal ten spolubývajúci . Možno ešte čosi v krvi nájdu lebo môže mať trvalé následky

mapa
12. okt 2021

@bsodbue len jednu radu ti dam, ak je to len priatel, tak utekaj zo vztahu kade lahsie a bud velmi stastna, ze sa mu schizofrenia prejavila kym nemate deti... inac by ta cakalo peklo, normalny zivot s takto chorym clovekom nie je mozny...

derdia
12. okt 2021

@bsodbue ahoj zdrogovat ho mohli a mohol to byt pre neho tak traumatizujuci zazitok ze ho to poskodilo a uvidi sa ci doscane alebl navzdy. Sem tam sa to stane. Pri brani drog mozu mat halucinacie, bludy a ak take nieco zazil mohlo ho to polozit.

luccija
12. okt 2021

@bsodbue tak či tak povedz to jeho rodičom.Moze mať psychózu z ničoho nič, mohol si to všetko vymyslieť, lebo mal bludy, mohol mu naozaj niekto niečo dať...hneď k psychiatrovi to nie je sranda.

kiwi3
12. okt 2021

paranoidna schizofrenia. velmi typicke pre ten vek. len ktovie, ci ten "vitamin" bol realny alebo to uz bolo v ramci choroby.

tiffany18
12. okt 2021

Toto som mala s mojim ex. On bral vtedy uz 7 rokov Diazepan 10mg a este nejake lieky. Len velakrat si ich bud nedal alebo ich zapil alkoholom. A to ked sme boli vonku tak zrazu vyplaseny ze jeho foter ide na ulici rovno k nemu a ze mam rychlo odist a to nikde nikoho. Alebo ze jeho mamka umiera a ze je na tom zle- mala rakovinu (teraz vyzera lepsie ako predtym). On si vzdy nieco vsugeroval a sa do toho vzil a hned sa musel naslopat. Napr. neskoro v noci sa zdvihol, zacal sa obliekat a ze odchadza prec odo mna a jeho mamky a ona nasilu ho musela drzat pri dverach. Pri nom sme nevedeli kedy dostale hysak a nezacne robit sceny. Ho museli dopovat liekmi, vtedy bol aj na invalidnom. Len tak sa to nedalo zvladnut. On bol aj viac krat na psychiatrii aj kvoli alkoholu. Takze co sa tyka tvojho priatela tak si kludne mohol ten "vitamin" vymysliet a mal tiez vtedy paranoju. Tu pomoze jedine odbornik.

lulamx
12. okt 2021

@bsodbue poznam z okolia tri take pripady, vsetko chalani a prepuklo im to cca po maturite. vsetci tvrdia, ze im niekto nieco nasypal do pitia. skor im ale prepukla psychoza ako prejav ochorenia. nebyva to vraj u muzov v tomto veku zriedkave. z tychto troch ani jeden, zial, nie je schopny samostatneho zivota. drzim palce, aby toto bol iny pripad.

vierkaa0
12. okt 2021

no podla mna to bude bud psychicka choroba alebo drogy. nie je ine normalne vysvetlenie. mal by sa dat poriadne vysetrit a ty si tak dobre premysli, najlepsie podla vysledkov, ci s nim ostanes alebo nie

lyci
12. okt 2021

@bsodbue napr. trava je dokazany mozny spustac psychickych ochoreni, ak ma clovek predispozicie. poznam 5 takych pripadov, kde trava spustila tazke psychicke diagnozy. vsetci mali paranoidne stavy. ani jeden z nich nie je ako predtym

hendikep
23. dec 2023

Autorka, ako to dopadlo?

Strana
z2